24 July 2013

IERUSALIMUL VECHI- PARTEA EVREIASCA...



      Ca sa treci la partea evreiasca a vechiului Ierusalim trebuie sa treci printr-un check point. Chiar in mijlocul strazii aleia inguste din vechiul oras…pui bagajul pe banda si treci prin usa care detecteaza daca ai cumva vreo arma la tine- exact ca la aeroport. Tinerii de serviciu acolo vorbesc si engleza si araba si limba lor evreiasca- si cine stie – poate si alte limbi.
      Trebuie sa va spun ca am fost profund impresionata de cum isi cresc evreii copiii. Acuma vorbesc din cit si ce am vazut. In primul rind trebuie sa stiti ca fete sau baieti- toti fac armata . Asta le da la toti acelasi sens si directie . Incotro te uiti tineretul este la lucru: daca este o clasa de copiii undeva vezi citeva fete tinere dragute, imbracate ca si adolescentii nostrii – poate putin mai modest, cu arma pe umar si cu ochii la copii si in jur la restul lumii. La fiecare colt de strada, intersectie…peste tot- grupuri, grupuri de soldati tineri sau politie …tot tineri. La aeroport plin de ei…sa te purice si sa caute si sa supravegheze. Eu nu cred ca in Israel este vreun tinar care n-are de lucru. Mare taina…nu-i lasa sa umble brambura si sa taie frunze la ciini. Ii tine disciplinati si organizati. Acuma intelegem toti motivele lor- ei trebuie sa se apere si sa fie vigilenti.
     In Tel Aviv am vazut discoteca aia facuta praf de teroristi. Sta acolo exact asa cum a fost la explozie- n-au reparat nimic la ea si nici nu cred ca fac nimic in viitor chiar daca este “prime location” pe tarmul Marii Mediteraniene sa construiasca ceva fain. Eu cred ca vor sa nu uite ce li s-a intimplat. Si daca ne uitam putin prin cartile de istorie intelegem ca oamenilor astora li s-a facut mult rau. Chiar si in Romania…la Iasi si in alte locuri. Mi-ar fi placut sa nu fie asa…tare mi-ar fi placut…
     Dar sa va spun mai departe ce am bagat eu de seama. Ierusalimul este inundat de rusi…auzi ruseste peste tot. La un magazin de obiecte crestine( bijuterii, icone, etc, etc) – proprietarul ne tot imbia sa intram si sa vedem ce are. Era ultima noastra zi in Ierusalim si banii ramasi erau planuiti pentru taxi, mincare, si sa ne luam masina de la parcare din Aeroportul din San Francisco. Asa ca i-am spus omului ca isi pierde vremea de pomana cu noi ca nu cumparam nimic. A insistat insa si am intrat. Ne-a coborit la subsol sa vadem ce lucruri are…Nu-mi venea sa cred ochilor…sticle de pe vremea romanilor, lampi vechi de ulei, tot felul de obiecte…si o camera plina de icoane vechi aduse de rusi din Rusia. Zicea el rizind…ca le-au dat pe nimic cind au venit in Israel si acuma le cauta si dau o avere sa le cumpere inapoi. La un moment dat ne-a spus si ca este musulman. L-am intrebat …”si ce cauti atunci sa vinzi icoane si cruci?” A ris …zicea El…”doar si noi credem in Isus”. Si cred – numai ca ei cred ca  El este doar un profet obisnuit. Evreii cred si ei ca Domnul Isus a existat ca doar nu pot sa nege acest lucru – dar cred ca a fost doar un invatator. Voi ce credeti?
      Am iesit din labirintul ala de stradute la …strada “Via Dolorosa”. Cumva ne-a devenit strada cea mai familiara din Vechiul Ierusalim. Domnul meu a urcat-o tirind dupa El pacatele mele si ale tale…si prin asta Domnul meu a rezolvat cea mai dificila problema a vietii mele – mi-a asigurat vesnicia. Oamenii astia de toate religiile nu se sfiesc sa exploateze moartea Lui si sa vinda cruciulite de pus la chei si icoane si vederi si mai stiu eu ce …De ce nu vinde musulmanul nostru pitit in coltul evreiesc de oras ceva de-a lor, de-a musulmanilor?…ceva cu turbanul lui Mahomed sau o poza cu camila lui?
     Sus , la capatul strazii este ridicata O biserica uriasa – The Church of Holy Sepulcher. Biserica este impartita in mai multe sectii…apartinind catolicilor, ortodoxilor, Copti, etc. La intrare intr-un colt sint asezate niste cruci de lemn. Oamenii platesc ceva bani si le iau si umbla cu ele pe Via Dolorosa. Mi s-a parut o treaba de asa prost gust vazind o familie tragind de o astfel de cruce in aglomeratie. Nu stiu exact care este scopul- si nu-l vad. Am incercat sa-mi imaginez ce vor sa faca cu asta? N-a fost actul Domnului Isus suficient? Ce anume dobindim daca caram o cruce de lemn asa fara nici o treaba? De purtat ne purtam crucea fiecare- prin cruce intelegind necazurile si durerile noastre personale. Dar crucea aia inchirita este mai mult o caricatura a acestui act maret de salvare pe care nu putea decit Isus Christos, Fiul Lui Dumnezeu sa il faca. Asta este opinia mea…si n-am intrebat nici macar care din ramurile de credinciosi de acolo se ocupa cu inchirierea crucilor…
    O alta treaba care m-a demolat intr-un fel- sa zic asa…Am o poza undeva si am s-o caut s-o pun pe blog. Sus la un geam al aceste biserci a ramas o scara suspendata acolo de mai bine de 100 de ani. Si stiti de ce-i acolo? Ca grupele de credinciosi de care apartine biserica se cearta intre ei de mai bine de 100 de ani : unii vor sa ia scara jos , altii s-o lase acolo. De fapt…se inteleg atit de bine ca biserica este ingrijita de o familie de musulmani- ei au cheile de la biserica pentruca daca o ia una dintre gruparile religioase – iasa scandal. Nu va spune asta nimic despre noi…crestinii de toate nuantele?
     Sa ne rugam pentru pacea Ierusalimului! Si …Doamne ce multa nevoie de pace avem si noi fiecare… Domnul Isus a venit sa ne aduca pacea Lui…oare de ce n-o primim – ci mai degraba vrem sa ii purtam crucea?

No comments: