26 July 2013

PACEA IERUSALIMULUI...



    Binecuvintat sa fie Israel! Spun din toata inima. Biblia spune ca cine ii binecuvinteaza va fi binecuvintat si eu cred TOT ce spune Biblia. Trebuie sa recunosc ca iubesc Israelul si trebuie sa recunosc si ca am fost pregidista impotriva palestinienilor. Asa am inteles eu ca este drept. Ei ataca pe Israel si isi trimit copiii sa-i omoare pe evrei, sa-i distruga- asa ca nu poti sa nu fi cel putin indignat. Stiu istoria evreilor si cit au suferit dealungul veacurilor. Stiu ca ei sint poporul ales…si stiu si motivele pentru care sufera. Dumnezeu i-a pedepsit. Dar El i-a pedepsit pentruca au pacatuit fata de El si nu ne-a rugat nimeni sa ii pedepsim noi in locul Lui. Unii considera ca evreii sint responsabili pentru moartea Domnului Isus si este adevarat. Tot atit de adevarat insa este faptul ca El a murit in locul meu si al tau si ca vrem sau nu vrem sa admitem, ne putem trece linistiti pe lista celor responsabili de moartea Lui. Prin prisma asta putem judeca cit vrem - ca pe noi insine ne judecam.
    Asa ca, astea sint simtamintele cu care am pornit la drum . Cum am mai spus , sora mea a facut aranjamente de gazduire in graba dat fiind ca intentionam anul asta sa vizitam Cairo si nu Ierusalimul. Hotelul nostru a fost in partea locuita de palestinieni. Asta mi-a dat sansa sa ii vad mai de aproape. Soferul de care ne-am folosit pentru aproape toate excursiile (noastre unde n-am putut sa mergem pe jos) a fost tot Palestinian. Vorbea bine englezeste si era un om deschis si destul de instruit. Facuse facultatea in Bethleem. Nu stiu  précis ce a studiat – dar ii convenea sa fie mai degraba taximetrist- ca nu sint joburi .
     Discutind cu el am inteles o parte din necazurile lor, frustrarile lor. Adevarul istoric este ca Palestina este de fapt Iordania desi ei isi cer drepturi in Israel. Statul Palestinian n-a existat niciodata. Dar in cursul acestei istorii a lor atit de incurcate si de complicate, unii dintre ei au ajuns sa se stabileasca acolo si sa-si cumpere case si sa incropeasca o viata , o situatie pentru familia lor. Nu le-a fost tot una dupa ce au muncit si s-au stabilit de ani de zile intr-un loc, sa fie escortati intr-o noapte fara veste din casele lor lasind in urma tot ce au agonisit. M-am pus in situatia lor. Sint un emigrant in tara asta…cum ar fi daca mi s-ar intimpla mie? Sint si ei oameni de familie unii dintre ei, oameni care nu doresc decit sa traiasca omeneste, sa-si creasca copiii si sa-si pipe narghileaua dupa cina…Poti sa-i acuzi de ceva? Au o religie traznita…e adevarat; dar nu stiu mai mult si nu putem sa asteptam sa se schimbe daca nu ii schimba dragostea Lui Christos. Ca sa-L intilneasca insa este nevoie ca cineva sa li-L prezinte. Cum il prezentam depinde de noi- asta este slujba la care am fost chemati- sa mergem si sa spunem oricarui om despre salvarea data de Domnul nostru.
    Am fost in Bethleem si am stat de vorba cu niste crestini Palestinieni. Ei spuneau ca Bethleemul a fost 80% crestin dar acum sint doar 30%. Mai spuneau ei ca palestinienii musulmani se poarta mai bine cu ei decit se poarta evreii…Cred ca asta a fost momentul care a zgiriiat cel mai mult in pregidismul meu. Am inghitit in sec. Dar asta m-a pus pe ginduri mai departe. Am inteles ca si eu ca si ei judec pe portiunea de informatie care o am si eu nu am intregul sa pot sa inteleg exact cum stau lucrurile. Am mai inteles ca Domnul Isus a ales sa vina in acel loc de incrucisare de drumuri, religii, traditii, natii…ce mai…locul ala trebuie sa fie buricul pamintului…ei…si El a venit acolo ca sa aduca singura solutie existenta pentru o pace reala- dragostea. Ca nu mai poti face o pace unde toata lumea isi cere dreptatea si nimeni nu o are…Nu mai poti face pace cind parintii au mincat agurida si la copii li s-au strapezit dintii. Sint greseli si pacate istorice deacuma si bube vechi care nu se mai vindeca si copiii si tinerii de azi au mostenit acest virus urit.
     Evreii au fost batjocoriti si uriti de secole. Se poarta reci, distanti…sint vigilenti si suspiciosi. Ii poti invinui? Palestinienii traiesc inghesuiti, izolati, lipsiti de posibilitati si in ei creste ura. Mai marii lor au primit de la marile puteri multi bani dar in loc sa-i foloseasca pentru ca sa schimbe situatia au luat banii si s-au mutat in strainatate. Sora mea are o colega care locuieste in Ramalla si care intr-un moment de sinceritate ne-a spus aceste lucruri.
Spunea ea…”ii invidiez pe evrei pentruca ei pun de la ei bani ca sa isi faca tara mai buna – pe cind palestinienii au fost furati de cei in care si-au pus increderea si nu au nimic – nu invatamint , nu organizare, loc de munca , sistem medical- pensii…absolut nimic! Locuitorii din Bethleem de origine palestiniana- nu pot iesi de acolo. Sint blocati in oras. Si personal …poti sa-i intelegi. Si ei sint oameni ; si ei au copii pentru care ar vrea sa faca mai mult…Au batrini care nu au pensie – cu ce sa traiasca? Tinerii n-au servicii?! Copiii n-au scoli…Si asa creste ura si disperarea si…uneori ii vedem rezultatele la televizor. Sint de vina? Sint! Si printre ei sint extremisti ? Sint! Nu vreau sa invinuiesc pe nimeni si sa iau apararea nimanui- doar vreau sa spun ca situatia este fara capat. Si unii si altii trebuie intelesi si iubiti…si poate ar trebui sa ne rugam pentru ei.
     Aud ca multi musulmani se intorc la Christos intr-un fel ciudat, cum noi nu mai auzim astazi…au vise…si asta ii face sa-si puna intrebari si sa caute dupa raspunsuri. Dumnezeu lucreaza cind intr-un fel , cind intr-altul. Unii dintre noi nu mai credem in vise- nici in alea de noapte si nici in visele pe care ni le cream noi. Asa ca Dumnezeu gaseste metode diferite sa ne vorbeasca. Dar altii cred in vise…
    Ieri, cumnata mea imi povestea ca la mama ei care este medic in Sacramento, au venit niste musulmance. Cum atitudinea noastra fata de musulmani este adesea la fel ca si atitudinea lor fata de noi, spunea cumnata mea ca mama ei s-a purtat rece si indiferenta…Dar la un moment dat una dintre musulmance i-a spus ca a avut un vis. Si ca in vis a vazut mormintul lui Mahomed si ca era plin de diamante. Si ca s-a apropiat cu dorinta sa ia si ea o mina de diamante de acolo dar cind a pus mina sa ia, diamantele s-au transformat in carbuni. A fost in vis tulburata la gindul ca Profetul nu vrea sa-i dea diamante si ei…dar spunea ea ca atunci s-a apropiat de ea Isus …Si spunea ea ca acest vis a tulburat-o. S-a gindit ca marele profet este mort si Isus traieste…si asta a facut-o sa devina crestina. Dupa consultatie, medicul si musulmancele s-au rugat impreuna…
     Este o poveste simpla, stiu. Credinta nu se bazeaza pe simturi si emotii ci pe realitati. Doar ca toti traim cu emotii si simtaminte, si uneori ele sint cele care ne conduc catre realitatea care este Christos. In El gasim pace personala, si prin El se poate realiza pace si in Orientul Mijlociu. Nu exista alta solutie. Dar ca sa avem dragoste trebuie sa cautam sa-L avem pe El –pentruca El este Dragoste. Doamne da-ne pacea Ta. Si sa ne rugam pentru pacea Ierusalimului!

4 comments:

Un simplu om said...

Ce mesaj frumos sincer si in acelasi timp omenesc!
De obicei noi crestinii ne impartim contra sau foarte pro Israel. Mai rar luam in considerare faptul ca palestinienii au si ei suflete, familii si case de care sint legati si ca evreii, desi sint in drepturile lor, nu sint totusi asa de gingasi precum I-am vrea.
Mi-a placut ca te-ai pus in locul acestor palestinieni, multumesc pentru informatia despre crestinii din Bethleem, simteam ca asa trebuie sa stea lucrurile, dar nu aveam nici cea mai vaga informative.
Personal am trecut prin toate starile, de la a iubii evreii neconditionat, la mila pentru palestinieni.
Sint greu de inteles si rumegat situatiile astea, incerc sa le vad obiectiv; asa cum sint evreii sint totusi alesi, daca erau alesi ca au fost sau vor fi buni nu mai trebuia sa vina Domnul Isus.
Asa cum spui, e totusi treaba lui Dumnezeu sa-i pedepseasca si nu a noastra, ,,urasc ura'' arabilor pentru Israel pe care il iubesc si-l binecuvintez in inima mea.
Daca-mi permiti o concluzie, cred ca Israelul este ,,ambitia'' lui Dumnezeu in fata oamenilor (arabi si nu numai)care vor sa schimbe si sa-I dicteze alta biblie (coran) decit cea pe care a lasat-o El.
Sa nu uitam ca El judeca popoare si chiar le da pentru Israelul pe care si l-a ales, dar judeca deasemenea si intre oaie si oaie.
Sint totusi un simplu om si e totusi greu sa ma gindesc ce as fi facut daca as fi fost un crestin din Bethleem, dar cred ca si pentru asta Duhul Domnului ar fi avut o rezolvare.
Multumesc ca ne-ai luat si pe noi in aceasta excursie!!!!!

un simplu om said...

http://vimeo.com/23930439
de la evrei citire!

elena marin-alexe said...

Şi eu mă rog pentru pacea Ierusalimului...
Pace şi ţie, Rodica dragă!

Anonymous said...

Rodica draga, ma bucur ca ai postat pt. noi impresiile tale din calatoria in Israel si mai ales accentul pe partea palestiniana. Eu am fost in Israel, la munca, in perioada 1999-2002, si am lucrat in Haifa. Acolo in nord, evreii si arabii locuiau in buna pace, in 2000 cand au inceput razmerita, Intifada! Era imediat dupa vizita Papei Ioan Paul, cand crestinii si evreii s-au cunoscut si indragit mai bine:)Musulmanii (cei din afara, arabii) i-au ademenit pe palestinieni, ca-i vor ajuta sa-i nimiceasca pe evrei si sa le ia tara..Erau mari si tari si Sadam Hussein si pres. Siriei, si palestinienii, chiar au crezut, ca arabii uniti vor birui Israelul... au uitat, ca in razboaiele cu evreii, nimeni nu poate fi invingator, decat ei, poporul lui Dumnezeu!
Atunci, s-au cunoscut mai bine . si palestinuienii crestini, si chiar erau emisiuni la tv, si erau mirati israelienii, de stilul european de viata al crestinilor palestinieni. Reprezentantii crestinilor din Ierusalim, s-au dus la primul ministru (era Ehud Barak atunci) s-au prezentat, ca ei sunt cetateni israelieni, care sunt crestini, si cred ca Iesua e Isus Mesia, ca ei iubesc pe evrei , ii iubesc si pe palestinieni, ca=s neamul lor, dar ei isi vor parasi casele, isi vor lua copii si familia si vor pleca in Europa, America, unde sunt fratii lor de credinta... Ei nu vor sa fie prinsi in acel razboi, si sa spuna si o parte si cealalta, ca din casele palestinienilor crestini se trag focuri de arma si obuze... Si chiar asa s-a intamplat, au ocupat casele lor frumoase, si au facut cazemate din ele, spunand ca-s crestinii acei care riposteaza.
Din pacate, au pierdut mult palestinienii din aceste rezmerite (au fost doua)si ca au pus bombe pe teritoriul israelian, pentru ca evreii nu mai au incredere in ei... au pierdut mult fiindca s-au aliat cu arabii din afara, cand ei traiau intre evrei si ajutor umanitar tot de la ei primeau.. In Haifa, arabii nu au avut de suferit, acei ce erau seriosi ,munceau in casele evrilor si erau respectati; ii numeau verisorii lor:)) Cu drag, ViO