31 July 2013

LOCATION, LOCATION, LOCATION...    
In Ierusalim exista acest cimitir de unde se crede ca va incepe invierea mortilor- in Valea lui Jehoshaphat. Cum am iesit din Gradina Ghetsimane am putut sa vedem cimitirul de sus . In ziua cind am vrut sa mergem sa vizitam (era o Vineri inca in luna  Ramadan) si era o aglomeratie in vechiul Ierusalim de soldatii evrei au inchis portile care duceau in directia aia.
     Cind am mers prin Tunelul lui Hezechaia, ghida care era o scumpete de femeie care lucra cu o echipa de arheologi, ne-a mai dat informatii si despre alte lucruri in afara de tunelul respectiv. Ne-a spus printre altele despre o familie din Brazilia care au venit sa viziteze mormintul bunicului lor ingropat acolo in acest cimitir. Omul a dat bani grei sa-si cumpere un loc de veci in acest cimitir in dorinta sa fie printre primii la invierea din morti.
…………………………
Acuma, nu sint impotriva nimanui sa-si cumpere un loc de veci. Am invatat pina la virsta asta sa nu ma repezesc cu concluzii mai ales daca nu stiu multe despre un subiect. In vacanta asta am avut ocazia din nou sa vad tot felul de morti. Sora mea are o predilectie pentru subiectul asta si face poze cu toate cadavrele. Pe la Roma si la Louvre m-a pus sa-i fac poze linga orice sarcofag sau papa uscat. La Londra am avut acelasi job sa o pozez linga mumii. La muzeul din Israel am vazut niste cutii din ceramica. Omul era lasat sa putrezeasca citiva ani dupa care oasele i se adunau si se puneau in aceasta cutie spre pastrare. Am citit de alte neamuri de oameni care lasau cadavrele sa fie ciugulite de pasari si cind nu mai raminea nimic, ingropau oasele.
   

Ieri la o statie de radio crestina se discuta cu aprindere un subiect asemanator. In America tot mai mult se practica incinerarea. Este mai ieftin pentru unele familii si unele familii nu prea au de ales daca cel decedat nu s-a asigurat din vreme si nu s-a ingrijit de acest lucru. In toata sinceritatea , o nunta poate fi mai ieftina cu mult decit un deces. Hanograff,  cel care raspundea intrebarilor explica ca metoda potrivita pentru un crestin este ingroparea- dar asta nu inseaamna ca un corp ars nu poate fi inviat . Subiectul poate continua …dar la ce folos?
    Sa revenim  la valea noastra plina de morminte din Ierusalim , unde mortii insirati in mod ordonat asteapta invierea de sute de ani…Unii au vindut tot ce au avut sa fie ingropati acolo…mi se pare asa de extrem gestul lor- si numai ca sa fie primii la inviere. Cind Domnul Isus va veni , cei din morminte se vor trezi, la un trup nou binecuvintat care va avea puterea sa se ridice si sa-L astepte in vazduh…Oriunde am fi pe planeta asta…Timpul va dispare si nu cred ca investitia in mormintele din Ierusalim va da rezultatele asteptate. Treaba este ca doar cei care au fost nascuti in El, se vor trezi la o astfel de sarbatoare…ceilalti vor fi beneficiat doar de un mormint de prima clasa .
     De ce atita grija pentru un trup care oricum nu mai e bun de nimic decit sa fie transformat…si totodata cita lipsa de interes pentru sufletul care de fapt este viata trupului?! Ca dupa mine, locul unde esti ingropat sau felul cum esti ingropat conteaza prea putin- si daca conteaza , este pentru cei ramasi in urma care vor sa onoreze viata celui ce pleaca dintre ei. Dar ce conteaza este sufletul…sufletul pentru care cei mai multi oameni nu fac nici o pregatire. As dori sincer sa reusesc sa va pun pe ginduri. Mai degraba sau mai tirziu toti sintem confruntati cu aceasta situatie. De ce sa nu o facem din vreme…ca sa stim nu unde va fi trupul asta pacatos la inviere…ci daca o sa avem un trup nou nout, cu puteri deosebite stind in asteptarea Mirelui…

Valea lui Johoshaphat
In evreieste Jehoshaphat inseamna “Dumnezeu o sa judece”, si aceasta bucata ingusta de pamint asezata intre Temple Mount si Mount of Olives( Muntele Maslinilor) eate locul unde se spune ca vor avea loc evenimentele din Ziua Judecatii.
Se cred ca intreaga umanitate  o sa fie adunata pe Muntele Maslinilor cu Scaunul Judecatii asezat pe partea opusa pe Haram.
In sudul acestei vai sint asezate o serie de morminte. In coltul cel mai de nord este mormintul lui Jehoshaphat. In fata acestui mormint este mormintul lui Absalon celebrul fiu al lui David ( IISamuel 18:17) Mai jos de mormintul lui Absalon este Grota Sf. James . Aceste morminte este posibil sa fi apartinut nobilimii bogate din perioada Celui de al Doilea Templu.
Cind Otomanii au cucerit Ierusalimul au mutat unele morminte din partea de sus in partea de jos si si-au inmormintat ei mortii mai importanti acolo sus ca sa fie primii la inviere. Imi trece prin minte cunoscuta fraza …”location, location, location” (locatie, locatie, locatie). Pare a fi o fraza importanta si post mortem!!!

3 comments:

elena marin-alexe said...

Foarte interesantă postarea ta, Rodica.Nu ştiam atâtea amănunte informaţionale despre Valea lui Johoshaphat. Interesant.
Multe mulţumiri, draga mea.

Rodica Botan said...

Elena...multumirile sint ale mele pentru vizita si pentru frumosul comentariu. Vacanta asta a fost minunata si nu ma mai satur sa povestesc cite toate am vazut...

AncaT said...

foarte frumoas apostare! sunt deacord cu tine 100%. nu stiu cum se face ca si io am tot discutat in ultima vrema tema asta cu inmormintarea/incinerarea/sufletul :)
Foarte interesante informatii despre valea lui Johoshaphat,eu una nu stiam mai nimica despre asta.