06 June 2011

De vorba cu cherie...

Cherie spune:
PS. Eu n-am citit cartea

By cherie on VOINTA TA SAU...VOINTA LUI? at 7:42 AM
Eu am inteles versetul ca o predestinare. Insasi jertfa de viata dorita de Dzeu arata asta... Dece Dzeu prefera jertfa mielului? Ce vrea Dzeu? Sa nu uitam ca in geneza inca nu este instituita legea "dragostei a lui Isus" ci "legea supravietuirii". E alta treapta a vietii.... Dar e parerea mea... Rodica este alta persoana...
By cherie on VOINTA TA SAU...VOINTA LUI? at 7:41 AM
---------------------------------------------------------
Raspunsul meu pentru cherie…
Dumnezeu are un plan – avea un plan inca de la inceputul veacurilor. Vechiul Testament vorbeste despre anumite lucruri din Noul Testament ca de “umbra lucrurilor viitoare”. Nu sint eu experta atita cit ar trebui dar prorocii vorbesc cu amanuntime de lucrurile ce se vor intimpla in Noul Testament si chiar pina la sfirsitul veacurilor. Pina si sacrificiul- primul sacrificiu facut de Dumnezeu pentru om - dupa ce acesta a cazut in pacat, a fost sa jertfeasca un miel ca sa-i faca imbracaminte omului caci in urma neascultarii, Adam a aflat ca era gol…si i s-a facut rusine- pina si acest act avea in vedere jertfa Mielului Lui Dumnezeu- Fiul Sau nevinovat care avea sa moara pentru noi si pentru pacatele noastre.
Dumnezeu vrea ca jertfa un miel, un ied, un porumbel - pentruca dintre animale mielul, iedul, porumbelul...aceste animale probabil puteau sa reprezinte cel mai bine nevinovatia. De obicei daca faci un rau unui animal acesta se agita si se zbate si o sa vrea sa te loveasca …dar mieii sint de o blindete nemaipomenita- parca n-ar avea memorie de loc sa-si aminteasca daca le-ai facut un rau.
Dumnezeu a trebuit sa foloseasca elemente si asociatii pe care omul sa le inteleaga pentruca sa poata in urma sa ii explice omului procesul Mintuirii…si venirea Mielului Sau– care este Domnul Isus ca sa ispaseasca pacatul lumii. Omul Isus care a iubit pina si pe dusmanii Lui si si-a dat viata pentru toti fra discriminare.
Vechiul si Noul Testament sint un intreg armonios…o actiune intinsa pe o suprafata mare de timp care a trebuit sa satisfaca intelegerea generatiilor trecute si a celor viitoare.
Si dragostea Lui Dumnezeu fata de noi s-a manifestat prin faptul ca desi in dreptatea Lui cerea jertfa, a gasit solutia perfecta care sa nu ne coste nimic pe noi- decit sa acceptam jertfa Lui- solutia Lui…si uite ce greu ni se pare si asta. Din aroganta sau mai stiu eu ce motiv gasim noi ca ceva nu e tocmai dupa logica noastra…Si intr-adevar nu este. Noi folosim numai 3 % din creier in zilele cele mai bune…nu sintem nici macar la 100% al potentialului care il avem. Daca am pune asta in ecuatie, am intelege se subtire si incorecta trebuie sa fie logica noastra. Plus ca...omul este limitat. Poate cineva sa argumenteze acest lucru?
Uite cherie…zici tu ca in Genesa nu era inca instituita legea dragostei. Dar stai un pic si judeca. Cain incapatinat nu asculta de indicatiile Lui Dumnezeu – ce fel de jertfa sa aduca. Jertfa trebuia sa fie un animal- un ied, un miel- fara cusur . Singele acestui animal simboliza plata- pentruca singele reprezinta viata. Pentru pacatele noastre este un singur prêt. Acela este ... singe nevinovat. Singele animalelor sacrificate acopereau doar pacatele  – dar ele inca existau acoperite de singe - undeva dedesupt. Singele Domnului Isus insa a putut odata pentru totdeauna sa stearga- sa dizolve sa faca inexistente pacatele noastre. De aia in vechime trebuia tot des sa se aduca jertfe- pe cind dupa sacrificiul Domnului Isus nu mai este nevoie de alta jertfa. Pretul total a fost platit definitiv odata pentru totdeauna.
Ok…sa trec la istoria lui Cain. Cain aduce o jertfa nepotrivita. Dumnezeu este nemultumit. Cain putea sa invete lectia si sa zica ok...aduc data viitoare o alta jertfa. Dar nu!  El decide sa fie minios - ca ideia lui nu a fost acceptata. El muncea pamintul si a adus ce avea- nu ce i se cerea. Ignora cerintele Lui Dumnezeu ca si cind n-ar avea nici o valoare pt El. “Eu fac ce vreau”…zicea Cain in alte cuvinte. Si ar fi fost ok daca nu era vorba de Dumnezeu ci de o traditie familiara…de altceva. Dar cind e vorba de Dumnezeu- daca respecti pe Dumnezeu- trebuie sa faci ce iti zice- ca altfel nu e Dumnezeu ci e un coleg, un prieten…orice- dar nu Dumnezeu- nu puterea si dumnezeirea care te-a creiat si care trebuie respectata. Nu-i tocmeala intre om si Dumnezeu, ca nu-s de-un leat...nu-s la acelasi nivel...si Dumnezeu nu-i facut dintr-o bucata de lemn- asta este Dumnezeu Atotputernic...
DAR…chiar si atunci in afara de faptul ca Dumnezeu nu-i primeste jertfa- pentruca nu era ceea ce ceruse El…nu i-a facut nimic rau lui Cain…ba mai mult, daca citesti textul, prevazind ca in minia lui va face ceva idiotic- rau…ii spune, il atentioneaza. Nu ti se pare ca asta este dragoste? Ii spune “vezi ca pacatul sta la usa…sa-l stapinesti- sa nu dai curs miniei tale…”Dumnezeu nu trece la pedeapsa imediat…ii da lui Cain o sansa. Dar si dupa ce Cain nu ia seama de atentionare si il omoara pe Abel…si atunci…Cain este ingrijorat de pielea lui nu de altceva…acuma ii este frica ca-l omoara cineva. Si Dumnezeu ii promite ca n-o sa lase pe nimeni sa-l omoare…si ai sa vezi ca traieste. Dar tot Cain decide sa plece din prezenta Lui Dumnezeu…Asta este gresala finala…si multi o fac si in ziua de azi…pleaca din prezenta Lui Dumnezeu…La asta nu mai este nimic de retusat. Alegerea este a noastra si este definitiva. Dumnezeu o respecta.
Si noi bine stim ca:
-raul este absenta binelui
-intunericul este absenta luminii
-ura este absenta dragostei
-tristetea este absenta bucuriei
-si iadul este lipsa Lui Dumnezeu…
Si foarte, foarte important!!!In final insa nu uitati…noi toti  sintem inca liberi sa alegem astazi cui vrem sa-i slujim…si daca nu-I slujim Lui Dumnezeu- stiti voi cine este la polul opus…si daca nu-I slujim asa cum o cere El...mici o Maica Precista si nici un alt sfint , nici Budha si nici Mahomed sau alti dumnezei straini nu ne vor putea ajuta...si nu spun asta in batjocura. Au trait oameni care au facut lucruri minunate pe pamint- dar niciunul n-a murit pt noi si chiar daca o facea nu putea sa plateasca pretul pentru salvarea sufletelor noastre. Biblia nu spune sa ne rugam Mariei...Domnul Isus ne-a invatat sa ne rugam...Tatalui din cer...Nu toate drumurile duc in cer...sa nu ne amagim singuri. Cain a preferat sa slujeasca lui Dumnezeu dupa cum i-a venit lui bine...si a ajuns departe de fata Lui Dumnezeu...E o lectie acolo pentru noi tori. V-o spun voua si mi-o spun mie De-am invata ceva ...

23 comments:

cherie said...

Si ce raspunde Cherie:
Tema crimei este tratata de vechiul testament chiar de la inceput. Nu vad nici o aluzie la Hristos ci o problema de morala. Acum 4-5 mii de ani se puneau bazele moralei si este o aroganta a crestinismului sa sustina ca Geneza vorbeste despre Hristos. Asa cred ! Deci :
Adam si Eva au avut doi fii, Cain si Abel. Cain l-a ucis pe Abel si Abel a murit fara de urmasi. Biblia nu mentioneaza decat urmasii lui Cain, criminalul si a unui alt frate al lor, .Set. Citez:
4.3 Dupa o bucata de vreme, Cain a adus Domnului o jertfa de mancare din roadele pamantului
4.4 Abel a adus si el o jertfa de mancare din oile intai nascute ale turmei lui si din grasimea lor. Domnul a privit cu placere spre Abel si spre jertfa lui.
4.5 dar spre Cain si spre jertfa lui n-a privit cu placere. Cain s-a maniat foarte tare si s-a posomaorat la fata.
4.6 si Domnul a zis lui Cain:”Pentruce te-ai maniat si pentruce ti s-a posomarat fata ?
4.7 Nu-i asa ? Daca faci bine, vei fi bine primit, dar daca faci rau, pacatul pandeste la usa, dorinta lui se tine dupa tine dar tu nu-l stapanesti.
4.8 Insa Cain a zis fratelui sau Abel: “Haidem sa iesim la camp” Dar pe cand erau la camp, Cain s-a ridicat impotriva fratelui sau Abel si l-a omorat.
Dumnezeu nu a cerut o jertfa, fratii au vrut sa multumeasca cu roadele muncii lor. Dece Dzeu a privit cu placere spre jertfa de carne a lui Abel si ce a vrut sa spuna prin aceasta placere? Eu asa inteleg, Dumnezeu traseaza linia intre a omora din necesitate si crima.Jertfa de carne pentru hrana este bine primita. Omul poate omora animalelele pentru a se hrani dar omorarea fratelui, a unui alt om este un pacat, se pedepseste.
Dumnezeu nu il opreste pe Cain de la crima ci doar ii spune ca pacatul se va tine dupa el si el nu-l va putea stapani. Stie ca va urma o crima si stabileste ce va urma dupa aceea. Dupa ce crima se consuma Dzeu ii expune lui Cain consecintele, Glasul sangelui striga si acum omul criminal este blestemat, pamantul cere sa fie izgonit din locul unde a ucis. Este condamnat sa fie fugar, dar interzice razbunarea prin sange.
4.11. Acum blestemat esti tu, izgonit din ogorul acesta care si-a deschis gura ca sa primeasca din mana ta sangele fratelui tau!
4.12 Cand vei lucra pamantul, sa nu-ti mai dea bogatia lui. Pribeag si fugar sa fii pe pamant.”
4.13 Cain a zis Domnului:” Pedeapsa mea este prea mare ca s-o pot suferi.
4.14 Iata ca Tu ma izgonesti azi de pe fata pamantului, eu va trebui sa ma ascund de fata ta si sa fiu pribeag si fugar pe pamant si oricine ma va gasi ma va omora.
4.15 Domnul i-a zis:”Nicidecum, si daca va omora cineva pe Cain, Cain sa fie razbunat de sapte ori” Si Domnul a hotarat un semn pentru Cain ca oricine il va gasi sa nu-l omoare.
4.16 Apoi Cain a iesit din fata Domnului si a locuit in tara Nod la rasarit de Eden.

Rodica Botan said...

Cherie...Christos era de la inceput in planul Lui Dumnezeu...In primul rind timpul este o comoditate terestra...nici nu-mi imaginez cum este sa fi in afara timpului dar ca sa existe o ordine in mintea noastra cred ca a fost inventat pentru noi timpul. Exista versete si daca vrei am sa caut sa le gasesc- versete presarate peste tot in vechiul testament asa cum am zis..."umbra lucrurilor viitoare..."
Cit despre urmasii lui Cain...nu cred ca mai sint mentionati undeva mai departe in Biblie desi se tine o evidenta amanuntita a generatiilor care au urmat. Poate cineva care stie mai multa carte sa ne spuna dar din cite stiu eu...asta-i tot ce se spune despre Cain si urmasii lui...

Tema mielului de jertfa este insa ceea ce arata catre cruce si catre jertfa Mielului Lui Dumnezeu. Asta sint sigura...si cred ca nu numai baptistii sau penticostalii cred asa- orice nuanta de crestin crede exact asa...

Marta said...

Ma intorc la 4:7 -Daca faci bine ,bine vei fi primit.Dumnezeu a creiat omul si la lasat liber sa iubeasca si sa urasca ,sa asculte sau sa nu asculte .Omul a ales .Si Cain a ales .Dupa corecta traducere el putea sa ocoleasca rautatea ,crima dar ca si parintii lui ,el a ales neascultarea .Nu Dumnezeu este de vina ca noi sintem rai,noi am ales asta dar sintem socotiti neprihaniti prin credinta in jertla lui Isus. Alegerea ne apartine. Marta

Noe said...

Frumoasă dezbatere!
Diferenţa dintre cele două jertfe a fost următoarea. Abel a adus o jertfă mai bună decât Cain, deoarece a adus-o cu credinţă (Evrei 11:4). Ce fel de credinţă? Credinţa că cineva va plăti cu viaţa pentru păcatele sale. Credinţa că de Dumnezeu te poţi apropia numai pe baza unei jertfe de sânge, care să spele păcatele. Aceea era credinţa în Domnul Isus, Mielul lui Dumneuzeu care ridică păcatul lumii.
Cain a adus şi el o jertfă din roadele pământului. Dar el nu a crezut că este păcătos şi are nevoie de jertfă de sânge. Abel reprezintă pe oamenii care îşi recunosc păcatele şi se încred în jertfa de sânge a Domnului Isus. Cain reprezintă pe oamenii care cred că sunt suficienţi de buni şi nu au nevoie de jertfa Domnului Isus pentru mântuire. Ei se încred în meritul lor. De aceea Cain a refuzat să aducă o jertfă de sânge.
Abel a apelat la meritul Altuia, la meritul Domnului Isus. De aceea jertfa lui a fost primită de Domnul.
Domnul Isus este prezent în fiecare carte a Bibliei. În Geneza El este Sămânţa femeii care va zdrobi capul şarpelui; În cartea Exodul El este mielul de paşte care ocroteşte vieţile celor ce pun sângele său pe uşiorii uşilor.
În LeviticulEl este marele nostru preot, care mijloceşte la Dumezeu pentru noi, etc. etc.
"Toţi profeţii mărturisesc despre El, că oricine crede în El, capătă prin Numele lui iertarea păcatelor."

cherie said...

Sper sa nu te superi daca iar raspund in felul meu, citez insa din biblie.
Biblia mai arata cum Cain se impreuneaza cu nevasta si face copii.. Unul din urmasii sai, Lameh a spus :
4.23 Lameh a zis nevestelor sale: “Ada si Tila, ascultati glasul meu. Nevestele lui Lameh, ascultati cuvantul meu ! Am omorat un om pentru rana mea si un tanar pentru vanataile mele.
4.24 Cain va fi razbunat de sapte ori iar Lameh de saptezeci de ori sapte”.
Deci printre urmasii lui Cain pacatul continua. Lameh a omorat din razbunare pe un om care doar l-a ranit si pe altul care doar l-a invinetit. Razbunarea prin crima este interzisa si pentru crimele astea Dumnezeu a hotarat ca nici el nu poate fi omorat caci omorarea lui va duce la o razbunare de saptezeci de ori sapte. Daca o moarte este razbunata prin alta moarte, a doua moarte va fi pedepsita iar prin moarte s.a.m.d. Dumnezeu interzice acest mod de razbunare a mortii. Cel ce ucide, greseste si trebuie aspru pedepsit, izgonit asta pentru ca vederea lui sa nu cera razbunare.
Dar nu suntem toti urmasii lui Cain caci Adam si Eva mai au si alti copii si acestia au deasemena urmasi.
4.25. Adam s-a impreunmat iaras cu nevasta si ea a nascut un fiu si i-a dat numele Set caci a zis ea, Dzeu mi-a dat o alta samanta in locul lui Abel pe care l-a ucis Cain.
Urmasii acestuia sunt urmariti ca descendenta in biblie pana la Noe. Deci s-ar parea ca oamenii salvati de Noe nu sunt din semntia lui Cain.Sau sa zicem mai amestecati...
O fi vorba de cei buni? E vorba cumva de cei care pot sa isi stapaneasca pornirile pacatoase ? Oare sunt doua feluri de oameni? Uite ca nu stiu ce sa cred ca ne spune biblia...

b.d. said...

Rodica, am citit acum in original, in ebraica, pasajul 4.7.
Incerc sa-l traduc cat mai corect:

.....dorinta lui te urmareste si tu-l vei stapani.

Cred ca Domnul ii da lui Cain posibilitatea sa stapaneasca pacatul, (nu-i spune ca nu-l va stapani, asa scrie in original !),
decizia insa, ii ramane lui Cain...

Urmasii lui Cain sunt mentionati, chiar in continuare, de la 4.17 pana la 4.26.

Rodica, scuza-ma, dar si eu sunt tot de aceeas parere ca Cherie...
Nu trebuie sa cautam in fiecare cuvant sau virgula din VT, o aluzie despre crestinism.
Precis, nu in Geneza...

Apropos, in Biblia in original, adica scrisa in ebraica, nu exista nici semne de intrebare, nici de exclamare.

AICISIACUMACOLOCURAND said...

ENEZA3:14. Domnul Dumnezeu a zis sarpelui: "Fiindca ai facut lucrul acesta, blestemat esti intre toate vitele si intre toate fiarele de pe camp; in toate zilele vietii tale sa te tarasti pe pantece si sa mananci tarana.

15. Vrajmasie voi pune intre tine si femeie, intre samanta ta si samanta ei. Aceasta iti va zdrobi capul, si tu ii vei zdrobi calcaiul."
SAMANTA FEMEII=DOMNUL ISUS
SAMANTA SARPELUI =SATANA
FIRUL ROSU AL DESCOPERIRI DOMNULUI HRISTOS INCEPE DIN GENEZA PANA LA APOCALIPSA E MINUNAT DE URMARIT!

cherie said...

Pentru bd
TEXTUL ESTE TRADUS IN DIVERSE MODURI DE DIVERSI TRADUC\ATORI. pE INTERNNET
este o alta varianta decat o am eu in biblia mea de acasa.
Când faci bine, oare nu-ţi este faţa senină? Iar de nu faci bine, păcatul bate la uşă şi caută să te târască, dar tu biruieşte-l!"
Vechiul testament a fost tradus din ebraica in greaca si mult timp parea ca traducerea este corecta, acum se pare ca se umbla la subtilitati.. Indiferent care este sensul exact al cuvintelor originale, Dzeu nu indeamna la crima dar nici nu o opreste.

b.d. said...

Cherie,
Stiu ca sunt multe traduceri, tocmai din acest motiv m-am dus la ''origini'', in ebraica :)
Si am gasit ce-am scris mai-nainte.

Am Biblia in limba romana, '' traducerea Cornilescu, cu explicatii'', iar acolo scrie :

4.6. Si Domnul a zis lui Cain: “Pentru ce te-ai maniat si pentru ce s-a posomorat fata ta?
4.7. Nu-i asa ? Daca faci bine, vei fi bine primit ; dar daca faci rau, pacatul pandeste la usa ; dorinta lui se tine dupa tine, dar tu sa-l stapanesti.”


Se aseamana cu originalul...

Ce-ai citat tu azi difera de ce-ai scris ieri. Este probabil o alta traducere. Care schimba total intelesul...In cea de ieri, Domnul
STIE despre slabiciunea caracterului lui Cain, despre faptul ca nu va rezista in fata pacatului.

In citatul de azi, Cain primeste o sansa. Care depinde numai de el. Va comite crima, sau nu ?
Dupa cum se stie, Cain nu s-a folosit de sansa primita...:(

Marta said...

CCe bun e Domnul Dumnezeu .El iarta pe toti care se pocaiesc si nu mai fac.Cain a ales sa fuga la fel si Lameh. Eu vreau saa stau la picioarele lui Isus ,veniti si voi si problema noastra e rezolvata. Cred ca pentru Cuin si Lameh era alta modalitate de a fi iertati dar cum nu era nici mielul pascal nici Cristos problema lor ma depaseste ,o vom afla in vesnicii Marta

cherie said...

Ai dreptate, am scris eu gresit prima daata si nu mi-am dat seama, Acum am verificat spusele tale caci stiu ce exemplar de biblie am, asa scrie "dar tu sa-l stapanesti".
Imi cer scuze.

Rodica Botan said...

O umbra nu-ti da toate detaliile decit conturul lor. Uneori o umbra este mai mare decit obiectul care face umbra sau maimica depinde cit de aproape este de sursa de lumina.
b.d...Stiu ca esti evreica si am un respect deosebit pentru poporul Lui Dumnezeu. Istoria lumii se invirte in jurul acestui popor si trebuie sa fi orb sa nu vezi.
Si eu cred ca si tine ca exista in noi puterea de a rezista pacatului daca vrem...Nu sintem totdeauna precauti suficient si uneori ne lasam dusi de pacerea de o clipa pe care o ofera pacatul...fie acest lucru chiar minia sau gelozia pe care usor le lasam de multe ori sa intre in inima chiar daca nu actionam ca si Cain.
Dumnezeu ne-a facut dupa chipul si asemanarea Lui si cred ca de acolo ne vine libertatea de alegere. Si ocicit am fi noi de criminali...Dumnezeu nu pierde nimic in toata treaba asta...pentruca Abel s-a dus la Domnul. Nu cunoastem lumea aceea de dincolo suficient ca s-o dorim, altfel nu ne-am lamenta atita ca murim.

Uite...asa imi inchipui ca s-au nascut diferite religii crestine. Ca un simplu verset poate sa faca diferente uriase dupa cum este inteles.
bd...nu inteleg de ce evreii nu-l accepta pe Domnul Isus, sa ma tai in bucatele. Este al lor...Vechiul Tesytament vorbeste de Mesia...este asteptat...si a implinit prin sosirea lui pe lume toate prorociile vechiului testament...Care este problema?

Rodica Botan said...

Daca tot am ajuns la concluzia ca Dumnezeu ne spune ceva real,posibil ( si mai la urma si experimentat de Domnul Isus ) ca pacatul sta la usa dar noi il putem stapini, poate nu ar fi rau sa ne gindim daca este chiar asa cum zice Noe si Virginia si gasim in diferite carti din Vechiul Testament picaturi din ceea ce va fi in Noul Testament.
b.d.in special as vrea sa stiu ce anume au evreii impotriva lui Christos- pentruca venirea lui a fost prorocita de vechii profeti in Vechiul Testament si nasterea lui si tot absolut tot raspunde corect prorociilor. Adevaratii crestini iubesc pe evrei. Cine zice ca este crestin si uraste pe everi - este un mincinos- nu este crestin. Nu este nimic - dar nimic rau in acest Domn pe care il iubim noi ca sa fie atit de respins de evrei. Stiu ca ei asteptau sa lis e rezolve problemele politice- statul, natiunea...etc. Dar Dumnezeu face un asa miracol astazi in Israel...Care natiune s-a mai ridicat din cenusa asa ca ei? Care popor care si-a pierdut limba si teritoriul au mai ajuns sa si le revendice?
b.d...noi crestinii de pretutindeni asteptam cu nerabdare ca voi evreii sa il acceptati pe Mesia si sa deveniti ceea ce ati fost de la inceput...cap si nu coada intre natiuni...
Iarta-mi intrebarea...dar si eu sint curioasa de ce si cum de nu vreti sa acceptati pe cel care a revolutionat lumea in 3 ani numai...

b.d. said...

Cherie, nu trebuie sa ceri scuze,
nu te-am acuzat de nimic :)

Am gandit ca ai dat citat dintr-o
traducere diferita...

b.d. said...

Rodica,
Ce s-a intamplat cu 2000 de ani in urma, nu pot cu exactitate sa stiu.
Adevarat ca in VT sunt prorociri despre venirea unui Mesia, dar, scuze, cum putem fi siguri la cine se refera ?
Chiar in Evanghelii exista contradictii, nu mai vorbesc de faptul ca nu au fost scrise de martori oculari.
Prima Evanghelie a fost scrisa in anul 70, la 40 de ani dupa rastignire, iar ultima, a lui Ioan, in anul 110, adica, la 80 de ani dupa...

Departe de mine gandul de-a jigni credinta cuiva. Dar, nu vad in vremurile noastre posibilitatea ca poporul evreu sa se dezica de religia lui veche, de mii de ani, si sa adere la alta...

Ziceai ca ''Adevaratii crestini iubesc pe evrei. Cine zice ca este crestin si uraste pe everi - este un mincinos- nu este crestin.''
De-ar fi asa, numarul crestinilor in lume ar fi infim ;)
Deajuns acuzatia ca evreii l-au omorat pe Isus, (acuzatie eronata, Romanii l-au omorat), ca sa trezeasca o ura maladiva...

Ti-as recomanda o carte, pe care am gasit-o interesanta, publicata si in Romania. Se numeste
''Arestarea, procesul si moartea lui Isus Cristos''.
Autorul, Haim Cohn.

P.S. Nu am ascuns nicidata faptul ca sunt evreica. Si israelianca, de f. multi ani :)
Si, poate nu suntem cap intre natiuni, dar nu ma simt nici coada ;)

cherie said...

Si eu as vrea sa aflu ce spune bd.
Eu cred insa, ca daca noi crestinii nu am fi spus ca Isus este Dumnezeu si l-am fi lasat sa fie doar un proroc la fel de mare ca Moise, asa cum scrie si in Vechiul testament ca va fi Mesia, evreii l-ar fi acceptat cu timpul. Nu evreiii nu il accepta pe Isus ci noi, crestinii i-am urat pe evrei pentruca l-au omorat pe Isus.Ei il asteapta in continuare pe Mesia ca eliberator al poporului si pamantului sfant (asa cum zicea ghidul nostru din Israel, sa intre in Ierusalim, calare pe un magar) .
Dar asta este parerea mea.Cum sa aflam ce zice bd ?

cherie said...

Uite ca iar am fost neatenta. Vad ca bd. a dat un raspuns. Si eu cred ca este real si sincer.
Cele doua religii nu se pot impaca.
Nu inteleg eu, care ma cred crestina, cum poate fi considerat Isus si Fiu de Dumnezeu si Dumnezeu in acelasi timp cu porunca, "Sa ai un singur Dumnezeu!".

Rodica Botan said...

cherie...deja a trecut timpul cind trebuia sa plec la lucru, dar ceva tot trebuie sa zic pina nu plec. Iara vorbim ca si cum noi sintem Dumnezeu si aranjam cum sa fie religia pe pamint. Un asemenea Dumnezeu pentru care trebuie sa stau eu sa ma socotesc cum o sa iasa mai bine...nu am nevoie sa slujesc. Asta-i curat ateism- daca asa procedez. Ori Dumnezeu este Dumnezeu adevarat si stie ce face...ori ne lasam de joaca asta .
b.d. Si daca intr-adevar in VT se spune de Mesia, oare nu merita cercetat mai cu de-amanuntul. Dar daca El este? Ce zici . Daca El este cel asteptat ? Si romanii l-au crucificat la alegerea publicului evreiesc. Si mai este mult de spus dar am nevoie de jobul asta ca de piinea cea de toate zilele.
M-ai scriu eu mai tirziu...daca nu apucati voi sa scrieti iara.

b.d. said...

Vezi, Rodica ?
''Si romanii l-au crucificat la alegerea publicului evreiesc.''
Cam asa se intampla mereu. Daca nu acuzatia de Deicid, macar cea de ''colaborare''...

De unde stii c-a fost asa ?
De unde stiu eu ca n-a fost asa ?

Dupa cum am spus, sursa care ne povesteste aceste evenimente se gaseste in Evanghelii. Care, au fost scrise DUPA. Cu destul de mult timp, dupa...

Nu am de gand sa-ti zdruncin credintza, de altfel, din cat te-am citit pan-acum, este de nezdruncinat, si te respect pt asta.
Dar, incearca sa gasesti cartea de care ti-am pomenit mai-nainte.
Si s-o citesti.
Anumite lucruri poate le vei vedea altfel.
Nu este un roman, nici o carte de aventuri. Este mai curand un studiu asupra perioadei. Am sa-ti redau ce scrie pe coperta, poata asta sa-ti starneasca curiozitatea.

Cartea s-a nascut in urma unui demers neobisnuit : imediat dupa infiintarea Statului Israel, un grup de preoti crestini s-a adresat Inaltei Curti de Castie a Israelului, cerand rejudecarea procesului lui Isus din Nazaret si reabilitarea Fiului lui Dumnezeu.

In felul acesta - scriau preotii - va fi indreptata grava eroare judiciara comisa de Sanhedrinul evreiesc din urma cu aproape 2000 de ani.

Curioasa cerere a ajuns pe mana judecatorului Haim Cohn, presedintele Inaltei Curti de Casatie a Statului Israel, urmasul unei ilustre familii de rabini.
El a studiat ''cazul'' vreme de vreo 20 de ani si ''verdictul'' dat a facut senzatie.
Spirit metodic si eminent jurist, Haim Cohn a inteles ca ''cheia'' procesului se afla in raspunsul la intrebarea :
Cine a ordonat arestarea lui Isus ?
In urma cu aproape doua milenii, o personalitate suspusa a ordonat la Ierusalim - unde se afla sediul Sanhedrinului evreiesc - sau, poate din Palatul guvernatorului roman Pilat, arestarea lui Isus.
A fost o zi de cumpana in istoria lumii...

Rodica Botan said...

b.d. Sint la lucru, asa ca gindesc pe furate si scriu cam tot asa. E ora 10 - si in loc de cafea, ma uit pe blog.
Azi dimineata, ca un raspuns parca la discutiile si intrebarile de pe blog, Deb, fata mea mi-a trimis un atasament cu prima lectie dintr-un studiu pe care il va incepe miine cu alti tineri prieteni cu ei doi ( Danny si Deb).
Si uite cum era introducerea...
"Imagineaza-ti cum ar fi putut sa fie pe vremea cind Apostolul Ioan s-a asezat sa scrie Epistolele lui. Anul este in jur de 90 AD si el traieste in orasul suprapopulat, port pagan- orasul Efes. Este obosit si batrin- poate 80 sau 90 de ani si stie ca va muri curind...
Am sa incerc cind ajung acasa sa traduc tot. Poate invatam una de la alta ceva. Am sa caut si cartea de care vorbesti...precum ai spus. Credinta mea este bazata nu numai pe logica ci pe experienta personala. N-am fost niciodata dezamagita de acest evreu care a trait 2000 de ani in urma si nu ma tem ca ma va dezamagi. Discutia noastra este cit se poate de placuta...si cred ca nu sintem singurele interesate in acest subiect. Shalom b.d.

Rodica Botan said...

b.d.,
am sa-ti raspund deocamdata unui singur gind..."De unde stii c-a fost asa ?
De unde stiu eu ca n-a fost asa ?"

Acelasi lucru l-ai putea spune si de VT, nu? Au existat si alti istorici care nu erau crestini.Iosifus sau cum ii zice , de exemplu si el a relatat evenimentele petrecute atunci exact asa cum le-a relatat Noul Testament.

Biblia intreaga este istoria omenirii- de la inceput pina la sfirsit. Si tot ce s-a scris s-a intimplat si se intimpla acum chiar in vremile noastre. Una dintre pofetii este si cea ca poporul evreu il va recunoaste pe Mesia ...si atunci harul de la neamuri (noi - celelalte natiuni) se va lua.
Mi-ar place sa cred ca intr-o zi si tu ai sa-l accepti pe acest Isus - care n-a avut alta vina decit ca a iubit pe oameni...si ca a fost gata sa moara pentru ei.
Adevarul va iesi la suprafata odata- ca asa se intimpla cu adevarul- totdeauna iese la suprafata- si atunci va fi atit de evident ca nimeni nu va mai avea ce sa zica...

b.d. said...

Rodica, da, intrebari eu imi pun si despre ce spune VT. In iudaism, nu ne obliga versetul ''crede si nu cerceta''...

Sorry, nu ma vad vreodata schimbandu-mi credinta, dupa ce stramosii mei timp de mii de ani au crezut intr-un Unic Dumnezeu, dupa atatea victime care-a dat iudaismul pe parcursul istoriei datorita acestei credinte, nu vad nici un motiv sa gandesc altfel...

Rodica Botan said...

b.d. Nici crestinismul nu zice crede si nu cerceta. Toma a vrut sa puna mina in rana Lui Isus...si i s-a implinit cererea.
Uite b.d. te invit sa scri un articol despre credinta ta. La fel si pe cherie si abbu... Nu vorbesc de traditie...de religia iudaica, ortodoxa...sau mai stiu eu ce- De relatia voastra personala cu acest Dumnezeu si ce anume asteptati sa se intimple aici pe pamint sau dincolo. Si pe ce va bazati...
Nu istorie...ci realitatea ce o traiti. Daca mai vrea cineva- este invitat. Si am sa postez aceste articole si le vom discuta.
Daca vreti sa-mi trimiteti e-mail personal :
botanrodica@gmail.com