24 January 2011

ALLAH SAU DUMNEZEU ( 3 )

Din “Unveiling Islam”
De Ergun Mehmet Caner & Emir Fethi Caner
Tradus Rodica Botan
Fatalismul, inima nesigurantei islamice…
“We sent not a messenger except (to teach) in the language of his (own) people, in order to make (things) clear to them. So Allah leads astray those whom He pleases and guides whom He pleases and He is Exalted in in power , full of wisdom (sura 14:4)”
(Traducerea mea-Noi n-am trimis un mesager decit sa-i invete in limba poporului lor, ca sa le clarifice lucrurile, Asa ca Allah ii conduce spre pierzare pe aceia pe care vrea sa-i piarda si ii sfatuieste bine pe cei care ii doreste si El este inaltat in putere si plin de intelepciune)
     Allah este inaltat si se simte bine in timp ce trimite oamenii in iad; acesta este partea fatalistica a Islamului. Fatalismul este credinta ca situatiile sint planuite dinainte pentru totdeauna in asa fel ca fiintele umane sint fara putere si nu pot schimba nimic – ci isi urmeaza destinul. In cazul asta Allah o sa trimita in rai pe cine vrea si in iad pe cine-i face placere.
     Nu degeaba nu este siguranta in Islam. Cineva poate sa fie cel mai credincios dintre credinciosi si totusi poate sa fie trimis in iad.. In mod paradoxal, un altul poate sa fie din cei mai rai si totusi sa ajunga in Paradis. Si nu trebuie sa te uiti mai departe decit la fondatorul Islamului, la Muhammad, sa vezi lipsa de siguranta si starile de neliniste produse de acest fel de a vedea lucrurile.

Mesajerul cel nesigur…
Muhammad a spus…”Pe numele lui Allah, sint Apostolul lui Allah si cu toate astea nu stiu ce va face Allah cu mine (hadith 5.266)
Muhammad se intreba despre propria lui salvare, chiar daca se considera cel mai mare dintre profeti, apostolul lui Allah insusi…Asadar, cum sa aiba musulmanii orice fel de sens de siguranta cind acela care le aduce aceasta credinta ( sau cum spun musulmanii- care a restaurat adevarul pentru ei), este el insusi ingrijorat?
   Musulmanilor li se porunceste in Coran sa fie “supusi lui Allah si Trimisului (mesajerul) Sau (sura 3:32) si sa-i urmeze exemplul” . In final insa, cu cit cineva este mai devotat intelegerii Coranului si cu cit este mai exemplar in a-l urma, cu atit mai putina convingere are ca va ajunge in Paradis. Chiar mai mult inca, cu cit cineva este mai sensibil la caderile sale morale, cu atit devine mai nelinistit din punct de vedere spiritual.

5 comments:

viorica abbu said...

eu ma situez la o extrema,autorul articolului la o alta extrema.
Interesanta parerea celor ce situeaza mai la mijloc....!!

cherie said...

Nu stiu dece s-a pornit o "miscare spirituala" prin care se cauta despartirea Dumnezeului crestin de Allah. Exista un singur Dumnezeu, Cum poti crede ca daca unii il cred iertator iar altii razbunator, sau suparacios inseamna ca exista mai multi Dumnezei?
Cum vor sa il multumeasca pe acelasi Dumnezeu musulmanii crestinii sau evreii e treaba lor.
(Asa cred eu)

Rodica Botan said...

Nu s-a pornit nici o miscare cherie...Allah si Dumnezeu nu sint aceeasi persoana. Si Biblia si Coranul nu aduc oamenilor acelasi mesaj...Si nu toate drumurile duc la Roma...
Din ce spune Coranul de exemplu, singurul mod sigur de a ajunge in Paradis este jihadul...altfel nu esti sigur. Conform Bibliei, singura cale este Isus Christos...si esti sigur de ea.
Aceste doua religii nu au nimic in comun...chiar si putinele detalii furate de Muhhamed din credinta crestina sint prezentate eronat (Maria mama lui Isus casatorita cu Zaharia, tata lui Ioan Botezatorul...si altele...) Iar Biblia nici nu mentioneaza de ei ca islamul inca nu exista.
Hai sa incercam un exercitiu...auzi vorbindu-se despre cineva (pe care tu nu il cunosti personal) de la citiva cunoscuti...si tragi concluzia ca se vorbeste despre aceeasi persoana...nu se potriveste exact dar ...parca seamana cumva.
Cunosti tu personal persoana si vei stii cu precizie daca este sau nu aceeasi persoana. Chiar daca seamana in unele privinte, sint detalii clare care te vor oprii sa faci confuzia. Ba mai mult la un moment dat ai sa spui...nu! cunosc pe cutare...nu este in caracterul lui asa ceva.
Asa este si cu Dumnezeu si Allah...trebuie sa cunosti pe Dumnezeu in persoana...intim...nu din auzite si din povestile altora. Nu din traditii...nu din ce au spus altii despre Biblie...ci din ce mi-a spus El mie personal citind Cuvintul Lui.
Ar insemna ca avem un dumnezeu cu mai multe personalitati sau schizofrenic daca zicem ca ce zice Coranul si ce zice Biblia sint cuvintele aceluiasi personaj...
Asta este parerea mea...

cherie said...

Mu mai comentez.

Rodica Botan said...

Imi pare rau ...NU AM INTENTIONAT SA TE SUPAR...am scris doar ce cred.