14 August 2008

Irena Sendlerowa

(Traducere de Rodica Botan)

Ati auzit cumva povestea celei de a doua persoana in linie sa cistige Premiul Nobel?

Irena Sendlerowa
1910-2008

In May, anul asta a murit Irena in virsta de 98 de ani. In timpul celui de al Doilea Razboi Mondial, Irena a primit permisia de la Nazisti sa lucreze in ghetto din Warsaw ca un specialist in canalizare. De fapt insa ea avea motivele ei de a lucra acolo...

Fiind germana de origine, ea cunostea planurile nazistilor cu privire la copii evrei si pe furis, scotea afara din ghetoo copii evrei in cutia de scule pe care o cara cu ea. Copii mai mari ii ascundea in saci de cinepa in spatele camionetei. Tot acolo statea si ciinele ei care era instruit de ea sa latre la soldatii nazisti oridecite ori trecea pe la punctul de control.

Bineinteles ca soldatilor nu le placea de ciine, iar latratul ciinelui acoperea galagia pe care o faceau copii mici. Astfel Irene a reusit sa scoata in jur de 2500 de copii, dupa care a fost prinsa. Cind au aflat nazistii au batut-o atit de rau ca i-au rupt si miinile si picioarele.

Irena a tinut o lista cu numele copiilor pe care i-a scos din ghetto din Warsaw si lista a pus-o intr-un borcan de sticla pe care l-a ingropat la radacina unui copac in curtea ei.

Dupa razboi, a incercat sa gaseasca parintii copiilor care au supravietuit ca sa-i reuneasca cu familiile lor. Multi dintre parinti nu au supravietuit, iar copii au fost adoptati sau crescuti de diferite familii.

ANUL TRECUT, IRENA A FOST NOMINATA PENTRU A PRIMII PREMIUL NOBEL, DAR A PIERDUT PRIMUL LOC CARE S-A DAT LUI AL GORE, CARE A PREZENTAT UN SHOW CU POZE DESPRE INCALZIREA GLOBULUI.

CE FARSA!!!

Autenticitatea celor spuse poate fii cautata la http://www.irenasendler.org/
http://www.snopes.com/politics/war/sendler.asp

1 comment:

Anonymous said...

Am vazut si eu un film polonez despre o fata care a salvat multi oameni de origine, evrei, pe vremea nazistilor. E impresionant cum poate lucra printr-un om Dumnezeu. Nu mai are frica, are curaj si important o mare dragoste ce se revarsa...
Cat despre recunoasterea merietelor uno astfel de oameni in ziua de azi...cam greu...e curios ca a ajuns si pana acolo pe locul doi...
Carmen