23 July 2013

La poarta Damascului...

Orasul vechi al Ierusalimului inchis intre zidurile care au fost darimate si ridicate pe vremea lui Solomon si apoi rezidite si reparate de Neemia ( invat si eu istorie si Biblie impreuna cu voi ca pina acuma unele nume si treburi din Biblie nu mi s-au parut atit de interesante sa le retin), este impartit in patru parti - patru sferturi. Una apartine musulmanilor, alta crestinilor, alta evreilor si ultima armenienilor.
     Poarta Damascului este poarta de intrare in coltul musulman. Hotelul nostru era chiar in fata acestei porti.
     Inauntru orasului vechi sint stradute mai mult sau mai putin inguste si pe de o parte si de alta in sint tot felul de magazine. Unele usi insa duc la ceva locuinte care sint in curtile din spatele acestor magazine sau deasupra lor. Totul este facut din aceeasi piatra. De fapt in Ierusalim atit in vechiul cit si noul oras nu este voie sa construiesti cu alt material de constructie decit cu piatra de Ierusalim de o culoare alba rosietica.
Fiecare dintre cele 4 cartiere- sa le zic asa are specificul lui. Via Dolorosa strabate in sus urcind mereu la trepte sau doar drum de piatra pina sus in virf. Din cind in cind sint statii cum scrie pe perete - locuri unde s-a oprit Domnul Isus cu crucea in spate. Unul dintre aceste locuri este locul unde Simon din Cirena a fost pus de soldati sa-i ia crucea si sa o duca pentruca Domnul Isus Christos batut si chinuit si obosit si flamind si nedormit a cazut sub cruce si n-a mai putut s-o ridice. In locul unde se presupune ca era locul unde Pilat s-a spalat pe miini este o biserica.

     Specific partii musulmanilor trebuie sa va spun este ca inghesuiala era mai mare si mizeria mai multa in partea lor de oras. Ati putea crede ca-i jignesc dar am gasit multe lucruri comune cu noi romanii care curatam bine inauntrul casei dar nu ne intereseaza ce-i la usa sau la poarta unde locuim. Satele sasesti din Romania erau mult mai curate si mai ordonate decit ale noastre - noi stim asta. N-o spun sa denigrez pe nimeni - o spun ca putem invata din ceea ce vedem.


Vizita noastra s-a nimerit sa fie pe vremea Ramadanului si asta inseamna ca oamenii postesc( nu toti) si nu maninca decit seara si noaptea. Una dintre zilele in care am intrat pe poarta Damascului a fost o Vineri si in timpul Ramadanului pe deasupra - si a fost o aglomeratie nemaipomenita ca toata suflarea a fost afara si in drum spre Dome of The Rock la rugaciune. Mi s-a parut un lucru pozitiv si ceva de luat in considerare. Noi nu ne grabim asa ca ei cu mic cu mare sa mergem la inchinare...nu-i asa?


La colturi de strazi peste tot sint patrule de soldati evrei. Sint copiii tineri. Am fost impresionata de seriozitatea cu care-si fac slujba. In unele locri am vazut gauri in pereti - gauri facute de gloantele de la razboiul de sase zile. Pe acolo s-a circulat cu tancurile.



Toti copiii de evrei fete si baieti fac armata. Daca nu ma insel baietii trei ani si fetele 2 ani. Si n-am vazut un militian sau un soldat in virsta...toate patrulele si erau peste tot- erau doar de tineri. Nu erau unu ci cite doi cel putin. Uneori cind aglomeratia era mai mare erau cite 6 sau 8 la un loc...Cind se aglomera prea tare inchideau anumite porti. Ca sa treci din partea araba in cea evreiasca trebuia sa treci prin postul de control. Atit omul cit si ceea ce aveai la tine- poseta, sacose...era controlat. Si motivele le cunoastem cu totii...


In partea musulmana am vazut multi copiii lucrind- vinzind la taraba sau carind marfa. Invata de mici marketul.

Din informatiile ce le-am luat de la localnici salariile palestinienilor sint foarte mici si ei traiesc din 2.500 dolari anual iar evreii au 25.000 anual.

Dar sa nu sarim la concluzii ca putem sa sarim in sus ca si floricelele degeaba. Este multa nedreptate pe lumea asta si nedreptatea asta exista pentruca noi toti sarim la concluzii si vrem sa judecam. Pentruca parintii maninca agurida si copiilor li se strapezesc dintii. Pentruca Dumnezeu a avut in plan intreaga lume - dar noi inca vrem sa dirijam lucrurile asa dupa cum credem noi ca e bine si este drept.


Asa am sarit si eu la concluzii pe tot parcursul acestei vizite. Am vrut sa nu fiu partinitoare- dar sint...si stiti ce? Cu totii sintem...Cu totii vrem sa judecam...Si poate ca si David cind a fost tras la raspundere de Proorocul natan sintem gata sa taiem si sa spinzuram pe altii cind noi sintem la fel de vinovati sau chiar mai mult. Domnul Isus nu s-a dus degeaba la Ierusalim- intersectia lumii de atunci si de astazi...ci s-a dus sa stea de vorba cu samaritenii si sa ia biciul la farisei. Si astazi daca s-ar duce acolo ar face acelasi lucru ca nimic nu s-a schimbat...

2 comments:

Marta said...

Ma bucur ca a-ti revenit acasa . Sint uimita de fotografii . cred ca sti dece. E bine sa stim ca Domnul este deasupra tuturor lucrurilor si mai ales ca ne iubeste asa cum sintem. Ma bucur deasemenea ca a fost si Debora cu Dani. Sper ca aceasta i-a dat de gindit ca poate veni si in Rominia. Va sarut.

corina said...

Pana Duminica sper sa te citesc toata adica cateva pagini in urma.Apoi concluzionez ca stiu ca o sa invat multe lucruri noi. :)
Daca inca mai iesti la Ierusalim, iti doresc in continuare sa te bucuri de zile minunate!!!!!!!!!!