29 June 2011

De vorba cu Abbu...6/29/2011

Stind de vorba cu abbu nu-i floare la ureche. Dar unele dintre problemele care le ridica ea sint legitime. Cititi comentariile ei mai intii- si mai jos de ele am sa incerc sa-mi spun si eu parerea .

viorica abbu has left a new comment on your post "Pentru abbu...un raspuns trimis de Noe":

Pentru ca tu crezi intr-un mod mai sincer.TU ITI PUI INTREBARI... prietenele tale mai putin,sau deloc.
aleg calea calduta si comoda care la sfarsitul zilei de truda duhovniceasca sa dea un somn cu vise cu ingeri.
Tu ai trecut momente grele,ai rezistat,te-ai intarit,dar AI CAUTAT.

Am adunate nenumarate lucruri bune,pozitive gasite de mine in islam si in religia crestina.
am sa le public in curand.Nu sunt negativista,nu sunt distructiva,dar vreau sa fiu mandra ca pot separa fariseismul de sinceritate.
Domnule Noe,va reamintesc ca nenumarate convertiri ale romancelor,moldovencelor,englezoaicelor,frantuzoaicelor sau italienelor nu se fac cu sabia....se fac cu cartea in mana,cu aratarea punctelor slabe ale crestinismului care se inmultesc in loc sa se rezolve,care crestinism se faramiteaza in loc sa se adunese lupta pentru enoriasi,deci implicit bani si putere,in loc sa se lupte pentru a intari credinta.
Eu ii vad sfarsitul.dumneata pentru ca esti in "sistem" refuzi sa vezi.....asta nu va opri inaintarea.

viorica abbu has left a new comment on your post "Pentru abbu...un raspuns trimis de Noe":

Domnule Noe,va reamintesc ca nenumarate convertiri ale romancelor,moldovencelor,englezoaicelor,frantuzoaicelor sau italienelor nu se fac cu sabia....se fac cu cartea in mana,cu aratarea punctelor slabe ale crestinismului care se inmultesc in loc sa se rezolve,care crestinism se faramiteaza in loc sa se adunese lupta pentru enoriasi,deci implicit bani si putere,in loc sa se lupte pentru a intari credinta.
Eu ii vad sfarsitul.dumneata pentru ca esti in "sistem" refuzi sa vezi.....asta nu va opri inaintarea.

…………………………………………………………
 Abbu…fariseismul a existat de la inceputul inceputului. Se pare ca la asta se pricepe diavolul cel mai mult - sa ne amageasca cu lucruri false, sa ne educe sa devenim falsi, si sa ne descopere la urma ca ne-a tras pe sfoara si sa rida bine de noi. El nu are idei personale si imaginatie suficienta de aceea vinde intotdeauna marfa falsa. Abbu…viata de credinta nu este o viata usoara- ca nu la pricopseala si prosperitate am fost chemati. Asta nu inseamna ca toti credinciosii trebuie sa fie sarantoci – si nu inseamna nici ca trebuie sa fie bogati. Fiecare este chemat asa cum este. Biblia este plina de tot felul de exemple: de oameni bogati- chiar foarte bogati cum a fost Avraam de pilda, Iov, Solomon…Nu e gresit sa ai bogatie- e gresit sa te aiba bogatia.Bogatia nu asigura neaparat fericirea. Si Solomon care era plin de toate splendorile lumii a ajuns la aceasta concluzie. Cine foloseste Evanghelia ca sa se imbogateasca n-are ce cauta in businessul bisericesc. Din nefericire s-au aciuit pe la amvoane si oameni care au cautat o slujba comoda, usoara…si asta este exact ce au facut din slujba lor…
Dar exista oameni dedicati slujirii. Oameni care au frica de Dumnezeu …oameni care slujesc pe semenii lor cu curatie si dragoste. Am cunoscut astfel de oameni. Asa ca doar pentruca ei sint ocupati sa isi implineasca menirea pe acest pamint si n-au timp sa-si scoata activitatea in evidenta, nu inseamna ca ei nu exista. Unii mor anonimi…stiuti doar de Dumnezeu.
Daca nu ar fi fost asa de-alungul veacurilor, Evanghelia Lui Christos nu ajungea pina la noi. A judeca pe credinciosi uitindu-ne doar la gunoaiele care iasa la suprafata este nedrept. Tu esti o fata inteligenta…si sint sigura ca sti ca nu tot ce straluce este aur…Cauta de te uita dincolo de palavrageala si dezordinea pe care citiva falsi profeti sau alti asa zisi “evanghelici” plini de sine o poarta pe ici si colo cautind sa gaseasca ceva fraieri care sa-i urmeze. Adevaratii crestini sint urmasii Unuia singur- Numele Lui este Isus Christos, Fiul Dumnezeului Celui Prea Inalt.
Abbu, nu judeca crestinismul dupa performantele fariseilor de care vorbesti…ei si-au luat deja rasplata pe pamintul asta. Dumnezeu isi are urmasii Lui…peste tot; ei nu simt nevoia de demonstratii. Stii ce este interesant? Stii unde se intorc oamenii la Dumnezeu cu miile in fiecare zi? In China unde persecutia este in floare si in alte tari unde crestinii sint omoriti. Crestinismul si crestinii dorm in tarile unde este libertate: de lene si de prea bine ce ne merge. Poate de aia Dumnezeu scutura pamintul asta in ultima vreme destul de des, ca sa ne faca sa luam aminte…
Si nu ma ingrijorez prea mult de soarta crestinismului…m-as teme daca n-as crede ca exista Dumnezeu. Iar daca nu exista Dumnezeu…la ce-mi mai trebuie vreo religie? 

10 comments:

elena marin-alexe said...

Tu spui :
Si nu ma ingrijorez prea mult de soarta crestinismului…m-as teme daca n-as crede ca exista Dumnezeu.
Nici eu nu ma tem caci stiu puterea si planul Sau care se indeplineste cu fiecare litera.
Te invit la plimbare sa participi la bucuria mea, pe care am avut-o duminica trecuta la Cluj, la botezul nepoatei mele Alexandra.
Mare bucurie mare am simtit si inca nu mi-am revenit....

viorica abbu said...

"Adevaratii crestini sint urmasii Unuia singur- Numele Lui este Isus Christos, Fiul Dumnezeului Celui Prea Inalt."
de 3 ori am inchis pagina si m-am intors....de trei ori am vrut sa trec mai departe si iar am revenit...
nu m-am putut abtine si iata-ma scriind...
Cand Isus,Yeshua din Nazareth a murit nu astia o boaba despre crestinis,.El a aplicatlegamantul cu Dumnezeu in felul lui....Mai mult...El i-a intrebat pe apostoli :
-"Ce credeti despre mine?
"_Ca tu esti Hristos,ca tu esti Isusul,fiul lui Dumnezeu"
Presupunand ca un asemenea revolutionar a existat,ca a dorit pastrarea legamantului lui Moise cu Dumnezeu in forma lui cea mai curata,a facut-o pentru iudaism si nu pentru crestinism...
el insusi a avut indoieli,el a spus "Drumul spre dumnezeu trece pe la mine"dar nu a spus ca este dumnezeu cum se straduiesc astazi o anumita parte din credinciosii monoteisti sa arate...

scuze,am citatele exacte, vor apare in articolul la care munesc deja de 2 ani pentru a-mi face in primul rand mie ordine in ganduri

viorica abbu said...

si pentru Elena Marin Alexe...tot din lipsa de abtinere:

ma bucur ca m-ai banat la prima postare pe blogul tau, asa poti avea numai bucurii...

Rodica Botan said...

abbu...nicaieri in Biblie nu spune asa..."drumulspre Dumnezeu trece pe la mine". Domnul Isus spune..."Eu SINT Calea, Adevarul si Viata"

EL ESTE DRUMUL...

Am o intrebare pentru tine. Daca nu crezi ca acest revolutionar a exista...de ce mai discutam amindoua despre El?

viorica abbu said...

Cateva versete adunate de mine pentreu a incerca sa fixez in spatiu si timp imaginea sau mai bine zis conturul celui ce divizand o religie in doua a dat nastere mai tarziu crestinismului asa cum l-au vazut apostolii ca fiind continuarea ideilor lui Isus.

Astfel nu el ci Ioan Botezatorul il numeste "Mielul lui Dumnezeu cel ce ridica pacatul lumii""Fiul lui Dumnezeu"(Ioan1.29,34)
Mai mult,Isus intelege ca atitudinea rabinilor Cohanimilor religiosi nu poate continua la nesfarsit.Da,remarca putreziciunea si decaderea legamantului facu de Dumnezeu cu Moise,dar la vreme aceea el insusi il astepta pe Mesia....-"S-a implinit vremea si s-a apropiat imparatia lui Dumnezeu" -"Pocaiti-va si credeti in Dumnezeu...."
Nu spune:- credeti in mine -alesul.!
Comentand in sinagogi scrierile sfinte,in disputele cu rabinii,acest om dotat cu scanteia de a stapani masele si a le mobiliza incepe in cele din urma sa se intrebe si sa intrebe:
"-Ce spuneti voi despre mine?"
"-Tu esti Hristosul fiul lui Dumnezeu cel viu" (Matei 16.16)
Desigur nerabdatori si fericiti ca poate ei vor fi cei ce il vor vesti pe Mesia,Mesia ce trebuie sa adune poporul in tara sfanta,sa le faca o viata buna ca "mierea si laptele"
evreii se indreapta spre acest revolutionar care iata vorbeste exact pe limba lor.
mai mult ca sa-i deruteze si mai tare pe adeptii lui el se numeste "Fiul omului"cel ce urca pe un nor la cer.(Daniel 7)
intrarea in Ierusalim pe asinul ab este cea a "Fiului lui David"(Samuel 7.14)
Asadar ce stie el in acea vreme,espre crestinism? inainte mortii apropiate, caci arestarea,judecata si furia multimii nu lasa loc de indoiala?
Indraznesc sa spun ca nimic.Singura speranta care este ca un pai pentru cel ce se scufunda este ca poate El este alesul,Mesia si ca daca bea paharul amar pana la fund,poate se va face noul legamant cu Dumnese,mai trainic si mai eficient.
Durerile fizice,chinul de pe cruce,ii spulbera insa sperantele...."Elli...Elli...Lama Sabahtami....."
Cei doi talhari de langa el mor in aceleasi chinuri cu fiul lui Dumnezeu...
Nu pare o veste imbucuratoare pentruce ce ii sustin Dumnezeirea,acei -putini-care pleaca prin Iudeea si Europa sa povesteasca ca l-au vazut si intalnit pe MesiaDeci,aceasta noua religie avand simbolul celor 2 pesti la inceput de naste din extraordinara impresie facuta asupra unor oameni de suferinta unui alt om so din aceasta extraordinara impresie raman convinsi ca l-au avut invatator nu pe Rabi Yoshua ci pe Mesia,Hristosul, Isus

in clipele cand incepe singur sa creada ca este poate Alesul el spune:
"Toate mi-au foat date de tatal meu si nimeni nu cunoaste pe fiul,fara numai Tatal si nici pe Tatal nu-l cunoaste nimeni fara numai fiul si carora va dori fiul sa-l descopere (Matei 11.17)Iar eu si tatal meu una suntem (Ioan 10,30)
Dar sa citim Crezul..."nascut iar nu facut"
Biserica crestina a avut grija ca ulterior, prin conciliul de la Constantinopole in anul 381 sa stabileasca "datele biografice " a celui ce era de acum clar -va schimba fata omenirii....

.
Asta este o mica parte a ereziei mele pe care desigur Domnul Noe (o spun cu respect) o va pulnveriza imediat ca fiint trunchiata,rau inteleasa si mai ales intentionat adaugita.
Respect pentru martorii vii ai vietii lui Isus pe pamant,oameni simpli coplesiti de invatatura lui,coplesiti de faptul ca vindecat isi-colo cate un blnav,coplesiti de proces si de amploarea luata printre membrii sinedrinului...

daca acest revolutionar,tulburator al ordinii publice si a pozitiei rabinice,acet umanist buna la suflet,era pur si simplu arestat si aruncat in temnita langa Baraba, fara atata mediatica,azi nu auzeam nici de unul nici de altul....

viorica abbu said...

Rodica -raspuns personal:
Cred ,desigur ca eu cred ca existat un revolutionar in acele vremuri,un om cu un pas inainte pentru vremea lui nascut prea devreme....
Dar asta nu il face fiinta cereasca sau in legatura cu Cerul.

"Religia este opiumul popoarelor" spune Marxismul si asa s-a nascut religia mea :-"ateismul" si nu suntem putini.

Rodica Botan said...

abbu, ca nu crezi in Dumnezeu am inteles de mult; dar ce nu pricep este de ce consumi atita energie sa lupti impotriva a ceva ce nu exista?

Tu ai chiar o pasiune pentru asta si cauti doar elementul social in toate religiile. Isus putea fi revolutionarul de care vorbesti - dar nu a vrut sa fie- fiind intrebat in fata sinedriului- n-a deschis gura. Putea sa spuna ceva si ar fi iesit din situatie- poentruca Pilat asta vroia sa-l scoata basma curata - ca nu vroia sa-I faca nici un rau. Treburile astea trebuie sa le crezi ca sint istorie.

Ma mir de tine ca te atasezi acestui marxism care a adus numai fericire in toata lumea...nu? Care anume dintre marxisti este criminalul ideal? Cred ca Stalin este cel care a omorit cei mai multi oameni, nu?

Rodica Botan said...

Si apoi, crede-ma ca asa chinui Adevarul Bibliei ca esti aproape sa scoti o alta religie de acolo. Adevarul nu are valoare decit intreg. Cind scoti sau adaugi ceva la el ...devine minciuna.

Din nou iti apreciez sinceritatea, si regret ca nu primesti pe Cel ce ar putea sa puna capat framintarilor si cautarilor tale care sint evidente. Trag nadejde insa ca, incercind sa dovedesti ca Dumnezeu nu exista...intr-o zi ai sa-L intilnesti fata in fata si va fi imposibil sa ii negi existenta. Ma rog in continuare pentru asta.
:)

viorica abbu said...

abbu, ca nu crezi in Dumnezeu am inteles de mult; dar ce nu pricep este de ce consumi atita energie sa lupti impotriva a ceva ce nu exista?

Mersi pentru raspuns,dar nu lupt impotriva lui Dumneze...daca asi face-o ar trebui sa merg la psihiatru,caci a lupta impotriva a ceva ce crezi ca exista tine de domeniul lui...
Dar eu lupt impotriva fatalismului,comoditatii,lipsei de initiativa,de putere creeatoare,lupt impotriva franei care in loc sa ajute omanirea sa vada pericolele,sa se confrunte cu ele,sa aiba grija de planeta si de ce lsam urmasilor,prefera sa se lege la ochi sa nu vada,cu ideea ca da dumnezeu o vrea noi o disparem,daca nu o vrea o sa mai existam.
Fara lupta pentru a inainta si a avansa,omenirea ar fi fost 100% credincioasa si sr fi ramas la carul cu boi si aratul cu plugul de lemn...asteptand pe Dumnezeu sa rezolve problemele.

Ceea ce combat eu este ceaa ce creeaza Elene marin alexe,si multe ca ea...sute de mii,care se multumesc -asa cum te-am enervat odata- sa lipeasca ingerasi si floricele in caiete cu ingerasi...DAR UITA CA ALTII ISI BAT CAPUL SI PENTRU ELE,SI CERCETEAZA MEDICINA,CERCETEAZA STELELE,CERCETEAZA TEHNOLOGIA,aduc aparate moderne in bucataria dumnealor cu forta creeatiei umane si nicicdecum aruncate de sus de dumnezeu....

Desigur, ai sa replici ca Dumnezeu i-a inspirat pe inovatori....
desigur eu am sa-ti replic ca ma asteptam la mai mult de la tine.......!!!!!

Rodica Botan said...

Nicaieri in Biblie nu spune sa stai si sa astepti sa cada de sus. Mana pe care au primit-o evreii a fost doar in pustie si in perioada in care n-au avut cum sa-si procure mincare. In rest, Dumnezeu ii trimite sa are si sa semene.
Elena este o visatoare: face poezii, picteaza ...asta este natura ei. Nu intra in circota cu nimeni si in viziunea ta de a face ca oamenii sa se inteleaga pe pamint, oameni ca ea ar trebui sa ti se para ideali. Traieste in pace cu toata lumea, isi alege prietenii, isi rezolva problemele fara sa te bata la cap.

Sa stea cineva de vorba cu tine abbu inseamna intr-un fel risc. Tu nu esti o persoana comoda: pui intrebari incomode, raspunzi cu franchete si aduci in discutie si subiecte de care alta lume n-a avut habar doar pentruca n-a fost interesata niciodata in acele lucruri. De pilda, n-ai sa ma gasesti indesindu-ma la nici un blog culinar...si daca o fac, plec de acolo curgindu-mi gura nu cu o reteta cum ar face orice cucoana serioasa- mai ales romanca.N-am interes pentru gatit. Asa si altii n-or avea interes sa faca dezbateri pe anumite teme.

Asa ca las-o pe Elena in pace. Avem altele de discutat noi doua care avem o pasiune pentru omenire doar ca avem ginduri diferite in cum am putea materializa pasiunea noastra .

In primul rind pacea pe pamint pe care o cauti nu-i de natura omeneasca. Uita-te cum se bat copiii de la mici neintelegeri. Ne nastem nemultumiti. Pacea vine dinauntru si ceva inauntrul nostru trebuie sa se schimbe ca sa avem pace- chiar si in mijlocul nevoilor si a furtunii. Apoi , sa avem pardon dar cred ca sint mai multi inventatori care cred in Dumnezeu decit oameni de stiinta atei. Sint sigura ca s-au facut ceva rapoarte de genul asta. Tu-i descrii pe crestini ca pe nbiste idioti care viseaza ingerasi si floricele si nu le place sa munceasca sau sa-si munceasca mintea. Asta este chiar ridicol. Tara asta unde sint a fost in perioada infloritoare a ei o tara aproape in totalitate crestina. S-a muncit fata mea pe aici nu gluma. Si oamenii au inventat si au facut schimbari si au incercat sa isi largeasca orizonturile. Numai ca de cum s-au largit atita de au uitat unii de Dumnezeu, decum traiul a inceput sa se schimbe, numarul lenesilor sa creasca, al paduchilor sociali de tot felul. Coruptia a crescut...toate astea pentruca din prea multa libertate si bunastare oamenii au uitat ce anume i-a ajutat sa traiasca frumos.Dumnezeu a stabilit nu numai legi naturii in care traim dar si legi sociale si de comportament general.

Si ai dreptate...Dumnezeu i-a inspirat pe inovatori. Arata-mi tu o inventie care nu foloseste vreo lege sau vreun principiu care se gaseste in natura creata de Dumnezeu?! Noi doar observam ceea ce exista deja dinainte- si folosim. Tatal meu a fost inventator in Romania noastra comunista. Fabrica de brichete de la Coroesti folosea inventia lui de a incaqrca vagonetele cu cox care isi luau drumul spre combinatele tarii. Am vazut indeaproape un inventator...chiar daca n-a fost unul de nivel mondial. Bineinteles nu era ateu...si muncea si mult- n-astepta sa-i cada din cer.

Sint sigura ca astepti probabil ceva mai mult de la mine. Din nefericire atita am- dar cred eu ca tu trebuie sa primesti mai mult din alta sursa. Ca pe mine oricum nu ai sa ma crezi. Dar cind Cel ce te-a creiat intr-un chip atit de minunat o sa se opreasca in dreptul tau si o sa-ti arate cine este El...ai sa-ti pleci fruntea si ai sa-L recunosti.
Nici nu am intentia sa te conving eu- nici n-as putea. Dar cred in Cel ce poate. Atita tot...