05 April 2011

RENUNTA LA O MASA...

In ultima vreme am fost pusa in fata unor situatii deosebite. In timp ce economia continua sa-si faca de cap, guvernele tarilor noastre continua sa cheltuiasca ceea ce nu au, afacerile mai marunte sau mai mari se inchid – si oamenii isi pierd pe rind sursa de cistig…
Duminica unul dintre diaconi spunea ca este chiar ingrijorator cite biserici s-au inchis din lipsa de finante; oamenii nu mai au cu ce sa plateasca pentru locas, pentru curent, pentru pastor…
In situatii de felul asta insa se mai intimpla ceva – chiar si cei ce mai au ceva economii, devin mai precauti. Uneori mult prea precauti - atit de precauti ca devin zgirciti.
Si cind am spus fraza de mai sus mi-am amintit de vaduva la care Ilie i-a cerut sa-i faca lui o turta din mina de faina pe care o avea…si ce har si binecuvintare i-a adus acest lucru - si cum Dumnezeu i-a hranit – atit pe ea si cit si pe fiul ei - din abundenta in timpuri de depresie.
Apoi mi-am amintit de baietelul cu mincarica lui in traista – mincare pe care Dumnezeu a binecuvintat-o si a hranit multimi de oameni cu ea.
Cind citim despre nevoile cuiva, sintem tentati sa ne gindim ca nu avem atitia bani sa hranim multimile. Nu putem noi rezolva problemele lumii intregi. Si parca s-au si inmultit in ultima vreme. Nu asa au zis si ucenicii? “Pai de unde sa cumparam mincare pentru atitia oameni, Doamne? Si cu ce bani?”
Copilul insa nu a stat sa se gindeasca la puhoiul ala de lume si sa faca socoteli…el a dat ce a avut. A avut piine si peste si le-a scos din traista si le-a dat. Ma gindeam ca si noi ne-am putea lipsi de o masa – numai una…si sa ajutam astfel pe cineva in nevoie. Uite de aia va scriu…sa nu credeti ca este imposibil sa faceti si voi un bine. Stiu ca n-aveti mult- dar puteti renunta la o cina…noi toti putem (la unii e chiar indicat). Pune banutii aia intr-un plic si trimite-i undeva unde nevoia este mai mare. Si Dumnezeu te va binecuvinta si vei vedea ca faina si uleiul va spori in camara ta si n-ai sa ramii flamind.

5 comments:

viorica abbu said...

Rodica,buna seara,nu am mai trecut de mult. dar titlul articolului mi-a spus imediat care este subiectul.
nu ma pot abtine....
e ceva ce ma deranjeaza in aceasta actiune cu "renunta la o masa" este ca atunci cand faci o donatie stiind ca ti se scade impozit pentru ea...deci tot castigi ceva...
si apoi de ce sa renuntam noi la o masa ?
daca se inchid locasuri de cult una din doua:
-ori nu sunt asa de necesare, fiecare putand apela si se ruga la D-zeu fara intermediari
-sau daca ca inchid poate e chiar dorinta lui D-zeu care se vede cu schema de personal prea umflata????
eu asi renunta la o masa doar pentru un om bolnav sau un animal flamand.

Rodica Botan said...

Viorica...bine zis...doar ca pregateam sa pun pe blog cu articolul asta citeva cauze care merita sa renuntam la o cafea sau chiar o masa: unul dintre ele este Sali Sabri , altul este o scoala de copii saraci din Moldova si inca una este un festival al tinerilor din SUA...si trebuie hraniti...cind ajung aici. Facem un sacrificiu pentru tinerii romani din America- nu toti o duc pe roze...(asta pentru cei de aici)...si mai sint si alte cauze cum ai spus tu...bolnavi si saraci
de tot felul.
Ideea mea era sa nutrecem nepasatori pe linga oamenii care au nevoie de o mina de ajutor. Nu trebuie sa ne gindim ca nu le putem schimba viata, ca de aia se ocupa Dumnezeu- noi trebuie sa ii dam omului paharul ala de apa cind ii este sete... nu sa sapam o fintina linga el...

AICISIACUMACOLOCURAND said...

Imi place gandirea ta Viorica! Dar si explicatiile Rodicai fac sens !Sant multi saraci flamanzi oameni (nu numai animale ) si bolnavi pe care fiecare personal ii cunostem si nu ma indoiesc ca ii si ajutam fie ca renuntam la o masa sau la alte lucruri.
Chiar asa, ca amandoua am gandit si eu, dar voi mi a-ti luat-o innainte cu postarea !
May God Bless You both!
Virginia

Anonymous said...

Aveti dreptate, Viorica si Rodica, dar dreptate 100%, gasim in Biblie, unde baiatul acela, a dat TOT ce a avut la el: o paine si 5 pestisori. Domnul a vrut sa le arate ucenicilor, cum sa hraneasca multimile, cum sa aibe grija de ele! Nu aveau decat foarte putin, dar au dat acel putin lui Dumnezeu si EL face imposibilul!
Asta a vrut sa spuna Rodica: renuntam la o masa pe zi, si daruim in numele Domnului, contaravaloarea , unuia care n-a avut ce manca , 2 zile sa zicem...Ne punem tot mai mult incredere pe banii nostri (chiar daca nu scrie pe ei , In God we trust) si tot mai putin pe puterea lui Dumnezeu..
cu mult drag, vioricaO

Anonymous said...

Rodica vreau sa incurajez ideea ta. Versetul care mi se pare potrivit este: cautati mai intai imparatia cerurilor si toate celelalte lucruri vi se vor da pe daesupra. Unul din lucruri, care poate sa ni se dea pe deasupra este si intelepciunea de a manca sanatos si cumpatat. Cu cat ne preocupa nevoile altora in lipsuri, cu atat mai mult Dumnezeu ne da intelepsiune
sa ne hranim noi pe noi si familiile noastre mai sanatos.
Sigur sti zicala: Dimineata sa mananci ca un rege cumpatat, la amiaza ca un print si seara ca un cersetor. Sau mai este o zicala: Dimineata sa mananci bine, la amiaza s-o imparti cu un prieten si seara s-o dai la dusman. Si uite ca noi putem da o masa nu numai la dusmani ci si celor in lipsuri.
Si apoi vedem ca "faina din oala n-a scazut si undelemnul din ulcior nu s-a imputinat"(sia)