23 October 2010

MOMENTE DE PESTE SAPTAMINA -4 -



Am nimerit sa trec pe linga un "garage sale"...de carti. Inca n-am mai vazut unul la fel. Era plin de carti si in garaj si pe drive way. In garaj rafturile erau chiar mai inalte decit cele de afara si numai atita loc intre ele sa te poti misca. Rafturile erau pe roti, asa ca omul numai ce le tragea afara din garaj...Ce-o fi avut in casa.?..Nu stiu. Dar am stat printre cartile alea o vreme si am gasit citeva carti interesante. Era si mult gunoi...e drept...
Nu stiu de unde le-o fi luat, ca l-am intrebat si nu mi-a spus. Poate s-o fi desfiintat vreo biblioteca sau ceva...dar am simtit ca ma apuca febra cititului cind m-am aflat printre atitea carti. Doar atit ca in ziua de astazi oricine poate tiparii orice. Bani sa ai. Iti trebuie discernamint sa stii ce citesti - si multa grija sa vezi ce carti citesc copiii mai ales. Si cu toate astea...cu toata multimea acestor carti, si toate informatiile de acolo, poti sa faci zama pe ele...ca nu orice cuvint este un cuvint de viata; sint multe cai dar numai una este Calea Vietii.
Diavolul pune la indemina noastra multe cuvinte. Nu vorbesc despre toate cartile ca fiind rele, ca sint si carti bune; doar ca trebuie sa stim sa alegem. Azi dimineata vorbeam la telefon cu Cristina de pe blogul...
http://enjoyinghomeschooling.wordpress.com/. Ea face homeschooling cu fetele ei dar invata si copiii la Biserica. Imi spunea ea de un sistem pe care il foloseste sa invete copiii sa judece valoarea cartilor sau a filmelor pe care le vad in raport cu Adevarul Bibliei. Mi-a povestit un pic si am ramas foarte impresionata. Abia astept sa puna pe blog ceva in legatura cu acest sistem de a cintari si judeca tot ce este in jurul nostru. Pentru copiii mai ales care se confrunta cu atitea lucruri noi in viata este o chestie excelenta.
Mi-am amintit de o vorba veche care se potriveste aici..."da unui om un peste si il hranesti odata. Invata-l sa pescuiasca si nu va mai flaminzii niciodata". Asa si cu chestia asta. Invatind copiii sa gindeasca este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le putem darui copiilor nostri sau nepotilor nostrii.
Uitindu-ma la pozele astea de mai sus pe care le-am facut saptamina trecuta,  realizez cit de multe lucruri ne arunca diavolul in fata, informatii de tot felul. Undeva pe rafturile alea erau si ceva carti bune; dar iti trebuie intelepciune ca sa le gasesti - si trebuie sa iti dedici din timp si sa vrei sa faci o selectie potrivita. Cum ai sa stii sa deosebesti binele de rau, intelepciunea de siretenia diavolului? Doar daca esti adincit in Adevar- in Cuvintul Domnului si in Legile Lui ai sa stii sa gasesti ceea ce este bun , ceea ce duce la viata, ceea ce este placut si demn de a fi citit si de a fi trait.
De aia ar trebui sa alegem citirea Bibliei ca lectura preferata. De acolo sa invatam cum sa facem alegeri potrivite zilnic si in orice privinta. Timpul este cel mai valoros element din viata noastra si daca-l risipim citin de pilda orice ne cade in mina...vom pierde timp pretios digerind la mizerii de tot felul.
Si acum o intrebare...Ce carte ai citit ultima data?

1 comment:

Cristina said...

Vai, Rodica, vrei sa ma imbolnavesti??? Atita multime de carti la un garage sale nu am vazut niciodata!!!

Inca ma gindesc daca sa pun ceva despre ce am vorbit...nu stiu daca exista interes.