08 October 2010

TE MISTI CA...MELCUL?

Dennis Fisher
Tradus Rodica Botan
Una dintre amintirile cele mai vechi pe care le am din copilaria mea, este o amintire despre melci…Aveam o gradinita cu flori in spatele casei si eu eram fascinat de aceste creaturi mici cu casuta in spate care alunecau parca pe burtica lor umeda, cu ochii aceia mici pe care ii ridicau ca si niste telescoape minuscule…Dar ce ma fascina si atunci si acuma este…cit de incet calatoresc aceste creaturi.

Cit de incet? Un studiu a aratat ca un melc calatoreste 0.00758 mile pe ora- sau 40 ft pe ora. Nu degeaba noi spunem…"te misti ca un melc", atunci cind vrem sa-i spunem cuiva ca se misca incet.

Si cu toate ca un melc se misca cu "viteza melcului", melcul are totusi o virtute pe care multi o dorim si pentru care trebuie sa luptam mult sa o dobindim. Aceasta virtute este perseverenta. Un predicator cunoscut din secolul al 19-lea, Charles Spurgeon a facut o observatie comica…"cu perseverenta pina si melcul a ajuns sa se imbarce in Arca lui Noe."

Din cele spuse de Apostolul Pavel, perseverenta este un component cheie in dezvoltarea caracterului cuiva. El explica ca "necazurile aduc perseverenta (Romani 5:3 "caci stim ca necazul aduce rabdare")…si pe acea temelie se construieste caracterul si "nadejdea" noastra (versetul 4). Cuvintul original din greaca care s-a tradus - perseverenta, inseamna "consistenta in inaintare si putere de a suporta".Si expresia a fost folosita ca sa descrie pe credinciosii care au indurat multe incercari dureroase in umblarea lor prin credinta si au inaintat si au facut progrese in ciuda acestor incercari.

Te-au incetinit cumva si pe time necazurile si problemele vietii in umblarea ta prin credinta…ca ai ajuns sa inaintezi ca si melcul? Prinde curaj! Dumnezeu nu cere sa te grabesti sa treci linia de sosire. El asteapta doar sa faci progrese in a...persevera.

2 comments:

Marta said...

Oare se potriveste?:



- Buna ziua, melculet –
Zise cioara cu dispret
Unui melc ce, cocotat
Pe un arbore inalt,
Sta lipit de-o frunzisoara
Si cu coarnele afara –
Rogu-te, spune-mi si mie
Prin ce mare maestrie
Te-ai urcat aicea sus?
Tu ce pan’ ieri, fratioare,
Erai calcat in picioare,
Si astazi unde-ai ajuns!
Melcul rase cu ironie
De a cioarei nerozie
Si acest raspuns i-a dat:
- Ca multi oameni ce in lume
Au ajuns a-si face nume,
M-am tarat si m-am urcat.

cella said...

da, ma va din melcul ce se taraie pe burta ca sa ajung la arca ... intreband cat mai e ?
Va rog faceti liniste sa aud raspunsul ... ;)