19 March 2011

DNA-ul si AUTENTICITATEA CARTII MORMONILOR...

Un incident recent m-a facut sa caut dupa articolul de mai sus . Sora sotiei pastorului meu a murit acum citeva zile si am rugat-o pe Celine sa mearga sa o ajute la treaba in locul meu ( pentru o recompensa bineinteles). In liftul care le ducea sus in cladire, Celine si Monica au intilnit doi mormoni tineri misionari. Celine i-a intrebat de vorba si le-a urat sa aiba spor la treaba in raspindirea Evangheliei lui Isus Christos. Cind mi-a spus asta, sprincenele mi s-au urcat sus, sus pe frunte…dincolo de limita obisnuita…
Celine povesteste ca Monica, sotia pastorului meu s-a uitat putin contrariata si dupa ce au iesit din lift, a incercat sa-i explice lui Celine despre mormoni.
Acuma, pentru cei ce nu stiti, Celine este penticostala carismatica de origine mexicana si locuieste pentru o vreme la mine. Adesea avem “discutii” pe teme de credinta. Asa ca Celine incepuse vinerea trecuta cind am venit de la lucru sa–mi spuna cum a fost ziua ei…si parea nemultumita cred de cele ce-I spusese Monica. Banuiesc ca Celine se astepta sa-i iau partea…sau nu stiu exact ce se astepta. Tineti minte ca discutia asta nu are nimic de a face cu alti penticostali carismatici – banuiesc ca si ei cred ca nu toate drumurile duc la Roma si nu toate religiile care amintesc despre Isus Christos sint …crestine…Dar Celine, are ideile ei…personale cred – si crede ca trebuie sa te porti frumos cu toata lumea si banuiesc ca asta include faptul ca nu contrazici pe nimeni indiferent ce zice.
Dar eu…care nu prea cred ca trebuie sa fiu de acord cu toata lumea avui o schimbare brusca de dispozitie auzind cele de mai sus si intelegind frustrarea Monicai, am inceput sau mai bine zis am incercat sa incep a-i explica lui Celine ca Isus Christos despre care vorbesc mormonii nu este Isus Cristos al Bibliei…asa cum Dumnezeu nu este Allah din Coran…Parem ca vorbim despre aceeasi persoana dar de fapt ei si-au construit dumnezeii lor asa dupa cum le dictau interesele lor. Celine insa, cu o atitudine aroganta, si-a sters miinile ca era la chiuveta si s-a grabit sa se duca sa se imbrace sa mearga la biserica. Mi-a zis ca ea a fost botezata la 9 ani la mormoni si stie mai bine…
Oh…asta chiar ca mi-a pus rabdarea la incercare. Cum poti sa stai de vorba cu oamenii care se bazeaza doar pe simtamintele lor cind este vorba de credinta? Asa se simt ei bine…Oare nu asa s-au nascut multimea asta de religii? Din faptul ca oamenii au luat din Biblie numai bucatica aia care sa ii faca sa se simta ei bine? E ca si cum te-ai duce la Facultate sa devi doctor dar refuzi sa iei anumite cursuri – ca nu-ti pica bine din te miri ce motive. Asa n-ai sa ajungi doctor niciodata…
Ei, a trecut o saptamina si inca n-am apucat sa-i explic fetei asteia nimic– ca de cite ori incep, ea intrerupe- ea stie mai bine. Macar de ar asculta pina la capat. Ea spune ca tatal ei era betiv inainte de a trece la religia mormona. Si faptul ca tatal ei s-a lasat de bautura si a devenit un om cumsecade dup-aia, este pentru ea suficient ca sa spuna ca mormonismul este o religie buna. Si eu nu argumentez ca mormonismul nu poate avea in sine si laturi bune…DAR NOI CAUTAM DUPA ADEVAR in orice religie…Sint si minciuni frumoase pe lumea asta…uneori minciunile sint mai frumoase chiar decit adevarul- cel putin de moment!!!.
Este foarte periculos sa ne luam numai dupa simtaminte. Dumnezeu este un Dumnezeu real. Logica, legile lumii in care traim si ale intregului Univers au fost inventate de El- la fel si sentimentele noastre. Vroiam in seara aia sa-i spun lui Celine despre acest articol pe care l-am citit despre DNA si religia mormona. Dar inca pina astazi, o saptamina mai tirziu n-am avut sansa desi ieri si-a cerut scuze pentru atitudine…dar a continuat sa vorbeasca cu doua guri si sa asculte doar cu o ureche- cind ar trebui sa fie invers. Iar eu continui sa caut dupa unghiile pe care nu le am ca sa le rod cu dintii incercind sa arat o rabdare care se subtiaza pe zi ce trece…Doamne da-mi rabdare!!!
………………….
Citeva idei din articolul din CRI –Christian Research Institute:
-Evidenta DNA constituie o infruntare serioasa religiei Mormone care pretinde ca Nativii Americani sint descendenti ai unor colonisti Evrei care au venit in America pe vremea cind Ierusalimul a cazut prada Babilonului sute de ani inainte de Christos. Fondatorul Mormonismului - Joseph Smith, pretinde ca un inger pe nume Moroni i-a aparut pe vremea cind era de numai 17 ani si i-a spus de tablele de aur ascunse si ingropate in pamint  intr-o cutie de piatra in apropierea casei unde locuia in Palmyra, New York. Ingerul i-a spus de asemenea ca aceste table contin o “evidenta a fostilor locuitori ai acestui continent si sursa de unde provin”. Smith a gasit tablele si a publicat traducerea lor in 1830 si le-a intitulat…Cartea Mormona. De aici incepe religia mormonilor…
-Odata cu descoperirea DNA-ului, posibilitatea de a afla originea oricarei persoane a dat nastere la dorinta multora de a verifiva autenticitatea adevarului Cartii Mormonilor. Chiar unii dintre oamenii de stiinta mormoni au fost implicati in colectarea si studierea a sute de specimene de DNA luate de la bastinasii Americani. Toate acestea insa au dezvaluit ca bastinasii indieni de pe Continentul America provin fara nici o indoiala de undeva din Asia…
Asadar…aceste descoperiri nu verifica autenticitatea Cartii Mormonilor.
Iata articolul intreg…in traducerea facuta de computer. Nu este foarte reusita dar cei care inteleg limba engleza pot cauta varianta originala iar ceilalti pot intelege cel putin in mare despre ce este vorba. Mi-ar fi luat un timp prea lung sa traduc tot articolul...

ADN-ul Science Provocări LDS Istorie

DM520
Bill McKeever


Acest articol a apărut pentru prima dată în coloana Uita-te la News of the Christian Research Journal , volumul 27, numărul 1 (2004). Pentru informaţii suplimentare sau să se aboneze la Christian Research Journal du-te la: http://www.equip.org
dovezi ADN-ul oferă o provocare serioasă pentru afirmaţia lui Mormon care americanii nativi sunt descendenţi din coloniştii ebraică care au venit în America în jur de ora Ierusalim a scazut la sute babilonienilor de ani înainte de Hristos.
fondatorul mormonismului, Joseph Smith, a susţinut că un înger numit Moroni ia apărut atunci când a fost de 17 şi i-au spus de plăci de aur îngropate într-o casetă de piatră lângă casa familiei sale din Palmyra, New York. Îngerul a spus, de asemenea, Smith că plăcile de conţinea un "cont de foştilor locuitori ai acestui continent, şi sursa de unde au rasarit." Smith a preluat plăci, şi traducerea lui din ele a fost publicat în 1830 şi intitulat Cartea lui Mormon.
Pagina de titlu a Cărţii lui Mormon state este "o prescurtare de evidenţa persoanelor de Nefi, şi, de asemenea, de lamaniţi -. Scrise lamaniţi, care sunt o rămăşiţă a casei lui Israel" Tema principală a carte se învârte în jurul descendenţii de un profet numit Lehi, care a fost un descendent al lui Manase biblice, în conformitate cu Alma 10:03. Nefi şi Laman, doi dintre fiii lui Lehi, joacă un rol principal la începutul cărţii. Nefi este descris ca fiul dreaptă a lui Lehi Laman în timp ce este descris ca fiind rău. Ca urmare a comportamentului său rău, Laman şi cei care l-au urmat au fost blestemat cu pielea inchisa la culoare. Mormonii Mulţi cred că americanii nativi sunt descendentii negricios a lamaniţi.
Mai multe antropologi, biologi şi geneticieni au contestat această ipoteză, dar, probabil, nici una nu a câştigat notorietate în ultimele luni mai mult de Thomas Murphy, preşedinte al Departamentului de Antropologie de la Edmonds Community College în Lynnwood, Washington. Ceea ce face pretenţiilor sale asa de fascinant este că el este un membru al Bisericii Mormone.
Murphy insistă asupra faptului că Cartea lui Mormon, touted de către membrii colegi ai Bisericii lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă (Mormonii), ca "cea mai corectă carte de pe pământ," este incorectă atunci când susţine că americanii nativi sunt de origine evreiască. Într-un eseu intitulat 2002 "lamaniţi Geneza, Genealogie, şi Genetică", a declarat el, "Până în prezent, cercetarea ADN-ul dă nici un sprijin la credinţele tradiţionale Mormon despre originile americanii nativi."
Murphy observă că "cercetarea ADN-ul a fundamentat dovezile arheologice, culturale, lingvistice, biologice şi că o majoritate covârşitoare, de asemenea, puncte de la o origine asiatică pentru americanii nativi." Vorbind la un simpozion Sunstone (o reuniune anuală a mai savanţi liberal-minded Mormon) în Salt Lake City, în august 2002, Murphy a întrebat, "Acum ce facem ca mormonii fac? Avem o problemă. Convingerile noastre nu sunt validate de către ştiinţă "O astfel de concluzie a condus la său să fi fost convocaţi de către autorităţile mormon a unei audieri disciplinare.. Datorită un protest public, cu toate acestea, lui 08 decembrie 2002, cu numirea ei a fost amânată pe termen nedefinit.
remarcile publice lui Murphy, cu toate acestea, au fost îndeplinite cu critici dure de către membrii de rang înalt al Bisericii LDS. Unii l-au acuzat de a se comporta ca un "anti-Mormon," în timp ce alţii au încercat să respingă bursa lui ca pur si simplu defect. La data de 29 ianuarie 2003, o conferinţă a avut loc la Universitatea Brigham Young (BYU) pentru a discuta despre controversa ADN-ului. Michael Whiting, un biolog evolutionist si profesor la BYU, a oferit răspunsul său la pretenţiile lui Murphy, precum şi la comparaţia unele au făcut între Murphy şi Galileo. Whiting replicat: "Este o comparaţie inadecvat. Diferenţa este Galileo a primit dreptul de ştiinţă. Nu cred că Murphy are. "
De mai multe critici anterioare lui Murphy acum recunosc faptul că o mare parte din ceea ce spune el este adevărat. Ei, cu toate acestea, refuză să fie de acord cu concluzia lui Murphy că există dovezi care arată că atât Joseph Smith şi munca lui sunt incorecte.
Deşi Murphy a fost principalul beneficiar al criticilor din partea credincioşilor Mormon, el nu este singur în concluziile sale. În 2002 sa eseu el citează Michael Crawford, un antropolog biologic la Universitatea din Kansas. "Eu nu cred că există o iotă de dovezi care sugereaza un trib pierdut din Israel, ea a făcut tot drumul catre Lumea Noua", a spus Crawford. "Este o poveste mare, ucis de fapt urât." Sharing concluzii similare este Oxford genetician Bryan Sikes şi genetician rus Miroslava Derenko. Murphy de asemenea, ia act de faptul că a respectat BYU genetician Scott Woodward se numără printre cei care oferă puţine speranţe de a găsi vreodată o legătură între americani indigene şi evrei.
D. Jeffrey Meldrum şi Trent D. Stephens, doi biologi de la Idaho Mormon Universitatea de Stat ", a accepta datele publicate care se ocupă cu American origini nativ şi a vizualiza aceste date ca reprezentând rezonabil-asiatice conexiuni american." Într-un articol intitulat, "Cine sunt Copiii de Lehi? ", scris pentru Journal of Cartea de Studii Mormon , atât bărbaţii, cât recunosc că "datele acumulate până în prezent indică faptul că 99.6 la sută din nativ markeri genetici american a studiat până în prezent expune conexiunile din Siberia". "Ei au adaugat, nu a fost puţin în cazul în care niciun element de probă serios luate în considerare de către mainstream, comunitatea ştiinţifică, care ar indica o origine Orientul Mijlociu, sau de orice altă sursă de origine, pentru majoritatea americanilor nativi contemporan. "
Într-un eseu intitulat "Are probe de ADN respinge Cartea lui Mormon?" Mormon om de ştiinţă Jeff Lindsay a scris,
Pentru Cartea lui Mormon, acum se pare ca o ipoteza de secol al XIX-lea mulţi lideri şi membri ai Bisericii făcut cu privire la textul este incorectă. Mulţi oameni, nu ştie nimic despre rezolvarea timpurie a acestui continent în afara migraţiilor raportate în Cartea lui Mormon, presupune că toţi americanii nativi coborât doar din câteva grupuri mici, menţionate acolo. Această presupunere este greşit, la cele mai bune din cunoştinţele noastre. Acesta nu este sprijinit de text sau prin dovezi ştiinţifice (sublinieri în original).
Declaraţia lui Lindsay se ciocneşte cu un comentariu făcut de către autoritatea general LDS Spencer W. Kimball. Într-un articol intitulat iulie 1971, "Royal Blood", publicat în biserica-deţinute Ensign revista, Kimball, care la acea vreme a fost un apostol în Biserica LDS, a declarat,
Cu mândrie spun cei care vin la mine în birou ca o lamaniţi este un descendent de o Lehi care au părăsit Ierusalimul cu 600 de ani înainte de Hristos şi cu familia sa a trecut puternic adânc şi a aterizat în America. Şi Lehi şi familia sa au devenit strămoşii tuturor a şi Mestizo triburi de indieni din Nord şi de Sud şi America Centrală şi în insulele mării, în mijlocul istoriei lor au fost cei care au plecat în America de navele lor şi de a face sa dus la insulele mării (italice în original).
Kimball a mai târziu a devenit presedinte al 12-lea al Bisericii LDS.
Mormonii, cum ar fi Lindsay nu sunt singurii care se afirmă că Sfintilor din Zilele au fost interpretarea gresita grosolan Cartea lui Mormon pe această temă. Murphy observă că astfel de organizaţii ca Fundaţia pentru Cercetări şi Studii Antice Mormon (ferme), un savant Mormon apologetică de grup, sunt, de asemenea, "oferind interpretări revizioniste care încearcă să împace credinta si stiinta." El afirmă, "cercetarea ADN-ul poate face acest efort mai dificilă, deoarece punctele de vedere ale intelectualilor şi a celor de mormoni tradiţionale continuă să se diferenţieze. "
În lumina datelor actuale, mormonii multe le este dificil să accepte declaraţia din introducerea de Cartea lui Mormon care lamaniţi evrei sunt schimb "strămoşii principal al indienilor americani.", Oamenii de ştiinţă LDS si apologetii sunt acum insistând că de persoane menţionate în Cartea lui Mormon trebuie să-au confruntat cu alte grupuri, după sosirea lor în America, şi că, prin căsătorii, link-ul DNA în cele din urmă a devenit indescifrabil. Această teorie, cunoscută sub numele de "drift genetic", presupune că coloniştii lamaniţi a rămas întotdeauna un grup relativ mic, cu toate acestea, Spencer Kimball notat într-un mesaj de conferinţă aprilie 1947 că nefiţi şi lamaniţi o dată "numerotate de la sute de milioane de oameni de pe aceste două americane continente. "
Murphy insistă asupra faptului că o lectură literală a Cărţii lui Mormon nu acceptă ideea că populaţia lamaniţi a rămas relativ mici şi nesemnificative. În timp ce vorbeşte la un Salt Lake City Sunstone Simpozion în august 2003, el a subliniat că "dispariţia genetică a populaţiilor din Cartea lui Mormon nu este în concordanţă cu situaţiile în Scriptura care identifică mulţimi, multe mii şi milioane de descendenţi." El a continuat să spune, "Profeţii din Cartea lui Mormon a prezice persistenţa dintre descendenţii lui Lehi până în prezent şi dincolo."
În apărarea lui Murphy concluzie citată capitolul 12 din 1 Nefi din Cartea lui Mormon, care înregistrează o viziune de un înger văzut de către Nefi, fiul lui Lehi. În versetul 1 Nefi a fost spus, "Uită-te şi iată că sămânţa ta, şi, de asemenea, seminţele de fraţii tăi. Şi m-am uitat şi văzut pământul făgăduinţei, şi am văzut mulţimi de oameni, da, chiar aşa cum au fost în număr cât mai multe ca nisipul de pe mare,. "Page 33 din Cartea lui Mormon Student Manualul , care a fost publicat de Biserica LDS în 1979, spune: "" sămânţa ta ", ar fi nefiţi, şi" sămânţa de fraţii tăi "ar fi lamaniţi." În această viziune, Nefi a văzut "poporul a seminţelor de fraţii mei că au avut depăşi meu seminţe; ei au plecat în mulţimi pe faţa pământului. şi "Mormonii cred această profeţie a fost împlinită în jurul anului 421 la bătălia de la dealul Cumorah.
Murphy a reamintit publicului său că îngerul care ia vorbit lui Nefi a promis că "Dumnezeu nu vor avea de suferit ca neamurile vor nimici de tot amestecul de seminţe tale, care sunt printre fraţii tăi. Nici nu va suferi ca neamurile vor distruge seminţelor de fraţii tăi "(1 Nefi 13:30-31). Liderii LDS trecut au fost pe deplin convins că descendenţii din Lehi ar rămâne abundente şi ar putea fi identificate cu uşurinţă.
Curent LDS preşedintele Gordon B. Hinckley a afirmat că urmaşii lui Lehi pot fi identificate. Pe mai mult de o ocazie, Hinckley a folosit rugăciunile sale de consacrare la temple diferite Mormon pentru a valida ceea ce simte este veridicitatea Cartea lui Mormon.
În lui 06 martie 1999, rugăciunea de consacrare dat la Colonia Juárez Chihuahua Temple (în nordul Mexicului), Hinckley invocat Dumnezeu să "binecuvânteze Ta Sfinţilor că acestea pot continua să trăiască aici fără molestare. Mai trăiesc în pace şi securitate. Ele pot fi prosperat ca ei cultiva fermele lor şi să urmărească vocaţiile lor. Poate fiii şi fiicele tatălui Lehi crească în putere şi în îndeplinirea promisiunilor vechi le-a făcut în ceea ce priveşte. "
La 7 august 1999, LDS Biserica Ştiri tipărite rugăciunea de consacrare dat de preşedintele Hinckley la dedicarea templului din Guayaquil, Ecuador. El din nou identificat ceea ce el crede ca sunt literală descendenţii lui Lehi. "A fost un lucru foarte interesant pentru a vedea descendenţii tatălui Lehi în adunarea care s-au adunat în templu," a spus el. "Deci, foarte multe dintre aceste persoane au de sânge în vene Lehi lor, şi acesta este doar un lucru interesant pentru a vedea extraordinară răspunsul lor şi interesul lor extraordinară."
În aceeaşi problemă a Bisericii News că imprimate lui Guayaquil templu rugăciune Hinckley, un avertisment a fost emis în ceea ce priveşte "-numitele învăţat oameni care au lăsat intelect submina spiritual loc de acostare lor şi care ar încerca, de asemenea, să conducă pe credincioşi departe de cei care sunt numiţi de către Domnul să conducă. "Articolul continuat să spună," Nu sunt cei care simt că liderii noştri sunt în afara de contactul cu realităţile zilei. Ei ar încerca să conducă membri, înlocuind propria cunoştinţele lor pentru descoperire de la Dumnezeu pentru a profeţilor Săi problema. "Aceste cuvinte de precauţie nu au legătură cu ADN-ul, dar ele pot dovedi foarte confuză pentru membrul LDS, care ar dori să rămână credincios lui sau ecleziastice de conducere o vede încă o diferenţă între interpretările lor din Cartea lui Mormon şi a celor care provin din afara BYU.
Biserica LDS ar putea pune capăt controversei de a face o declaraţie oficială cu privire la linia de lamaniţi; cu toate acestea, acest lucru pare puţin probabil. Într-o încercare de a calma preocupările membrilor săi, biserica a publicat mai multe articole pe această temă ADN pe LDS site-ul oficial Biserica Web. Site-ul este clar să subliniem, totuşi, că articolele "nu sunt poziţii oficiale Bisericii sau declaraţii." Până la biserica decide fie să-şi apere sau să denunţe comentarii din partea liderilor săi, membrii care încearcă să fie cât mai consistent intelectual posibil în lor credinţă va continua să se confrunte cu dilema de a crede, fie ştiinţă sau "revelaţie din urmă-zi."
- Bill McKeever

4 comments:

Cristina said...

Este foarte greu sa convingi un mormon ca nu este crestin. Cel mai important de stiut este ca si lor li se ascund anumite lucruri de catre liderii lor, lucruri care i-ar face sa-si dea seama ca religia lor este una falsa.

Mormonii, insa, sint printre cele mai de treaba persoane pe care le-ai intilnit vreodata. Cineva cunoscut de aici a spus ca daca are pana de cauciuc sau i se strica masina pe marginea drumului, se roaga ca Dumnezeu sa-i scoata un mormon in cale, sa-l ajute. Ei sint oameni faini, pacat ca-s pacaliti :(

Rodica Botan said...

PRECUM ZICI...Dar tocmai pt ca sint oameni cumsecade nu ar trebui sa fim indiferenti si sa nu le spunem ADEVARUL...Pt ca Domnul Isus a murit ca "ORICINE" crede in El sa nu piara ci sa aiba viata vesnica..."Oricine "include pe...oricine...

cherie said...

De fapt in ce consta pacaleala? Chestia cu descendenta nu este ceva fundamental. Cine este Dumnezeu pentru mormoni? Ce este Isus pentru mormoni ?
Ei nu cred ca a existat Isus ?
Atunci ce li se spune de se considera crestini?
De fapt voi cauta pe wikipedia sa ma lamuresc.

Rodica Botan said...

Pentru mormoni Dumnezeu este un om ca ei care a ajuns dumnezeu si ei fiecare trag nadejde sa ajunga un dumnezeu ...in afara de femei care daca nu se poarta cum vor ei, barbatii nu isi vor trezi nevestele si vor ramine adormite pt eternitate.
Ca si musulmanii, ei recunosc pe Isus ca un profet oarecare...dar tocmai aici este prostia. Daca il recunosc pe Isus ca profet inseamna ca El a spus adevarul...chiar despre El insusi. Si daca este asa, El a spus ca este Fiul Lui Dumnezeu. Atunci nu mai este un proroc oarecare ...ci este parte din Dumnezeire, din Trinitate...ca tot El spune ca El si Dumnezeu Una sint...
Ori e laie, ori balaie...dar o scalda cu Domnul Isus ca sa aiba priza la credinciosi si sa creada ca si ei sint crestini...