13 June 2011

Cum explica Coranul pe Isus ca Profet daca ii neaga profetia- ca El este Fiul Lui Dumnezeu?

( O discutie intre mine si shakuka - la care sinteti invitati. Nu sint experta in nimic...dar am promisiunea biblica ca la momentul potrivit El imi va da cuvintele necesare ca sa sustin aceasta conversatie. De fapt ...imi pare rau ca nu cunosc Adevarul Bibliei mai bine...Adevarul exista, raspunsurile exista, dar de multe ori noi ca crestini ( unii cel putin)nu sintem echipati suficient (pentruca nu studiem destul )ca sa putem raspunde de nadejdea care este in noi. De aceea apelez la voi...cititorii mei...sa ma ajutati. )
shakuka  said...
Noi musulmanii nu credem ca este nevoie de jertfa altcuiva pentru mantuirea personala, ci numai faptele noastre vor decide unde vom ajunge dupa moarte :)
nu cred ca se pune problema "atractivitatii" aici; pur si simplu sunt paradigme diferite. Allah, Dumnezeu, Yahve sunt nume pentru un singur dumnezeu, viziunea islamica asupra divinitatii este asemanatoare cu viziunea iudaica asa cum apare in VT.
13 June, 2011 09:10
Delete
BloggerRodica Botan  said...





Daca omul s-ar fi putut mintui prin fapte, Dumnezeu l-ar fi lasat mai departe in gradina Edenului si ar fi riscat sa il lase sa manince din pomul vietii. Dar nu l-a lasat pe Adam si Eva sa manince din pomul vietii pentruca ar fi ramas in starea in care erau atunci pentru vecie. Si starea lor nu era buna (cazusera in pacat), nu-i asa? Dumnezeu in dreptatea Lui trebuia sa pedepseasca si in dragostea Lui vroia sa nu-l piarda pe om- era creatia Lui si il iubea. Asa ca pregateste o portita de salvare - pe Fiul Sau.
Trinitatea este greu sau imposibil de explicat, pentruca noi nu putem sa iesim din limitele inguste ale intelegerii noastre umane. Cineva odata a explicat ceva interesant si chiar daca explicatia nu este perfecta, ne poate da o idee despre Trinitate.
Tu shakuka poti sa fi mama si fiica si sotie in acelasi timp. Si in fiecare functie pe care o ai te porti diferit…esti trei femei in una singura…
Dumnezeu a trebuit sa fie si dragoste si mila si dreptate…Dragostea si mila merg impreuna dar dreptatea si mila sau dragostea…mai greu- cu exceptia ca Dumnezeu a luat prin Fiul sau vina noastra ca sa poata acomoda dreptatea Lui.
Din cit am citit eu, islamul il crede pe Isus un profet- si nu Fiul Lui Dumnezeu. Este asa, sau nu? Sa cautam in Coran sa vedem. Daca este profet asa cum zice Coranul, inseamna ca El profetul...ne spune ceea ce Dumnezeu transmite oamenilor. Ei, Isus a spus ca El este Fiul Lui Dumnezeu- nu odata…dar mereu, in fiecare situatie, acest lucru este evident. Acuma, ori este un Prooroc mincinos ( ceea ce Coranul nu spune) ori daca Isus este proroc cum spune Coranul - atunci spune adevarul si Coranul minte… A spune despre Isus ca este prooroc si ca nu este Fiul Lui Dumnezeu este o contrazicere…pentruca prorocia Lui este ca El este Fiul Lui Dumnezeu...
Anonymous  said...
Cele trei mai importante si cunoscute religii ale pamantului se pot caracteriza asa:
-iudaismul, e ca o casta unde nu poti patrunde decat cu foarte mari eforturi omenesti..
- islamul, vrea ca cucereasca lumea prin forta, sa fie toti musulmani daca s-ar putea..
-crestinismul, vrea sa "cucereasca" lumea prin dragoste ,aratand ca Dumnezeu e Dragoste si ca El are Har pentru toti oamenii care cred Isus a murit si inviat pt. pacatele tuturor celor ce cred acest lucru si marturisesc pe Isus ca Domn si Mantuitor si ca traiesc  viata pamanteana calauziti  si invatati de Duhul Sfant...
  Dintre aceste religii, doar una iti cere cel mai putin: crestinismul! Iti cere sa crezi in primul rand , ca singur nu te poti mantui, oricate fapte bune ai face; iti cere sa crezi ca  tot ce avem si suntem e un Har de la Dumnezeu si ca fiecare zi traita cu El e o binecuvantare!
Fiti binecuvantati de Domnul!
cu drag, vioricaO
Bloggershakuka  said...



Multumesc pentru explicatii, intr-adevar trinitatea este unul dintre conceptele mai greu de inteles din crestinism care merita aprofundate.
Iisus este vazut in Islam ca un profet, dupa cum ai bine ai spus. Profetii sunt oameni deosebiti care transmit lumii mesajul de la Dumnezeu si uneori sunt inzestrati cu puterea de a face miracole (cu voia lui Dumnezeu). In Islam nu se crede in relatia de "filiatie", nu se poate concepe existenta unui "Fiu" propriu-zis al lui Dumnezeu. Pentru noi Dumnezeu este Absolut, Preainalt, Intangibil, Suprem, care Creeaza insa nu poate "naste"; cred ca suna stupid "a naste" in acest context, insa ideea e ca Dumnezeu in aceasta conceptie nu se poate cobori la nivelul oamenilor, el este Suprem, Absolut dintotdeauna si pt totdeauna. In iudaism se crede la fel...
Eu stiu ca au mai fost profeti care si-au atribuit denumirea de "fiu" al lui Dumnezeu in Vechiul Testament, faptul ca si Iisus ar fi facut acelasi lucru nu este ceva nou. Insa din punct de vedere fizic, este absurd...aceasta este gandirea pe care incearca Islamul sa o corecteze.
13 June, 2011 12:55
Delete
BloggerRodica Botan  said...




A cauta adevarul este o indeletnicire atit de importanta si nu sint prea multi oameni care se deranjeaza sa faca sens de credinta lor. Unii oameni zic ca au mostenit credinta de la parinti - desi nu vad cum poti mosteni un verb - ca pina la urma ca sa ai credinta trebuie sa crezi…si treaba asta este atit de personala.
Vezi…Dumnezeu a facut lumea din "nimic"…si musulmanii si evreii si crestinii cred si n-au probleme cu acest concept- Nu pare stupid… Dar Cel care a facut tot ce exista doar folosindu-se de Cuvint…acel Absolut, Preainalt, Intangibil ,Suprem Dumnezeu…este acuma chestionat de unii dintre noi oamenii ( creatura miinilor Lui) daca sau nu poate sa faca ceva si din…altceva. Exista limite la Dumnezeu? La adevaratul Dumnezeu? Sau…stim noi chiar tot despre El? Putem noi oamenii sa cuprindem marea Lui intelepciune? Noi care nu stim cind ne nastem si nici cind murim...si nu prea putem controla mare lucru nici viata noastra intre cele doua puncte?
Vezi tu Shakuka…Dumnezeu s-a mai coborit si mainainte la nivelul oamenilor…atunci cind i-a creat au fost in mina Lui. Apoi Enoh a umblat cu Dumnezeu, Avraam i-a fost prieten . Ca sa fi prieten cu cineva…chiar ca trebuie sa te apropii de persoana aia mai mult decit de oricine. In dreptatea Lui, Dumnezeu s-a coborit la noi sa traiasca ca noi, sa simta ca noi sa-L doara ca pe noi sa fie ispitit ca si noi- ca altfel nu ne-ar fi putut judeca corect…am fi putut sa spunem ca habar nu are cum este sa fi uman…si cit e de greu sa rezisti ispitelor…si am fi fost corecti in aceasta plingere. Dar tocmai pentruca este drept si atotputernic si omniprezent si omnipotent a putut sa existe in cer ca Tata si sa se coboare la noi ca Fiu - iar cind a plecat inapoi la Tatal sa lase Duhul Lui Sfint sa ne mingaie si sa nu fim singuri…Poate Dumnezeu sa faca asta? Daca este atotputernic …poate. Daca nu e un dumnezeu facut din lemn sau piatra sau paie…
Shakuka…nu pricep ultima fraza pe care ai scris-o. Si inca nu mi-ai explicat cum poate Coranul sa spuna ca Isus este Profet dar in acelasi timp sa spuna ca Profetia Lui este o minciuna si ca El nu este Fiul Lui Dumnezeu. Este sau nu Isus un profet? Ca ori e laie ori balaie…si sa incepem de aici cu corectarile - ca nu vad cum cineva care se contrazice( islamul) poate sa "corecteze" gindirea lumii...
-S-au adunat comentarii la acest subiect la articolul de mai jos"O religie intre religii"
http://rodicabotan.blogspot.com/2011/06/o-religie-intre-religii.html

2 comments:

shakuka said...

nu, aceasta nu este o dezbatere cu un singur castigator, nu este "laie" sau "balaie", fiecare trebuie sa creada in Adevarul pe care este pregatit sa il cunoasca. Desigur ca raspunsuri exista de ambele parti, si inca cate...si nu ar ajunge paginile acestui blog pt toate intrebarile si raspunsurile.

"lakom deenukum wa leya deeny" - voi aveti credinta voastra si eu pe-a mea (si cu asta am raspuns si comentariului care sustine ca islamul vrea sa cucereasca lumea prin forta)

Rodica Botan said...

...shakuka...mi-a parut bine de cunostinta- atita cit a fost.

Exista totusi ceva comun la religiile noastre- vor sa cucereasca lumea. Religia ta prin forta, a mea prin dragoste.

Si e adevarat si asta ca ...fiecare crede ce vrea...