23 November 2009

THE MANHATTAN DECLARATION

CONDUCATORII RELIGIILOR CHEAMA LA O IMPOTRIVIRE LA LEGILE CARE NU RESPECTA CREDINTA


O coalitie formidabila a 150 de Catolici, Ortodoxi si conducatori evanghelici cheama Crestinii, intr-un manifest, ca sa refuze autoritatea seculara - si chiar sa se angajeze in neascultare civila - daca legile ii vor forta sa accepte avortul, casatoria intre doi parteneri de acelasi sex si alte idei care sint impotriva credintei lor.

Vineri, ei au emis un document continind 4700 de cuvinte - numit "Declaratia de la Manhattan: O chemare a constiintei Crestinilor"( "The Manhattan Declaration: A Call of Christian Conscience." )

Acest document a fost semnat de conducatori religiosi (de la evanghelicul Chuck Colson la doi dintre conducatorii prelatilor Catolici din Statele Unite., Archbishop Donald Wuerl of Washington, D.C. si Archbishop Timothy Dolan of New York, care cheama Credinciosii sa se inroleze in aceasta neascultare, impotrivire civila, ca sa isi apere doctrinele lor.

Documentul se impotriveste vehement administratiei lui Obama spunind ca bolile sociale au crescut considerabil de cind Obama a fost ales Presedinte si ca Obama este un avocat al drepturilor pentru avort, si pozitia lui produce o eroziune a ceea ce se cheama " cultura casatoriei "(marriage culture) inlesnind cresterea numarului de divorturi si o si mai mare acceptiune a infidelitatii si a dezmembrarii familiilor din cauza ca nu pot avea copii sau alte probleme legate de copii.

Colson spune ca acest proiect vrea sa introduca credinte sociale conservative intr-o noua generatie de credinciosi. "Noi argumentam ca este o scara hierarhica de probleme "(We argue that there is a hierarchy of issues,) spune el, revistei The New York Times. "Multi dintre evanghelicii tineri spun ca toate sint la fel . Noi speram sa ii putem educa ca cele mai importante aspecte sint acestea trei: avortul, casatoria si libertatile religioase."

"Noi sintem Ortodoxi, Catolici si Crestini evanghelici care ne-am unit la aceasta ora ca sa reafirmam adevarurile fundamentale despre justitie si bunurile comune, si sa chemam pe ceilalti cetateni, credinciosi si necredinciosi, sa se uneasca cu noi ca sa aparam aceste lucruri. (We are Orthodox, Catholic, and evangelical Christians who have united at this hour to reaffirm fundamental truths about justice and the common good, and to call upon our fellow citizens, believers and non-believers alike, to join us in defending them,) spune declaratia care a fost pusa impreuna de catre Colson, un evanghelic si profesorul Robert P.George, profesor la Universitatea Princeton si care este Roaman Catolic.

Declaratia are o lista de drepturi fundamentale cum ar fi sanctitatea vietii, demnitatea casatoriei ca uniune conjugala a unei sotii si sotul ei, si drepturile de constiinta si libertatile religioase.

De-alungul deceniilor, Crestinii au invatat ca neascultarea civila nu le este permisa, dar ca uneori este necesara. (Throughout the centuries, Christianity has taught that civil disobedience is not only permitted, but sometimes required,) spune documentul in care au fost citate drepturile civile ale lui Martin Luther King, cit si faptul ca a acceptat sa mearga la inchisoare pentru convingerile lui, pentru credinta lui.

"Pentruca noi onoram justitia si binele tuturor" spune documentul, "noi nu ne vom subordona niciunui edict care vrea sa oblige institutiile noastre sa participe in avorturi, cercetari care distrug embrionii, asistenta la sinucidere sau euthanasia sau alte acte impotriva vietii; nici nu ne vom pleca la nici un fel de reguli care sa ne forteze sa binecuvintam uniuni sexuale imorale, sau care sa le trateze ca si casatoriile sau echivalentul unei casatorii, nici nu ne vom abtine de a proclama adevarul asa cum il stim, despre moralitate si imoralitate , despre familie si casatorie".

George si altii care au semnat s-au retras de la a definii specific ce poate aceasta nesubordonare sa insemne. Wuerl n-a scos prea mult in evidenta cuvintele prin care a exprimat nesubordonarea civila spunind ca el nu ii urgenteaza pe Catolici sa "faca ceva specific" …spunea vorbitoarea lui, Susan Gibbs, reporterului de la Washington Post. ("That wasn't something we had talked about." )."Despre asta n-am vorbit inca"…spunea ea.

"Noi speram sa nu ajungem la asta"…spunea George, care a spus reporterului de la Washington Post, ca el a reprezentat o rezidenta al Statului West Virginia care a refuzat sa plateasca o portiune din plata de incom tax (partea care finanteaza avorturile.)"Dar, noi vedem caz dupa caz de probleme care apar cu libertatea religioasa" cum ar fi de exemplu sa oblige farmacistii ca vinda produse sau medicamente care produc avortul sau sa oblige cadrele medicale sa asiste la avorturi", a mai adaugat el.

"Cind sint atinse limitele constiintei si nu poti sa treci mai departe, e mai bine sa suferi sa ti se faca nedreptate decit sa faci tu una" a mai spus el. Dezvaluind continutul declaratiei, vinerea care a trecut, Arhiepiscopul Wuerl a aparut la o noua conferinta in Districtul Columbia chiar cind Biserica lua in considerare propunerea compromitatoare a orasului in problema casatoriilor intre partenerii de acelasi sex.

Atit el cit si oficialitatile Bisericii spun ca legile sint intentionate si pentru a lovi in grupuri bazate pe credinta cum ar fi Caritatile Catolice…ca sa le oblige sa isi extinda beneficiile si partenerilor de acelasi sex, fortind astfel pe crestini sa-si abandoneze libertatile lor religioase. Vineri, Caritatile Catolice din Boston, au oprit serviciile de adoptare punindu-se de-a curmezisul regulilor statului, mai degraba decit sa asiste cuplurile homosexualilor in a adopta copii.

Altii care au semnat documentul au fost: Cardinalul Justin Rigali, al US Catholic bishops Committee penrtu Pro-Life Activities; Conducatorul Penticostal Harry Jackson, pastor al Bisericii din Beltsville, activistul evanghelist Tony Perkins; si Presedintele Asociatiei Nationale a Evanghelistilor Leith Anderson. Perkins, president of the Family Research Council, a spus revistei Newsweek ca intentia Declaratiei este ca sa ocoleasca greselile din trecut facute de conducatorii religiosi care nu s-au ridicat la timpul potrivit impotriva divortului (fara motiv ) si care a dus mai tirziu la distrugerea familiilor si o rata ridicata de divorturi. "Sint un fost ofiter de politie, si sint impotriva nesupunerii civililor la ordine dar cind libertatea religiei este la risc, nu numai ca am sa particip dar am sa chiar sfatuiesc oamenii sa participe."

Conducatorii roaga publicul sa semneze documentul
Articolul de mai sus este o traducere a articolului de aici...
http://www.newsmax.com/headlines/wuerl_colson_christian/2009/11/21/289471.html

(Am uitat sa-l pun prima data si am fost sanctionata de "constiinta blogosferica" =Alin Cristea); asa ca rog cititorii care au dus lipsa acestei informatii din cauza "neglijentei mele" -termen ales de AC ...sa ma ierte!!!)

Cititi documentul complect in linkul de mai jos...

http://www.demossnews.com/manhattandeclaration/press_kit/manhattan_declaration_signers

Semnati declaratia: http://www.manhattandeclaration.org/sign-the-declaration

2 comments:

Cristina said...

Link-ul nu merge

Rodica Botan said...

l-am fixat.Thanks...