16 April 2011

Scrisoarea lui Csibi Barna catre mama lui

http://orasuliasi.blogspot.com/ Din cind in cind dau pe blogul asta...sa mai vad ce-i prin Iasi. Si am dat de o scrisoare , pe care n-am putut sa nu o aduc aici sa cititi si voi...Aproape am ajuns sa inteleg de ce a aparut termenul"corect din punct de vedere politic"...Noi romanii avem asa un talent la..."ris cu plins"...Si nici nu sintem siguri care a fost primul...risul...sau plinsul?
Draghe mama, se ştii că io estem bine, lucrez aicea la Abrud, la Ţara Moţilor, nu la Ţara Secuiasche. Sunt sanatos, numai un ochi vinet am la mine, albastru, che am chezut pe scara de la birou. Es am şi nişte dungi pe gât, m-a strâns de la cravata. Şi mai am o mina în gips, che mi-am prins-o la uşa de la casa unde stau, care nu are geamuri.
În rest e bine.


Motzii e buni cu mine, invatza la io romaneşte. Am invaţat imnul la ei "Treiasche duhul lui Iancu". L-am invaţat pe tot. Greu. Foarte greu.


Mi-au spus colegii de birou să ştiu la imn pe de rost şi noaptea ca pe Tatăl nostru. Nu ştiu cine e tatăl la ei, dar am inveţat la imn tot. O se îl chint şi la ţie chind ajung acase la Harghita ... Dache mai ajung...


Am inveţat şi alt chintec, e obligatoriu dimineaţa aicea la ei, "Iancule mare" . Plecut la mine se chintem cu toţii la masa, chind bem palinka. Mult palinka bem noi. De prune. Şi io şi ei. Şi chintem şi inveţem romaneşte. Ei pe mine, mai ales. Place la mine la Abrud.


Mai ales che de trei zile poci minca mai bine. Che nu mai am doi dinţi.


I-am pierdut undeva. Chind am chezut pe scaun de la birou. Birou mic. Am martori, che mai ierau acolo Nelu, Avram, Todor, Mihai, Radu şi popa din Abrud. Care a citit din Biblia şi avea şi o luminare. Che era intuneric.


Popa nu o dat. Nu, iel nu. Iel spunea la ei "nu la fatza che se vede, la oase"


Es am luat apoi scaunul in dintzi. Şi Toma era la birou şi avea un furciu la iel. Simpaticus ember. Ascuţit furciu. Il plimba pe la ochii la mine.


Bun popa asta cu io. Citit Biblia pentru mine. Chind am deschis ochii o zis che nu mai trebe la luminare. Dar nu o arunche, che cine ştie. Draghe mama, in rest e bine. M-am obişnuit aicea, cum zicea vecinul Onofrei, ca magarul. Nu ştiu al cui e magarul. "Apa, paie şi bataie". Mai am cinci luni şi jumetate şi vin acase, mama.


Repede trece. Dupe ce am ieşit de la urgenţe a fost mai bine la mine. Nu dureau toate oasele. De la reumatism, zicea medicu. La munte e mai frig.


Treiasche Avram Iancu! (Aşe tre se strig de trei ori pe zi) Avram Iancu prieten la mine e.


Pusilok, Csibi Barna.

1 comment:

DoarATAT said...

Eu nu prea ştiu ISTORIE !
Promit să fac un articol despre Avram Iancu, căci ... sunt "pe dinafară" cu "tema" !
~
Cornelius, :)