11 January 2012

TOLERANTA...INOFENSIVA?

Am venit in America in 1980. Cred eu ca déjà era de glorie a Americii era apusa sau incepuse sa apuna. Lucrurile sint asa de schimbate astazi …Si poate ca schimbarile nu se vad inca in mod fizic atit de mult, pentruca peisajul se schimba treptat- dar oamenii, societatea Americana este alta.

Care este motivul acestor schimbari? Cineva vorbea ieri despre “toleranta”. Un cuvint care pare atit de blind, atit de inocent dar care este ca o carie care poate sa manince temelia si stilpii unei case si sa o reduca la ruina – la o gramada de gunoi.

Toleranta este de fapt lipsa unor rinduieli…totul merge; este lipsa unui adevar universal, cind fiecare poate sa aiba adevarul lui personal si nu mai exista nici un etalon cu care sa masori absolut nimic…Si America a ajuns acea planeta fara busola morala din cauza tolerantei pe care o practica de asa de multa vreme.

Un exemplu de adevar absolut: 8x7=56…in orice cultura, in orice traditie…Un adevar relativ ar fi temperatura ideala…un eschimos si un African nu vor putea sa agreeze , un tinar si un batrin, un bolnav si un om sanatos…pentruca ceea ce este potrivit pentru o persoana poate ca nu este potrivit pentru alta persoana.

Americanii din naivitate sau prostie…sau amindoua, sau interese meschine din partea unora sau altora, au acceptat sa fie toleranti cu toti cei care au venit si au importat cultura si credintele lor personale. Cred ca bunastarea li s-a urcat la cap si de bine ce le-a fost au uitat ca Dumnezeu este acela care le-a intarit granitele si le-a aparat interesele si i-a facut puternici din toate punctele de vedere. Nu mai demult decit acum citiva ani se punea problema daca atacul de la 9/11 este un act diavolesc…si surpriza surprizelor au fost dintre cei care au crezut ca …in functie de unde privesti la aceasta problema , s-ar putea ca acest act sa nu fie un act dracesc ci un act motivat de faptul ca unii musulmani se simt amenintati de americani…

Cind cineva atit de vizibil ca Oprah de pilda , spune ca in rai se poate ajunge pe diferite cai…nu neaparat prin Isus Christos asa cum spune Biblia, si cind aproape jumatate din cei care se declara crestini evanghelici cred mai mult in ceea ce le spune Oprah decit in ceea ce spune Biblia…asta ne poate spune ca America s-a diluat atit de mult incit nu mai are valori absolute, adevaruri absolute. Asta este rezultatul tolerantei…

Exista o vreme cind creationismul se studia in scoli…astazi statul pedepseste scolile care inca mai dau voie elevilor sa puna intrebari despre evolutie…ca si cind evolutia ar fi un adevar absolut – ca si cind stiinta ar fi demonstrat credibilitatea evolutionismului- lucru care nu este adevarat.

Dreptul de a alege al femeii – nume frumos dat dreptului de avort. Exista un adevar universal care spune ca e crima sa omori o fiinta umana. Cum dar putem sa explicam ceea ce nu se poate explica. In special acuma cu tehnologia ce o avem este clar ca vorbim despre o viata- cind vedem la ultrasunete copilasul asezat sub inima mamei cum isi suge degetelul…mai putem sa spunem ca nu este viata? Si totusi oameni mari…cum ar fi presedintele Obama, recipient al premiului Nobel pentru pace ( ha- ha-ha…) sustine ca o femeie are dreptul sa-si omoare copilul…Se pare ca americanii au omorit atitia copii cit crimele din cel de-al doilea razboi mondial facute de nazisti au fost cu mult intrecute…

Nu este asta toleranta? Asta este cuvintul care pare inofensiv…parca ar ajuta pe toata lumea…ar lipsi lumea de conflicte…chiar asa? Interesant cum au inceput strazile din New York, cele in apropierea moskeelor sa devina imposibil de circulat in timpul chemarii la rugaciune al imamilor…dar cind un sportiv care a avut o victorie, ingenunche in public si multumeste Lui Dumnezeu, lumea devine panicata…Unde este atunci toleranta?

Mi-a dat mult de gindit subiectul asta…si ma gindesc sa ma uit un pic la viata mea personala sa vad care imi sint adevarurile absolute…daca le-am pastrat integritatea si cu ce am devenit prea toleranta…ca stiu précis ca mi-am lasat ochii si urechile sa vada si sa auda mai mult decit trebuia…ca sa nu mai vorbesc de gura…

3 comments:

elena marin-alexe said...

Toleranta ascunde in subsolul ei mult haos. Din pacate, vedem asta prea tarziu.
Te imbratisez Rodica draga.

Corneliu Olan said...

Altături de haosul din subsolul toleranței este și o doză puternică a lipsei de cunoaștere a realității. De aceea toleranța este mai ieftină decât munca de însușire a învățăturilor sănătoase.
Dacă tot suntem din România îmi pemit o ilustrație: toleranța este ca un bloc de acela care avea țevile de scurgere sparte și la subsolul lui erau de toate de la toți... mă opresc aici. Cel tolerant pare a fi inteligent și amabil, înțelegător și toate cele (ne)bune la un loc...
Dacă tot ați amintit de Oprah, nu ar fi nici o mirare ca într-o zi să citim și ”evanghelui după Oprah”
Ne pare rău (mă refer la cei din Chicago) să oferim Americii aceste două ”perle negre” (Obama și Opah) :)

cherie said...

America te-a primit din spirit de toleranta. Acum, cand te consideri si tu " americanca " vrei sa ii schimbi pe ei?
Te rog sa ma scuzi, nu vreau sa te cert si mai ales sa te supar, dar daca nu iti place toleranta americei dece ramai acolo?
America ar primi in continuare alti oameni care vor toleranta.
Acesta este adevarul adevarat !
Eu sunt sigura ca iti este mai bine acolo unde este toleranta decat ti-ar fi daca toti americanii ar fi "intoleranti" ca tine.
Tu vrei intoleranta pentru cei care nu cred ce vrei tu, ceea ce si altii ar putea pretinde pentru ceea ce cred ei...
Esti teribila Rodico ! :))