16 July 2013

...aha...

     Cum am mai zis, informatiile si observatiile sint atit de multe, incit nu poti rumega un lucru pina ce altceva nou sare in ochi.. Sint intr-un continu ..."aha"...
     E dimineata acuma si m-am rezumat in rutina mea de dimineata ca sa va scriu despre ceva interesant care imi sta in minte de ieri. Ghida noastra la tunelul lui Hezekia prin care am trecut ieri, ne-a aratat o portiune pe deal locuita de samariteni. Acuma, musulmanii traiesc intr-o parte, evreii intr-alta parte si tot asa. Pina si orasul vechi Ierusalim este impartit in patru: partea evreilor, a musulmanilor a armenilor si a crestinilor. Si recunosti de cum treci dintr-o parte in alta a cui sector este dupa anumite ...semne. Si mai vorbesc eu altadata de asta...
    Dar sa revin la Samariteni. Samaritenii au venit aici adusi de Babilonieni cind evreii de aici au fost dusi in Babilon ( Daniel , Sadrac, Mesac si Abednego...printre altii). Babilonienii stramutau un popor si il duceau intr-alta parte pentruca cel putin 3 generatii aveau pace cu poporul respectiv- pina ce se reorganizau.
     Asadar samaritenii au fost instalati pe teritoriul evreilor, si cum nu toata populatia a fost stramutata ci doar virfurile, nobilimea, cei mai importanti cetateni, astia noi veniti au dat de o populatie cu o cultura si o educatie si o religie puternica si n-au avut alta sansa de supravietuire cu ei decit sa le imprumute cultura lor.
     Pe cind au venit inapoi evreii din Babilon , samaritenii erau deja schimbati: imprumutasera tot de la ei. La evreii noi veniti asta nu le-a convenit - pentruca ei nu vroiau sa se amestece cu samaritenii, si pentruca samaritenii le imprumutasera alfabetul, astia au pastrat alfabetul babilonian din dorinta de a fi diferiti. Asadar astazi ziarul samaritenilor se scrie in scrierea veche evreiasca pe cind evreii folosesc scrierea adusa din Babilon.
    Spunea ghida noastra ca sint doar 700 de samariteni in Ierusalim, si ca ei pastreaza religia asa ca si evreii- absolut tot...dar ca problema este ca se casatoresc intre ei ca evreii nu vor sa se casatoreasca cu samaritenii si samaritenii care pastreaza si ei aceleasi reguli ca si ei nu vor sa se amestece cu alte popoare...si zicea ea...asta nu e bine.
.................
     N-am timp sa va spun ce-mi trece mie prin cap ca aud cum vin copiii sa mergem la masa si apoi ...la drum. Dar...atita am sa spun...ca Domnul Isus a avut la inima pe Samariteni - mi-am amintit de samariteanul milostiv si de femeia samariteanca de la fintina lui Iacov. El i-a avut in grija Lui si a dorit sa se intilneasca cu ei ca sa-i elibereze si pe ei...ce pacat insa ca intilnirea cu Domnul Isus nu i-a eliberat de vechile legi...si pina in ziua de azi sint legati pentruca il refuza pe Christos...
    Am incercat aseara sa pun poze dar n-am reusit. Pina cind ajung acasa...va trebui sa ma credeti pe cuvint ca nu pot dovedi cu ilustratii.
     Va mai spun o treaba...n-am vazut in viata mea atitia bolovani. Locul asta este numai piatra. Daca nu ar fi locul ales de Dumnezeu insusi pentru poporul lui - si daca nu ar fi considerat locul sfint... stai si te uimesti pentru ce se bat oamenii astia si se omoara de mii de ani...

1 comment:

corina said...

Apai nu suntem nici noi departe de mintea lor ca si noi ne batem intre noi pentru pamanturi,gradini, ba o casa darapanata, ba niste haine uzate, etc.
Suntem pe nicaieri.