13 August 2009

DACA...NUMAI DACA!!!

scrisa de Diane Loomans
tradusa Rodica Botan

Daca as putea sa-mi cresc copilul din nou…
As lucra la temelia omului ce-l cresc si pe urma la temelia casei in care sa locuiasca.
As picta cu degetele mai mult si as arata cu degetul mai putin.
M-as concentra mai putin sa-l corectez si m-as stradui mai mult sa ma conectez cu el.
Mi-as lua ochii de pe ceas si mi-as folosi timpul sa-l privesc pe el.

Mi-ar pasa ce stiu mai putin si as stii sa-mi pese mai mult.
M-as plimba mai mult prin paduri si ne-am juca mai mult cu zmeii…
M-as oprii sa fiu atit de strasnic cind el vrea sa se joace si as trage mai degraba cite o joaca strasnica cu el.
As alerga prin mai multe cimpuri si am admira mai multe stele impreuna.

As imbratisa mai des si as trage de el mai rar.
M-as stradui sa vad in saminta mica-pomul si nu in pomul urias-saminta…
As fi firm mai rar si m-as afirma mai des;
As da exemple mai rare despre dragostea de putere
Si mult mai multe despre puterea dragostei…

8 comments:

Marius said...

Am doar ganduri de critica la acest post. Ma abtin insa caci poate unii cititori se regasesc in acele cuvinte si nu vreau sa dau cu biciul...

Rodica Botan said...

Cred ca ai dreptul sa critici daca ...si numai daca ai experienta ca parinte; ca altfel arata lucrurile dupa ce ai crescut deja un copil.

Asa ca astept...daca esti deja parinte...da-i drumul; sintem toti ochi si urechi!!!

Marius said...

Nu sunt parinte, insa iti voi scrie pe privat; dupa aceea imi vei zice daca sunt indreptatit sa vorbesc asa sau nu.

Rodica Botan said...

MY FRIEND...Si s-ar putea sa si ai dreptate...viata are multe fatete si nu totdeauna le putem vedea pe toate. De aceea conversatia e buna si asta ne da posibilitatea sa intelegem mai complect si mai precis unele lucruri. Desi...adevarul este unul singur si il are UNUL singur....Si e bine cum este!!!Astept!!!

Marius said...

Am trimis pe adresa de pe @gmail.

Anonymous said...

Marius...commentul tau este valoros...asa ca l-am postat aici...

Un lucru te asigur insa; uitindu-se inapoi orice parinte isi regaseste greselile facute. E drept...ca si daca ni s-ar da a doua sansa...tot am gresi. S-ar putea sa nu facem greselile facute ci altele...dar de gresit...toti parintii fac greseli...
.............
Nu am vrut sa postez pe blog acest comentariu referitor la post-ul din 13 August "Daca.. si numai daca!" deoarece m-am gandit ca unii cititori s-ar putea identifica cu acele randuri si nu vreau sa dau cu biciul in ei mai ales ca s-ar putea sa nu am dreptate. Daca crezi de cuviinta poti sa-l adaugi la comentarii.


1. Cresterea copiiilor este ceva foarte delicat. Fiecare clipa din viata este pretioasa, mai ales cand ai copii; iar odata trecuta este bun dusa, nimic nu mai poate sa o intoarca inapoi. Se spune ca drumul spre rai este pavat cu intentii bune. La fel mi se par si randurile din post. Doar intentii, doar "daca", doar dorinte. Cred ca ceea ce asteapta Dumnezeu de la noi este "am facut" nu "voi face" sau "as fi vrut sa fac". Suntem oameni si de multe ori ne este greu sa ne tinem promisiunile fata de oameni, ce sa mai spun de promisiunile facute lui Dumnezeu de care adeseori uitam.
2. Lupul isi schimba parul dar naravul ba. La fel imi suna si randurile din post. Cred ca Dumnezeu in intelepciunea Lui a construit totul perfect si ne-a luat posibilitatea de a intoarce timpul inapoi pentru ca ar fi zadarnic. Daca prin imposibil Diane Loomans care a scris acele randuri s-ar intoarce in timp nu stiu cat de mult ar corecta din ce a spus ea aici. Ma indoiesc ca ar face totul asa cum a zis.
3. Randurile sunt scrise intr-o tonalitate plangatoare, de auto-compatimire, de visare... persoana care le-a scris este o fire melancolica si din ce am vazut in biografia ei incearca sa-i invete pe altii cum sa fie parinti. Unele sfaturi pot fi ajutatoare. Insa un parinte adevarat din punctul meu de vedere este acel parinte care isi intelege rolul si scopul lui Dumnezeu pentru el si familia lui, care duce o viata dupa voia Lui si care stie sa ceara calauzire si alte daruri de la Dumnezeu. Un astfel de parinte nu are nevoie de nimic altceva ajutator. Putem totul in Hristos care ne intareste!
4. Ceea ce a urmarit la acele randuri in principal a fost poezia. Si nu adevarul curat, 100%. Se poate vedea asta din jocurile de cuvinte facute. Spune la un moment dat "M-as concentra mai putin sa-l corectez si m-as stradui mai mult sa ma conectez cu el". Nu cred ca trebuie sa incetam sa incercam in a corecta copiii. La fel face si Dumnezeu cu noi cand gresim si o luam pe cai gresite. El are rabdare insa nu inceteaza sa ne corecteze si slefuiasca.
5. Cred ca vorbele care le scrie sunt in sens comercial. De ce spun aceasta? Prin acele randuri demonstreaza ca nu a fost o mama asa cum ar fi trebuit. Sau cel putin asa se arata. Cred ca avem nevoie de modele precum Pavel care sa poata spune "Calcati pe urmele mele intrucat si eu calc pe urmele lui Hristos". Ori ea incearca sa-i invete pe altii cum sa fie parinti insa ea insasi nu a fost parinte in toata puterea cuvantului. Cred ca cineva care a facut toate acele lucruri ar fi indreptatit sa-i invete pe altii.

Parerile de rau nu ajuta cu nimic. Cainta, pocainta si cererea iertarii, aceasta ajuta pentru a face sters un pacat. Apoi pentru a il indrepta rugaciune, post si multa credinta.
Marius

Marius said...

E adevarat. Si eu cand voi fi parinte voi face greseli insa ma rog ca sa fie cat mai putine.
Sper sa nu te superi insa eu asa m-am obisnuit de mic. Sunt baiatul cu critica (constructiva sper si vreau). :)

Rodica Botan said...

Ai grija doar cu critica...ca cei mici nu pot creste cu ea...

Din experienta iti spun ca tot ce am putut sa construiesc in copii mei a fost mai degraba gasind bucatica aia care o faceau buna si construind pe ea. Exista ceva in noi care , atunci cind sintem intr-una criticati, se impotriveste oricaror schimbari. Trebuie sa fi matur si puternic sa accepti critica si sa o foloseti in mod pozitiv.

Cind vei fi parinte, sint sigura ca ai sa gasesti stilul tau personal de a gasi darurile, talentele, inclinatiile bune ale copiilor tai si intarindu-le si lucrind cu ele, spatiul si energia negativa vor fi diminuate.