01 July 2011

PENTRU ABBU...(raspusul lui Noe)

Stimată Viorica Abbu,
Sunt necesare câteva clarificări. Când am spus că Islamul s-a răspândit şi încă se răspândeşte cu sabia, nu am avut în minte fiecare caz de convertire la Islam. Mă refeream la convertirile masive care s-au făcut cu sabia începând cu cetăţenii oraşului Mecca, continuând cu populaţiile cucerite în Asia şi Africa, şi apoi cu populaţiile din Europa (Albanezii şi Bosniecii au fost şi ei convertiţi cu sabia la Islam, sau mai bine zis cu alternativa de a fi asupriţi şi chiar ucişi, dacă nu se convertesc, sau de a fi răsplătiţi politic şi social, dacă se convertesc).
O religie care are nevoie de forţă ca să se extindă nu este de la Dumnezeu. Credinţa autentică în Dumnezeu apare în urma confruntării cu Adevărul, care convinge şi schimbă viaţa celui ce îl primeşte.
În privinţa convertiriloor la care faceţi aluzie. Care sunt contradicţiile credinţei iudeo-creştine pe care le exploatează Islamul? Eu ştiu doar una ce poate fi invocată, şi anume doctrina Trinităţii. Dar din moment ce Dumnezeu este incomprehensibil, nu putem avea pretenţia că Îl putem înţelege. Cum este Dumnezeu transcendent, tangent şi immanent în acelaşi timp? Simplu. Fiinţa Dumnezeirii există în trei personae. Tatăl este transcendent şi noi nu putem să Îl cunoaştem. Logosul este tangent (s-a întrupat şi a venit în contact cu noi). Astfel am putut să îl vedem pe Dumnezeul nevăzut şi putem să îl cunoaştem. În fine, prin Spiritul Sfânt, Dumnezeu este immanent, fiind prezent în noi, care avem credinţa biblică în Dumnezeul lui Avraam, Isaac şi Iacov, sau Dumnezeul Domnului nostrum Isus Christos.

Despre convertiri
Să revenim însă la convertiri, pentru că acest subiect are ponderenţă în întrebările dimneavoastră. Unii oameni trăiesc în confuzie cu privire la credinţa adevărată, deoarece au loc atâtea convertiri în lume, dinspre fiecare religie înspre fiecare altă religie. Există credincioşi mozaici care se convertesc la creştinism; există creştini care se convertesc la mahomedanism şi există musulmani care se convertesc la creştinism; există budişti şi taoişti şi hinduşi care se convertesc la o altă religie. Cum putem şti care religie are adevărul mântuitor? Pentru a răspunde la această întrebare o să apelez la o convertire celebră pentru a demonstra că adevăratele convertiri au loc într-o singură direcţie, şi anume de la credinţele necreştine la credinţa creştină în Domnul Isus.

Mă refer la convertirea lui Saul din Tars. Puteţi citi istoria convertirii lui expusă de trei ori în cartea Faptele Apostolilor.  Pe scurt, Saul din Tars era speranţa iudaismului în lupta pe care această credinţă o dădea împotriva unei secte ce apăruse printre evrei, credinţa că Isus Nazarineanul era Mesia cel aşteptat de veacuri. Saul era convins că Isus era un impostor, şi era hotărât să facă tot ce îi stătea în putinţă pentru a opri răspândirea credinţei în Isus. Astfel a participat la prigoanele creştinilor, fiind martorul principal în uciderea cu pietre a unuia numit Ştefan. Apoi a pornit o prigoană atât de mare împotriva evreilor ce credeau că Isus este Mesia, încât toţi evreii creştini din Ierusalim au fugit în alte locuri, unde răspândeau credinţa în Isus. Saul a obţinut aprobarea conducătorilor evrei din Ierusalim de a aresta şi a pune în temniţă pe evreii ce s-au creştinat în Damasc. Pe drumul Damascului însă, Saul se întâlneşte cu Isus, şi după ce înţelege gravitatea faptei lui, devine creştin. Chiar de la convertire, un evreu creştin din Damasc (Anania) îi spune lui Saul ce mult va avea de suferit din pricina credinţei în Isus. Fără să şovăiască, Saul se botează şi începe să predice în sinagogile Damascului că Isus este Mesia, sau Christosul. Se face un complot împotriva lui din care scapă fiind dat jos peste zidul cetăţii într-un coş. Ajuns la Ierusalim, viaţa lui este din nou în pericol, şi pleacă şi de acolo. Timp de aproximativ 30 de ani Saul din Tars, numit şi Pavel, nu face altceva decât să răspândească credinţa în Isus atât la Evrei cât şi la Goim (neamuri). Viaţa lui este presărată cu bătăi, lanţuri, închisori, biciuiri, împroşcări cu pietre, etc.

Am spus că această convertire a lui Saul dovedeşte că singurul tip de convertire reală este convertirea la credinţa creştină, şi iată de ce.
  1. Când s-a convertit la creştinism Saul era un duşman de moarte al creştinismului. Ce l-a făcut să abandoneze această duşmănie şi să devină creştin? Nimic altceva decât Adevărul care l-a înţeles când s-a întâlnit cu Isus cel înviat! Arătaţi-mi astfel de convertiri la celelalte religii. Vreun individ care a urât cu toată inima mohamedanismul şi şi-a făcut scop al vieţii combaterea mohamedanismului, care a luptat ani de zile împotriva mahomedanismului, dar care la un moment dat din duşman înverşunat devine credincios în doctrina lui Mahomed!? Ştiţi vreunul? Nu există nici unul în lume! Dar eu vă arăt sute, mii de cazuri de oameni care au urât credinţa în Isus, care au luptat împotriva acestei credinţe, şi care totuşi, la un moment dat au devenit dintr-o dată creştini, pentru că au văzut lumina!
  2. Când Saul a devenit creştin el a pierdut poziţia înaltă pe care o avea în cadrul iudaismului. Se năruia atunci un vis, visul de a ajunge probabil cel mai proeminent evreu al vremii sale. Saul era tânăr, dar déjà stătea pe un scaun în Sinedriul poporului evreu! Era cel mai înaintat în religia strămoşească din generaţia lui – spune el despre sine. Când a devenit creştin Saul a avut mult de pierdut, şi totuşi s-a convertit. Cauza? A văzut lumina. Pot să vă dau exemple din istoria românilor de domni români care au devenit “turciţi” adică au îmbrăţişat credinţa mahomedană. Bunăoară, fratele lui Vlad Ţepeş (Radu cel Frumos), sau Mihnea Turcitul. De ce au devenit mahomedani? Ce au pierdut când au devenit mahomedani? Nu au pierdut nimic! Dimpotrivă, au câştigat simpatia Porţii şi domnia ţării! Convertirile lor au fost motivate de câştig, nu de adevăr! Arătaţi-mi un om astăzi care are totul de pierdut făcându-se mahomedan, şi care totuşi se face mahomedan. Nu există niciunul. Dar eu vă arăt sute, mii de oameni care au avut totul de pierdut prin convertirea la credinţa creştină, şi totuşi au făcut-o. Cauza? Au văzut lumina!
  3. Devenind creştin, Saul din Tars a avut de suferit enorm. A fost urmărit cu furie de duşmanii credinţei creştine şi prigonit fără mişă. De multe ori a fost la un pas de moarte, şi de fapt a sfârşit-o ca martir. De ce a fost gata să sufere atât de mult pentru noua credinţă? Pentru că a văzut lumina! Arătaţi-mi şi mie oameni care se convertesc la mahomedanism fiind ameninţaţi cu moartea dacă se convertesc, şi ştiind că tot restul vieţii lor va fi sub ameninţarea cu moartea! Ştiţi vreunul? Nu există nici un caz în istorie!

Vedeţi, convertirile de tipul în care un om urăşte o credinţă şi apoi o adoptă cu bucurie şi cu cea mai mare devotare, au loc într-o singură direcţie, din afara creştinismului la credinţa în Isus.  Niciodată invers.

Apoi, convertirile în care cineva are totul de pierdut şi totuşi o face, au loc într-o singură direcţie, din afara creştinismului la credinţa în Isus. Niciodată invers.

În fine, cazurile în care cineva are de înfruntat persecuţiile cele mai mari, chiar pierderea vieţii, şi totuşi se converteşte la credinţa ce îi aduce persecuţii, convertirile de acest fel au loc  într-o singură direcţie, din afara creştinismului la credinţa în Isus. Niciodată invers.

Iată de ce convertirile la credinţa în Domnul Isus sunt reale, sunt autentice, şi sunt convetiri la adevăr.

13 comments:

Cristina said...

Punctul 2 este super!! Dumnezeu sa va lumineze si pe mai departe!

shakuka said...

1. exista! :)
2. exista
3. cazuri in egipt, in familiile crestine, de exemplu a fost mai demult o fata care s-a convertit la islam si a fost omorata de tatal ei - deci fanatici exista peste tot

Nu aveti dreptate dl. Noe. Chiar eu urmaresc blogul unei egiptence, fosta crestina devotata, care ura islamul la greu si mai tarziu s-a convertit la islam. Daca nu cunoasteti dv nu inseamna ca nu exista. cunosc si cazuri printre romani.
De asemenea, nu am negat ca nu exista si cazul invers, de la islam la crestinism... si asa mai departe...

Din pacate, si nu stiu daca Viorica s-a referit si la asta, crestinismul isi pierde tot mai mult credibilitatea prin faptul ca este considerata o reinnoire a unei credinte pagane mai vechi (si aici nu mi-o luati in nume de rau). S-au demonstrat numeroase similitudini intre miturile crestine si mituri din alte religii: egipteana, vechea religie romana, etc. Documentarul Zeitgeist da o idee despre aceste similitudini insa exagereaza un pic. Totusi, desi multi pun eticheta "pagan" pe orice lucru vad ca a mai existat si in trecut la alte religii (ex. zeu nascut din mama virgina in mod miraculos, moartea pt rascumpararea pacatelor omenirii, etc...), parerea mea este ca aceasta nu reprezinta altceva decat a da o noua forma exterioara unor simboluri universale, primordiale, pe care nu ai cum sa le mai negi, odata ce le-ai inteles semnificatia. Iar odata ce intelegi ca toate religiile sunt construite in jurul unor astfel de simboluri si ca fiecare "are dreptate" astfel in felul ei, fanatismul dispare si in locul lui apare intelegerea, toleranta, chiar si iubirea.

Ceea ce este cel mai trist este atunci cand apar oameni care sustin cu indarjire ca credinta lor este singura credinta adevarata si se straduiesc sa aduca pe toata lumea la acea religie (de parca daca n-ar intra toti acolo, religia nu ar mai fi valabila), deci sunt oameni care au NEVOIE de noi si noi adepti pentru a se simti in siguranta in religia lor "in continua crestere". Nu spun ca cei care vin pe acest blog fac parte din aceasta categorie neaparat. Insa care este adevarata justificare a celor care vor sa converteasca pe altii la religia lor ? (sincer)

Rodica Botan said...

shakuka...la cazurile unde o fata s-a convertit la islam si tatal a omorit-o. Spune tu acuma daca tatal ala a putut fi crestin? Sa fim seriosi. Ala nu este crestinism. Un crestin adevarat ar fi postit si s-ar fi rugat si ar fi asteptat ca fata lui sa se intoarca inapoi cum a asteptat tatal fiului risipitor. Ala este exemplul Biblic...in nici un caz sa omori si sa-ti trimiti in iad copilul mai devreme. Este absolut ABSURD.

Apoi ceva despre ultima fraza dein commentul tau..."oameni care vor sa-i converteasca pe altii la religia lor". Religia crestina nu este a mea si nici a lor. Este gresit daca cineva crede asa. Credinta este o incredere neclintita in lucrurile care nu se vad...crestinii nu sint chemati sa oblige pe nimeni sa treaca la religia lor- sint chemati sa semene saminta Adevarului si sa-l traiasca in viata lor. Nu sint chemati sa se dea mai sfinti decit sint- ca aia este fatarnicie. Nu sint chemati sa induca lumea in eroare - ca aia este inselatorie...sint chemati sa spuna oamenilor "gustati si vedeti ce bun este Domnul"...si daca sint primiti bine, daca nu sa-si scuture sandalele si sa mearga mai departe sa imprastie saminta.
Este adevarat ca tentatia este mare sa stai linga bobita aia de Adevar si sa vrei sa vezi cum creste- dar daca ricii mult la o saminta nu o faci neaparat sa creasca si daca stai linga ea nu-i maresti viteza de crestere. Dumnezeu face sa creasca saminta Adevarului in inima cuiva. Noi sintem ca pamintul ( sintem pamint) si Cuvintul Lui Dumnezeu are putere in el insusi - este saminta care eventual va incolti daca gaseste in inima cuiva conditiile unde Adevarul poate sa creasca...daca este acceptat Adevarul acolo...
Cit despre religiile pagine...greu de inchipuit ca la numai citeva generatii dupa Noe- nepotii si stranepotii lui construiau Turnul Babel sa se inchine la planetele de pe cer...Nu cred ca nu stiau ca doar ce fusese un potop ca sa rada fata pamintului de idoli si idolatrii si religii pagine...si totusi...omul se lasa ispitit de orice ii trece prin cap ca sa ii slujeasca - numai sa nu slujeasca Lui Dumnezeu. N-ai cum sa opresti astfel de comportamente. Si astazi cu toata stiinta si accesul la informatie sint oameni care prefera sa creada...in ei insisi de pilda...cei din Hollywood -adera la religia asta numita stiintifica sau mai stiu eu cum ii spune in romaneste. Si sint altii care cred in personajele de la niste filme stiintifico fantastice care au fost anii trecuti..."Star Trick"...si doar bine stiu ca a fost imaginatia cuiva care a fost platit sa nascoceasca scenarii si situatii si oameni de pe alta planeta...Dar nu poti raspunde pentru boala mintala a unora. Crezi ca in trecut n-au existat asemenea oameni, daca astazi ca au acces la informatii si pot afla cine si ce ...si totusi cred timpenii?

Noe said...

Pentru Shakuka,
Vă rog să documentaţi cazurile în mod extensiv.
1. Faptul că o fată, să spunem a avut resentimente împotriva Islamului, dar ulterior s-a îndrăgostit de un tânăr musulman şi a acceptat să devină musulmană, nu se potriveşte deloc. Acea tânăraă a avut în faţă avantajul unei relaţii ispititoare.
2. Faptul că cineva renunţă la o poziţie superioară avută undeva în struturile numite creştine, şi trece la mahomedanism, deoarece i se oferă şi mai multe avantaje, iarăşi nu se potriveşte. O importantă fată din America (creştină de nume) a renunţat la poziţia proeminentă ce o avea aici, în America, şi a devenit musulmană. Explicaţia? S-a căsătorit cu regele Iordaniei! Ăsta într-adevăr preţ pe care l-a plătit prin renunţarea la poziţiile ce le-a avut în America!
3. Faptul că unele persoane care s-au convertit la mohamedanism au fost victimizate de "creştini" plătind un preţ, uneori plătind cu viaţa, nu neg, dar iarăşi, nu îmi spune nimic. De ce nu spuneţi întreaga istorie, revelând mobilul real al convertirii acelei fete? Probabil a fost căsătoria cu un tânăr musulman, sau altceva, un alt avantaj. Ea a riscat furia familiei ei pentru că avea în faţă ceva promiţător.
Dacă puteţi să îmi daţi exemple concrete de persoane care îndeplinesc cele trei condiţii pe care le-am arătat în cazul lui Saul din Tars în mod real, atunci putem să mai discutăm. Deocamdată numai credinţa în Domnul Isus are convertiţi ca apostolul Pavel. Nici o istorie a musulmanilor nu se poate lăuda cu măcar un caz ca şi al lui Saul din Tars. Şi nici o altă religie.

Noe said...

Pentru Shakuka,
Credinţa creştină nu a preluat elemente din mitologia unor popoare, cum este naşterea din fecioară, învierea unui erou, etc.
Mai degrabă acele mituri au păstrat ceva din revelaţia pe care Dumnezeu a oferit-o omenirii la început, când a spus lui Adam şi Evei, că le va da un Mântuitor din femeie (naştere din fecioară). La fel şi cu alte elemente comune în mai multe credinţe, şi şi în creştinism. Nu creştinismul a împrumutat acele elemente, ci ele au fost comune tuturor popoarelor pentru că au fost parte a revelaţiei iniţiale.

Noe said...

Pentru Shakuka,
În ce priveşte acuzaţia că unii vor să convertească la religia lor pe alţii, aveţi dreptate. Atâta vreme cât mai credem în adevăr, şi constatăm că există contradicţii flagrante între dogmele diferitelor religii, trebuie să stabilim care religie are adevărul ce mântuieşte pe oameni.
Vedeţi, dacă viaţa mea şi a dumneavoastră şi a altora ar depinde de răspunsul la întrebarea cât face doi cu doi, eu voi subscrie la răspunsul că face patru. Şi voi încerca din răsputeri să vă conving să subscrieţi la acelaşi răspuns, deoarece dacă spuneţi că este cinci, veţi pierde totul.
Acum, dacă toate religiile sunt bune şi duc în cer, nu există nici un motiv pentru a încerca să converteşti pe cineva la religia ta.
Dar dacă există o singură cale spre cer, şi aceea este DomnulIsus Christos, atunci voi pleda cu toţi cei pe care îi cunosc şi de care îmi pasă, să creadă în Domnul Isus Christos, altfel, vor fi pierduţi.

Să ilustrez: Un credincios în Domnul Isus este luat de un prieten al său, pilot, la o plimbare prin aer cu avionul acestuia. Pe drum, credinsiosul se străduia să îi spună că tebuie să îl aleagă pe Domnul Isus ca mântuitor, dacă vrea să fie salvat de la judeacate finală şi de pierzare veşnică. Pilotul susţinea mereu că nu este important la care credinţă subscrii. Toate te duc în final în cer.
A venit şi momentul aterizării. Pilotul cerea indicaţii de la turnul aeroportului ca să ştie pe ce pistă să aterizeze. În acest moment credinciosul în Domnul Isus îi spune: "Nu te mai osteni să ceri informaţii. Ia pista aceasta căci mi se pare că e liberă! Nu contează pista pe care aterizăm." La care pilotul îi răspunde: "Dacă nu urmăm sfatul celui din turn, acest lucru e moarte sigură! Există o singură pistă pe care putem ateriza în securitate, şi aceasta este cea care îmi va fi indicată!"
La care celălalt îi spune: "Cu atât mai mut ar trebui să înţelegi, că nu poţi ajunge pe orice cale la Dummnezeu şi la mântuire. Dumnezeu ţi-a arătat Calea, este Isus Christos. Fără El vei fi pierdut în mod sigur!"
Iată de ce, Sakuka, noi vrem ca toţi oamenii să ajungă să creadă în Domnul Isus. Dorinţa noastră nu este ca oamenii celorlalte religii să abandoneze religia lor şi să treacă la creştinism. NU! Există aşa mulţi creştini care nu şi-au pus încrederea în DOmnul Isus pentru mântuire!. Ei cred că faptele lor bune, sau ritualurile lor, sau moralitatea lor îi va salva în final. Fapt este că numai cine îşi pune încrederea în DOmnul Isus va fi mântuit în final. Nici o altă credinţă nu mântuieşte. Numai Isus Christos a plătit pentru păcatlel noastre. Nici Mahomed, nici Budda, nici Confucius, nu au plătit pentru păcatele noastre.
Vocea divină ne-a spus clar: "Eu v-am dat viaţa veşnică şi această viaţă este în Fiul. Cine are pe Fiul are viaţa!"
Există o singură cale a mântuirii! Calea este Domnul Isus Christos!

viorica abbu said...

Stimate D-le Noe,
va multumesc in primul rand pentru detaliatul si documentatul Dv comentariu.
Va asigur ca fara a avea cunostiintele Dv teologice iau lucrurile la fel de serios.
Si practic.
Si real zic eu,
Daca ne nastem prin forta lucrurilor intr-o religie iar cand murim -murim in alta, inseamna ca pe drum s-a intamplat ceva...
Asa cum ne aducem aminte cand am scapat ca prin minune din accident mortal sau operatie dificila ca poate D-zeu a avut grija de noi,si ne apropiem de biserica.
Daca asta este un exemplu de revenire la religie,-ce se poate intampla ca sa schimbi religia....?
90% sunt cnvinsa ca "lucratul" individual si intensiv pe un teren slab,incert,sovaielnic,fara putere personala de a se infrunta cu viata.
adica psihologie pura....

Daca am sta de vorba amandoi ati incerca desigur sa-mi aratati calea domnului,dar va asigur ca ati renunta repede...veti simti ca sunt deja vaccinata.

Crestinii dintotdeauna s-au ocupat cu midsionarismul.Cu un sacrificiu si abnegatie ce merita subliniate si in conditii grele in Africa,Asia,Australia,Americile amandoua.Cu mult efort...
Islamul face mult mai putin efort dar creste mai repede cantitativ
iar evrei trecuti la alta religie sunt extrem de rari dupa cum si misionarismul la ei este zero,ba chiar sunt piedici in a trece la iudaism si multa scoala si verificare pe parcurs.
Faptul ca unei persoane ii lucesc ochii de fericire si transfigurare sau aduna caiete cu fluturasi si ingerasi lipiti nu face asupra lor nici-o impresie(sa-mi scuzati sarcasmul dar am ce am cu idilismul pueril)

Asa ca d-le Noe,cum nu ne putem convinge ,cum dialogul daca nu este scurt si la obiect devine plictisitor,eu ma opresc aici, dorindu-va implinire,liniste sufleteasca si sanatate.

Rodica Botan said...

Abbu...musulmanii se inmultesc cel mai mult prin ...reproducere. Europenii - albii - au incetat sa mai aiba copii. Rata natalitatii a scazut atit de mult incit pune pur si simplu in pericol aproape toate tarile asa zise "civilizate" din Europa.

In aceeasi masura tarile crestine din Europa au devenit atee...Bunastarea aduce nepasare si nepasare ignoranta.

Abbu- Noe o sa-tiraspunda in dreptul lui- dar eu iti spun doar atit...mi-esti foarte simpatica; apreciez franchetea ta si faptul ca gindesti. Nu cred ca toate impresiile tale despre credinciosi sint adevarate - dar unele sint. Nu traim credinta totdeauna la nivelul la care s-ar cere. Poate si faptul ca Dumnezeu este indurator si milostiv si faptul ca Fiul Lui a murit pentru noi sa recupereze ceea ce noi nu puteam face, ne face ca sa fim mai relaxati decit oamenii care au o religie severa asa cum este islamul de pilda.
Datoria mea este sa vorbesc despre Adevar- acel adevar pe care il stiu, il simt , il cunosc si l-am experimentat.

De pilda...am avut un accident in care am fost electrocutata la 12.000 de Volti. Pot sa spun ca exista ceva dincolo de viata asta. Pot sa iti spun ca am stiut in momentul ala ca mor si nu mi-a spus nimeni. Pot sa spun ca stiam ca trebuie sa dau socoteala de existenta mea pe pamint si ma rugam pentru sufletul meu. Pot sa spun ca in timp ce treceam prin fazele astea eram intr-o explozie pe care nu mi-o amintesc decit in vise...
Astfel dar...stiind ca viata nu se termina aici...am toata intentia sa gasesc Adevarul despre lumea viitoare. Tu ai vazut ca nu umblu cu "cioara vopsita" aici pe blog. Am trecut zic eu examenul in care am fost chiar jignita si insultata pentru lucruri din viata mea din trecut - si am stat si am acceptat batjocura - si am acceptat ceea ce meritam sau ce s-a potrivit. Tot asa iti spun - te asigur ca nu as pierde timpul aici pe blog incercind sa vind niste minciunele frumoase, flori si fluturasi si ingerasi. Si fiindca veni vorba de ingerasi- ingerii sint niste fiinte mari, puternice si infricosatoare. Oriunde in biblie se vorbeste de ingeri acestia isi incep dialogul cu..."Nu te teme"...si o fac pe buna dreptate ca prezenta lor aduce groaza...
Asadar...eu consider ca datoria mea de crestina este sa prezint adevarul cit mai ...corect fara sa adaug sau sa iau ceva din el. Ce faci tu cu acest adevar- este absolut problema ta personala. Pentruca imi placi mult as dori sa primesti acest adevar- si ma rog pentru tine. Dar nici nu ti-l vir pe git ( nici nu s-ar putea- tu esti o fire independenta) si nici nu te bat la cap - iti raspund doar la intrebari - de care ma bucur si incerc sa-ti fiu o prietena adevarata. Stiu ca a fost o vreme cind m-ai suspectat de ipocrizie- dar stiu ca sintem dincolo de stagiul acela si ma bucur. Domnul meu sa se indure de toti cei care citesc aici. Viata pe pamint este scurta si vine pentru fiecare din noi momentul cind vom trece...unde si cum...asta depinde de noi de fiecare. Fie ca alegerea noastra sa fie buna.

Noe said...

Pentru Viorica Abbu,
Nu mă deranjează deloc când îmi spuneţi că sunteţi vaccinată împotriva credinţei pe care o împărtăşesc. De fapt eu ştiu că oamenii care au împotriviri mari faţă de credinţa biblică, sunt mult mai serioşi decât cei care nu au nici un fel de convingeri. Acei care au luptat sau luptă să îşi dovedească justeţea neacceptării credinţei biblice au cele mai mari şanse să ajungă credincioşi, deoarece ei sunt sinceri în opoziţia lor, aşa cum a fost apostolul Pavel.
Dialogul mi-a făcut plăcere, şi sunt surprins plăcut să constat că se poate discuta foarte frumos cu persoane ca dumneavoastră sau Shakuka.
Vă dăresc la amândouă să ajungeţi în posesia adevărului care mântuieşte pe oameni asigurându-le viaţa veţnică.

b.d. said...

D-le Noe, spuneati in comentariul dv. ca Islamul a convertit cu sabia. Adevarat.
Dar, doar Islamul ?
Mai spuneati :
''O religie care are nevoie de forţă ca să se extindă nu este de la Dumnezeu.''

Atunci, cum explicati convertirile fortate ale evreilor din Spania ?
Sa nu-mi spuneti ca cei care au terorizat pe evrei obligandu-i sa aleaga intre convertire sau moarte, (si multi au preferat a doua solutie), erau catolici.
Erau CRESTINI, si acea pagina neagra in istorie, (care nu a fost prima, dar nici ultima), a fost facuta de catre crestini, in numele crestinismului...
Nu cred ca asta a dorit Isus...

In incheiere, mai spuneti :
''Iată de ce convertirile la credinţa în Domnul Isus sunt reale, sunt autentice, şi sunt convetiri la adevăr.''

Oare ?
''Marani'', erau acei evrei spanioli de care vorbeam mai sus,
care au preferat sa traiasca, fiind convertiti cu forta, in loc sa-si gaseasca sfarsitul in foc, cum s-a procedat cu cei ce-au refuzat.
De fapt, maranii, nu si-au renegat originea iudaica niciodata.
Din tata-n fiu, pana in zilele noastre, in ascuns, au pastrat iudaismul stramosilor...
Poate nu stiati, dar, cine se naste evreu, moare evreu...

Si inca ceva, D-le Noe.
Nimeni nu detine adevarul absolut !
Lasati oamenii sa creada in ce vor.

Asa cum eu nu asi indrazni sa va spun despre credinta in care m-am nascut, (cea iudaica), ca este cea adevarata, nu incercati Dv. sa convingeti pe altii.

Lasati ca fiecare sa fie fericit in credinta lui, doar asa se poate trai in armonie...

shakuka said...

Foarte interesanta relatarea dnei Rodica. De multe ori avem nevoie de situatii-limita ca sa ne dam seama de importanta vietii si a felului cum o traim. Recent am citit o povestire asemanatoare a unui dervish : http://darvish.wordpress.com/2007/10/21/my-out-of-body-experience-a-true-story

Rodica Botan said...

b.d. Intr-adevar ce spui tu este real. Dar gindeste-te putin...Daca masina ta este luata cu forta de cineva si se comit atrocitati cu ea...ce poti face? Crestinismul a fost folosit - si inca este folosit de cei pe care Biblia ii numeste uneori neghina. Si Dumnezeu a ingaduit anumite lucruri sa se intimple. Erau prorocii ale Vechiului Testament. Sint sigura ca nu esti straina de existenta acestor prorocii. Faptul ca evreii n-au fost ascultatori si au cochetat cu idolii pagini le-a adus multa durere de-alungul istoriei. La inceput Dumnezeu i-a iertat...oridecite ori veneau inapoi si-si cereau iertare in masa, El ii scapa si ocrotea de dusmani...si iara o luau razna.
Faptul ca au fost imprastiati printre popoare asa cum aui fost si au suferit cum n-a mai suferit o alta natiune exte exact dupa VT...
Dar tu sti la fel de bine ca si mine ca nu mai este mult si copiii Lui Israel se vor aduna definitiv ...acasa. Cu toata situatia cu Palestinienii si ceilalti din jur, adevaratii evrei se intorc acasa...ramin pe pamintul fagaduit lor...pentruca asa este scris- ca se vor aduna din toate colturile lumii. Si mai este scris si restul- si toate se vor intimpla la timpul lor- la timpul programat de Dumnezeu.
b.d...tu intr-adevar nu chemi pe nimeni la iudaism pentruca iudaismul este doar pentru evrei...evreii nu s-au straduit sa il ofere pe Dumnezeul lor nimanui- doar ici si colo cite unul din afara vede minunile si se trezeste la realitate ca Dumnezeul evreilor este Dumnezeul adevarat- dar altfel evreii n-au avut nici o dorinta sa spuna altora despre Dumnezeul lor.
Singurul iudeu care are o compasiune pentru lumea intreaga este Domnul Isus care face prin jertfa Sa ca promisiunea facuta Lui Avraam sa inceapa sa ia fiinta...aceea ca saminta lui va fi ca nisipul marii...Un bob de nisip din multimea nesfirsita de bobite de nisip ma consider si eu. Nu am in singele meu DNA-ul evreilor- dar acel DNA exista in singele de la calvar care a curs si pentru mine. Intr-o familie pot exista copii legitimi si copii infiati. Indiferent cum m-ar privi fratii mei de drept si de fapt...eu stiu ca nu mai sint a nimanui- ci ca Tatal lor m-a infiat si pe mine; si stiu pentruca imi poarta de grija, pentruca ma indruma, ma povatuieste, ma disciplineaza si ma tine pe traseul pe care L-a stabilit pentru mine.

Fraza pe care ai scris-o la urma..."lasati ca fiecare sa fie fericit in credinta lui, doar asa se poate trai in armonie"...iti pot dovedi foarte usor ca nu este adevarata. UITA-TE NUMAI IN GAZA SI SPUNE-MI DACA CU CREDINTA OAMENILOR DE ACOLO SE POATE TRAI IN ARMONIE?!
Nu cred ca mai trebuie sa explic...

... said...

Dragi crestini, in lume sunt doar doua religii. Una e buna, cea adevarata si alta e rea, cea falsa.
Una continua pe cea a lui Abel, cealalta pe cea a lui Cain.
De vreti sa le gasiti pe cele doua in celelelate 5 mari religii sau in toate celelate religii n-aveti decat. E foarte simplu: una traieste sfintenia precum e Dumnezeu si sfarseste uneori ca martiri din pricina acestei sfintenii; iar cealalta e plina de ura, fals, de faradelegi, de tot felul de scopuri marsave la adapostul legii lor doctrinare sau chiar a tarii respective.
Sa nu va mire faptul ca veti intalnii chiar confesiuni crestine de diferite culori in cea de-a doua.

Acum sa nu generalizam daca un om care facind parte dintr-o ramura a unei religii care prin ridicarea sabiei a ucis, nu inseamna ca intrega comunitate religioasa este falsa. Dar daca intreaga religie sau a comunitatii lor religioase ucide sau promoveaza o credinta dupa modelul aratat mai sus, atunci cu siguranta ca acea religie nu e de la Dumnezeu.
Nu ma refer aici la ceea ce a fost in vechime. Desii si acolo le putem identifica. Dar hai sa privim la prezent, la ceea ce se gaseste acum ca religii si credinte pe suprafata pamantului.
Cred ca si firea noastra este in stare sa intelega daca suntem sinceri si cautam in adevar sa cunoastem adevarul, vom putea recunoaste foarte usor religia adevarata de cea falsa.
Pe unii ii vom recunoaste ca ridica sabia sau cu ajutorul sabiei isi promoveaza credinta. Pe altii ii vom depista dupa gradul unui formalism lipsit de viata, de sfintenie. Pe altii ii vom gasii plini de idolatrie. Iar altii dupa roadele lor amare, plini de pofta sau inchipuiri, care arata ca n-au o inima zdrobita si inoita.
Exista ceva in noi care daca cercetam cu deamanuntul nu se poate ca Cel ce este in Ceruri sa nu ne descopere taina aceasta, chiar daca noi cautam bajbaind, tot vom putea gasii.
Nu e oare interesul nostru sa vedem pe ce cale suntem si in ale carui brate stam? Numai daca suntem nebuni nu nu vom interesa de sufletul nostru.