04 November 2009

CU...SAU FARA "JUDECATA"...

Despre judecata…
"Ce-mi mai trece prin cap" este un capitol urias al blogului meu; pentruca realmente explica continutul articolelor. Am o naveta de 2 ore zilnic, timp in care fara sa vreau mintea mi-o ia razna si ma mir si ma intreb si eu uneori …pe unde ajunge. Cineva m-a intrebat nu de mult, de unde scot atitea articole. Intrebarea era pusa ostentativ…dar m-a facut sa ma "gindesc" din nou…Ginditul nu face rau nimanui daca o face cu scopuri bune…stiati asta?

Tot gindindu-ma asa, mi-am adus aminte ca socotelile astea mintale care ni le facem noi oamenii, erau odata numite "judecata". Mi-amintesc buna mea folosind des expresia; cind vorbea de cineva care facea prostii…"n-are saracul judecata". Ceea ce insemna lipsa de discernamint, de posibilitatea de a face alegeri potrivite. Potrivite cu ce? Trebuie sa existe un cod anume intre oameni care sa desparta lucrurile, faptele bune de cele rele. Din cite stiu eu, acel cod - universal valabil este cuprins in cele "zece porunci", date de insusi Dumnezeu, Creatorul lumii.

Cind cumperi un aparat electric, sau electronic, el vine cu o brosura in care cei care au pus aparatul impreuna, cei care au creat acel aparat, iti vor spune cum functioneaza. Ia de pilda un aparat de uscat parul. Ti se va spune la ce volti functioneaza - ca daca il pui la un curent de intensitate diferita ti se poate arde aparatul. De asemenea ti se spune sa nu-l scapi in apa, ca te vei electrocuta. E normal sa fii atentionat de eventualitati si posibilitati, nu? Daca nu am gasi aceste instructiuni, am da fabrica in judecata.

Nu demult, o cucoana in California a cumparat o cana de cafea de la McDonald. Din neatentie a varsat cafeaua in poala si s-a ars. Ce credeti ca a facut dumneaei? A dat in judecata pe McDonald si a cistigat nu mai mult, nici mai putin de un milion de dolari. Pentruca McDonald nu scrisese pe cescuta de hirtie in care au vindut cafeaua, ca , continutul acelei cescute este fierbinte si daca il versi pe tine, te arzi. Vi se pare amuzant? Amuzant e putin spun…este curata nebunie…Asta iti spune precis ca lumea de astazi "nu mai are judecata", cum zicea buna mea.

Se intimpla ceva cu societatea in care traim. Pot sa spun ca in ultimii ani am trait cele mai mari anomalii si contradictii posibile. Pe de o parte trebuie sa scrii pe o ceasca de cafea ca e fierbinte si te arzi, pe de alta parte vor sa scoata cele 10 porunci care spun sa nu omori si sa nu furi, din tribunale…din curtile juridice ale lumii. Cum am explicat mai sus, fiecare aparat vine cu un manual de folosinta…si daca nu il are societatea pedepseste pe cel care nu scrie pe ceasca de cafea ca e fierbinte…aceeasi societate insa renunta la regulile de comportament uman si incearca sa le desfiinteze, sa le scoata din folosinta.

Sinteti toti familiarizati deja cu "corectitudinea politica" (politically correct). Termen care s-ar putea traduce in limba lui Caragiale…"curat-murdar". Ce se intimpla? Lumea nu mai vrea sa existe nici o "judecata" Ma intreb oare cu ce scop? "Judecata" mea imi spune ca vor sa-si faca de cap si nu le place sa fie aratati cu degetul pentru faptele lor. O "judecata" buna era pe vremuri un compliment puternic…astazi acelasi lucru a ajuns un defect. N-ai voie sa judeci... ca daca judeci esti "pregidist". N-ai voie sa spui lucrurilor pe nume…sa-i spui raului "rau" si binelui "bine". Chipurile, zic ei…cine ti-a dat tie voie sa judeci? Intrebarea mea este…"cum sa nu judeci"? Trebuie sa fi "brain dead"…sa-ti fie creierul mort, sa ai moarte clinica sa te opresti din "judecata". "Judecata " este o functie a creierului…cum poate deci cineva sa iti ceara sa nu iti folosesti facultatile mintale…? Asta pare o insulta chiar, o nebunie…o imposibilitate!!!

In privinta "judecatii" Biblia are din cite stiu eu o explicatie potrivita. Sa judecam pe altii cu aceeasi judecata cu care ne judecam pe noi. Asta implica sa cunoasti toate amanunte…si daca nu le ai sa te lasi de judecat. Sau sa nu faci partinire…Ca Dumnezeu ne va judeca cu aceeasi judecata cu care judecam, cu alte cuvinte, va face dreptate daca noi insistam sa fim nedrepti. Dar Biblia nu ne opreste sa ne folosim creierul…Dumnezeu ne-a dat un reper si reguli de comportament pentru a le folosi pe aceasta planeta. Noi am venit cu manualul de folosinta …. Dar …idee asta implica si ea ca exista un Creator…si 'mnealor sint impotriva la asa ceva. Daca …am "evoluat" din molusca…atunci nu mai avem manual de instructiuni…Interesant!

Asa ca…aste lucruri imi trec prin cap cind vad ca oamenii nu vor sa-si dea cu parerea sub pretextul ca nu judeca unele lucruri. Dupa mine…daca nu vrei sa judeci un lucru…nu judeca nici restul lucrurilor…si ca urmare vreau sa-i vad pe dumnealor atunci ca umbla cu hainele pe dos, de pilda …sau alte anomalii care s-ar putea intimpla din lipsa lor de judecata…Ii rog deci sa nu fie pregidisti si sa nu aleaga lucrurile care vor sau nu sa le judece…ci sa foloseasca lipsa de judecata in mod egal in tot ce fac...ori folosesc judecata, ori o lasa la o parte, nu?

No comments: