13 October 2010

OCOLESTE SCURT-CIRCUITELE...

Avoiding Spiritual Short-Circuiting

Jonathan Falwell
Tradus Rodica Botan

In urma cu citeva saptamini, serviciul de trimis mesaje Twitter a fost "hacked" ( nu stiu cum sa traduc?!), cauzind probleme celor care folosesc Twitter, asa anuntau sursele de news, si spuneau ca cei care folosesc Twitter au primit mesaje doar pe jumatate sau popup nedorite.

Eu sint unul care folosesc aceste servicii - spune Ionathan Falwell (@jonathanfalwell) si trimit cereri de rugaciune, observatii spirituale si notite personale acelora care urmaresc comentariile mele. Este un program placut si adesea imi da multe satisfactii putind sa tin astfel legatura cu prieteni de pe tot cuprinsul pamintului.

Dar tehnologia poate fi o colega eratica in lumea asta moderna. Celulare, computere si alte unelte contemporane sint sensibile si pot fi bruiate sa inceapa sa functioneze nebuneste - de obicei cind nici nu ne asteptam. Aceste tipuri de dificultati ocazionale au tendinta sa fie si teritoriale - in aceasta lume nebuna in care traim si in care sintem dependenti de aceste unelte tehnologice.

Problema cu Twitter mi-a dat insa de gindit acum citeva saptamini - si am facut astfel citeva observatii:

1. Tehnologia adesea nu functioneaza - dar cind este vorba de relatia noastra cu Isus Christos nu avem aceasta problema. El este totdeauna loyal si stabil cu noi ( Proverbe 18:24) si cind dam de impotriviri, poti sa te bazezi ep El sa fie prezent (Proverbe 17:17). Atit de diferit de uneltele noastre tehnologice moderne, Isus n-are nici o intrerupere sau defectiune in metoda Lui de a tine legatura cu noi; legatura cu El este perfecta si este prezent si gata de interventie in orice moment in care avem nevoie de ajutor. Sursa de putere pentru Domnul nostru este Tatal, Dumnezeu Atotputernic, si nu este nici o posibilitate ca aceasta sursa sa fie lipsita de putere vreodata sau sa sufere defectiuni tehnice.

2. Noi, in acelasi timp sintem ca si o masinarie avansata a timpului nostru, cind este vorba de relatia noastra cu Dumnezeu. Parca functionam bine pentru o vreme dar dintr-o data facem un scurt -circuit, ca sa zic asa, si conectia noastra solida cu Dumnezeu se intrerupe. Nu este vina Lui, pentru ca stim ca El nu ne paraseste cu nici un chip. Problema exista la noi; noi deseori ne pierdem concentrarea si ne lasam atrasi de lucrurile din jur. Ca si Twitter, ceva ne deranjeaza si ne intrerupe si citeodata face ca viata noastra sa o ia razna.

Cind acest lucru se intimpla, trebuie sa gasim o modalitate sa ne reconectam cu Dumnezeu, asa cum tehnicienii la Twitter au facut tot posibilul sa-si puna produsul lor - on line, sa-l conecteze . Dar cum facem?

Cu citiva ani in urma, autorul Jerry Bridges a scris o carte intitulata…"The Practice of Godliness” (NavPress, 1996), (Practicarea Dumnezeirii), in care a scris…"Dumnezeu vrea sa fim dependenti de El chiar si atunci cind asta ne costa. Asta face distinctie intre credinciosie dumnezeiasca si dependenta obisnuita a societatii seculare."

Crestinii au nevoie sa reflecte Sursa de Putere de care am vorbit mai nainte, nu sa depinda de ei insisi ca sa poata sa strabata prin viata. Aceasta conectie cere de multe ori sacrificiul nostru pentru Dumnezeu. Dar ca recompensa, Dumnezeu ne dezvaluie noi si minunate lucruri despre E Insusi si ne da putere prin Spiritul Sau . De aceea trebuie sa punem la o parte timp in fiecare zi ca sa fim siguri ca sintem conectati cum trebuie cu Dumnezeu. Aceasta se face prin rugaciune, citirea Bibliei, devotii personale si reflectii .

Dr. John Oswald Sanders (1902 - 1992), odata director al Overseas Missionary Fellowship, spunea…"Este imposibil pentru un credincios, nu conteaza ce experienta are, sa aiba o relatie buna cu Dumnezeu daca nu isi face timp sa petreaca timp cu Dumnezeu. Petreceti timp suficient cu El; mai bine neglijeaza alte treburi, decit sa-L neglijezi pe El."

Asta este o solutie simpla…si totodata problematica citeodata - petrece timp cu Dumnezeu. Trecem printr-un timp hectic al anului. Copiii sint inapoi la scoala si ocupati cu activitati si teme; alegerile vin, sarbatorile se apropie; in weekends - fotbalul si alte interese. Cu alte cuvinte o groaza de lucruri care sa scurt-circuiteze relatia noastar cu Isus Christos…daca le lasam sa o faca.

Va sfatuiesc acum sa fiti determinati in inima voastra sa stati conectati la Puterea Dumnezeiasca care traieste in voi…si petreceti cit mai mult timp cu Dumnezeu.

2 comments:

cherie said...

Va sfatuiesc acum sa fiti determinati in inima voastra sa stati conectati la Puterea Dumnezeiasca care traieste in voi…si petreceti cit mai mult timp cu Dumnezeu.

Daca Dzeu este in noi cum putem sa nu petrecem tot timpul cu el ?
A fi "determinati" nu depuinde de noi ci de imprejurari.

Rodica Botan said...

Poate e traducerea...Am undeva niste articole care le-am scris dupa un retreat unde am avut o olarita care ne-a tinut citeva lecturi nemaipomenite. In Biblie Domnul Isus face adesea comparatie intre om si oala, si Creator si Olar. Olarul face ce vrea cu lutul Lui. Unele oale de cinste altele de folosinta. Nu toate oalele sint la fel. Sint multe observatii facute de ea despre acest subiect. Unul insa mi-a ramas in minte. In timp ce lucra pe roata la o oala, ne-a aratat cum Mina olarului sta in oala si dinauntru cu mina lucreaza la forma oalei. Asa am inteles prezenta Lui Dumnezeu in noi. Daca il lasam - El lucreaza lutul care sintem noi si ne formeaza si ne creaza intr-o forma speciala, unica...
Cum nu-l putem lasa...sau cum va fi ca mina se retrage din oala? Daca lutul are impuritati, atunci oala nu se face bine, impuritatile alea trebuie scoase din lut inainte de a continua. Uneori impuritatile sint atit de mari sau multe ca oala trebuie stricata, lutul analizat si curatat si poate framintat din nou. Mina se retrage din oala si ramine lutul singur...un bot urit fara forma. Asa putem pierde partasia cu El...(raspuns la prima intrebare).

A fi determinati depinde de noi. Am fost creati fiinte libere. Ni s-a spus sa nu mincam din pomul cunostiintei binelui si raului si totusi Eva a luat din fruct si a dat si lui Adam. Au fost determinati sa nu-l asculte pe Dumnezeu...desi li s-a explicat ca vor fi consecinte. Asa si noi oamenii...stim ca viata este finita, stim ca exista ceva dincolo si ca vom da socoteala...si totusi aminam sau neglijam sau ignoram luarea unei decizii. Decizia este la fel de usoara ca si alegerea Evei. Biblia spune ..."Alege astazi cui vrei sa-i slujesti". Asta nu inseamna ca promitem perfectiune ca nu avem - asta inseamna ca facem o alegere si ne tinem cit se poate de ea...uneori gresim, dar ne ridicam si continuam, perseveram in ceea ce am ales. Cind alegi sa mergi la scoala nu poti garanta ca ai sa iei numai note de 10. Dar daca esti determinat sa sfirsesti scoala...ai sa continui , ai sa perseverezi pina cind graduezi... (asta este ce cred despre a doua nedumerire).
Si la al treilea punct pe care il adaug de la mine...imi face o deosebita placere sa discut cu tine cherie...Astazi am avut deja doua ore de nebunie pe aici la lucru si nici nu-ti imaginezi ce bine mi-a picat pauza asta de citeva minute sa iti raspund...
:)