05 August 2011

IN CURIND UN NOU CONCURS...DETALII IN TEXTUL DE MAI JOS...

De la punctual unde incep povestea asta pina la punctual la care vreau sa ajung, este ceva distanta. Dar exista totusi o explicatie …la explicatie. Poate reusesc sa o chiar pun in cuvinte.

Eram trecuta de 15 ani cind intr-o seara, ajunseram cu masina in parcarea din spatele blocului unde locuiam ; si parintii mei nu s-au grabit sa iasa din masina. Ba inca mi-au zis sa stau un pic pe loc ca au sa-mi spuna ceva. Probabil ca s-au gindit ca o iau la fuga, asa ca m-au prins intr-un spatiu mic si inchis ca sa-mi faca destainuirea ce mi-au facut-o. Si mi-au spus ce aveau de spus… unul a inceput fraza, celalalt a continuat, si din numai citeva cuvinte scurte am simtit ca pamintul incepe sa-mi fuga de sub picioare. Nu, nu era pamintul…ci doar perinutele pe care sedeam cocotata incepura sa trepideze usor…ca un avion la pornire; ca apoi in scurt timp dupa acea sa dispara una cite una…imediat dupa ce mi-au impartasit faptul ca mami era insarcinata si ca voi mai avea un frate sau o sora in curind.

Nuuuuuuuuuu!!! Am sarit eu ca o minge pe bancheta din spate, ca si cind cineva mi-ar fi cerut parerea. Nuuuuuuuu!!! In ruptul capului asa ceva nu avea sa mi se intimple …mie, tocmai mie?!
……………….
Si ma opresc aici cu povestea asta deocamdata, dar nu inainte de a va spune ca nu am avut un frate sau o sora, ci …surpriza!!!! Cite unul din fiecare. Am avut sansa, ca inainte ca fetele mele sa ajunga la virsta adolescentei sa imi fac ucenicia privindu-mi fratii trecind prin perioada aceea dificila. Perioada in care fiecare din noi am cautat sa ne gasim noi insine cine sintem…ne-am stabilit sau am incercat sa ne stabilim trasee …unele de viata chiar. E asa de pe dos parca , ca deciziile pe care le facem in periada aceea ne urmaresc pentru tot restul vietii. Nu-i pe dos? La vremea cind nu stii ce-ti place sa faci in viata, iti alegi o educatie si o meserie…si nu mult dupa aceea, iti alegi partener de viata…

Pai daca este vorba de alegeri…nu sintem mai echipati acuma sa facem alegeri? Acum cind avem experienta si ne cunoastem si pe noi insine si avem si un pic de cunostinta la oameni…

Si iara parcurg drumul asta inapoi…ca asa l-am priceput eu mai bine. Intelegerea la oameni are ca ucenicie alegerea de prieteni . Cum ne alegem primii prieteni? Dupa care standarde? Ce principii folosim? La virsta adolescentei incepi sa faci primii prieteni. Primii prieteni alesi de tine… Pina atunci mai toate prieteniile au fost dirijate de parinti.

-Nu-i voie sa te joci cu Mariuta, ca e o fata rea si obraznica, spune mama…si nu vreau sa te iei si tu dupa ea…si cu asta fara multa pompa se incheie prietenia chiar inainte de a fi inceput.

Numai ca pe la virsta de liceu…am ajuns destul de smecheri sa stim sa ne tinem gura si sa avem prietenie cu Mariuta si cu altii mai rai decit ea fara stirea mamei. Si oricit ar parea de bizar, dar prietenia cu Mariuta, imi va afecta viitorul in mod sigur.

Din instinct mai mult decit intelepciune, pe vremea cind fratiorii mei cei mici au ajuns la virsta adolescentei am fost foarte generoasa in a ma oferi a fi gazda trupei de tineri de la biserica- mai ales ca cea mai mare dintre fetele mele Laura, era doar cu 4 ani mai mica decit Claudiu si Claudia (fratii mei ) si vroiam sa o supraveghez mai de aproape…Cind mergeam la lac, igloo cel mai mare care l-am gasit si putut pune in portbagajul masinii - era vesnic incarcat cu de toate…si tinerii roata pe linga el. Pe cind a ajuns Deb sa fie adolescenta, mi-am cumparat un van- si am devenit si mijloc de transport pentru prietenii ei. Si uite asa, zic eu, inainte de a avea Deb sansa sa dea deget cu Mariuta si sa n-o mai pot desparti de ea, am adus eu pe linga ea copiii pe care ii cunosteam de la biserica si cu care aveam sansa sa ajung chiar la urechile lor si sa le reglez cu mina parintilor lor , soptind doar ceva la urechile celor mari…daca era nevoie.

Dar noi? Ce prieteni avem noi? Ce prietenii intretinem? Au aceste prietenii influenta asupra noastra? O prietenie deosebita din Biblie este prietenia lui Ionatan cu David. Ionatan mostenitor de tron, David, fugar si…destinat sa ia mostenirea lui Ionatan si sa devina imparat in locul lui. Si ce prietenie…!!!Sau o alta intrebare…au prieteniile vreo importanta in viata noastra? Un proverb roman zice …”spune-mi cu cine te insotesti ca sa-ti spun cine esti!”. Suna a adevar? Cite vieti nu au fost pierdute sau castigate din cauza unei singure prietenii. Dar prietenia cu lumea? Dar prietenia lui Avraam cu Dumnezeu? Dar prietenii lui Iov?

Si cu asta inchei …si va anunt ca se apropie timpul pentru un nou concurs pe blogul asta. Vreau sa va dau timp din vreme sa va ginditi la cel mai bun prieten din viata voastra - o alta fiinta umana cu care ati impartasit, de la care ati invatat, cu care ati trait clipe importante, minunate, interesante …Pregatiti-va din vreme.

No comments: