12 January 2010

PREDICA DIN 3 IANUARIE 2010...

IN MINA OLARULUI…
Pastor Dr. Aubrey McGann

Asta a fost titlul predicii de duminica dimineata, prima duminica dupa anul nou. Si pentruca am petrecut in urma cu un an citeva zile cu o olarita crestina, si pentruca am invatat o groaza de lucruri de la ea despre oale si lut si olar si cioburi, am crezut ca stiu aproape tot ce este de stiut. Dar cuvintul Lui Dumnezeu este un izvor nesfirsit de intelepciune …motiv pentru care am invatat din nou lucruri noi despre acest subiect, si vreau sa va impartasesc si voua din ele…

La inceput de an, mai toti ne facem cite un plan…si ne promitem noua insine o multime de lucruri. Cel mai adesea aud oameni de virsta mea promitind solemn ca o sa slabeasca in anul care vine…ca o sa isi plateasca datoriile…si multe alte planuri. Spunea pastorul insa, si cu drept, ca asa cum noi ne facem planuri la inceput de an, si Dumnezeu isi face un plan cu noi. Biblia spune ca planurile Lui Dumnezeu nu sint planurile noastre…ca noi facem planuri dar numai Dumnezeu aduce implinirea. La inceput de an…ne-am intrebat oare ce plan are Dumnezeu cu noi anul asta? Eu stiu ca abia acum…m-am dezmeticit sa-mi pun intrebarea.

-IEREMIA 18:1-4…"Cuvintul vorbit lui Ieremia din partea Domnului si care suna astfel: "Scoala-te si pogoara-te in casa olarului; acolo te voi face sa auzi cuvintele Mele!" Cind m-am pogorit in casa olarului, iata ca el lucra pe roata. Vasul pe care-l facea n-a izbutit, cum se intimpla cu lutul in mina olarului. Atunci el a facut un alt vas, cum i-a placut lui sa-l faca."

Olarul, cind lucreaza la roata …are deja un plan …El stie ce oala vrea sa faca si nu chinuie lutul de pomana …asa , la intimplare sa vada ce-o iesi din el…El poate alege sa faca o farfurie, o vaza, un ghiveci de flori sau…o simpla cana de baut apa. Este treaba olarului sa decida ce-o sa iasa din lut…Daca transferam aceste idei la Olarul care este Dumnezeu si la lut…care sintem noi, putem spune fara nici un dubiu ca roata olarului reprezinta circumstantele vietii noastre…miinile olarului, sint presiunea pe care Dumnezeu o pune incercind sa ne modeleze dupa voia Lui. Acuma din nefericire Dumnezeu (Olarul) nu totdeauna reuseste sa isi faca voia Lui cu lutul (noi, oamenii). Si desi miinile Lui nu gresesc in a modela…lutul are metehnele lui si nu se lasa modelat . Cum ne modeleaza? Care este modelul? El are un plan…dar are si un model…

A. OLARUL NE MODELEAZA DUPA MODELUL LUI…(CARE ESTE FIUL SAU - ISUS CHRISTOS).

Cit de mult am aratat anul trecut ca si Fiul Sau?

-ROMANI 8:29…"Caci pe aceia, pe care i-a cunoscut mai dinainte, i-a si hotarit mai dinainte sa fie asemenea chipului Fiului Sau, pentruca El sa fie cel intii nascut dintre mai multi frati.

-2 CORINTENI 3:18…"Noi toti privimcu fata descoperita, ca intr-o oglinda, slava Domnului, si sintem schimbati in acelasi chip al Lui, sin slava in slava, prin Duhul Domnului."

B. OLARUL NE CONFORMEAZA SCOPULUI SAU. Ne-am lasat nopi anul trecut schimbati, conformati de mina lui in modelul- Isus Christos, asa cum este voia Olarului? A avut Olarul succes cu noi? Dumneeu are un scop cu noi cind ne modeleaza si ne conformeaza scopului sau…pt ca vrea sa ne foloseasca la ceva in lucrarile sale. El vrea ca sa-si aduca glorie prin noi. Ne-am conformat acestui scop? Scopul nostru nu este sa plutim linistiti prin viata…ci sa aducem roada Duhului…Ca sa facem Voia Lui trebuie sa devenim mai iintii vasele cu care EL poate sa lucreze…si pt ca modelul este Domnul Isus, trebuie sa devenim cit mai mult ca El.

-1 PETRU 2:9 " Voi insa sinteti o semintie aleasa, o preotie imparateasca, un neam sfint, un popor pe care Dumnezeu si L-a cistigat ca sa fie al Lui, ca sa vestiti puterile minunate ale Celui ce v-a chemat din intuneric la lumina Sa minunata."

-IOAN 15:16…"Nu voi M-ati ales pe Mine; ci Eu v-am ales pe voi; si v-am rinduit sa mergeti si sa aduceti roada…"

-ROMANI 12:6-8 " Deoarece avem diferite daruri, dupa harul care ne-a fost dat: cine are darul proorociei, sa-l intrebuinteze dupa masura credintei lui. Cine este chemat la o slujba, sa se tina de slujba lui. Cine invata pe altii sa se tina de invatatura."

Avem in noi dorinta sa implinim planul Lui in noi in anul care vine?

2.DUREREA OLARULUI... "Vasul pe care-l facea n-a izbutit, cum se intimpla cu lutul in mina olarului…" Cind planul olarului nu reuseste …acest lucru produce durere olarului…" Motivele pentru care nu reuseste vasul…

A. DIN CAUZA IMPURITATILOR. Cind o bucatica de obiect strain este in amestecul fin al lutului…aceea bucatica trebuie scoasa afara, lutul este din nou adunat intr-o gramajoara si olarul incepe din nou procesul de lucru. Cind in viata noastra lasam ascuns pacatul…minciuna, hotie…clevetire, etc. mina olarului o simte, ochiul o vede si impuritatea respectiva trebuie scoasa afara si procesul de formare a vasului trebuie repetat.

-ISAIA 59:1-2…"Nu, mina Domnului nu este prea scurta ca sa mintuiasca, nici urechea Lui prea tare ca sa auda, ci nelegiuirile voastre pun un zid de despartire intre voi si Dumnezeul vostru; pacatele voastreva ascund Fata Lui si-L impiedica sa v-asculte."

Trebuie sa ne ocupam de pacatele din viata noastra; daca nu renuntam la ele, daca nu le dam afara , Dumnezeu nu poate sa continue sa lucreze vasul nostru. Sintem foarte perceptivi la pacatele altora pe care avem tendinta sa le vedem uriase pe linga ale noastre (pe ale noastre avem inclinatia sa le ignoram ). Pentru noi mai gasim si scuze… In astfel de situatii Olarul trebuie sa-si schimbe planul si probabil sa renunte la planul initial si sa creeze o alta oala, pentru o alta trebuinta...In mare spus, impuritatile din lutul nostru trebuie scoase ca altfel procesul de a face oala se opreste...Vom fi vreodata fara impuritati? Nu...dar trebuie sa tinem o relatie strinsa cu Olarul, care poate sa ne curete lutul...

-Romani 7:22-25..."Fiindca dupa omul din launtru imi place Legea Lui Dumnezeu; dar vad in madularele mele, o alta lege, care se lupta impotriva legii primite de mintea mea, si ma tine rob legii pacatului, care este in madularele mele. O, nenorocitul de mine! Cine ma va izbavi de acest trup de moarte?...Multumiri fie aduse Lui Dumnezeu prin Isus Christos, Domnul nostru!... Astfel dar, cu mintea, eu sluhesc legii lui Dumnezeu; dar cu firea paminteasca, slujesc legii pacatului."

B. DIN CAUZA IMPERFECTIEI. Impuritatile noastre sint cauza imperfectiei noastre. Dumnezeu vrea ca sa marturisim aceste pacate (impuritatile) ca astfel sa se poata ocupa de noi si sa ne transforme starea noastra imperfecta intr-o stare cit mai apropiata de aceea a Fiului Sau- care a fost si este perfect. Unii avem impresia despre noi ca sintem destul de buni...Ce eroare. Atita vreme cit sintem pe pamint acest proces de curatire a impuritatilor trebuie sa continue...Un credincios satisfacut cu el insusi este totdeauna in pericol...

-Apocalipsa 3:2 ...""Vegheaza, si intareste ce ramine, care e pe moarte, caci n-am gasit faptele tale desavirsite inaintea Dumnezeului Meu."

-Matei 5:48..."Voi fiti dar desavirsiti, dupa cum si Tatal vostru cel ceresc este desavirsit." Dumnezeu stie ca sintem doar lut...dar se uita la inima noastra sa vada daca dorim sa fim dupa placul Lui...daca ne straduim sa fim ca El...

ACUMA...ADEVARUL FIE SPUS...PROBLEMA ESTE TOTDEAUNA CU...LUTUL. Nu Dumnezeu este de vina de oala mea...Procesul Lui este bun...dar lutul meu nu este suficient de bun. Problema e la noi.

3. OLARUL ARE RABDARE. Ceea ce mi se pare important pentru mine si pentru altii ca mine este faptul ca Dumnezeu nu arunca lutul...El schimba planul, si face altceva din lut (din mine)...dar nu ne leapada..."Atunci el a facut un alt vas, cum i-a placut lui sa-l faca." Dumnezeu are indelunga rabdare si incearca din nou...

A. OLARUL SCOATE USOR, CU GINGASIE, IMPURITATILE (PACATELE). Trebuie doar sa acceptam ca El sa le scoata din viata noastra si sa nu contam pe cit sintem noi de puternici sa facem aceste schimbari.

-1 Ioan 1:9..."Daca ne marturisim pacatele, El este credincios si drept, ca sa ne ierte pacatele, si sa ne curateasca de orice nelegiuire." Nu numai ca ne iarta, dar ne si curata. Si ne curata si de acele pacate pe care nu le stim...dar trebuie sa-i cerem sa ne curete si sa ne ierte.

-Ioan 8:10-11 "Atunci S-a ridicat in sus; si cind n-a mai vazut pe nimeni decit pe femeie, Isus i-a zis: "Femeie, unde sint pirisii tai? Nimeni nu te-a osindit?" "Nimeni, Doamne", i-a raspuns ea. Si Isus i-a zis:" Du-te si sa nu mai pacatuiesti." (cit de gentil inlatura impuritatile din viata noastra...) El trebuie sa le inlature din cauza sfinteniei si a dreptatii Lui...dar in timp ce le inlatura ...le si iarta.

-Ioan 5:14..."Dupa aceea, Isus l-a gasit in Templu, si i-a zis: "Iata ca te-ai facut sanatos; de acum sa nu mai pacatuiesti, ca sa nu ti se intimple ceva mai rau." Noi credinciosii sintem duri cu alti pacatosi...duri unii cu altii. Vrem sa-i aruncam pe pacatosi afara imediat. Olarul insa va incepe procesul de la inceput...cu rabdare si nu arunca lutul ci il curata si il prelucreaza.

B. OLARUL CU MULTA GINGASIE ISI INCEPE LUCRUL DE LA INCEPUT... CU RABDARE. ..."Atunci el a facut un alt vas"

-Geneza 32:28..."...numele tau nu va mai fi Iacov(supplanter- in engleza...), ci te vei chema Israel (Printul Domnului in traducere engleza (Celce lupta cu Dumnezeu- in traducerea romaneasca?!); caci ai luptat cu Dumnezeu si cu oameni si ai fost biruitor." Dumnezeu cind incepe lucrarea din nou in noi- ne da un nume nou.

-Ioan 1:42..."sI L-A DUS LA iSUS. Isus l-a privit si i-a zis:" Tu esti Simon, fiul lui Iona; tu te vei chema Chifa : (care talmacit inseamna Petru (piatra).

-Psalm 23:3..."...imi invioreaza sufletul, si ma povatuieste pe carari drepte, din pricina Numelui Sau."
........................
Dumnezeu este un Dumnezeu al noilor inceputuri. Aveti rabdare unul cu altul - Dumnezeu inca nu si-a terminat lucrarea in niciunul dintre noi.

Intrebari ...pentru 2010.
-Ai sa-L lasi pe Dumnezeu sa inceapa ceva nou in viata ta, anul asta?
-Ai sa-ti marturisesti pacatele si ai sa le parasesti ca sa poata El astfel sa scoata impuritatile din viata ta si sa inceapa sa te modeleze dupa modelul perfectiunii care este Isus Christos?

No comments: