28 July 2013

SA AM SI EU O TRADITIE

     Ma bate gindul de citeva zile sa vorbesc despre ceva ce m-a intrigat in Israel. Si subiectul este ...dificil - pentruca desi as vrea sa-l abordez as dori sa o fac cu sensibilitate -nu vreau sa jignesc pe nimeni.
     In calatoria asta am stat de vorba putin cu palestinienii cu care m-am intilnit. O prietena veche de-a sorei mele a fost una dintre acesti oameni cu care am avut posibilitatea sa discutam deschis unele subiecte. A fost sincera sa vorbeasca drept si despre scadintele neamului ei si despre necazurile lor dar si despre evrei.
     Pina atunci am vazut destule musulmance imbrobodite saracele pe caldura aia la cap...unele se vedea ca mai au ceva pe sub salul ala mare...plus ca peste hainele lor aveau niste pardesie lungi care sa le acopere vesmintele. Vedeai ca pe dedesupt unele mai instarite aveau haine frumoase. Altele mai saracute dimpotriva. Dupa magazinele din partea musulmana a vechiului Ierusalim puteai realiza ca pe sub pardesiele alea aveau haine la fel de moderne ca si restul lumii.
     Pe femeile israelite le-am vazut legate la cap in diferite forme. Cu saluri, cu niste caciulte crosetate ca si niste ciorapi mai mari...si unele cu capul gol. Ce n-am realizat eu este ca unele poarta peruca. Si ce n-am stiut eu este ca dupa ce se casatoresc unele se rad in cap. Asa spunea palestinianca cu care am discutat.
     Am ascultat la ce spunea prietena asta a sorei mele dar n-am crezut o iota din ce a spus. Plecind insa din Tel Aviv, linga noi au avut locuri o familie de evrei- de fapt era mama cu 5 fete si un fiu. O femeie mai tinara ca mine- la vreo 45 de ani, draguta, cu copii tare frumusei...citeva fete deja adolescente. Am admirat-o pentruca se vedea ca este capabila sa tina pe copii sub atentia ei si copiii aveau maniere frumoase si se vedeau bine crescuti. Fetele mai mari aveau rochite negre si plovere negre cu mineci lungi. Dupa o vreme de la plecare, cind ne-am putut misca mai liberi in avion, doamna si-a scos peruca si i-a dat-o fetei mai mari sa o puna in sacosa si si-a pus in cap caciula aia tricotata ca un ciorap. Am ramas cu gura cascata...i-am dat un cot la Claudia si i-am soptit sa se uite si ea.
     Tot timpul drumului catre Londra m-am tot gindit la ce am vazut. Astazi am avut putina vreme si am citit un pic despre obiceiul asta a lor. Am vrut sa inteleg motivul acestui obicei. Se pare ca o parte este biblic- si anume ca femeia sa-si acopere capul- dar treaba cu rasul pe cap nu este deloc biblica. Am citit ceva despre ce scrie in Talmud si cum interpreteaza dinsii -dar- pentru mine n-a facut nici un sens. Daca femeia isi acopere parul pentruca este podoaba ei si doreste ca numai sotul ei sa o vada...atunci inteleg sa se imbrobodeasca; dar sa isi rada parul si sa poarte peruca in public, mi se pare aiurea. Dar asta este obiceiul unora dintre ei si trebuie sa ne amintim ca si noi avem obiceiuri care nu fac sens dar ne-am obisnuit cu ele si o ducem asa...
     In Orientul Mijlociu este o rusine pentru cineva sa-si arate genunchii si umerii. Cind intrii intr-o Biserica trebuie sa iti acoperi genunchii si umerii. In moschee la fel. Femeile care mergeau la zidul plingerii isi acopereau capul- majoritatea.
     Mi-a venit in minte Maria Magdalena cind inainte de moartea Domnului Isus i-a spalat picioarele cu mir si l-a sters cu parul capului ei. Acuma ginditi-va la toate traditiile astea ale evreilor si la faptul ca o femeie isi arata parul doar sotului ei ( daca nu e tunsa cumva) . Cit a trebuit sa fie de deplasat acest gest al Mariei...Ca pare deplasat si pentru noi care nu ne anevoim sa ne acoperim capul...Apoi mai cred ca obiceiul asta de-asi rade capul este mai nou. Pe vremea Apostolilopr  doar preotesele de la altarele idolesti se radeau pe cap.
     Si noi in biserici avem tot felul de practici. Femeile americane nu-si acopere capul pentruca desi scrie ca femeile sa se roage cu capul acoperit, mai scrie si ca parul este invelitoarea capului.
     Si atunci ...interpretam fiecare cum ne taie capul sau cum ne convine. Evreicele se tund chel, si-si pun peruca in public,  musulmancele se imbrobodesc de doua ori sa fie sigure ca nu au lasat nici un fir pe afara... iar noi evanghelicii...batic, palarie, bentita sau...nimic.
     Si apoi incepem sa ne judecam unii pe altii sau unele pe altele si sa ne gindim ca numai noi avem dreptate...Cite bordee atitea obiceie. Raspunsul il putem gasi fiecare daca il cautam. Nu cred ca Dumnezeu este asa de interesat in palaria mea sau in tunsoarea mea cit in ascultarea pe care o am fata de El. Putem zic eu sa ne imbrobodim de zece ori cu zece esarfe dar cu toata modestia dinafara sa purtam in noi atita mindrie ...asta vrea Dumnezeu de la noi? Da, cred ca aspectul nostru vorbeste despre persoana noastra dar inainte de-a curata blidul pe dinafara sa fim siguri ca-l curatam si pe dinauntru. Si sa nu mai facem atitea obiceiuri...pe care apoi sa le ridicam la rang de lege si sa ne certam unii cu altii care are dreptate.
     V-am spus ca e un subiect dificil- pentruca nu vreau sa jignesc pe nimeni si imi spun doar parerea - si s-ar putea ca parerea mea sa fie gresita. Dar este un subiect care m-a intrigat. Sa ne ajute Dumnezeu sa avem o relatie intima cu El, una in care sa lasam traditiile la o parte asa cum a facut Maria Magdalena si sa nu fim jenati si nici infricati sa fim noi insine, sa ne purtam asa cum ne indeamna inima fata de Mintuitorul. El vrea dragostea noastra nu vrea forme si traditii fara rost. El vrea credinciosia noastra nu loialitatea fata de niste obiceiuri. Si daca sintem sinceri recunoastem ca toti avem traditii si obiceiuri de care ar trebui sa ne cam eliberam.
     David cind a adus chivotul a dansat in fata lui...era atit de fericit. Sotia lui, fata lui Saul l-a dispretuit - ca nu i se cadea unui rege sa se poarte ca un om de rind. In fata Domnului noi sintem toti egali- si pacatosi de rind. As vrea sa am curajul si dragostea Mariei Magdalena si bucuria lui David ...oridecite ori sint in fata Domnului...si asta sa-mi fie singura traditie.

17 comments:

cella said...

Rodica draga,
am cateva luni de cand studiez subiectul acesta din perspectiva mesianica, iudaica si strict rabinica, talmudica, crestina, evanghelica ...

Nu toate femeile se rad. Numai o parte din ele. Dupa casatorie parul devine parte intima a femeii. Dovedit stiintific, prin firele de par se emana feromonii, adica hormoni fara miros insa care sunt perceputi la nivelul simturilor si atrag barbatii / femeile de langa tine. Parul fiind ras atunci feromonii nu mai au aceeasi putere. Sau parul fiind bine acoperit atunci pericolul este deoparte.
In mod normal, intre evreii religiosi, femeia nu isi descopera parul decat in fata barbatului ei si atat. Nici copiii ei nu ii vad parul.

Maria Magdalena fusese prostituata. La intalnirea cu Isus apare cu parul lasat pe umeri - era un semn caracteristic prostituatelor. Numai ca ea il foloseste ca sa spele picioarele lui Isus si nu ca unealta pentru seductie.

Am intrebat cand se acopera capul? Femeie e numai cea casatorita, nu? Cele necasatorite pot sa umble cu parul strans insa neacoperite?

Raspunsul m-a lasat fara drept la alta intrebare. Din punct de vedere iudaic, fata devine femeie dupa prima menstruatie.

Pentru mine care toata viata m-am tuns, am avut parul scurt ca si baietii ... a fost socant sa descopar ca din punct de vedere biblic, aratam ca o prostituata.

Am decis sa ascult. Cu punct si virgula.

Anonymous said...

Draga Rodica,
Incerc sa-ti spun care-i treaba cu traditia femeilor evreice in Israel: Din cauza climei uscate, mediteraniene a Israelului, femeile ultra-ortodoxe, se tund cheale, pt. ca-n timpul saptamanii poarta tot timpul o invelitoare completa a capului( si la caldurile mari, pot face atac cerebral, cu par mult si invelitoare neagra) si imbracaminte care acopera , asa cum spui, tot, brate, picioare...In Shabat, pentru sinagoga, se imbraca foarte elegant, cu peruca, haine frumoase si foarte multe bijuterii.Barbatii ultra-ortodoxi, in schimb, poarta de Shabat o caciula din blana de bizon, stilul polonez-rusesc de caciuli mari... cu cat e mai multa blana in jurul capului, ei isi spun ca-s mai "sfinti".. ei considera o jertfa care ar fi placuta Domnului, daca ei se chinuie in acest fel, la caldura mare din Israel:)Pun mai mare pret pe ambalaj, decat pe continut:)) Multi dintre ultra-ortodoxi nu fac altceva decat, sa se roage in fiecare dimineata in sinagoga, apoi, studiaza Tora,se odihnesc, ca-s obositi, apoi iar se roaga pana seara, cand se intorc acasa la familie, de obicei foarte mare , cu multi copii si femeia care munceste in casa pentru toti..Acestia au un ajutor social, nu platesc deloc taxe, au alocatii mari pt. copii. Asta nemultumeste pe laicii, sau mai putin ultra religiosi, care muncesc, merg in armata, platesc taxe mari si-n locul ultra-religiosilor.
Te pup, VioricaO

Marta . said...

Apostolul Pavel in 1 Corinteni 11;6 are o parere cred ca aceasta este ... dar tot el spune ca tot ce nu vine din incredintare este pacat . Daca eu cred ca mintuirea nu depinde de aceste lucruri nu sint condamnat dar daca le fac impotriva cugetului meu este . Asa simt eu .Dupa cum vad ,tare te-a pus pe ginduri calatoria in Israel inca mai aprofundezi si judeci impresiile. Astep mai multe ginduri.

Rodica Botan said...

Ma bucur sa vad ca nu sint singura intrigata de aceste obiceiuri. Cella, Vorica, Tusa Marta...multumesc pentru APORTUL ADUS ACESTUI SUBIECT.

Inca sint un pic nelamurita ca nici ei se pare nu-s toti lamuriti, ca nu procedeaza toti la fel.

Bine ca avem Noul Testament si pe Domnul Isus. El este implinirea legii. Toate rinduielile astea sint facute de evrei care vor sa-I slujeasca Lui Dumnezeu asa cum vor ei nu asa cum vrea El. Nu le spune odata Domnul...
"Ce-mi tot aduceti arderi de tot"...si ..."M-am scirbit de jertfele voastre"...pentruca ii slujeau in forma exterioara si nu cu inima...
Numai ca unii din noi luam libertatea asta ca o scuza sa nu facem absolut nimic ...si nu avem nici forma si nici fond ci stam la umbra unor promisiuni pe care nu le meritam.

Va multumesc mult pentru participare la subiect...si zimbesc la gindul ca nu sint singura care ma framint cu asemenea gindurI...Cella si Viorica sinteti de milioane. Tusa Marta...stai vigilenta in coltul meu de ring sa nu spun ceva prostii...multumesc!

Anonymous said...

Cella, am aflat, (pe vremea cand eram in Israel)de cazuri familiare in care sotul, ultraortodox, s-a indragostit de peruca (si probabil bijuteriile masive din aur de 18karate) ale altei femei tot ultra-religioase si si-a parasit familia pt ea... s-au distrus 2 familii si multi copii derutati de religia parintilor lor...:((((
Un alt tata, la vreo 45 de ani si-a parasit sotia si cei 9 copii sub 18 ani, si s-a mutat la mama lui. Motivul:banii care-i primea de la stat, acel ajutor social, abia ii ajungea lui sa se intretina, cum sa-i imparta cu copii?...dar asta nu-l impiedica, si nu era impiedicat de colegii lui, sa mearga zilnic la sinagoga, cica sa implineasca Legea lui Moise.. acestia sunt fariseii moderni, care ar "scoate ochii" altora pt .un pai, dar ei cu barna lor , se impaca bine... Slava Domnului ,ca noi suntem sub Har si nu sub Lege, sa fim judecati de ea! Multumim Domnului ca suntem iertati prin jertfa LUI, si jugul lui e usor de purtat... Va pup pe toate cititoarele Rodicai si pe ea, in mod special:) Cu drag VioricaO

cella said...

Viorica,
am auzit si eu de astfel de cazuri, stiu ca unii traiesc numai din ajutorul social ...

Se pare insa ca lucrurile se mai schimba. Obligatoriu barbatii vor face armata si luandu-i din cuibul lor, li se vor mai schimba perspectivele.

Fiecare padure are uscatura ei ...

Rodica Botan said...

Cella, din nefericire situatia este inca asa...cu evreii ordodoxi. Nu lucreaza ci numai femeile. Nu cred ca Biblia sau alte carti de ale lor sa le puna restrictie la munca. Dimpotriva...Dumnezeu a zis ca sa ne cistigam cu sudoarea fruntii piinea cea de toate zilele; Solomon ne trimite la furnica, etc. Dar in loc sa-i judec ma gindesc ca toti avem slabiciuni si le vedem mai bine pe ale altora. Da, este aca cum este...dar noi? Daca am fi mai buni, Domnul ne-ar fi luat la El deja. Faptul ca inca sintem pe-aci este datorat necesitatii noastre de a ne schimba inca, de a invata inca o lectie, de a fi mai ascultatori.
Cind am plecat in Israel eram venin impotriva palestinienilor. M-am domolit acuma. Ma rog pentru pacea Ierusalimului; respect faptul ca ei sint poporul ales...ii binecuvintez...si printre binecuvintari le doresc sa ajunga sa il cvunoasca pe Mesia si sa faca schimbarile pe care Domnul le vrea in ei. Si asa si in noi...si asa si in palestinieni...si egipteni si ticalosi de pe toate meridianele. LUMEA ARE NEVOIE DE EL...pentruca cu totii am pacatuit si sintem vrednici de pedeapsa. Nu am pacatuit toti la fel...dar toti meritam pedeapsa...

Viorel Rabin said...

VioricaO cred ca esti mai degraba Viorica Abdel dupa cit venin scuipi pe noi evreii!
Viorel Rabin

Rodica Botan said...

Viorel Rabin...nu cred ca Viorica O. nu iubeste evreii. In orice grupare de oameni se gasesc si buni si rai. S-a intimplat ca ea a amintit cite ceva despre cei care nu tocmai aduc cinste gruparii din care fac parte. Noi oamenii trecem asa de usor la judecata- si unii si altii. Poate mai vinovata decit ea sint eu ca am pornit acest subiect.
Pacatul mare este ca in Numele Lui Christos si in dreptul Lui Dumnezeu noi oamenii am facut de multe ori mari si urite pacate. Si ca sa nu jignesc pe nimeni amintesc doar cruciadele - ca alea sint pata rusinoasa a crestinilor. Deci nu prea se poate nimeni indreptatii ca ar fi mai bun...si ne-ar sta bine tuturor sa cautam dupa Adevar si sa-L traim.

Anonymous said...

Viorel, imi pare rau, si-mi cer scuze, daca ce am spus eu, ai interpretat ca eu nu-i iubesc pe evrei:(( Iubesc din toata inima Isrelul, am ramas cu amintiri foarte placute (nu toate ,e adevarat)din "scurta" mea trecere prin Israel! Am legat prietenii cu femei evreice, deosebite, cu care inca mai tin legatura telefonic, dupa 10 ani...Dar trebuie sa recunoastem,ca nici un om nu-i fara pacate pe acest pamant, indiferent de limba ce-o vorbeste sau religia din care face parte... am lucrat o vreme intr-un cartier ultra-religios, si vrand, nevrand, s-au activat niste amintiri neplacute... ca nu-i asa, in viata, oamenii ne mai dezamagesc, de aceea, e scris in Biblie, sa nu ne punem nadejdea, decat in Dumnezeu, daca nu vrem sa fim dezamagiti... Cu toata consideratia, va salut Shalom! VioicaO

Anonymous said...

Uitasem sa ma adaug ceva: daca ar fi sa aleg acum,la varsta mea, sa-mi schimb locul in care sa traiesc, dupa Australia, as prefera Israel... nu America, nu Europa..Dar poate, sper, sa-mi ajute Domnul, sa revad locuri frumoase si oameni placuti si dragi... de data asta, as dori cu toata familia sa facem acest tur al Israelului... Poate, doar Dumnezeu poate, sa ne implineasca visuri dupa voia Sa! ViO (VioricaO)

Marta said...

Si Dl.Isus a fost evreu si si-a dat viata pentru noi toti deci hai sa fim animati si noi de o dragoste Divina . Stimez si eu , mult poporul ales.

Rodica Botan said...

Cella...am mai citit inca odata ce ai scris despre feromoni. Daca femeile trebuie sa se tunda din pricina lor, cum atunci barbatii isi lasa perciunii acei alungi? Ca pare absurd sa tunzi femeia dar sa iti lasi perciuni cind amindoi ar trebui sa se pazeasca de ispite. Poate tu gasesti un raspuns la intrebarea asta...
Din nou mentionez- nu intreb in batjocura- sint doar curioasa de logica acestui obicei.

Anonymous said...

Rodica, am sunat-o pe prietena mea evreica din Haifa si am intrebat-o ce semnificatie au perciunii lungi la barbatii evrei si mi-a spus asa:baietii mici pana la 3 ani nu li se tunde parul ( ca la ortodocsi romani, cand la un an li se taie motul)si cand implinesc 3 ani sunt dusi in nordul Israelului,intr-o localitate agrara.Acolo aceea comunitate de evrei lucreaza pamantul, si respecta cu strictete anul sabatic..al saptelea an, nu seamana si nu aduna nimic de pe camp; in fiecare an la recolta ,lasa colturile lanurilor neadunate, sa le stranga cei saraci.
Deci ,revenim, la perciuni, care simbolizeaza, colturile netaiate ale lanurilor, si-i invata pe baietii evrei ca trebuie sa fie altruisti, sa lase si altora din ce au ...Despre parul femeilor, e asa cum a spus si Cella, sa nu vada alti barbati frumosul par al nevestei sale:)
Mi-a mai spus si semnificatia zicalei "tap ispasitor" dar asta e alta poveste:) Cu drag, ViO

cella said...

Rodica,
o sa caut ... asta chiar nu m-a interesat.

Insa inainte de orice, as vrea sa nu uitam ca si ei sunt oameni, barbati si femei. La fel ca noi, supusi la aceleasi ispite si slabiciuni.

Rodica Botan said...

Absolut Cella...si sper ca asta sa se inteleaga din ce am scris. Noi evanghelistii avem si noi ca si ei si ca si ceilalti problemele noastre. Cu totii avem nevoie de Mesia...Asta este tot ce as vrea sa se inteleaga.

Ca vezi...felul in care explica despre par si de ce il taie femeile ar fi excelent daca s-ar potrivii si la barbati. Dar nu se potriveste. Si intreb de curiozitate nu ca sa arat cu degetul ca n-am de ce. Continui sa cred ca Biblia este adevarata si sa binecuvintez pe Israel si sa le doresc sa-l intilneasca le Mesia; si il vor intilnii, ca vremile sint aproape.

Anonymous said...

buna seara!am nevoie de o poza cu o femeie ultraortodoxa pentru a vedea cum arata peruca,nu stiu ce fel de peruci poarta ele ,am nevoie ca documentare pentru un rol intr-o piesa de teatru.Va rog,daca ma poate ajuta cineva.Multumesc!