13 January 2010

DE VORBA CU ...MINE...

Ori incotro te uiti…vezi probleme. Te trezesti dimineata si daca ai copii…or sa-ti aminteasca de cum se trezesc din somn ca au probleme (si…problemele lor, devin urgent problemele tale). Deschizi televizorul…ia de ghici? Guvernul are probleme. Primesti sau dai un telefon cuiva? Nici nu te mai miri…toata lumea are probleme!!! Azi dimineata am auzit la radio de cutremurul din Haiti…un cutremur de gradul 7 care a facut ca mai toate cladirile importante din capitala sa se darime. Mii de oameni morti, altii raniti…restul flaminzi si fara locuinte, cautind prin darimaturi dupa cei dragi…


Ce putem face ? Se pare ca nu sint sanse ca aceasta situatie sa se schimbe…Chiar si Biblia ne spune…"in lume veti avea necazuri!!!" Atunci ce-i de facut? Poti sa incepi sa recapitulezi toate problemele lumii, ale prietenilor, ale familiei…ale tale personale, pina cind iti ridici tensiunea suficient de mult ca sa risti sa-ti rupi vreo vena la cap…poti sa faci spume la gura pina cind iti pierzi mintile...sau…poti sa face ce spune Biblia. Biblia spune sa nu te ingrijorezi aiurea. Sa iei fiecare zi cu nevoile ei…si sa le aduci inaintea Domnului in rugaciuni pentru tine si mijlociri pentru ceilalti. Cuvintul Domnului zice ca-i ajunge zilei necazul ei…cu alte cuvinte nu te apuca sa te ingrijorezi si pentru ziua de miine ca n-are rost, ca si asa nu poti sa schimbi situatia (...auzi Rodica Botan? Cu tine vorbesc!!!)…si apoi e posibil ca Dumnezeu sa schimbe situatia. Traieste prin credinta... mai spune Cuvintul. Nu credinta in credinta ta…ci credinta…in obiectul credintei noastre care este Domnul Isus.

Biblia spune ca Duhul se roaga pentru noi cu suspine negraite; ca Domnul Isus mijloceste pentru noi…ca mare putere are rugaciunea facuta cu credinta, atit de mare ca daca ar fi cit un bob de mustar ar putea muta muntii. Uitindu-ne la probleme din perspectiva Bibliei…vedem ca fiecare problema are o solutie. Ca oricit de mari ar fi problemele noastre Dumnezeu este in stare sa le rezolve pentru noi. De fapt…El a pregatit fapte de biruinta in care noi trebuie sa pasim… Daca n-ar fi fost Goliat si Filistenii…caracterul si curajul si credinta lui David ne-ar fi fost necunoscuta. Daca n-ar fi fost groapa cu lei…Daniel ar fi fost poate un dregator oarecare in Babilon.

Problemele pot fi doar niste situatii create nu ca sa ne fringem gitul…nu ca sa plingem si sa ne vaietam…ci sa le invingem …nu noi, ci Christos in noi; si trecind prin aceste greutati sa dezvoltam caracter, curaj, loialitate, bunatate, credinciosie…curatie de inima…si o varietate de atribute numai potrivite pentru niste sfinti in devenire. Ca la sfirsitul alergarii…ne asteapta cununa de invingator. "Pot totul in Christos care ma intareste!" …nu este doar o fraza de umplatura ci un adevar care poate fi trait.

Asa ca daca avem probleme…rezolvarea este simpla…sa trecem la actiune…Cele mai grele probleme se rezolva insa…pe …genunchi.

3 comments:

elena marin-alexe said...

Imi place 'remarca'lui Pavel:Pot totul in Hristos care ma intareste.
Imbratisarile mele pleaca peste ocean....

AICISIACUMACOLOCURAND said...

Antidot pentru vremuri de criza – Fearless, Max Lucado
Multi vorbesc despre mangementul crizei. Si cat de multe cursuri anticriza ai lua, in momentul in care probleme apar si disprerarea iti umbreste inima, teama devine starea care iti guverneaza deciziile si atitudinile.
Sa fii fara frica in vremuri de criza – pare imposibil. Ingrijorarea invaluie simtamintele noastre, pulsul se accelereaza si ne gandim ca stam la coada sa ne luam portia din dezastru sau ne intrebam retoric(pentru ca mai toti au fugit de langa noi – teama merge mana in mana cu singuratatea – ) cum sa scap de el. Ne dorim in viata sa avem butoane magice si solutii/locori miraculoase care sa rezolve instant problema…ne dorim un magnet pe care sa scrie “distrugator de teama” si pe care sa-l plimbam deasupra inimii, atragand spre el orice urma de insecuritate, indoiala, spaima. Cum ar fi ca prima noastra reactie in fata problemelor sa fie credinta si nu frica?
Aceasta este punctul in care incepe Max Lucado constructia noii sale carti, Fearless, publicata de Thomas Nelson
Lucado nu face teologie dar cartile sale sunt impregnate cu aroma Cerului in care Dumnezeu are locul Sau de Suveran. Lucado nu scrie filosofie dar pune la treaba neuronii in jurul unor idei care stimuleaza gandirea spre nadejde, speranta si incredere.
Cine nu are temeri in viata? Nimeni nu poate spune asta, nu? Cu toate acestea o viata sub imperiul ingrijorarilor blocheaza experiente extraordinare cu Dumnezeu.
In carte, Lucado il invita pe cititor la o calatorie printre motivele de ingrijorare, examinandu-le formele si actiunile modalitatea cum impacteaza ele existenta nostra – de la frica de moarte pana la teama ca Dumenzeu este o inchipuire.
Lucado scrie in ritmul sau cu care ne-a obisnuit, rasfirand printre paginile cartii multe metofore, intamplari de viata – unele anectodice, pe care le impacheteaza apoi cu o doza de realism biblic.
De exemplu Lucado aduce in fata noastra detalii posibile(de care Biblia nu vorbeste in amanunt) ale evenimentelor din Evanghelii, prezentand situatii posibile din expereintele ucenilor. Viata are furtunile ei si sezonul taifunurilor nu se termina asa usor. In asemanarea perioadelor problematice ale vietii folosirea cuvintului “furtuna” pare cel mai apropiata. Ei bine in Evanghelii sunt furtuni, sunt oameni prinisi in “talazurile marii” si este Unul care controleaza furtuna. Simtamintele celor clatinati de valuri, ale “celor care il urmau pe Isus” si erau surprinsi de furtuna, pot deveni modele pentru nelinistile noastre.
O data Isus dormea iar alta data Isus i-a lasat singuri de-a binelea. Sa fii in furtuna, sa fii purtat de puterea apelor intr-o parte si alta, sa fii intr-un climat de nesiguranta si Cel de la care astepti o rezolvare, doarme. “Mantuitorule scoala-te ca pierim”. (Matei. 8:25) De cate ori nu simtim acest strigat in noi la fiecare factura pe care nu o putem plati, la fiecare abandon pe care nu il intelgem, oridecate ori vrem sa contruim ceva in jur si se darama? Chiar nu-i pasa lui Dumnezeu de problema mea? In toate acest imprejurari, stari, cuvintele si actiunile Mantuitorului nu doar rezolva dar contin in ele simburii unei credinte care depaseste criza, care cucereste nelinistea.

AICISIACUMACOLOCURAND said...

Max Lucado pune in fata noastra situatii de viata dorind sa ne asigure ca Dumnezeu este Domn si peste furtunile noastre; el are autoritate si peste incercarile noastre.
Fearless se citeste rapid nu pentru ca este o carte usoara ci pentru ca include in ea ceva de care ai nevoie. Tu sau cel de langa tine. Este o incurajare constanta in Suveranitatea Dragostei lui Dumnezeu care ne furnizeaza destula provizie pentru incerarile, temerile si “anxietatile” noastre. Si ce mai important pentru mine, Lucado il pune in fata noastra pe Isus, sursa oricarei linistiri interioare si antidotul oricarei temeri.
Dumnezeu ne spune sa nu avem un duh de frica si unul de putere si pace. Puterea de a traversa o mare infuriata si situatii limita ale existentei. Alimenteaza-ti inima cu ingrijorari si credinta iti va slabi. Increde-te in Dumnezeu si temerea va fi redusa la tacere.
In vremuri pline de incertitudine, cartea lui Max Lucado ne furnizeaza o buna motivatie de a ne apropia de Dumnezeu, cel care poate rezolva in felul Sau toate situatiile complicate ale vietii. Citeste cartea si iti vei schimba perspectiva asupra crizelor vietii.
COPIATA DE PE BLOGUL
http://blog.punctul.com/2009/09/08/antidot-pentru-vremuri-de-criza-fearless-max-lucado/