17 July 2013

Gradina Ghetsimane

     Tot ieri am fost si la Gradina Ghetsimane. Citiva maslini au supravietuit de pe vremea Domnului Isus. Am si eu un maslin acasa in Califoirnia...imi place forma chinuita pe care o au trunchiurile de maslini...parca au o identitate aparte fiecare si nu poti sa iti imaginezi in ce directie se vor dezvolta. Gradina este relativ mica...adica ce-a mai ramas din ea ca au construit acolo The Church of all Nations ( Biserica tuturor neamurilor). In mijlocul bisericii au incorporat o bucata de stinca pe care se presupune ca era locul de rugaciune al Domnului Isus. Am stat de vorba cu gradinarul, care spunea ca ingrijeste gradina de 40 de ani si inaintea lui , tatal lui a ingrijit-o. I-am dat 5 dolari si i-am multumit ca are grija de gradina... si am primit si noi un cadou de la el.
     Biblia spune ca si pietrele pot vorbi...si in Israel mai peste tot vorbesc pietrele. Este un strigat continuu al pietrelor pentru toti - un strigat la pocainta. Un simtamint intens, emotii puternice te incearca la fiecare loc pe unde a trecut Mintuitorul sau unde poporul Lui a avut evenimente in care Dumnezeu S-a implicat.
    Ieri in drum spre Ierusalim - venind de la Ierihon, soferul ne-a aratat un pom urias ( era si o inscriptie acolo) care se presupune ca este pomul in care s-a urcat Zacheu. Am indoieli ca pomul lui Zacheu a rezistat, dar evreii au multe legende - o istorie nescrisa care circula de mii de ani . In tara asta toate sint posibile. Si pomul era usor de urcat si crengile potrivite si confortabile pentru cineva care ar fi vrut sa stea cocotat pe ele.
    De cite ori iesim din hotel ( in fiecare zi dis de dimineata) ma uimeste cita piatra are tara asta - te miri unde poate creste o singura buruiana. Si cu toate astea Dumnezeu i-a binecuvintat pe evrei cu o intelepciune care face ca si acum in conditiile astea sa fie o tara unde curge lapte si miere...dar numai pentru copiii Lui. Evreii un inventat "the dripping system" ...unde un tubulet mic vine si aduce citiva stropi de apa necesari unui pom sau unei plantute ca sa creasca- pentruca apa este rara si in afara de Ierihon care sta verde gratie izvorului lui Ilie, este putina apa . Un desert si niste pustisaguri...si grupuri de beduini traind periodic in niste baraci ...si iara pustiu si pesteri , ca cele din Quram unde s-au gasit documentele de la Marea Moarta. Nu stiu daca am scris bine numele locului. Si pentru locul asta pustiu se fac razboaie intr-una si s-au facut de cind Dumnezeu le-a dat evreilor teritoriul asta. Parca n-ar avea pamintul asta alte pustiuri...Soferul nostru - un arab liberal care nu tine Ramadanul ne-a spus cu convingere de ce. Pentruca locul este sfint.
     Cred eu insa ca Dumnezeu a intentionat ca tot pamintul sa fie sfint- si orice loc e sfint cind Dumnezeu este prezent- si noi stim ca El nu poate sta in preajma pacatului...asa ca ecuatia este usoara. Putem avea un Ierusalim acolo unde sintem - indiferent de conditiile fizice in care existam, chiar si intr-un loc pietros si neprietenos...si acolo Dumnezeu poate face sa curga lapte si miere, poate face sa tisneasca izvoare de apa sau poate transforma apele amare in ape dulci. Intentiile Lui Dumnezeu au fost bune - dar ne-a dat libertatea de alegere. Si daca traim in Marea Moarta este alegerea noastra.

No comments: