01 October 2010

Tratind lipsa de respect

Disciplina inseamna in cele din urma…respect
Handling Disrespect
Discipline boils down to respect
by Alice Crider
Tradus Rodica Botan

Doi dintre copiii tai se cearta, un altul nu vrea sa isi adune jucariile si numai ce ai descoperit ca fata ta adolescenta, s-a tatuat fara stirea sau permisiunea ta. Esti terminata si tot ce vrei in momentul asta este nitica pace…

Sa stii ca nu esti singura in situatia asta. Pentru majoritatea parintilor, disciplina copiilor este o lupta zilnica. Cind este vorba de disciplina in casa mea insa, toate se reduc la o singura regula - respect!

Lipsa de respect este radacina principala a neascultarii. Uitindu-ne in Scriptura, Adam si Eva au pacatuit pentruca n-au respectat porunca Lui Dumnezeu. Cain l-a omorit pe Abel pentruca nu a respectat viata fratelui sau. Minciuna, furtul, vandalismul, ura si neascultarea cresc din atitudinea de lipsa de respect impotriva unui om sau unui lucru.

Cind copilul mic trage catelul de coada sau cind adolescentul isi roteste ochii in cap - ai ghicit - este lipsa de respect.

Cind corectezi pe copil, explica-i cum actiunile sau cuvintele lui au fost lipsite de respect, si apoi cere-i sa se gindeasca la altceva care ar fi putut face (o alta alternativa) care sa fie mai in ton cu politetea. Astfel, nu numai ca vei corecta niste apucaturi nepotrivite, dar ii dai posibilitatea copilului tau sa invete si sa practice atitudini potrivite si valoroase care sa-i foloseasca in viitor in viata.

Sintem in chestia asta impreuna (In it together)

Oricare ar fi forma de disciplina pe care o alegi, administreaz-o in mod respectuos. Copilul tau nu va invata nimic daca iti pierzi controlul. Daca vrei sa aiba respect in viata, tu esti cel care trebuie sa fii un model pentru el. Ai grija de tonul si nuanta vocii tale tot timpul, in special in momentele cind copilul tau este in toanele lui rele. Vorbeste cu el cu respectul pe care il dai oricarui alt individ, nu vorbi cu el ca si cind ar fi un criminal.

Cind copiii mei erau mai tineri, m-au auzit spunind de multe ori " nu trebuie sa agreezi cu mine si nici sa iti placa de mine in momentul asta, dar trebuie sa ma respecti". Ei stiu ca nu accept nimic mai putin, si stiu ca si eu am sa le dau tot respectul.Cind situatia este cu privire la altcineva, raspunsul meu este…"Familia noastra trateaza oamenii ( sau animalele sau posesiile ) cu respect." Folosind cuvintul "noi" va face pe copilul tau sa inteleaga ca aceasta corectie nu este numai despre el sau despre infractiunea respectiva. Respectul in viata inseamna ca pastram un standard care este bun pentru toata lumea. Nu trebuie memorizata o lista lunga de reguli. Nu trebuie sa sortezi prin fiecare incident sa vezi care anume regula nu a fost respectata, ca sa decizi ce pozitie sa iei in cazul respectiv. Facind respectul ca standard de viata care nu se negocioaza, faci ca intelegerea si procesul de educatie sa fie mai usor.

Recompensa (The reward)

Conceptul de a pune accent pe respect si de a da onoare oamenilor este un concept biblic. Credinciosilor li se spune sa respecte legile ( Proverbe 13:13), sa isi respecte parintii ( Deutronom 5:16) si sa traiasca o viata respectabila (1Tesaloniceni 4:11-12. Respectul fiind folosit in intreaga Scriptura ca si urzeala intr-o tesatura, duce la crearea unei fundatii puternice pentru familie si ofera o recompensa substantiala.

Cind asez un standard de respect in casa mea, recompensa este relatia care o am cu membrii familiei mele. Copiii mei devin oameni ai caror prezenta este placuta si dorita. Ei se incred in mine pentruca ii respect si cred in ei. Pacea domneste peste casa mea si exista o comunicare buna intre membrii ei.Dar nu am putut face acest lucru singur. Dumnezeu a fost ghidul meu si suportul ce l-am avut. Intelepciunea Lui si atotputernicia Lui m-a purtat intr-o vreme cind ma simteam prea plapind sa mai lupt. Ajutorul Lui a venit in momentele cind ma simteam neputincios. Si in toate, El a fost modelul meu de inspiratie cind am stabilit standardul de respect in casa noastra.

4 comments:

cherie said...

da, respectul daca ti-l pierzi il recastigi greu.....

Anonymous said...

Uf! adolescenta! De multe ori esuez la capitolul lunga randare. Chiar as spune ca as avea nevoie de astfel de articole, caci la consiliere nu cred sa am acces vreodata. Imi amintesc de bunica mea ca atunci cnd noi nepoatele greseam in vre un fel, primul lucru care il spunea era "Doamne ai mila de mine si da-mi lunga lunga rabdare." Iar apoi intorcandu-se spre noi spuea: "Dumnezeu sa va binecuvanteze" iar in continuare urma mustrarea si apoi solutia pentru a nu mai repeta pe viitor pentu greselile respective. Invariabil asa incepea o corectie de aei. De multe ori am reusit sa fac si eu cu copii mei astfel dar mi-e rusine sa spun si de cate ori am esuat lamentabil. Dintre toate "meserile" care exista cea de parinte mi se pare cea mai complexa , grea si responsabila...
Carmen

Rodica Botan said...

cherie...sint oameni care cer sa fie respectati, fara sa inteleaga ca respectul nu cade para malaiata de nicaieri...ci se dobindeste in timp...

Rodica Botan said...

Carmen...si mie mi-ar fi prins bine informatiile astea pe vremea cind ma straduiam sa cresc copii cu bun simt si caracter...de aia cind gasesc cite un astfel de articol - simplu si pe intelesul nostru- il traduc si il distribui. Poate , poate ajuta pe cineva...vreo mamica exasperata, vreun tatic istovit si ingrijorat de starea de drept si de fapt a casei lui...