02 January 2015

UN NOU AN IN CALENDAR...

   
     Oare exista vreun motiv pentru care avem calendare si socotim timpul? Poate ca sa pastram intr-o oarecare ordine regretele si amintirile? Sau... ca sa cautam un moment de oprire in lunga insiruire de evenimente ale vietii, unde sa putem spune... "de acum incolo"...???
     Unii s-au gindit sa inventeze o masina a timpului... ceva fantastic si imposibil - ca macar in imaginatie sa poata sa mearga inapoi si sa schimbe cursul vietii lor, modificind o situatie sau alta din trecut. Nu vi se pare ca uneori un lucru mic si neinsemnat ne-a schimbat cursul vietii pentru totdeauna? Uitindu-ne inapoi pe traseul vietii noastre ca pe o tabla de sah... ne gindim ca daca am fi facut cutare sau cutare miscare, altfel s-ar fi terminat partida?
     Ma gindesc la Avraam, caruia Dumnezeu i-a facut o promisiune. Promisiunea era ca urmasii lui vor fi atit de multi cit de mult este nisipul marii. Si omul era de 100 de ani, si inca nu i se nascuse vreun copil, iar nevasta lui de 90 de ani si stearpa. Ce face Avraam? Se gindeste sa isi rezolve el singur problema. Si o rezolva atit de bine, ca uite ...sintem in 2015, si urmasii lui Ismail si ai lui Isaac inca se mai bat ...si inca cum.!!!
     Iacob se apuca sa minta si sa insele, ca sa obtina dreptul de intii nascut. De ce oare? Promisiunea Domnului nu ii era suficienta? Dumnezeu nu S-ar fi putut descurca fara sa traga el sforile? Si obtine ce vrea, doar ca, in loc sa Il lase pe Dumnezeu sa ii netezeasca cararea vietii, se zbate el de unul singur - ca si cum si-ar bate singur cuie in talpa, si apoi ar porni la un drum lung.
     Pai, cam asa si noi... Psalmul 139 spune ca inainte de a ne fi nascut, Dumnezeu cunostea absolut tot despre noi. Nu numai ca stia, dar facuse si un plan pentru viata noastra. Stia ca vom gresi, stia unde vom gresi si a planuit si iesirea din problemele in care ne bagam, dar si consecintele pentru greseli si neascultare, si lectiile de viata care vin odata cu necazurile pe care ni le pricinuim singuri.
     Poate ca totusi sint bune calendarele. Putem sa facem o cruce pe una din pagini, ca sa marcam o decizie. Una buna de data asta. Aceea de a ne lasa condusi si ocrotiti de Cel care stie trecutul, prezentul, dar si viitorul nostru. Ne-am dezamagit destul pina acuma... dar El nu ne va dezamagi niciodata!

1 comment:

carmen bogdan said...

"Gustos" articolul si de un "miros placut " dar si suficient de "intepator" util de altfel.
Iti doresc, imi doresc, si doresc tuturor ce poposesc pe aici un an plin de decizii intelepte dupa voia Domnului Isus