04 July 2011

CEVA DESPRE AMISH

..."De aceea iesiti afara dintre ei..."
Radacinile Amishilor se afla cu 500 de ani in urma pe vremea Reformei Protestante din Europa, cind un grup radical de protestanti elvetieni numiti Anabaptisti s-au rupt de ceilalti protestanti. Anabaptist inseamna "botezat din nou" si anabaptistii care au fost botezati catolici la nastere, au fost botezati din nou ca adulti in noua lor religie.
Amish - sint o ramura a anabaptistilor inceputa de Jakob Amman ( dupa care li se trage numele) in 1693. Urmasii lui Amman au vrut o separare mai stricta de lume ca sa pastreze mai bine identitatea lor ca  comunitate religioasa. Si...au reusit.

Nu-i usor sa fi amish. Anabaptistii si amishii Elvetieni si Germani au fost persecutati in Europa. Credinta lor in faptul ca botezul copiilor mici nu este valid pentruca un copil mic nu are posibilitatea alegerii in a-L urma pe Christos a fost o problema pentru religia atit Catolica cit si Luterana; si rebotezarea era pedepsita prin executie publica. Si pentruca ei au crezut de-adreptul ca trebuie sa intorci si obrazul celalalt nu sa te lupti , au refuzat si serviciile militare si pentru asta erau inchisi.
Credinciosii au fost vinati, pusi in inchisori si omoriti. Astazi, fiecare familie de amish are o carte numita "The Martyrs Mirror" o carte care tine evidenta strabunilor lor care au suferit tot felul de atrocitati - si citind in ea, ei devin si mai puternici in credinta lor.

Chestie de viata si de moarte... Dinduli-se sa aleaga intre a fi arsi pe rug, omoriti cu foamea, mutilati, inecati, legati in saci si aruncati in riuri- sau- sa plece in America, nu este de mirare ca nu mai sint amish prin Europa in ziua de azi.
Amishii veneau din Elvetia, regiunea Alsace a Frantei, Valea Rinului-Germania- si de aceea majoritatea amishilor vorbesc limbile germanice. William Penn, a calatorit el insusi de-alungul Rinului recrutind colonisti pentru Pennsylvania cu promisiunea libertatilor religioase. Primii amish au ajuns in colonii pe la anul 1700 si multi altii prin anii 1800 dupa ce au auzit de succesul comunitatilor de Amish din America.

Posibil ca ceva este foarte valoros in felul lor de vietuire. In ziua de astazi 150,000 amish locuiesc in 20 state din USA si in Ontario- Canada. 75% locuiesc in Ohio, Pennsylvania si Indiana. Comunitatile sint inca in crestere , si au crescut mult in special in ultimii 50 de ani. Ameshii au familii largi in jur de 7 copii de familie si 80% dintre copiii lor ramin in comunitatile lor- numai 20% pleaca.
Care sint lucrurile care le fac- si ce nu fac ameshii? Comunitatile de amish nu interzic tehnologia pentruca este ceva nou- si nu toate comunitatile de amish au aceleasi reguli in privinta a ce este voie si ce nu este voie. Ei privesc la fiecare lucru nou dintr-un punct de vedere diferit- intrebindu-se cum va afecta acel lucru sau acea inovatie credinta lor sau daca va lovi in partasia lor si va promova individualismul. Caruta cu cai tine pe amish aproape unii de altii. Hainele lor simple declara umilinta lor, simplitatea lor si ii recomanda - ii identifica ca grup- ocolind individualismul. A se vizita in persoana ei considera ca este mai eficace decit a folosi telefonul.
Alte reguli si traditii pe care le urmeaza ameshii sint:
- nu folosesc televizorul, radioul si nu vizioneaza filme care aduc valori din afara in societatea si casele lor.
- nu folosesc bijuterii- nici macar verighete.
- nu au nasturi la haine ( la momentul cind s-a inceput obiceiul asta nasturii erau la fel de ornati ca si bijuteriile.
- nu cinta la instrumente muzicale. Cintatul este admis dar fara solo sau cintatul in armonie, pentruca ei cred ca asta incurajeaza mindria.
- nu zboara cu avioanele
- nu au caldura centrala in case
- nu au carpet in toata casa
- nu au curent de la linii de curent publice
- nu toasters sau microwaves, blenders masini de facut cafea sau de spalat vase ( dar frigidere cu propan sint ok)
- nu-si fac poze si nu au poze ale altor oameni
- nu make-up; nu se rad pe picioare sau sub brat
- femeile nu-si taie parul. Barbatii pot creste barba dupa ce se casatoresc dar nu li se ingaduie sa-si lase mustata - pentruca asta este asociata cu starea de militar
- nu au masini- dar li se permite sa meaga cu masina daca este absolut necesar
- nu au asigurari medicale sau de viata
- nu schimba ora ca sa economiseasca lumina zilei.
Credinta lor este adesea in razboi cu Unchiul Sam. Participarea lor la razboi sau alta forma de violenta este interzisa iar ameshii nu ar lua viata cuiva nici macar sa se apere. Desi ameshii s-au calificat ca niste impotrivitori prin constiinta in primul  razboi mondial, au fost trimisi in campurile militare pentruca legea nu avea alte posibilitati de serviciu pentru ei. Unii ofiteri in comanda au incercat sa-i oblige sa-si schimbe pozitia si multi au suferit abuzuri pentruca au refuzat sa poarte arma sau uniforma. Dar in al doilea razboi mondial ameshilor li s-a dat voie sa performeze servicii publice ca obligatii cetatenesti.
Nu exista doctori amesh, avocati, veterinari sau alte ocupatii care cer o educatie mai inalta. De fapt un copil amish poate merge la scoala doar pina in clasa a opta pentruca in licee se preda educatie sexuala si au educatie fizica care cere haine pentru Gym si folosesc videos ca sa invete copiii- toate lucruri pentru care ameshii au obiectiuni. Cum tehnologia devine din ce in ce mai folosita in scoli, ameshii prefera sa foloseasca scolile lor si angajeaza invatatori amesh pentru ca sa le invete copiii.
Regulile statului care prevad ca orice copil trebuie sa mearga la scoala pina la virsta de 16 ani, sint o problema pentru amish. In 1972 insa in cazul Wisconsin v.Yoder, Curtea Suprema s-a declarat ca dreptul amishilor sa-si practice religia lor este mai important decit interesul statului de a avea cetateni educati.
Ameshii de obicei voteaza in electiile locale numai. Nu cinta Imnul National si nu depun juramint. Nu se aleg in pozitii de conducere publice, nu servesc ca martori si nu dau in judecata pe nimeni nici macar ca sa isi recupereze datoriile de la neplatitori.
Ameshii refuza ajutorul social, medicare, sau orice alt aforma de asistenta guvernamentala. Ei prefera sa se ajute unii pe altii in mod voluntar.

Simplu- radical. In 1955  cind guvernul a extins taxele pentru Social Security si la cei care lucrau pentru ei insisi ( ca de exemplu fermierii) multi amesh au refuzat sa plateasca aceasta taxa.- chiar si atunci cind in unele cazuri IRS-ul le-a confiscat fermele sau echipamentul cu care munceau fermele. Eventual au ajuns sa primeasca scutire de taxa, ceva mai tirziu. Si angajatii amish inca primesc scutire pentru aceasta taxa . Exceptia se aplica pentru orice grup religios care se opune taxelor pentru Social Security si care in schimb se ingrijesc de persoanele in virsta din grupul lor- si deocamdata singurele grupari care respecta aceasta promisiune si primesc aceasta scutire de taxa- sint ei.
In ciuda modernizarii, sau poate tocmai din cauza ei, ameshii sint prosperi. 4 milioane de turisti care viziteaza Lancaster County, Pennsylvania in fiecare an ca sa vada viata ameshilor de aproape, aduc in jur de $30.000 ( in jur  de 24,787 Euros) pentru fiecare persoana din grupul de amish care locuiesc in tara asta.
Bineinteles ca traficul este incetinit de carutele ameshilor si bineinteles ca turismul este o intruziune in viata lor. Dar ameshii s-au adaptat si vind produse de lemn si lucruri de mina si mincaruri traditionale celor care ii viziteaza. Cind fermele au devenit prea scumpe ca sa mai poata sa fie cumparate si cind venitul fermelor a fost prea mic ca sa satisfaca nevoile lor, barbatii amesh au inceput sa lucreze in fabrici. In Indiana lucreaza multi amesh construind mobile homes. Amesi s-au adaptat doar atit cit a fost necesar ca sa mentina principiile lor de baza si stilul lor de viata neschimbat . Este ironic - dar si plin de confort ca in secolul 21- secolul computerilor si al expeditiilor spatiale - sint din ce in ce mai multe comunitati de amish si mai multi membrii in aceste comunitati decit pe vremea cind toata lumea se deplasa doar cu calul si caruta...

6 comments:

cella said...

Dupa ce am vazut Amish Grace m-am intrebat daca m-as adapta unei asemenea vieti :D si daca m-as descurca fara tehnica cu care m-am obisnuit :D

Rodica Botan said...

Nu stiu sigur dar mi se pare ca la 18 ani le da drumul sa mearga afara si sa aleaga daca sau nu sa ramina cu ei. Daca te gindesti ca 80% vin inapoi...trebuie ca viata acolo are farmecul si siguranta pe care viata afara nu o are cu toata tehnica ei...

carmen bogdan said...

foarte interesant. o marturie de unitate credinta si respectarea principiilor pe care le sustin cu totul si cu totul deosebita. Am vazut si eu filmul de care spune cela. Mi-a placut si sincer desi mi-a placut ce am vazut cred ca as fi si eu precum eroina, nu as putea accepta toate regulile atunci cand ar fi vorba de dragostea pentru cei dragi aflati in dificultati.

Rodica Botan said...

Nu stiu cum as rezista---dar citeodata asa as vrea sa locuiesc undeva unde nu mai exista nimeni pe citeva sute de km...

Anonymous said...

Exista o grupare Amish care nu accepta tehnologia. Cu toate acestea nu duc lipsa de nici un bine.
Stau cel mai bine la capitolul morala si facerea de bine. Nu exista o alta grupare religioasa din intreaga lume care sa-i intreaca pe Amishi, cel putin in cele doua capitole: morala si facere de bine.
Unde mai pui ca la ei se respecta intrutotul principiile de credinta. Nu stiu care se poate asemana cu ei.
Daca noi in religia si credinta noastra am trai numai cat cunoastem si stim am fi tare mai aproape de Domnul. Dar se pare ca stim mult dar aplicam putin.
Ei, Amishii, cat cunosc atat si aplica.
Eu personal ii vad departe fata de noi, d.p.d. vedere al traiirii fata de doctrina religioasa, adica mult mai aproape de Dumnezeu.
La urma urmei Dumnezeu pune accent pe sfintenia traita, dupa Cuvantul sau, fara de care nimeni nu-l va vedea pe Dumnezeu.
Cred ca problema este in dreptul nostru si nu in al lor. O cantare de-a noastra spune asa:

Ia jugul lui Hristos pe umeri
Şi trage lângă El arând;
Chiar dacă semeni numai lacrimi,
Şi umbli numai suspinând.

/:Hristos cel Sfânt te va cunoaşte
În sărăcie, nu-n belşug,
Căci mulţi au stat cu El la mese,
Dar prea puţini au tras la jug:/

Ia-I sarcina şi-o du alături
Şi simte-o apăsând din greu
Cum ai răspunde doar tu singur
De tot ce are Dumnezeu.

/:Hristos cel Sfânt te va cunoaşte
Odată-n cerul Lui de sus
Nu după haina ce-ai purtat-o,
Ci după sarcina ce-ai dus:/

Ia crucea ta şi-I mergi pe urme
Tăcând şi mulţumind ca El,
Iubeşte, roagă-te şi rabdă
Urmând Dumnezeiescu-i fel.

/:Hristos cel Sfânt te va cunoaşte
Nu după numele ce-ţi spui
Ci după ranele-ndurate
Sub crucea ta, şi crucea Lui:/

Amin.

Rodica Botan said...

Anonimule...nu pot sa spun altceva decit Amin la tot ce-ai spus...