04 March 2011

NUIAUA FERMECATA!

Ghita este un copil nazdravan. La cei 6 anisori ai lui este inteligent foc …si mamica si taticul lui sint atit de mindri de el… Doar ca ceva neplacut se intimpla cu el in ultima vreme… cind il cheama mamica lui - refuza sa raspunda. Mamica lui avea nevoie de el sa o ajute la ceva -  dar Ghita… nimic… nu raspunde cind e chemat… parc-ar fi surd..
Parintii lui Ghita stiu ca trebuie sa fie rabdatori cu el… dar … au stabilit o limita, si cum limita a fost atinsa si depasita si situatia nu se remedia nicicum, au inceput sa se sfatuiasca intre ei - ce sa faca si cum sa procedeze? Copilul lor avea o problema grava- ceva dopuri de ceara ii astupau urechile cu siguranta ca nu raspundea niciodata cind era chemat…altfel cum sa explice? Raspundea insa imediat cind era chemat de prietenii lui la joaca - dar nu auzea absolut nimic cind il chema mamica sau taticul lui. Asa ca dumnealor, oameni grijulii, s-au gindit ca trebuie sa faca ceva sa topeasca dopurile de ceara din urechile lui Ghita. Taticu lui Ghita mai cu seama, om intelept stia ca este de datoria lui sa corecteze, sa indrume, sa invete si sa puna lucrurile in rinduiala – asa ca veni cu o idee nastrusnica - pe care mamica lui Ghita trebui sa o accepte, nu de alta dar era de datoria lor sa se ingrijeasca de sanatatea lui din toate punctele de vedere.
Asa ca taticu rupse dintr-un pom o nuielusa subtire si flexibila… si pentruca Ghita nu auzea cind era chemat… se duse dumnealui si il lua de la joaca si il duse in bucatarie; si dupa ce-i povesti lui Ghita cit sint ei de ingrijorati de faptul ca baietelul lor nu aude bine …incepu  sa incalzeasca fundul patalonilor lui Ghita cu nuiaua.
 Ideea era urmatoarea… vor incinge fundul pantalonilor si caldura emanata va topi dopurile de ceara din urechiusele lui Ghita. Si… Surpriza!!! Procedura s-a dovedit de succes si…dupa numai citeva nuieluse, auzul lui Ghita a revenit la normal si Ghita a marturisit cu gura lui miracolul - ca dopurile erau complet topite…
Va anuntam asadar ca procedura nu numai ca nu prezinta nici un pericol… dar rezultatele sint si…permanente.
Proverbe 3:11…”Fiule, nu dispretui mustrarea Domnului, si nu te mihni de pedepsele Lui. Caci Domnul mustra pe cine iubeste, ca un parinte pe copilul pe care-l iubeste.”
Proverbe 22:6…” Invata pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze, si cind va imbatrini, nu se va abate de la ea.

7 comments:

cella said...

Oooo, Ghita nu a sunat la Protectia Copilului? Nu i-a spus lui taica-su ca a incalcat drepturile omului?
Taica-su nu a asteptat ca Ghica sa creasca mare si sa aleaga el singur ce e bine si ce nu?

Rodica Botan said...

Uite Cella ca am gasit si poza ...perfecta pentru commentul tau.
:)

cella said...

Esti de poveste =)) =))

cherie said...

E o forma de educatie ...
Eu nu am fost batuta niciodata. Eu stiam ca mama si tata ma iubesc si daca fac prostii sau nu ascult ei sufera si de obicei se lucra cu santajul sentimental. Cand faceam o nazbatie, mama se facea ca nu crede ca am facut asa din proprie initiativa, cauta alti vinovati, suferea, se jelea iar eu ma perpeleam dandu-mi seama ca de acum nu mai trebuie sa fac ce am facut.
Dar mama avea timp si rabdare...

Rodica Botan said...

Cherie...ai dreptate- fiecare copil este altfel. Vezi, tu ai fost sensibila la ce spunea mama ta si n-a fost nevoie de alte actiuni ca sa se ajunga la rezultate. Dar nu toti copiii sint la fel. Unii sint asa de nepasatori ca numai nuiaua ii aduce la realitate- si trebuie adusi. Ca lacrimile alea se pot sterge si uita usor dar daca nu faci interventiile astea cind sint mici, ajung la 20 de ani cind prostiile costa mai mult- si lacrimile alea nu le mai poti sterge ca prostiile lor sint greu sau imposibil de rectificat. De aia interventiile astea trebuie facute pina cind nuiaua mai are puteri "fermecate".
:)

Anonymous said...

Buna Rodica. Am vazut acest topic si m-am regsit intr-un fel in el. Am si eu copii si sunt foarte rai. Nu stiu ce sa ma mai fac cu ei... Cred ca o sa aplic cureaua sau nuiaua, asa cum ai scris in topic. As aprecia mult daca mi-ai da niste sfaturi. Te rog, daca imi poti da add pe mess sa mai vorbim... claudia.cerasela78 sau email claudia.cerasela@yahoo.com. Multumesc frumos!

Claudia said...

Buna Rodica. Am vazut acest topic si m-am regasit intr-un fel in el. Am si eu copii si sunt foarte rai. Nu stiu ce sa ma mai fac cu ei... Cred ca o sa aplic cureaua sau nuiaua, asa cum ai scris in topic. As aprecia mult daca mi-ai da niste sfaturi. Te rog, daca imi poti da add pe mess sa mai vorbim... claudia.cerasela78 sau email claudia.cerasela@yahoo.com. Multumesc frumos!