10 November 2009

VREI SA FII UN BUN CONDUCATOR?

John Maxwell este cunoscut in intreaga lume datorita unui subiect intens si interesant, discutat in cercurile oamenilor de afaceri sau politicienilor. Cum sa devii un bun conducator…asta este subiectul pe care acest om il discuta in fata la mii de oameni, dornici sa invete cum sa fie buni conducatori.

Cartea lui, "The right to Lead" (dreptul de a conduce) descrie unii conducatori care si-au cistigat acest drept folosindu-se de curaj si caracter. Adevaratii conducatori devin buni conducatori nu pentruca au obligat pe oameni sa le urmeze exemplul si pentruca au devenit ei insisi persoana pe care oamenii vor s-o imite, s-o urmeze.

Noi crestinii cunoastem foarte bine pe cel mai bun si blind conducator care exista. El s-a dat pe sine insusi exemplu in toate privintele si a devenit cel mai mare leader ( conducator), care a existat vreodata . Urmasii lui…au intrecut granitele timpului…si exemplul Lui personal are si astazi putere sa intoarca oamenii de pe caile lor ratacite si sa faca sa-L urmeze, nu din obligatie ci din dragoste si admiratie. Numele Lui este Isus Christos.

M-am gindit ca poate invatam si noi ceva din asta. Iata citeva texte extrase din cartea acestui om.
……………..
CE-I DA UNUI BARBAT SAU UNEI FEMEI, DREPTUL DE A CONDUCE?

Cu siguranta ca acest drept nu vine prin alegere sau appoinment (stabilit de cineva). Avind o pozitie , un titlu, o diploma nu califica pe nimeni sa fie conducator. Si abilitatea nu vine automat odata cu virsta sau experienta. Cred ca este drept sa spunem ca nimanui nu i se poate da dreptul de a conduce. Dreptul de a conduce trebuie cistigat. Si asta ia ceva timp.

Ce fel de conducator vor oamenii sa urmeze? Cheia succesului in a devenii un conducator de efect nu este in a obliga pe altii sa te urmeze ci transformindu-te in aceea persoana pe care oamenii o vor alege ca sa urmeze. Trebuie sa devii persoana in care oamenii vor avea incredere ca-i duce acolo unde vor ei sa ajunga. Pregatindu-te sa ajungi asa un conducator, va trebui sa tii seama de citeva lucruri:

1. Desparte-te de egotism (ego- eu). Adevaratii conducatori nu sint in pozitia de conducator pentru motive personale( ca sa acumuleze, sa faca ceva pentru ei). Ei conduc oamenii facindu-le acestora un serviciu. Poate de aceea Lawrence D.Bell face remarca…"Arata-mi pe cineva care nu se deranjeaza sa faca lucrurile marunte, si-ti voi arata omul caruia nu i se pot incredinta lucrurile mari."

2. Mai intii concentreaza-te sa fii un bun urmas. (follower). Rari sint conducatorii care n-au fost ei mai intii buni urmasi ai altor conducatori. De aceea o institutie care formeaza conducatori cum este Academia Militara a Statelor Unite, invata ofiterii sa fie mai intii urmasi de efect - si probabil asta este motivul pentru care West Point produce mai multi leaders (conducatori) decit Harward Business School.

3. Construieste relatii pozitive. Leadership (arta de a conduce) este influenta, nimic mai mult si nimic mai putin. Asta inseamna ca din natura este relationala. Generatia de astazi de leaders (conducatori) sint constienti de acest lucru in mod particular tocmai pentruca titlurile si pozitiile inseamna asa de putin pentru ei. In mod intuitiv ei stiu ca oamenii accepta pe oamenii cu care se pot intelege…

4. Munca facuta cu excelenta. Nimeni nu urmeaza sau respecta mediocritatea. Conducatorii care si-au cistigat dreptul sa conduca dau din ei tot ce au pentru lucrul pe care-l fac. Aduc cu ei nu numai talentele si indeminarea lor dar si pasiunile lor cele mai mari si efortul maxim facut prin munca. Ei performeaza la cel mai inalt nivel de care sint capabili.

5. Bazeaza-te pe disciplina, si nu pe emotii. A conduce oamenii este usor in timpurile bune. Cind insa toate lucrurile par sa-ti fie impotriva , cind nu mai ai energie si cind nu mai vrei sa fi in frunte, abia atunci iti cistigi dreptul de a fi un bun leader - conducator. In orice sezon din viata, conducatorii sint confruntati cu momente cruciale cind trebuie sa aleaga intre a impinge lucrurile inainte sau a se da batuti. Ca sa rezisti in astfel de timpuri trebuie sa te bazezi pe o disciplina de stinca nu pe nisipurile miscatoare ale emotiilor ce te framinta.

6. Fa-ti un scop din a ridica valorile existente. Cind te uiti la leaderii (conducatorii) ai caror nume sint tinute cu reverenta mult timp dupa ce ei nu mai sint in frunte, ai sa gasesti ca ei sint dintre cei care au ajutat omenirea sa traiasca mai bine si sa-si atinga potentialul lor. Aceasta este cea mai inalta chemare a conducatorilor si cea mai valoroasa.

7. Imparte-ti puterea cu altii. Una dintre ironiile ce sint asociate cu pozitia de conducator este aceea ca devii conducator cind stii sa-ti imparti puterea care ai obtinut-o si nu prin a o retine pentru tine in intregime. Menirea ta este sa fi un riu si nu un rezervor. Daca iti folosesti puterea sa dai altora putere, aria ta de conducere va fi mai mare decit suprafata care ai putea-o conduce singur.
…………..
Gasesc ca ideile scrise mai sus sint valabile si se pot folosi in familie, in Biserica, in afaceri…Sper sa va fie de folos tuturor.

No comments: