11 January 2012

AM RIS DE...DAR MAI BINE VA LAS SI PE VOI SA RIDETI CA SA INTELEGETI MAI BINE CE-AM PATIT...

 A, primit de la Tibbi Ban, pe e-mail urmatoarea descriere...
........................

Relatarea unui roman care traieste in Occident

De criză, de dor si de fite mi-a venit ideea să tai porc de Crăciun, cum se făcea pe timpuri la mine la tară. Bine, ai mei nu îl tăiau de Crăciun, ci înainte de Sfântul Andrei, noi nemaiavînd răbdare si nici prea multe prin cămară să-l putem păsui pînă la Ignat.
După ce mi-am ascutit cutitele pe gresia de la baie si am procurat doi baloti de paie, decorativi, uitați de un vecin în fața casei încă de la Halloween, m-am pus să caut porc. Prima dată am dat anunț pe internet că doresc să achiziționez, pentru sacrificare, animal de talie medie, pînă în 150 de kilograme, dar nu mi-a răspuns nimeni, în afară de un sonat care mi-a zis că-i plac ideile mele și, dacă vreau, putem să sacrificăm împreună, mai mulți! Eu cred că toți nebunii au fugit din lume și s-au ascuns pe internet! Dar divaghez!
Cînd mi-am întrebat colegii la serviciu dacă știu pe undeva un porc viu, au devenit foarte curioși că ce vreau să fac cu el, că e mare de pet, că face mizerie multă. Cînd le-am spus că vreau să-l tai, au făcut ochii cît cepele și m-au luat la rost că de ce. Ca să-l mănînc, de-aia, le-am răspuns, moment în care și ultimele rămășițe de simpatie, toleranță și înțelegere pe care le aveau pentru mine au dispărut. Cum să omori un animal și să-l manînci, așa, ca un barbar? Eh, cînd am văzut eu că ăștia sunt gata să sune la PETA, am început să le descriu în amănunt operațiunile specifice, insistînd pe secționarea carotidei și colectarea sîngelui într-un lighean, de preferință cu smalțul sărit, ca la mama acasă, în vederea preparării sîngeretelui și mai ales a borîndăului. N-amștiut eu cum se zice în engleză la borîndău, la fel cum nu știu nici în românește, dar le-am explicat că e un fel de mămăligă din făină de porumb cu sînge în loc de apă. Cred că vreo trei, mai simțitori, așa, au dispărut spre baie, iar restul, că acum deja se strînsese tot compartimentul în jurul meu, să mă asculte, mă priveau cînd cu milă, cînd cu dezgust. Apoi, zic, pîrlim șoriciul cu paie, sau la butelie, dacă stăm la bloc, și tăiem urechile animalului, pe care le consumăm pe loc, cu puțină sare.
Mai trimisei vreo doi la baie, dar i-am dat înainte, fiind conștient că un alt moment în care să mă asculte oamenii cu atîta atenție nu o să mai prind, poate, niciodată. După ce epilăm animalul cu flacăra, continui eu, îl despicăm cu securea sau toporul, ce ne vine la mînă, și scoatem organele, pe care le fierbem împreună cu capul, în vederea preparării caltaboșului. Știți, bănuiesc – le-am zis eu degajat –, că pentru caltaboș se folosește intestinul gros, spălat facultativ și opărit în apă cu ceapă, pentru mascarea miasmelor naturale. S-a plecat cu grupul după fraza asta, și am mai rămas cu vreo trei, cei mai tari de înger și de stomac, cred, de fapt doi, că unul dintre ei era un coreean care nu pricepe engleză și stă toată ziua cu căștile pe urechi, dar se alătură oricărui grup și dă din cap aprobator la orice discuție.
Cu restul cărnii, am zis eu mai departe, facem cîrnați, grătare și sarmale, iar dacă răposatul a fost gras, putem să frigem și o oală de jumări, așa, de poftă, care să mai taie din tăria băuturii. Eu zic că au scăpat ieftin totuși, pentru că dacă m-aș fi apucat să le povestesc cum se fac hot dogii și parizerul pe care le înfulecă ei la lunch, băgam toată firma-n spital."

Traiasca globalizarea!

3 comments:

cella said...

Auuuuch ce-ar merge niste sorici cald si proaspat epilat acuma ... mama mama!

Viorica said...

Eu i-am pus titlul "Traditii de Craciun" cand ma publicat-o si pesemne ca lumea a crezut ca e ceva serios , pt ca nu am "auzit" pe nimeni razand...da ba, cineva m-a felicitat ca ce bine scriu, desi spusesem clar de la inceput ca e de pe email. E bine sa radem cat de des putem. La multi ani!

viorica said...

Acum 18 ani cand m-am mutat la tara in upstate New York ,cumparam in fiecare an pork .In primul an am cumparat un porc de la ferma ,l-au inpuscat acolo si l-am luat acasa ,l-am pirlit si am continuat sa-l preparam .Copii vecinilor staeau uimiti si se holbau la noi cum il pirlim ,despicam ,trasam .totul bine pina aici .A doua zi vine o fetita si imi spune , mama ei a zis ca noi santem tigani si din cauza asta noi taiem animale si o sa anunte politia .Cum nu aveam gard cainele lor tot timpul era in curtea mea .Ii spun fetitei ;"Spune-i la mama ta ,daca nu tine-ti cainele acasa si il prind pe teritoriul meu il tai ...Nu a mai calcat nici urma de caine .Cu timpul a inchis curtea cu gard si totul a fost ok .Cand am dat foc la fumatoare chiar ca a venit politia .Le-am spus ca noi santem europeni si afumam carnati ,au venit au vazut ,afumatoarea era facuta perfect sa nu ia foc si au plecat oameni convinsi ca nu este nimic periculos .Astazi vecinii mei nu mai zic nimic si gusta cu placere delicatetele noastre din arta culinara romana .Sa aveti un an binecuvintat cu toti !