19 July 2013

In cautarea Adevarului...

   De cind sint in Ierusalim pot sa spun ca zilnic dau de cite un loc care este atit de special ca simtamintele mele omenesti n-au cum sa se exprime suficient...
   In felul cum am simtit credinta mea pina acuma, parca era un loc separat unde era viata si apoi o perdea si dincolo de ea era credinta mea...plina de cunostiinte din Biblie si trairi personale. Dar cumva experienta asta , faptul ca am pasit pe unde si am atins lucruri si locuri pe unde a fost Domnul Isus sau apostolii sau un profet sau un personaj Biblic...si am vazut poate aceiasi pomi in Gradina Ghetsimane de exemplu pe linga care a trecut Domnul nostru .... face ca stratul ala de credinta care era opac sa devina transparent si sa il pot suprapune acestei realitati care ma inconjoara aici.
   Sa va zic ceva de documentele din Qumran - pe care le-am vazut ieri la Muzeul din Ierusalim. In Qumran evreii existau inca din secolul 8 inainte de Christos. Nimic deosebit despre acest loc in afara faptului ca exista acolo o secta religioasa - Essenes care au trait si au studiat aici pentru doua secole- si in timpul revoltei evreilor impotriva romanilor ei s-au refugiat in pustie si acolo in pesterile acelea au lasat o lucrare magnifica prin aceste documente pe care noi le stim ca "Documentele de la Marea Moarta"( Dead Sea Scrolls).
     A fost un cutremur, ei au abandonat locul acela , apoi au revenit in timpul revoltei - si dupa ce romanii au iesit victoriosi i-au dispersat pe acesti sectanti si si-au instalat ei garnizoana acolo.
     Un pastoras prin 1947 a gasit 7 suluri antice intr-o pestera din Qumran si atunci arheologii au inceput sa faca cercetari mai amanuntite. Au inteles ca Qumran a fost centrul de activitate al acestei secte si acolo si-au ascuns acestia activitatea vreme indelungata intr-un teritoriu greu de gasit si greu de patruns .Climatul este uscat asa ca timp de 2000 de ani aceste documente au stat aproape intacte in vase mari cilindrice de pamint. Aceste documente contin si carti ale Vechiului Testament , Apocrypha si lucrari de-ale lor specifice. Daca cautati sa le vedeti dati un link pe "The Shrine of the Book" la Muzeul din Israel. Cred ca trebuie sa fie ceva informatii acolo.
    Acuma sa trec la ceea ce m-a impresionat pe mine. Ziceau ei ca se presupune ca Ioan Botezatorul a fost unul dintre membrii acestei secte. Si cu cit am citit mai mult depre aceasta secta cu atit am fost si eu de parere ca au dreptate ( nu ca parerea mea ar conta sau ca pina si informatia asta ar avea vreo importanta).
    Grupul asta numit Essenes era ascetic si din acest motiv erau foarte stricti cu ritualurile lor de a se scalda  si a se mentine puri. Traiau in comun in aceste settlements si aceste comunitati erau construite in asa fel incit sa functioneze individual - sa aiba tot ce le trebuie. Am vazut ruinele si tot la doi pasi aveau in pamint construite locuri unde se spalau si multe camari si depozite de alimente si camere de studiu si un hol mare central  unde se adunau, locuri unde luau masa impreuna, locul unde era spalatoria, un turn de observatie, un grajd, atelier de olarit, etc.
    Dar era acolo si un loc special - Scriptorium - unde s-au scris aceste documente. Daca imi amintesc bine Josephus Flavius a scris despre ei...si cred ca si el a fost unul dintre acestia ( nu sint sigura de informatia asta insa).
     Acuma din cite stiu eu de Ioan Botezatorul din Biblie, a fost foarte posibil ca si el sa fi facut parte din aceasta grupare care zicea Flavius ca asteptau venirea Domnului. Numai ca ei nu erau in termeni buni nici macar cu restul evreilor si pe ei ii tratau ca si pe restul de neamuri. Mi-am amintit cind Ioan Botezatorul a trimis pe ucenicii lui sa-L intrebe pe Domnul Isus daca El este acela sau trebuie sa astepte pe altul...Si asta m-a facut sa cred ca a facut parte din aceasta grupa care asteptau pe Messiah . Ba chiar Flavius zicea ca aveau profetii si ca multe din aceste profetii s-au implinit. Mai spunea ca scriau in latina, greaca si vechea scriere everiasca dar mai aveau o limba pe care o inventasera ei si au scrieri in aceasta limba- lucruri secrete pe care nu vroiau sa le inteleaga nimeni...
    De ce mi s-au parut aceste informatii importante? Pentruca din ce in ce mai mult realizez ca Dumnezeu ne ia de unde sintem- ca El nu ne imparte in categorii care sint imposibil de recuperat sau nu ne lasa unde sintem daca sintem sinceri si cautam dupa Adevar. Lui Dumnezeu nu ii este greu sa recunoasca o inima sincera care il cauta . M-am gindit la Petru care era un fariseu inrait...care a asistat la moartea lui Stefan. Ce a facut Dumnezeu din el? Apostolul neamurilor. Ioan Botezatorul poate a facut parte din gruparea asta care se pare ca este responsabila cu scrierea unor carti care n-au fost acceptate ca parte din Biblie ca nefiind inspirate de Duhul Sfint. Dar Dumnezeu l-a putut lua de acolo sa il puna in locul pe care-l planificase pentru el.
    Poate noi sintem intr-o pozitie, intr-un loc, intr-o "secta" care nu este chiar in planul Lui Dumnezeu. Dar daca Il cautam cu o inima curata si cu dorinta sincera sa facem voia Lui...El ne ia de unde sintem si are lucruri marete de implinit in viata noastra. Chiar daca Petru a fost Apostolul Neamurilor...si slujba asta a fost terminata deja - El ne poate face apostolul neamului nostru, a familiei noastre daca vrem sa-I slujim.
    Asta ar trebui sa fie un gind pozitiv si o consolare pentru cei care au dubii si nu sint siguri de directia in care merg. Ei nu stiu...Dar El stie...si ne stie pe fiecare unde sintem si unde ar trebui sa fim. El poate sa ne stramute pe calea pe care trebuie sa mergem...numai sa vrem!

1 comment:

cherie said...

Ai scris mereu Petru... :)) in loc de Pavel ! (de emotie!)
Cat de plin este sufletul tau de credinta. Te admir !