27 September 2008

MIERE, PROPOLIS, POLEN, LAPTISOR DE MATCA

Tatal meu si fratele meu sint apicultori de foarte multi ani. Au format impreuna o companie, "Botan Inc", si au intre 2.000 si 3.000 de stupi. In California apicultura se foloseste ca o ramura a agriculturii, iar albinele se folosesc la polenizare. Pina mai anii trecuti nici nu era un interes asa mare in colectarea mierii, a cerii, a propolisului, polenului sau laptisorului de matca (royal jelly), pentruca polenizarea reprezenta singurul factor de interes.
 
Am tradus un articol despre folosirea mierii in combinatie cu scortisoara, si intrebuintarile acestora. Am realizat ca foarte multa lume este interesata de acest subiect. De aceea m-am hotarit sa-l trag de limba pe tatal meu care studiaza si experimenteaza nu numai cu albinele si bolile lor, incercind sa isi apere albinele de tot felul de boli si paraziti, dar care neavind asigurare medicala vreo 20 de ani, a intrebuintat mierea, si propolisul si laptisorul de matca in multe cazuri si a avut succese. (Fara stirea lui mai adaug informatia ca in Romania el a fost inventator, si inca unul bun...astfel ca are o minte care cauta totdeauna solutii noi si care gaseste placerea in a experimenta .)
 
L-am intrebat astazi sa-mi dea niste reviste de-ale lui de Apicultura ca sa caut ceva articole de tradus si cu regret mi-a spus ca mama mea careia ii  place curatenia...i le-a aruncat...dar zicea el, desi exista informatii despre beneficiile acestor produse ale albinelor, nimeni nu si-a batut inca capul sa adune informatiile si sa faca un studiu precis. Motivul este usor de inteles.
 
Companiile care produc medicamente sint niste giganti care inghit orice competitie. Ar fi culmea sa studieze sau sa lase un astfel de studiu sa expuna adevarul...si faptul ca unele boli se pot trata usor cu ceva ce sa coste o farima din cit oamenii platesc pentru medicamente. Asa ca ceea ce am sa impartasesc cu dumneavoastra sint doar informatii acumulate din discutiile cu tatal meu si din experientele pe care le-a vazut el sau cunostiintele pe care le-a dobindit lucrind cu albinele atita vreme.
 
In plus...ce aveti de pierdut indulcindu-va cu inca o lingura de miere, nu?
 
Ceea ce stiu despre miere este ca NU e buna pentru copii mici. Cred ca virsta este de sub un an. Inainte de a folosi deci mierea pentru copii informati-va foarte bine despre acest lucru...
 
Tatal meu spune ca mierea este foarte buna pentru alergii; si aici trebuie sa amintesc ca alergiile nu se manifesta numai in stranuturi si mincarime de nas sau cerul gurii sau alteori bobite rosii pe piele ...sau tusa...Alergiile se manifesta in foarte multe alte forme. El spunea ca cea mai buna miere pentru controlul alergiilor este mierea locala. Si asta pentruca albinele aduna polen din plantele locale care produc alergiile ...Deci sugera ca sa cumparati miere de la cineva care are stupii in apropierea locului unde locuiti ca sa beneficiati mai mult de atributiile mierii locale.
 
Mai spunea el ca in miere exista si un anumit continut, desi nu ridicat, de propolis si polen, deci o cantitate potrivita de miere luata zilnic, va aduce organismului si beneficiile create de existenta celorlalte doua ingrediente.
 
L-am intrebat despre propolis. Propolisul se culege de pe rame si este o substanta  de culoare maronie, cu consistenta unei plastiline lipicioase...si albinele o folosesc sa inchida ermetic gauri din stup si sa lege ramele intre ele probabil pentru protectie de impuritatile de afara. Propolisul contine 7 antibiotice. Unii oameni sint alergici la propolis si el trebuie incercat in cantitati mici la inceput, ca sa aflii daca ai sau nu alergie la el inainte de a incepe un tratament serios. Pe vremea cind nu avea asigurare medicala el a folosit propolisul pentru infectii pe care le avea de pilda la prostata, la dinti, etc...uneori punea o bucata de propolis pe locul unde avea astfel de infectii, sau o tinea in gura. Alteori lua un tratament de doua saptamini de acest propolis pe care il facea bobite de marimea unei fasole mijlocii, si lua o data pe zi , dar nu mai mult de doua saptamini. Propolisul poate agita inima si mareste pulsul...asa ca cei care au probleme cu inima trebuie sa fie foarte atenti...si cei care il iau , sa il ia dimineata ca pina seara sa se poata calma organismul. Inca odata subliniez ca inainte de a face un tratament, persoana trebuie sa ia o cantitate foarte mica si sa observe cum se comporta organismul. Pun accentul pe faptul ca acestea nu sint studiile nimanui, ci doar experienta tatalui meu care s-a tratat singur ani la rind cu produsele din stupina lui. Daca veti obtine propolis de la cineva si este foarte tare, tineti-l in mina o vreme si la temperatura corpului se va inmuia si il veti putea face bobite mici asemanatoare cu pastilele ca sa il puteti folosi.
 
Imi amintesc ca bunica mea punea propolis intr-o sticla si turna alchool ( concentratia de 100% numai ca alt alchool nu dizolva propolisul) si o lasa sa se dizolve, dupa care se trata pentru dureri de picioare , de oase...genunchi...incheieturi...etc.
 
Mai stiu de la mama mea ca mierea este buna pentru arsuri si alte rani. Pui un strat de miere si legi rana. Ea a scapat in felul acesta chiar si de un fel de bataturi la degetele de la picioare, facute de pantofi  pe care le chema ea ochuri de gaina, folosind mierea in acelasi mod.
 
Despre polen stiu mai putin...ca n-am pus inca destule intrebari, dar stiu ca tatal meu il dadea sorei mele cind era slabuta si n-avea pofta de mincare.
 
Laptisor de matca. Asta este un produs mai scump pentruca exista in cantitati mai mici. Albinele il folosesc pentru hranirea larvelor de albine in primele 3 zile de existenta, dupa care le hraneste cu polen. Matcile insa sint hranite cu acest laptisor de matca toata viata lor. Ideea ca o matca, o regina de albine nu lucreaza este ...eronata. Nu degeaba albinele o hranesc cu aceasta substanta foarte hranitoare...matca trebuie sa depuna oua intr-una toata viata ei...si contributia ei in stup este covirsitoare pentruca existenta intregii populatii din stup depinde de cit este ea de energica si de proiductiva. Laptisorul de matca se foloseste pentru regenerarea celulelor. Unele doamne care isi permit costul produsului, il folosesc in loc de crema de fata...
 
Containerul in care este tinut laptisorul de matca trebuie sa fie din plastic sau sticla si lingura cu care luati sa fie din plastic, altfel fierul intra in combinatie cu laptisorul si ii schimba compozitia. De asemenea trebuie tinut in frigider la rece.
 
Asa ca logic vorbind daca ai o problema de sanatate in care reinoirea tesuturilor unor organe ar fi ceva ce ar imbunatatii sanatatea ta...o cura cu laptisor de matca este promitatoare. Tratamentul pe care tatal meu il recomanda este de o lingurita de laptisor de matca in fiecare dimineata timp de doua saptamini.
 
Si acum am sa va spun despre experienta noastra in familie cu acest laptisor de matca. Bunica mea s-a imbolnavit si am dus-o la spital. Doctorul ne-a spus ca din cauza circulatiei de singe proasta la nivel de intestine, pur si simplu intestinele ei se deteriorau...si ne-a explicat pe termenii nostrii sa intelegem ca e ca si cum ar fi intrat in putrefactie. Am adus-o pe buna acasa si tatal meu a inceput sa-i dea un tratament de laptisor de matca imediat. Dupa vreo citeva saptamini buna avea programare sa vada doctorul...si i-a facut din nou analize si ne-a spus mirat...ca nu stie ce s-aintimplat dar se pare ca s-a intimplat o schimbare si ca tesuturile nu mai arata ca inainte . Noi stiam insa ce s-a intimplat...si buna a mai trait inca citiva ani buni dupa aia.
 
Acuma din nou vreau sa va amintesc...tot ce ati citit sint cunostinte si informatii adunate de familia mea si folosite de familia mea. Nu sint studii si cercetari stiintifice. Ca informatie insa as vrea sa adaug ca Japonia importa 100 de tone de laptisor de matca anual, si ca japonezii o folosesc in scopul longevitatii vietii.
 
Sper ca informatiile mele sa va fie folositoare. De asemenea cred din toata inima ca daca ati binevoi sa-mi lasati cite un comentariu, cei care aveti experienta cu aceste produse, au am sa incerc sa adun aceste informatii si sa le pastrez pe blogul meu astfel incit sa putem invata unii de la altii si sa ne folosim de ele cind avem nevoie pentru intretinerea sanatatii familiilor noastre.
 
Nu uitati ca toate aceste lucruri au fost create De Dumnezeu pentru noi. Nu uitati ca rugaciunea este medicamentul cel mai bun iar Domnul Isus este Medicul Suprem. Asa ca incepeti ziua cu multumiri si incheiati-o cu lauda si oridecite ori aveti vreo problema nu uitati ca El este bun si milostiv.
 
Am sa inchei cu o reteta racoritoare si ...foarte sanatoasa totodata...si care se pare ca poate sa ajute cuiva care ar vrea sa dea jos un pic din ...greutate.
 
La un pahar de apa, 2 linguri de otet de mere si miere dupa gust. Amestecati si puneti la frigider. Citeva frunzulite de menta...si ...sa va fie de bine.
 
Nu uitati sa imi trimiteti comentariile dumneavoastra. Ne vor folosii tuturor. Multumesc.
 

35 comments:

Anonymous said...

O sa-l dau pacientilor,thanks.

Rodica Botan said...

Apreciez mesajul; in special facut de cineva care lucreaza cu bolnavii.
Thank you very much!!!

A.Dama said...

Am citit cu interes acest articol. Sunt multe detalii practice si folositoare. La noi se pune accent mai mult pe beneficiile mierii si ale propolisului. In farmacii se comercializeaza propolisul sub multe forme, fara sa fie nevoie de reteta.

Rodica Botan said...

Am mai primit un mesaj de la Tamara care zicea ca foloseste propolis dizolvat in alcohol si pune citeva picaturi intr-o lingura de miere cind au dureri de git si tusesc...

Si inca un amanunt...ceva logic...cred ca mierea de plante salbatice este foarte sanatoasa...undeva in plantele alea exista secretul multor boli pe care noi oamenii nu le-am descoperit inca. Cind albinele culeg nectarul ...mierea pe care o produc imprumuta unele din calitatile plantelor...
Thanks a.dama, for visiting...

disa said...

Rodica, iti multumesc ca mi-ai dat permisiunea sa postez si eu ce vreau de pe blogul tau, si cred ca nu te superi ca am preluat 2 materiale in legatura cu binefacerile acestor gaze harazite de Dumnezeu cu atata harnicie, intelepciune, care sunt albinele.

disa said...

Am uitat sa adaug ca oamenii ar trebui sa aibe acasa, la indemana, recipiente mari cu miere, care folosita in primele secunde dupa o arsura cat de grava, face minuni.
Un vecin al meu care a suferit o arsura foarte urata la mana, a stat cateva ore cu mana in miere si a scapat astfel de orice rana, care ar fi avut urmari dramatice.

Anonymous said...

Am aflat ca miere cu propolis si polen este foarte buna pentru imunitate. Nu am gasit nimic despre imunitate in materialul tau, insa am aflat multe alte beneficii ale mierii, propolisului, polenului si laptisorului de matca. Sugerez ca oameni de genul dvs., care au crascut pe langa apicultori sa faca mai multe cercetari si studii, care sa fie stocate intr-o carte si sa fie de folos omenirii. Mai mult stiu batranii decat tinerii, iar daca ei mor nu mai ramanem cu nimic despre aceste secrete ale stupului.Dumnezeu sa va ajute! Odette Bilan

Rodica Botan said...

Odette...multumesc de comentariu. De asta am si scris aici si adaug to ce aud ca este folositor. Am ascultat de pilda la o emisiune unde spunea de o miere care se face doar intr-o insula din Garecia si care este buna pentru cancer. Acolo creste o planta a carui nectar albinele il aduna si aceea planta probabil ca are "leacul secret".

Sint sigura ca Dumnezeu a lasat in jur plante care pot fi folosite in mai toate situatiile. Ne ramine noua munca sa le descoperim. De aia mierea de flori salbatice este asa de sanatoasa pentruca in acea miere este nectar din tot felul de flori...

Poate cind ies la pensie sa ma apuc de scris...pina atunci adun material.

Multumesc pentru sugestii.

Anonymous said...

Eu folosesc miere in fiecare zi,fie la ceai,fie fagure.Am cumparat laptisor de matca acum cateva luni si nu l-am folosit.
Vreau sa stiu daca il mai pot folosi.Are termen de garantie?
L-am tinut numai in frigider pana acum.Ma gandeam ca poate stiti dumneavoastra.Multa sanatate!
Cristina A.

Rodica Botan said...

Daca l-ai tinut in frigider este ok. Foloseste o lingurita de plastic...nu de metal, ca altfel intra in reactie chimica...
Blesiings Cristina...

Anonymous said...

Buna ziua,
Mama mea ne-a crescut si tratat cu produse naturiste in special cu produse apicole. De exemplu, pentru pofta de mancare la copii imi dadea polen., cand aveam febra imi facea o citronada dintro lingura de otet de mere diluata intro cescuta de ceai caldut (tei) si indulcit cu miere de albine (citronada aceasta mai poate fi folosita si ca remediu pentru cresterea imunitatii folosind-o timp de 10 zile dimineata pe stomacul gol, in serii de 2-3 ori). Acum cand am un copil si-mi facea tot felul de faringite, laringite, amigdalite eram disperata ca nu reuseam cu antitermice sa-i scad febra, iar cu acesta citronada ii scadea febra in 10-15 minute.Mama a mai folosit foarte mult propolisul dizolvat in achool de 100'pentru combaterea parazitilor intestinali.Am cumparat de la apicultori miere de alibine combinata cu apilarnil, laptisor de matca si catina pentru cresterea imunitatii, pentru tratarea tusei am folosit sirop de muguri de brad cu miere de albine si va spun ca am deja un an de cand nu mi s-a mai imbolnavit copilul. Ii multumesc lui D-zeu ca mi-am amintit de modul cum ma trata mama si n-am mai fost nevoita sa cumpar tot felul de medicamente.Sanatate dvs. si cititorilor acestui blog!
Adriana

Anonymous said...

O sa va spun si povestea mea...am fost pur si simplu doborata de niste dureri ingrozitoare in zona lombara la care se adaugau arsuri si usturimi greu de descris in cuvinte...sute de antibiotice,injectii intravenos si luni intregi de zacut in pat...toate din cauza unei infectii urinare cu e.coli...am inceput tratamentul cu tinctura de propolis(30 de picaturi de 3 ori pe zi) si cate 3 fiole de laptisor de matca liofilizat...credeti-ma k a facut minuni...a dat rezultate de la prima utilizare,prima fiola(in sensul k m-au lasat durerile)...acum urmez tratamentul in continuare si sper k analizele vor fii in regula.Va doresc multa sanatate si informatiile sa va fie de folos!!

Anonymous said...

domnilor apicultori va rog spuneti care sunt proportiile in care amestecam mierea, propolisul, laptisorul si polenul, ca asa dupa urechea tuturor (dna tatoiu..) nu e corect.
Multumesc

bulina said...

buna seara!Va rog sa-mi spuneti,daca aveti cunostinta, in ce cantitati pot sa combin mierea cu tinctura de propolis si cu polenul granule,preparat pentru iminitate??Va multumesc!Toate ecle bune!

Unknown said...

300gr polen,bine pisat,3 sticlute tinctura de propolis,1,5kg de miere,10gr laptisor de matca pur,toate amestecate bine cu 400ml de ser pftiziologic,cumnatul meu a luat regulat din acest amestec si a scazut glicemia la nivel normal.de atunci toata familia consuma din acest produs naturist.se pastreaza la frigider si se consuma 1/2 lingurite inainte de fiecare masa.

mihai said...

Interesant ar fi daca cineva ar scrie o carte cu aceste retete min une pe baza de miere de albine. Cred ca asta ar fi cu adevarat interesant. Un fel de apiterapie scrisa.

Elena said...

Am vrut sa stiu daca Laptisoru de matca capsule este la fel de bun ca si cel natural?

Rodica Botan said...

Nu este atit de bun...este preferabil sub forma lui naturala...este mai concentrat.

Anonymous said...

sarut mana !...va scriu din Petrila (PETROSANI)suntem o familie care locuim pe strada Traian Vuia (POD FABRICA), strada pe care ati locuit si dvs.......va scriem in numele verisoasrei dvs drein Petrosani (RELI) care ar vrea sa ia legatura cu dvs ............va las adresa mea de mail : clau_sb2000@yahoo.com

Anonymous said...

abia am cumparat laptisor de matca crud pur si i-am dat o picatura copilului meu de 2 ani si 2 luni.sper sa-i intaresc imunitatea ca din toamna va merge la gradinita.foarte bun articolul!
adina

Rodica Botan said...

Annonimus- vezi ca nu e bine sa dai copiilor nici miere pina la un an sayu doi...am tradus in articolele astea despre miere un articol al unui doctor. Este periculos sa folosesti aceste produse pentru copiii foarte mici. Cauta mai intii si intereseaza-te sa nu faci mai mult rau decit bine. Ei acuma dezvolta un sistem de imunitate a lor ...fii precauta...

Razvan said...

Ce minunate sunt aceste insecte. De multe ori stau, printre stupi, si ma uit, la ele, cat sunt de mici si cat de mult muncesc pentru a supravietui atat in perioada activa,cat si in perioada inactiva. Este minunat sa ai grija de ele, sa le feresti de boli si daunatori iar ele sa te rasplatesc in cel mai dulce mod, danduti din agoniseala lor.
Pacat ca aceste produse ale stupului nu sunt foarte bine cunoscute, si cum spuneai nu au interes sa promoveze asa ceva.
Mai rau de atat este faptul ca pe piata se gaseste si miere falsificata, care nu are proprietatile mierii naturale.
As mai adauga la produsele spuse de tine si: pastura, care este polenul depozitat de albine in faguri; apilarnilul, este un produs apicol compus din larvele de trantor, recoltate cu o zi inainte de capacirea celulei; veninul de albine, acesta este folosit in industria farmaceutica.

Unknown said...

SetteGiorni
Vreau sa fac un tratament cu aceasta reteta, dar nu inteleg exact ce fel de ser fiziologic trebuie sa cumpar? Unde pot sa gasesc acest ser? Este vorba cumva de serul fiziologic care se aplica la bebelusi pentru curatarea nasului si a ochilor? Va multumesc pt. raspuns!

Unknown said...

SetteGiorni
Vreau sa fac un tratament cu aceasta reteta, dar nu inteleg exact ce fel de ser fiziologic trebuie sa cumpar? Unde pot sa gasesc acest ser? Este vorba cumva de serul fiziologic care se aplica la bebelusi pentru curatarea nasului si a ochilor? Va multumesc pt. raspuns!

Unknown said...

Ser fiziologic unde gasesc? Este vorba de serul care se da la bebelusi pt. curatarea nasului si a ochilor? Multumesc.

Lea said...

Multumesc pt. acest blog. Sunt o romanca plecata din Romania in Germania acum 21 de ani. Toata familia bunicului de tata au fost apicultori. deci cunosc mierea si propolisul de mic copil. din pacate in Germania nu e asa dezvoltata apicultura. Propolisul nu-l putem cumpara de la apicultori, ei nu il prea aduna, doar unii. In Germania e o lege sau regula in care propolisul e recunoscut ca medicament, deci nu e permis apicultorilor sa-l vanda direct la cumparator. se poate cumpara foarte diluat in farmacii ori la preturi exorbitante la unii apicultori. Si mai greu, chiar imposibil e de procurat laptisorul de matca. Tatal meu a avut anul trecut un accident vascular cerebral si acum a adus o matusa acest laptisor de matca din romania. speram asa sa-i putem inbunatatii starea creierului, a psihicului. Neurologul i-a pus acum 4 luni diagnoza de dementa vasculara in urma accidentului cerebral. cu aceasta ocazie voi lua si eu laptisor de matca pt. sistemul meu hormonal pentru ca imi doresc cu 39 de ani al doilea copil. in primavara asta am pierdut din cauza stressului o sarcina in saptamana a 7-a. am avut mereu probleme cu sistemul hormonal.
INTREBAREA MEA: oare stie cineva cum se da la copii de 4 ani laptisor de matca? e voie asa ceva la varsta de 4 ani? stie cineva asta din blog? imi puteti scrie si email la adresa: mihj@gmx.de
daca cineva are interes sa stie ce efecte va avea laptisorul de matca asupra tatalui meu si a mea, poate sa ma contacteze prin email.

Rodica Botan said...

Draga Lea, am chemat adineuri pe tatal meu- era cu fratele meu- amindoi apicultori. Msai mult chiar fratele meu are 4 copii, asa ca am pus intrebarea ta si mi-au zis urmatoarele: ca pina la un an sa nu dai nici macar miere copiilor. El le-a dat dupa un an o lingurita dimineata( vezi sa fie lingurita de plastic pentruca altfel reactioneaza chimic cu metalul) si sa amesteci jumatate miere, jumatate laptisor de matca ca altfel copiii nu il iau.
Bunica mea era in spital si ni s-a spus ca intestinele i-au intrat in putrefactie ca nu mai avea ciculatie de singe la nivelul lor. Au adus pe buna mea acasa si tati i-a dat zilnic laptisor de matca si in doua saptamini cind ne-am dus cu ea la control doctorul ne-a spus ca nu stie exact ce s-a intimplat dar tesuturile alea arata mai bine...A murit dupa citiva ani de cu totul alta boala... Astept sa imi scrii cum ti-a priit tratamentul. Dumnezeu sa va ajute in toate si sa auzim numai vesti bune.

Anonymous said...

Se poate lua simultan propolisul cu laptisorul de matca sau, dupa ce termini tratamentul cu unul, incepi cu celalalt? Multumesc anticipat!

Viorica said...

Interesant articol.E placut sa vezi cum unii oameni i-si rup din timp sa ajute pe ceilalti.Felicitari.

ralu said...

Am un amestec format din miere, propolis, laptisor de matca si polen. Iau in fiecare dimineata cate o lingurita pe stomacul gol ( e drept..nu am stiut ca lingurita ar fi indicat sa fie din plastic). Probabil are multe efecte asupra organismului pe care inca nu le am observat. Ceea ce pot sa spun este ca nu am mai racit de doi ani..si credeti-ma..raceam din doua in doua luni grav. So..be healthy :)

Lea said...

Deci cum am scris anul trecut eu am luat laptisor de matca ca sa raman insarcinata si am avut succes. in primele 2-3 luni am luat mai departe laptisor si am nascut un baiat cu o lungime de 53 cm si o greutate de 4320 g. La 6 luni i-a iesit primul dinte si se dezvolta foarte bine.
Tatalui meu nu i-a ajutat prea mult laptisorul de matca la dementa lui vasculara. Cred ca mama mea i-a dat prea putin pt zi. Si la el ii stimula foarte mult apetitul sexual.
Ca mierea nu se da la copiii sub un an, stiam. Laptisor de matca ii dau la fetita mea de 5 ani si am observat ca nu mai face pipi peste noapte in scutec. deci a ajutat-o la maturizarea nervilor.
Cam astea sunt experientele mele cu laptisorul de matca.

Ariadna said...

Asta citesc in momentul in care fii-mea are febra. Bless you for this one!

Ariadna said...

Felicitari pt articol si blog. Este minunat si extrem de util. Cautam ceva si nu am gasit. Uite: Fiica mea are mereu rinite alergice (nu e ceva atat de serios incat sa i se faca testarea de alergii, dr spune ca se intampla multora de la poluare pur si simplu) si are o imunitate scazuta. A ajutat-o doar catina cu miere, dar ei nu ii place... mierea. Deloc! Eu cred in corpul inteligent: daca cuiva nu ii place ceva la gust, sigur lucril ala nu e bun acelei persoane (de exemplu cred ca am fost unica posesoare a unei pisici care sa refuze pestele in orice forma! dar sa revin..). Fiica mea a racit, destul de urat, de 2 ori in 5 saptamani. Am bagat-o pe laptisor de matca, polen crud, catina (pastile) si ... in seara asta am dat si miere. Ea lua medicamentos deja antiinflamatorii si amoxacilina. Mai devreme facusem un "combo" ii zic eu: compot de mere, lamaie+ ghimbir + cuisoare + scortisoara+ ceai de musetel, tei, echinaceea. Ei, dupa ce a luat "tratamentul apoicol" i s-a facut rau... Frisoane fara febra... Nu am gasit nicaieri: Exista vreo interactiune nepotrivita intre medicamentos si natirist?!

Radu said...

Excelent articol.Acum din perspectiva unui apicultor incepator,as dori sa fac un amestec benefic din toate produsele stupului,dar nu stiu cantitatile necesare(miere,polen,propolis,laptisor,apilarnil,etc) pentru intretinerea sanatatii,pentru mine,dar as dori sa ajut si pe altii.Poate din experienta tatalui d-voastra,dansul stie mai exact cantitatile necesare,si mai ales daca,fiind cu stupii plecat in camp,aceste produse ale stupului isi pastreaza calitatile daca sunt amestecate intr-o cantitate de miere( macar 1-2 saptamani),deoarece nu exista posibilitatea de a le tine la frigider.Va multumesc.

Anonymous said...

Puteti sa imi recomandati producatori locali de unde sa pot cumpara laptisor de matca natural? Sunt atatia producatori pe piata dar si atatea pareri contra, ca produsele sunt falsificate, din pacate.. Multumesc!