27 January 2015

IERTAREA...

Iertarea este cheia care dezleaga lanturile cu care esti legat de ura… si te face liber.

Viata este prea scurta sa stai minios… chiar si numai pentru o zi.

Iertarea nu schimba trecutul, dar transforma viitorul.

4 comments:

Anonymous said...

Terapia iertarii l
http://ro.netlog.com/iulia_20_7/blog

Terapia iertarii - I
...Si atunci au inceput sa apara miracole. Dupa numai cateva luni, s-a dovedit ca in cazul multora dintre acesti pacienti nu mai era nevoie de catuse. Dozele medicatiei au scazut simtitor la majoritatea pacientilor si chiar s-au sistat in cazul unora. Dupa patru ani, pavilionul a trebuit sa fie inchis din lipsa de.. pacienti violenti.
Partea cea mai interesanta este ca in acesti patru ani dr. Len nu a vorbit cu nici unul dintre temutii sai pacienti. Mai mult, nici macar nu i-a vazut!
In urma cu doua decenii, un psiholog hawaiian surprindea lumea stiintifica cu ceea ce am putea numi, pe buna dreptate, un miracol. Spitalul de Stat din Hawaii se confrunta in acel moment cu probleme deosebit de grave in sectia bolnavilor psihici care comisesera crime abominabile. Violenta acestora era atat de mare incat, desi purtau catuse la maini si la picioare, personalul medical se simtea serios amenintat de acestia, iar cei mai multi psihologi clinicieni obisnuiau sa-si dea demisia dupa aproximativ o luna de lucru cu acest gen de pacienti.

In ciuda avertismentelor colegilor bine intentionati, care incercau sa-l convinga sa nu lucreze intr-un astfel de loc, fiindca asta echivala cu o sinucidere in plan profesional, dr. Haleakala Lew Len a acceptat totusi postul. Si atunci au inceput sa apara miracole. Dupa numai cateva luni, s-a dovedit ca in cazul multora dintre acesti pacienti nu mai era nevoie de catuse. Dozele medicatiei au scazut simtitor la majoritatea pacientilor si chiar s-au sistat in cazul unora. Dupa patru ani, pavilionul a trebuit sa fie inchis din lipsa de.. pacienti violenti.

Partea cea mai interesanta este ca in acesti patru ani dr. Len nu a vorbit cu nici unul dintre temutii sai pacienti. Mai mult, nici macar nu i-a vazut! Cerintele sale la ocuparea postului de psiholog clinician au fost de a i se oferi un birou si acces la dosarele criminalilor spitalizati.
“Tot ce a trebuit sa fac a fost sa lucrez asupra propriei mele persoane” a declarat ulterior dr. Len. “Daca vrei sa vindeci pe cineva, inclusiv pe un criminal bolnav psihic, o poti face vindecandu-te pe tine.”
In prezent trecut de 70 de ani, dr. Len a ajutat cu succes de-a lungul carierei sale, folosind aceasta metoda pe mii de persoane, lucrand inclusiv cu grupuri din cadrul unor organizatii internationale prestigioase precum UNESCO si Natiunile Unite. Dr. Len detine un doctorat in psihologie obtinut la Universitatea din Iowa, Statele Unite, dar el atribuie remarcabilul sau succes ca psiholog clinician practicilor de vindecare traditionale invatate de la Morrnah Nalamaku Simeona, o femeie kahuna.

Cine sunt kahuna?
In hawaiiana, huna se traduce prin “secret”, iar kahuna prin “pastrator al secretului”, “expert”, “magistru”. Daca vreti, kahuna reprezinta echivalentul mesterului in sistemul de bresle medieval. Orice meserie, arta sau mestesug avea proprii sai kahuna.

Termenul a devenit insa cunoscut ca echivalent al samanului, vraciului, preotului. Legendele abunda in descrierea puterilor acestor kahuna, capabili sa realizeze vindecari miraculoase, sa influenteze vremea, sa mearga pe carbuni incinsi, sa-si atraga prosperitatea etc.
Morrnah Nalamaku Simeona s-a numarat printre ultimii kahuna veritabili din Hawaii, fiind numita oficial in 1983 de catre autoritati drept “o comoara vie a Hawaii-ului” (living treasure of Hawaii). Ea a infiintat “Foundation of I”, o organizatie nonprofit menita sa raspandeasca filozofia si practicile psihologice ale vechilor kahuna, inainte ca acestea sa se piarda.

Metoda traditionala invatata de dr. Len de la Morrnah Simeona si aplicata cu succes la Spitalul de Stat din Hawaii si nu numai, poarta denumirea de ho’oponopono, care s-ar putea traduce prin “a indrepta lucrurile”, “a corecta o eroare”.

Metoda este extraordinar de simpla, atat de simpla incat mintea noastra, fascinata de complex si maestra in a complica masiv si inutil lucrurile, are impulsul de a o respinge imediat. Pe de alta parte, in ciuda simplitatii ei, metoda are la baza principiile huna, care sunt destul de greu de acceptat de noi, cei crescuti in spiritul respectului pentru “rational” si “stiintific”.

Lumea este o reflectare a gandurilor noastre
Asemeni lui Buddha, vechii kahuna considerau ca noi cream lumea prin gandurile noastre. Tot ceea ce suntem, tot ceea ce se intampla in viata noastra reprezinta o consecinta a gandurilor noastre.
In cuvintele lui Morrnah Simeona, lumea este o reflectare a ceea ce se intampla in interiorul nostru. Daca ne confruntam cu o problema, trebuie sa cautam cauza in noi insine, nu in factorii exteriori.
• Daca o persoana ne agreseaza, este util sa ne amintim ca ceilalti sunt o oglinda pentru noi si ca agresivitatea respectivei persoane nu este decat proiectia in exterior a propriei noastre agresivitati refulate.
• Daca seful ne spune ca nu suntem suficient de buni pentru postul pe care il ocupam, atunci vorbele lui nu sunt decat o reflectare a ceea ce noi insine gandim in sinea noastra despre noi.
• Daca ne imbolnavim, este bine de stiut ca, pentru kahuna, trupul este o casa pentru ganduri: cauza imbolnavirii rezida in negativitatea unui gand, intr-o eroare de judecata.

“Nu-i nimic in neregula cu erorile de judecata”, declara cu umor dr. Len. “Te pot omori, asta-i tot.”
In viziunea unui kahuna, mintea este asemeni unei gradini, iar gandurile asemeni unor seminte. Ele incoltesc si dau roade. Trebuie sa avem grija ce ganduri plantam in mintea noastra, caci, inevitabil, vom culege ceea ce am semanat. Vestea buna este ca orice stres, dezechilibru sau boala pot fi corectate lucrand asupra ta. Nu este nevoie sa cauti raspunsuri sau ajutor in afara ta. Si nimeni nu iti poate oferi informatii mai relevante decat cele pe care le poti obtine singur cautand in tine insuti, sustine Morrnah Simeona.

Pentru kahuna, circumstantele exterioare sunt un barometru al nivelului nostru de constiinta. Starea de sanatate sau de boala, prosperitatea sau pauperitatea, succesul sau esecul nostru ori al celor din jurul nostru reflecta nivelul de constiinta la care am ajuns.
Daca nivelul nostru de constiinta se modifica, circumstantele exterioare se schimba rapid, iar nivelul de constiinta poate creste semnificativ daca ne asumam responsabilitatea pentru tot ce se intampla in viata noastra, pentru tot ce se intampla in jurul nostru.

Vindecarea ori schimbarea incepe cu asumarea responsabilitatii
Ce inseamna sa ne asumam 100% responsabilitatea pentru absolut tot ce se intampla in viata noastra? “Inseamna sa accepti faptul ca tu insuti, nimeni altcineva, esti creatorul a tot ceea ce experimentezi, al tuturor evenimentelor pe care le traiesti”, afirma dr. Len, constient ca declaratia sa poate fi socanta sau chiar revoltatoare pentru majoritatea oamenilor.

O idee foarte greu de digerat intr-o societate in care ne-am obisnuit sa ne gasim scuze la tot pasul, sa dam vina pe altii pentru ce nu merge in viata noastra, sa cultivam asiduu o mentalitate de victima. Mai mult, aceasta idee este greu de acceptat si de catre persoanele considerate “supraresponsabile”. Caci una este sa iti asumi responsabilitatea propriilor actiuni si alta este sa iti asumi responsabilitatea pentru actele violente ale unor oameni cu care nu ai avut nimic de-a face si cu care singura legatura pe care o ai este ca locuiti impreuna in acelasi oras. Multi psihologi ar spune ca o astfel de gandire nu face decat sa ne culpabilizeze in mod excesiv.

http://ro.netlog.com/iulia_20_7/blog/blogid=781570#blog

Terapia iertarii - II
...Accesul la miracol, si implicit, la supraconstient nu este posibil decat atunci cand reincepem sa privim lumea prin ochii unui copil. E vorba despre redescoperirea inocentei, nu despre cultivarea infantilitatii. Problema adultilor este ca si-au pierdut inocenta, dar si-au accentuat infantilitatea prin evitarea sistematica a asumarii responsabilitatii. Kahuna afirma ca, reinstaurand inocenta – starea in care nu judecam, nu punem etichete, nu suntem obsedati de castigul personal – viata noastra se poate schimba radical...
“Nu va faceti probleme”
“Inreaga lume este creatia ta si acest lucru trebuie luat ad litteram”, afirma dr. Len. Actele violente ale acelor criminali bolnavi psihic din Spitalul de Stat din Hawaii erau responsabilitatea lui doar pentru faptul ca acestia aparusera in viata sa. Problemele lor erau “creatia” sa si de aceea tot ce a trebuit sa faca pentru a-i vindeca a fost sa lucreze asupra lui insusi, sa stearga el insusi gandurile care au generat acele probleme.

Exagerare dusa la extrem, am putea spune, chiar daca descoperirile recente din fizica cuantica par a conduce la aceleasi concluzii. Asta inseamna ca daca copiii nostri au o problema de sanatate, ceva din noi a produs acea problema; daca partenerul de afaceri ne trage pe sfoara, noi am determinat acel lucru sa se petreaca; daca sotul ori sotia ne inseala, noi am atras asta. Pare absurd.

Totusi, evenimentele din viata noastra actualizeaza amintiri, tipare de actiune trecute si reactii ciudate. La urma urmei, toti am experimentat reactii care ne-au surprins si pe noi, si pe cei care ne cunosteau foarte bine, reactii in care “parca nu eram noi insine”, nu-i asa? Daca te confrunti cu o problema, o situatie-limita, un necaz, o suferinta, intrebarea pe care trebuie sa ti-o pui automat este: cea anume din ceea ce se intampla in mine a generat sau a atras aceasta problema? Apoi trebuie sa stergi gandurile care au produs respectiva problema. Dar cum putem sti care ganduri au creat acea problema? “Nu va faceti probleme”, spuna dr. Len. “O parte din voi stie. Trebuie doar sa-i dati permisiunea.”


Cand judec o persoana, acea persoana devine un “ostatic al gandurilor mele”
Cream lumea prin gandurile noastre, iar pentru kahuna aceasta nu este o metafora. Este o realitate. In viziunea lor, care este comuna cu cea a tuturor religiilor, Dumnezeu a creat fiinte perfecte, dar noi nu mai putem sa vedem acest lucru, fiindca intre ceea ce exista in realitate si ceea ce vedem se interpune gandul.

Noi nu mai vedem ce exista in realitate, noi nu ne vedem decat propriile ganduri. “Lumea este ceea ce credem ca este”, afirma Serge Kahili King, doctor in psihologie si o autoritate internationala in materie de huna. Psihologia moderna tinde sa ajunga la aceleasi concluzii, de vreme ce afirma ca oamenii nu reactioneaza la evenimentele in sine, ci la propria lor perceptie asupra evenimentelor. Mai mult, studiile arata ca oamenii tind sa se conformeze perceptiilor altor oameni. Altfel spus, daca spunem in mod repetat unui copil ca este rau, el va ajunge sa se comporte ca atare. Daca unui angajat i se lauda in mod repetat performantele, chiar daca acestea nu sunt tocmai grozave, el va ajunge sa lucreze din ce in ce mai bine.

In limbajul unui kahuna, acest fenomen se exprima in felul urmator: daca eu gandesc intr-un anumit fel despre o persoana, acea persoana devine un “ostatic al gandurilor mele”. Asta inseamna ca el tinde sa se conformeze perceptiei mele si, mai devreme sau mai tarziu, se va comporta in asa fel incat sa-mi confirme perceptia mea despre el. Prin urmare, actele unei persoane sunt o consecinta a ceea ce gandesc despre acea persoana si trebuie sa-mi asum responsabilitatea pentru acest lucru. De aceea, a nu judeca este singura atitudine corecta vizavi de o alta persoana.
Daca este ceva de corectat, spun kahuna, atunci acest ceva reprezinta erorile noastre de gandire. Asa stand lucrurile, atunci poate ca nu ar trebui sa ne mire foarte mult ca dr. Len si-a vindecat pacientii lucrand doar asupra lui insusi.

Ce a facut exact doctorul Len pentru a-si vindeca pacientii?
“Am repetat incontinuu: Imi pare rau. Te rog, iarta-ma”, a declarat senin dr. Len. “Asta-i tot”.

De-a dreptul socant! Banuiesc ca doctorului Len ii place sa socheze, sa surpinda printr-o lovitura puternica si neasteptata rutina noastra mentala. El spune ca oamenii, in special vesticii, gandesc prea mult. Mai exact, sunt prinsi in rutina unor programe care ruleaza inconstient. Contrar a ceea ce gandim noi, el sustine cu tarie ca intelectul nu poate rezolva problemele. Cred ca Einstein ar fi fost de acord cu el, din moment ce a declarat ca “o problema nu poate fi rezolvata la nivelul de gandire care a generat-o”.


Cere-ti iertare
De aceea, nu trebuie decat sa constientizezi problema pe care o resimti la nivel fizic, emotional, mental etc., apoi sa incepi sa iti purifici gandirea, care a atras problema, printr-un proces de cainta si iertare. “Imi pare rau. Te rog, iarta-ma. Imi pare rau pentru ca te-am facut ostatic al gandurilor mele si fiindca, prin negativismul gandurilor mele, ti-am influentat in mod distructiv comportamentul.” Asa este in crestinism: ruga trebuie precedata de cainta si de cererea iertarii. Asta este ceea ce poate face constientul: sa se caiasca si sa ceara iertare. Restul este treaba supraconstientului, el este armonizatorul, vindecatorul. Suntem prizonierii propriei minti si nu putem evada folosindu-ne tocmai de minte, temnicerul insusi.

Cum te poti ajuta in viata de zi cu zi
Acest proces poate fi folosit in cele mai diverse situatii: cand suntem bolnavi, cand cineva apropiat este bolnav, cand ne confruntam cu probleme profesionale, financiare, sentimentale etc.

Daca problema tine de sanatate, atunci putem spune corpului: “Imi pare rau ca ti-am facut rau prin gandurile mele negative. Te rog, iarta-ma”. Si repetam acest lucru cu sinceritate pana problema dispare.

Daca copilul are probleme la scoala, putem repeta mental: “Imi pare rau ca ti-am creat aceste probleme prin gandurile mele. Te rog, iarta-ma”. Este esential ca trairea sa fie autentica, iar cererea de iertare sa fie pe deplin sincera. Consecinta imediata este un sentiment de iubire, iar dr. Len si Morrnah Simeona declara ca acesta este un semnal ca vindecarea a inceput.

Probabil ca la o prima citire vei respinge aceste lucruri, pe motivul ca sunt prostii, povesti de adormit copiii. Dar kahuna afirma ca supraconstientul este receptiv tocmai la limbajul de copil, ignorand formularile savante. Interesant este ca psihanaliza a ajuns la o concluzie asemanatoare: interpretarile pretentioase, “destepte”, intelectualizate nu ajung la pacienti. Accesul la miracol, si implicit, la supraconstient nu este posibil decat atunci cand reincepem sa privim lumea prin ochii unui copil. E vorba despre redescoperirea inocentei, nu despre cultivarea infantilitatii. Problema adultilor este ca si-au pierdut inocenta, dar si-au accentuat infantilitatea prin evitarea sistematica a asumarii responsabilitatii. Kahuna afirma ca, reinstaurand inocenta – starea in care nu judecam, nu punem etichete, nu suntem obsedati de castigul personal – viata noastra se poate schimba radical: renuntam la a ne complica viata inutil si ne redobandim bucuria de a trai, devenim mai creativi, ne adaptam mai suplu si mai eficient schimbarilor; iar calitatea relatiilor noastre se imbunatateste semnificativ.


In loc de concluzie
Un medic din Statele Unite ale Americii, dr. Ira Byock, a lucrat foarte mult cu bolnavi in faza terminala si a descris experientele si concluziile sale in doua carti devenite best-seller-uri. Una dintre ele se numeste “The Four Things that Matter Most” si se refera la cele mai frecvente declaratii pe care bolnavii le fac celor apropiati pe patul de moarte. Acestea sunt:
Iarta-ma
Te iert
Multumesc
Te iubesc

Dr. Ira Bylock considera ca nu trebuie sa ajungem pe patul de moarte pentru a folosi aceste declaratii care, in opinia sa, au un potential imens in a ne vindeca relatiile si in a ne transforma profund viata.

Rodica Botan said...

Anonymous, apreciez faptul ca ai adunat aceasta informatie.

Trebuie insa sa-ti spun ca eu cred intr-o lume creata de Dumnezeu dupa niste reguli si legi care sint ca un DNA sau o amprenta in tot ce a creat, de la micro la macro. O lume in care trinitatea se oglindeste perfect in cele trei dimensiuni ale spatiului, in starea gazoasa, lichida sau solida a materiei s.a.m.d.

Am vrut sa sterg commentul dar n-am vrut sa crezi ca mi-e teama de ceea ce ai scris. Ceea ce ai pus alaturi este o descriere a unei religii pagine. In zilele noastre (zilele din urma cum spune Apocalipsa), aceste religii reinvie, si diavolul se foloseste de orice mijloc ca sa insele pe cei care cred in Dumnezeu.

Trupul nostru nu este cel mai valoros lucru care il avem. Biblia spune ca ce ar cistiga cineva sa cistige toata lumea daca isi pierde sufletul.

La urma urmei, iertarea o primim de la Dumnezeu ca fata de El am savirsit tot felul de greseli...
Cina este un simbol crestin. Domnul Isus a spus sa facem acel lucru in amintirea Lui. Dar de fiecare data cind intindem mina sa ne impartasim trebuie sa mergem mai intii sa cerem iertare celor carora le-am gresit. Pentruca cu ce masura masuram ni se va masura si pentruca in rugaciunea Domneasca noi spunem "Iarta-ne noua greselile loastre precum si noi iertam gresitilor nostrii."

Iertarea este deci un aspect important in viata unui credincios si cu asta sint de acord cu tine. Dragostea este un alt element important...si Dumnezeu insusi ne-a iubit atit de mult ca a dat pe singurul Sau Fiu sa moara pentru greselile noastre ca sa fim iertati.

Asadar, consider ca Dumnezeu fiind mult mai vechi decit kahuna si toate aceste lucruri pe care le-a proiectat El din vesnicie fiind primul proiect de natura asta, consider ca kahuna si cei care practica unele lucruri din cele ce ai amintit au plagiat intr-o masura oarecare ceva din invatatura Bibliei...despre Dumnezeu.

Daca nu-ti place raspunsul meu...considera ca nu exista ci doar ti l-ai imaginat...si asa am sa procedez si eu cu mesajul care l-ai lasat aici...am sa refuz sa-l constientizez; sa vad daca dispare singur!!!

Anonymous said...

DRAGA RODICA
EXCELENT RASPUNS!! FOARTE BINE ARGUMENTAT SI DOCUMENTAT ADRESAT DIRECT LA COMENTARIILE POSTATE !!
MULTUMESC DE TIMP,DE RABDARE ,DE BUNAVOINTA SI MAI ALES DE INTELEPCIUNE !!
DORESC SA IL POSTEZ PE BLOGUL ORIGINAL SI POATE VA FI DE FOLOS SI LA ALTII CARE VOR CITI BLOGUL ACESTEI PERSOANE :IATA MAI JOS ALTE GANDURI CU PRIVIRE LA IERTARE POSTATE DE "Sim" simy_boy_7@yahoo.com PE SOLIDEOGLORIAGROUP
Virginia
IERTARE

Caci, ca o mustrare a zis Dumnezeu lui Israel: „Iata, vin zile, zice Domnul, când voi face cu casa lui Israel si cu casa lui Iuda un legamânt nou; nu ca legamântul pe care l-am facut cu parintii lor, in ziua când i-am apucat de mâna, ca sa-i scot din tara Egiptului. Pentru ca n-au ramas in legamântul Meu, si nici Mie nu Mi-a pasat de ei, zice Domnul. Dar iata legamântul pe care-l voi face cu casa lui Israel, dupa acele zile, zice Domnul: voi pune legile Mele in mintea lor si le voi scrie in inimile lor; Eu voi fi Dumnezeul lor, si ei vor fi poporul Meu. Si nu vor mai invata fiecare pe vecinul sau pe fratele sau, zicând: „Cunoaste pe Domnul!", caci toti Ma vor cunoaste, de la cel mai mic pâna la cel mai mare dintre ei. Pentru ca le voi ierta nelegiuirile si nu-Mi voi mai aduce aminte de pacatele si faradelegile lor."(Evrei 8:8-12)

Avem aici exemplul iertarii lui Dumnezeu.. si ce iertare! Ce promisiune mareata a lasat pentru noi : v10,11. El ne promite ca Il vom cunoaste.. noi traim vremurile de care Dumnezeu vorbeste aici..oare luam noi seama la aceasta? Il putem cunoaste pe El in felul de care se spune aici, pentru ca avem bogatia din Cuvantul Sau, avem acest indrumar pentru cararea ingusta pe care trebuie sa mergem.. avem iertarea Lui! Pana la urma acesta e cel mai important lucru: iertarea, fara de care nu aveam intrare la Tatal. El ne-a iertat, dar acum, ne indeamna sa ne iertam unii pe altii.. despre acest fel de iertare vreau sa vorbesc azi. Iertarea este " actul de a elibera pe cineva de obligatia pe care o are fata de tine, obligatie care decurge din faptul ca ti-a gresit cu ceva."
Si sa vedem ce spune Cuvantul, in Efeseni 4:26-32

„Mâniati-va, si nu pacatuiti." Sa n-apuna soarele peste mânia voastra si sa nu dati prilej diavolului. Cine fura sa nu mai fure; ci mai degraba sa lucreze cu mâinile lui la ceva bun, ca sa aiba ce sa dea celui lipsit. Niciun cuvânt stricat sa nu va iasa din gura; ci unul bun, pentru zidire, dupa cum e nevoie, ca sa dea har celor ce-l aud. Sa nu intristati pe Duhul Sfânt al lui Dumnezeu, prin care ati fost pecetluiti pentru ziua rascumpararii. Orice amaraciune, orice iuteala, orice mânie, orice strigare, orice clevetire si orice fel de rautate sa piara din mijlocul vostru. Dimpotriva, fiti buni unii cu altii, milosi si iertati-va unul pe altul, cum v-a iertat si Dumnezeu pe voi in Hristos.

Dintre atatea indemnuri si porunci pe care le vedem aici, observam ca cea mai importanta porunca este iertarea. In locul maniei, al furtului, in locul cuvintelor stricate si a intristarii Duhului Sfant a lui Dumnezeu, Cuvantul ne indeamna sa facem loc iertarii. De ce?

Nu va inselati: „Dumnezeu nu Se lasa sa fie batjocorit." Ce seamana omul, aceea va si secera. Cine seamana in firea lui pamânteasca va secera din firea pamânteasca putrezirea; dar cine seamana in Duhul va secera din Duhul viata vesnica. (Galateni 6:7-8)

(putrezirea = consecintele pamantesti)
O persoana care refuza sa ierte, pierde intotdeauna. Indiferent cat de mult ar fi gresit cealalta persoana, a-I refuza iertarea inseamna a "secera putrezirea" . Iar aceasta putrezire incepe intr-o singura relatie, poate chiar in relatia cu Dumnezeu, si isi face loc in toate celelalte.
In schimb, cel care alege sa ierte, este cinstit:
Intelepciunea face pe om rabdator si este o cinste pentru el sa uite greselile. – (Proverbe 19:11)

Mai stiti ce spune Domnul Isus in rugaciunea Tatal Nostru, cu privire la iertarea greselilor noastre?

si ne iarta noua pacatele noastre, fiindca si noi iertam oricui ne este dator.." (Luca 11:4)

Mai avem noi curaj sa ne rugam in zilele noastre astfel? Ce spuneti, Dumnezeu asculta rugaciunile noastre nesincere? Duhul Sfant, Cel care mijloceste cu suspine negraite pentru noi, si duce rugaciunile noastre inaintea lui Dumnezeu, credeti ca va duce jertfa buzelor noastre, daca ea nu izvoraste din adancul fiintei noastre, din ce traim si suntem, din sinceritate? Nu va inselati: „Dumnezeu nu Se lasa sa fie batjocorit."

Si, când stati in picioare de va rugati, sa iertati orice aveti impotriva cuiva, pentru ca si Tatal vostru care este in ceruri sa va ierte greselile voastre. Dar, daca nu iertati, nici Tatal vostru care este in ceruri nu va va ierta greselile voastre." (Marcu 11:25-26)

Luati seama la voi insiva! Daca fratele tau pacatuieste impotriva ta, mustra-l! Si daca-i pare rau, iarta-l! Si, chiar daca pacatuieste impotriva ta de sapte ori pe zi, si de sapte ori pe zi se intoarce la tine si zice: „Imi pare rau!", sa-l ierti." (Luca 17:3-4)

„Doamne, de câte ori sa iert pe fratele meu când va pacatui impotriva mea? Pâna la sapte ori?" Isus i-a zis: „Eu nu-ti zic pâna la sapte ori, ci pâna la saptezeci de ori câte sapte. (Matei 18:21-22)
(citeste mai departe, pana la sf capitolului)
Persoana care are un spirit neiertator este intotdeauna adevaratul pagubas si pierde mult mai mult decat cel caruia ii poarta pica.
Este foarte adevarat, in primul rand din versetele ce le-am citit: pierde iertarea lui Dumnezeu, apoi pierde aprecierea si respectul celor din jur. Si nu numai atat, dar pierde pana si pacea launtrica.. nici macar el nu se mai poate ierta, la un moment dat..
Acum va intreb: de care parte vreti sa fiti? Cu cei care se chinuie cu gandul ca fratele i-a gresit, si ca nu il poate ierta nicicum, sau cu cei care se bucura de iertarea lui Dumnezeu si de relatiile cu cei din jur?
Ingaduiti-va unii pe altii, si daca unul are pricina sa se plânga de altul, iertati-va unul pe altul. Cum v-a iertat Hristos, asa iertati-va si voi. (Coloseni 3:13)

Indiferent de situatia ta, indifferent de ceea ce s-a intamplat in trecut, tine minte ca tu pierzi, daca nu iti rezolvi acest duh neiertator.. Porti in tine puterea de a ierta, de a fi vindecat si de a fi eliberat, pentru a-ti trai viata din plin.
Domnul sa ne ajute sa intelegem si sa aplicam asta. Amin!

carmen bogdan said...

UN SUFLET DRAG MIE SI CARE SI-A PUS AMPRENTA PE MODELAREA CARACTERULUI MEU IMI SPUNEA DESEORI IN COPILARIE , PARAFRAZAND MENTIUNEA DIN TATAL NOSTRU, PRECUM O ACCENTUARE A ACESTEIA: "NU IERTI NU ESTI IERTAT". SI ASTA M-A INVATAT UN OM CARE IL IUBEA PE DUMNEZEU SI TOT CE A CREAT ACESTA. NU NE LASA SA CULEGEM FRUCTELE DE PE VARFUL COPACILOR PENTRU CA SPUNEA CA "ACESTEA SUNT PENTRU PASARILE CERULUI"...SA IUBESTI CU TOT SUFLETUL CHIAR SI O PASARE SI SA TE GANDESTI SI LA NEVOILE EI...