29 February 2020

LECTII DE...GRADINARIT...

     Imi mut gradina. Pina acum am scos de citiva ani buni, Bermuda grass - care este pur si simplu o iarba tare si urita ca o tesatura foarte adinca de radacini crescute anapoda, si am facut pe locul ala o gradina destul de frumoasa. Acuma iau plantele de aici - din gradina mea draga si le mut intr-o alta gradina la fel de impaienjenita de acelasi fel de iarba urita. Ma si dor miinile de atita tras la radacini.
     Dar ma gindeam azi noapte, pe cind imi frecam miinile de durere, la prima gradina in care a fost pus primul om. Palamida si buruienile banuiesc ca inca  nu aveau vitalitatea pe care o au astazi - calitatile astea fantastice de rezistenta cred ca le-au capatat dupa caderea omului in pacat. Ca uite, astazi tot ce este rau are mai multa tarie si mai multa viata decit orice este bun. Daca pui o planta sanatoasa mare, puternica... si o buruiana mica linga ea, in scurt timp buruiana o sa ocupe tot spatiul si o sa acopere planta cea buna; o sa se hraneasca cu cei mai bun in pamint si in scurt timp planta cea buna se va usca la umbra falnicei buruieni.
     Cam asa se intimpla cu toate lucrurile...de fapt. Tara asta in care traiesc a fost "plantata" cu rinduieli izvorite dintr-o cunoastere profunda a Bibliei; astfel incit sa nu fie nimic dupa capul unui om ci sa fie totul, cit se poate dupa intelepciunea venita de sus. Dar buruienile mintilor impinzite de pacat precum impinzeste Bermuda grass pamintul de nu mai poate creste altceva, duc tara asta de ripa.
     Un exemplu simplu si uimitor de trist. Ajung oamenii sa considere ca un copil care s-a nascut in viata dupa un avort nu are dreptul la tratament, si este lasat sa moara. Si aceeasi oameni au niste legi teribile pentru cei care chinuie un animal.  Strigator la cer. Ma mir ca ne mai rabda Dumnezeu pe planeta asta.
     Lucrind in gradina cu miinile ( desi ma dor) simt o veselie si un calm pe care nu mi-l dau alte indeletniciri. In primul rind frumusetea creatiei Lui Dumnezeu nu poate sa nu te lase fara grai. Daca te uiti cu bagare de seama la fiecare planta nu poti sa nu te minunezi de forma, culoarea, mirosul ei. Sa nu mai spun ca majoritatea au tot felul de intrebuintari - si banuiesc ca 99% ne sunt necunoscute. Mai ales in ziua de azi cind oamenii gindesc ca sunt mai destepti decit Dumnezeu si tot schimba genetic plantele in asa fel incit organismele noastre nu le mai recunosc in totalitate ca hrana si creste tot timpul numarul celor care sufera cu sistemul digestiv.
     Ma gindeam deunazi la pacat si la Bermuda asta imputita care ma chinuie zilnic - ca nu pot sa replantez nici o planta pina eliberez putin cite putin pamintul de radacinile ei. Asa suntem si noi - ca si noi tot pamint suntem. Daca exista numai o mica radacina de pacat in viata noastra, creste la intuneric ...in pamintul nostru omenesc pina cind ocupa tot spatiul si nimic bun nu mai creste acolo. De aia trebuie sa scoatem orice radacina a raului - orice- cit de mica ar fi ea - ca altfel nu avem cum sa dezvoltam vreo virtute in noi.
     Ne uitam la copiii nostrii si la nepoti si chiar stranepoti ( eu am unul de 5 ani miine, poimiine)- ne uitam cu jale de multe ori cum scoala, societatea sau chiar neglijenta noastra a dat timp unor radacini mici la inceput sa se intinda in "pamintul" nostru-  care ar fi trebuit sa ii apartina lui Dumnezeu. E greu sa mai scoti radacinile pacatului din viata lor...De fapt singurul care poate sa il scoata este Dumnezeu insusi. De multe ori dupa ce am curatat cite o palma de pamint, tot mai ramine cite un firicel de radacina si cind mi-e lumea mai draga , apare verde si vesel la suprafata. Nu e usor sa scapi de Bermuda grass- si nu e usor sa scapi de pacat...
     Sa ne lasam lucrati si curatati de Mina Celui care ne-a creat...El poate sa ne scape de orice radacini oricit de urite si puternice ar fi...

1 comment:

Marta said...

Buruienile nici nu trebuie plantate , daca ramine una omoara planta ,pacatul nu trebuie cautat ,elm este prezzent si gata sa sufoce sufletul . Sa veghem dar .