27 April 2011

N.YORK - PAGINI DE JURNAL ( 5 )

Inca n-am terminat de vorbit despre vacanta asta de Pasti. Adevarul fie spus, aveam nevoie de o vacanta cum are nevoie pamintul uscat de o ploaie buna …Citeodata simti ca si sufletul se usca in interior…ca ai folosit ultima picatura de ulei din cadelnita sufletului…si-ti vine sa te intinzi jos undeva si sa astepti obstescul sfirsit…

Si nu cred ca sint singura care se simte asa. Deb mi-a trimis adineuri un mesaj…”Good morning!!! :) the weather is stunning! Praise the L-rd!”. Vremea este mai totdeauna buna in California…dar nu-ti vine sa multumesti Domnului decit atunci cind esti in forma (desi ar trebui sa o facem intotdeauna si mai ales atunci cind nu simtim sa o facem- cind n-avem chef de nimic.) Si se vede ca si ea este in mare forma astazi…Praise The Lord!!!

Printre lucrurile minunate pe care le-am vazut in scurta mea vacanta este si Biserica Baptista Romana din New York unde prietenii mei se inchina. Asa cum cautam si alegem dupa gust anumite produse care sint sau nu de calitate si uneori ne ducem cale lunga pina la un magazin numai si numai ca sa cumparam o farima de ceva “deosebit”…tot asa avem inclinatia sa ne entuziasmam la o predica deosebita atunci cind Cuvintul Domnului este inteles si minuit de cei care il impart cu dragoste si maiestrie, dindu-ne o intelegere noua, mai adinca a Cuvintului. Astfel ca sufletul nostru, acest pamint uscat citeodata, poate sa fie pregatit ca sa primim Cuvintul si sa-L pastram dindu-i sansa sa lucreze in noi lucruri si fapte nemaipomenite.

Noi toti intelegem in parte…si uneori fiecare din noi intelege …o alta parte. Dar ce minunat este cind dintr-un text vechi din care nu credeai ca se mai poate scoate ceva, ti se prezinta o idée noua, un gind deosebit, o latura pe care n-ai vazut-o pina atunci. Astfel de predici ma lasa intotdeauna…pe ginduri ; si deseori ma obliga sa iau hotariri noi – sa fac curat, sa fac schimbari, acolo inauntru …unde numai eu si El are acces…

Una dintre predicile fratelui Levi (dintr-un text obisnuit de inviere) a discutat in amanuntime faptul ca vizavi de invierea Domnului Isus trebuie sa iei o decizie. Si pe rind a prezentat personajele textului si deciziile pe care acestia le-au luat. De la preotii cei mai de seama, la ucenici si pina la soldatii care au decis sa ia bani si sa minta ca Domnul Isus a fost furat de ucenici. A fost imposibil ca la sfirsitul predicii sa nu iti pui intrebarea…”care este pozitia mea”? Accept invierea Lui? Are ea o semnificatie pentru mine, pentru viata mea? Si care este semnificatia?

Si pentru mine invierea Lui este viata si nu orice viata ci viata vesnica . Toti murim. Intrebarea este …ce ne asteapta dincolo? Pentru ce o sa inviem? Pentru o viata fericita sau pentru chin?

Predica de Duminica a fost parca si mai interesanta. Cum demonstram ca Isus Christos a inviat? Pai…nicicum, ne spune fratele Levi. Nu avem motive sa explicam- intrebarea este o intrebare proasta. Sa explice si sa demonstreze mai degraba cei care spun ca nu a inviat.

Iata o perspective noua…curajoasa – logica!!! Mi-a placut acel concept simplu , la indemina fiecaruia - pe care l-a explicat fratele Levi. Nu stiu de ce pina acuma nu mi-a trecut asa ceva prin cap. Poate pentruca fiecare intelegem in parte? Ne uitam la Biblie ca la un Adevar intreg…si citim , citim, si dintr-o data mai intelegem ceva, mai observam ceva. Era si inainte “acel ceva” chiar in fata ochilor nostrii…dar nu l-am observat.

Spunea dinsul ca daca esti martorul unei intimplari oarecare si esti chemat ca martor- nu trebuie sa demonstrezi si sa explici nimic in fata Judecatorului , ca n-ai de ce – trebuie doar sa spui ce ai vazut – adevarul.

Este invierea lui un miracol, un act extraordinar, greu sau mai degraba imposibil de explicat? Este…dar asta nu are nimic de a face cu faptul ca invierea a avut loc – acel ceva miraculos s-a intimplat si Noul Testament este plin de exemple de martori oculari – de nume ai oamenilor care l-au vazut pe Domnul Isus dupa inviere.

Asa ca data viitoare cind cineva ne cere explicatii despre invierea Domnului Isus – sa fim gata sa le cerem noi explicatii pentru necredinta lor. Biblia se sustine- ne da platforma pe care sa putem sta. Crestinismul nu este o religie bazata doar pe simtamintele cuiva si ideile cuiva - cineva a avut un vis sau i s-a parut ca a vazut ceva, undeva, ca i s-a spus ceva de... altcineva…Biblia prezinta realitati. Exista martori oculari; documente istorice, arheologice…si suficiente explicatii logice pentru absolut tot ce este scris in ea.

Mahomed de exemplu, aduce lumii o noua religie spunind ca ingerul Gabriel i-a vorbit…dar doi ani dupa discutia cu Gabriel - Mahomed nu era inca sigur daca n-a fost un demon cel care i-a vorbit – pina cind prima lui sotie l-a convins ca a fost un inger ( o fi fost nevasta lui Mahomed in visul acestuia- martora "oculara" la discutie...)…Asa incepe religia musulmana.

Joseph Smith nu se lasa mai prejos. Si ingerul Gavril  - este din nou responsabil…(saracul de el)si de religia mormonilor. Dar in afara de visul lui Joseph Smith…nici un martor pe nicaieri.

Ce minunat este Domnul ca ne-a dat suficienta informatie ca sa nu bijbiim, sa nu cadem in confuzii. Daca se intimpla sa cadem in necredinta este  pentruca nu citim…si pentru asta nu putem sa invinuim pe nimeni. Asa ca…ma gindesc sa caut pe cineva sa ii dau o Biblie. Poate ar trebui sa fac treaba asta in mod periodic. Oare cui as putea sa-i fac acest cadou? Doamne scoate in calea mea omul acela care are nevoie de Cuvintul Tau…

6 comments:

cherie said...

Imi place poza, imi place ce scrii, imi place de tine si de copiii tai...
Totusi este ceva ce nu prea imi place, nu doar la tine ci si la altii care scriu despre religa lor. Dece in loc sa scrieti ce este specific religiei voastre va luati de religia altora mai ales ca nici nu o cunoasteti suficient de bine. Singurul lucru care l-am aflat despre baptisti este ca se boteaza la o anumita varsta cand se considera constienti ca inteleg ce angajament isi iau dar ca sunt primiti in comunitate de mici. Stiu ca au si ei lacasuri de rugaciune, dar de unde iau bani, cine plateste pentru local si pentru intretinerea pastorilor, cat trebuie sa plateasca credinciosii si cand platesc pentru biserica lor si daca primesc bani de la stat nu stiu, in schimb (nu in mod special tu) sunt multi care protesteaza referitor la alte culte ba ca una, ba ca alta. Acum ce treaba ai avut tu in frumoasa ta vacanta Pascala de la New York cu ingerul Gavril si prima nevasta a lui Mahomed ?
Un jurnal asa frumos s-a terminat printr-o "ciupitura de fundul islamului " :)) Dece oare ?

Rodica Botan said...

Si eu te iubesc cherie...si imi plac chiar si intrebarile tale - chiar si atunci cind ustura...
Ok...sa incep cu inceputul. Ce am scris despre Mohamed. Citesc o carte scrisa de doi fosti scolari musulmani, Ergun Mehmet Caner si Emir Fethi Caner...Cartea se numeste "Unveiling Islam". Acestia studiaza in paralel Biblia si Ciranul, cu versete din fiecare si explicatiile necesare - toate in perspectiva ideilor contradictorii.
Ce am spus eu despre sotia lui Mahomed - prima( vaduva aceea bogata- mai in vista decit el) Kadija. Hadith 1.1.3 borbeste despre cum a primit Mahomed inspiratia si cum s-a speriat si s-a dus la Khadija si i-a spus sa-l ascunda ...etc. Interesant ca desi ea l-a sfatuit sa accepte aceasta inspiratie, teologia islamica spune intr-un alt hadith ca Profetul Mahomed a zis" nu este marturia unei femei egala cu jumatate din marturia unui barbat? Femeia a zis "Da"Si el a spus:"Asta pentruca mintea unei femei are lipsuri". (hadith 3.826.
Si cu toate astea Khadija a confirmat revelatia lui Mahomed.
Deci...cherie...ce scriu eu este doar istorie- si de istorie nu ma poti invinovati. Asa cum sint unele pete murdare pe fata bisericii crestine din cauza cruciadelor si alte minuni, lucruri pe care ar fi o prostie sa le negam sau ascundem, asa sint unele intrebari intrebacioase despre religia musulmana si alte religii pagine.
Cit despre restul...de unde bani? Simplu...de la noi ...Fiecare da asa cum scrie la Biblie-"cit il indeamna inima". Si asta chiar ca nu e treaba nimanui. Bisericile baptiste romane au refuzat in Romania sa primeasca ceva de la guvern ( li s-a oferit). Au refuzat pentruca orice ajutor monetar inseamna o invitatie la amestec in treburile interne. Si politica si religia ar trebui sa nu se amestece.
Am o intrebare insa pentru tine cherie...Tu nu vezi cum islamul cistiga teren fara sa mai lupte cu iataganul? Tu nu realizezi ca Europa este inghitita treptat de islam? Nu te trec fiorii la gindul ca intr-una din zile o sa ti se spuna ca mintea ta este jumatate cit mintea unui barbat? Treaba este mai serioasa decit ni se pare noua. Eu cred ca ar trebui sa ne scoatem capul din nisip si sa privim realitatea in fata pina nu este prea tirziu...Parerea mea.

cherie said...

Sa stii ca aflasem si eu ca baptistii refuza babi de la orice stat pentruca nu vor sa aiba "obligatii" si vad ca mi-ai confirmat acest aspect. E un lucru cu care merita sa va laudati.
Despre Mahomed am citit si eu povestile cu ingerul Gabriel dar le consider povesti ca multe altele de care nu vreau sa vorbesc.
Fiecare cu credinta lui !
In ce priveste mintea unei femei, sa stii ca indiferent daca suntem in sec.XXI multi barbati cred asa si chiar spun asta, in Romania ortodoxa. E drept ca "oficial" lucrurile stau altfel...
Eu nu ma tem de islam ci de fanatism. De curand am citit o carte cu prigoana evreilor pe timpul inchizitiei si mi-am amintit ce inseamna fatarnicia in orice religie.

Rodica Botan said...

cherie...nu-s povesti despre Mahomed - sint scrise in Coran- sint parte din religia lor. Si daca par inventate...este ca probabil sint inventate- dar nu de mine.
Cit despre fanatism...din nou...nu am stii ce se intimpla cu sau despre islam daca n-ar fi fanatici. Sint o groaza de budisti in lume dar astia parca nici nu exista comparat cu islamul. Si nici crestinii nu mai au inchizitie si cruciade...Nimeni nu-si invata copiii sa-si puna o vesta cu dinamita decit ei. In Palestina sint o mina de oameni si locul este ca minat. Daca ar fi linistiti ar trai pasnic cu evreii- dar nu sint. Uita0te la Iran...vor sa stearga Israelul de pe fata pamintului. Eu zic ca e timpul sa nu ne mai hranim cu vise...treaba e serioada...tu ce zici? Parca am mingaia o rana care puroiaza in loc sa o stoarcem de puroi ca sa se vindece. Sint momente in viata cind trebuie luata o pozitie, si apoi masurile necesare. Timpul ala este trecut deja, cherie...

cherie said...

Nu am zis ca ceea ce ai scris sunt povesti inventate Stiu ca fac parte din religia islam dar si in religia nostra sunt chestii care pentru un necredincios ar parea povesti. Dar mai bine nu comentez.

Rodica Botan said...

Cherie, intrebarile tale sint totdeauna pertinente si in masura in care m-am priceput am raspuns. Imi pare bine cxa intrebi- si daca nu stiu am pe cine sa intreb - ca am facut-o adesea si stiu suficient ca sa stiu ca nu stiu suficient.
Asa ca astept sa comentezi...
:)