19 April 2011

STERGARUL...

De ce a impaturat Domnul Isus stergarul si l-a pus intr-un alt loc? Evanghelia dupa Ioan (20:7) ne spune ca stergarul care a fost pus peste fata Domnului Isus nu a fost aruncat jos ca si celelalte fisii de pinza. Biblia ia un verset intreg ca sa ne spuna ca stergarul a fost impaturat frumos si pus la capul pietrei pe care fusese intins trupul mort al Domnului Isus.

Duminica de dimineata, cind inca era intuneric afara, Maria Magdalena a venit la mormint si a gasit piatra de la intrarea mormintului data la o parte. A alergat si l-a gasit pe Simon Petru si pe celalalt ucenic pe care il iubea Isus. Ea le spuse…” L-au luat pe Domnul si nu stiu unde l-au pus!”

Petru si celalalt ucenic s-au dus la mormint si ei sa vada…Celalalt ucenic a alergat mai repede ca Petru si a ajuns primul. S-a aplecat si s-a uitat in mormint si a vazut fisiile pe jos, dar nu a intrat inauntru. Cind a ajuns si Petru au intrat impreuna. Petru a vazut si el fisiile pe jos in timp ce stergarul care a acoperit fata Domnului Isus a fost asezat frumos impaturit deoparte.

Au toate astea vreo importanta? ABSOLUT!!! Are vreo significatie? Da, are!!!

Ca sa intelegem importanta stergarului impaturat, trebuie sa intelegem un pic din traditia evreiasca a acelor vremuri. Stergarul impaturat avea de-a face cu relatia dintre stapin si servitor si fiecare baiat evreu cunostea aceasta traditie. Cind servitorul aseza masa de cina pentru stapinul sau, trebuia sa faca exact asa cum dorea stapinul lui. Masa trebuia sa aiba absolut totul gata aranjat si apoi servitorul astepta la o parte pina cind stapinul termina de mincat; si servitorul nu ar fi indraznit sa atinga masa, pina cind stapinul lui a terminat si s-a ridicat de la masa.

Acuma, daca stapinul a terminat de mincat, se ridica de la masa, isi stergea degetele, gura si isi stergea barba si ar fi facut ghem stergarul si l-ar fi pus pe masa. Atunci servitorul ar fi stiut ca poate sa stringa masa. Pentruca in acele timpuri stergarul strins ghem spunea…”am terminat”.

Dar daca stapinul s-ar fi ridicat de la masa si ar fi impaturat stergarul si l-ar fi pus linga farfurie, servitorul ar fi stiut sa nu atinga masa, pentruca … Stergarul impaturat inseamna …”EU vin inapoi!!!”
……………………..
Asta este mesajul stergarului…mesajul minunat ca “ El va reveni ”. Intrebarea este insa…sintem noi pregatiti sa-L intilnim?

1 comment:

Anonymous said...

Sora Rodica,

Ilustratia mi se pare frumoasa pentru predica, insa nu am gasit sa se bazeze pe un "obicei evreiesc" real. Totusi, daca ma insel, m-as bucura daca ati putea impartasi cateva referinte care atesta existenta acestei traditii.

P.S. Parerea mea este pasajul citat are mai mult de-a face cu un element din ritualul de celebrare a pastelor la evrei: impaturirea afikomen-ului dupa terminarea azimilor.