16 August 2008

ALBUMELE...

Fetele mele si cu mine avem o expresie care are darul sa ne aminteasca ca nu sintem in competitie cu nimeni la absolut nimic. Noi ii zicem 'bigger and better" club, (ceea ce in romaneste ar fi, clubul celor ce au mai mult si mai grozav decit altii); si ne straduim sa nu facem parte din acest club.
Acuma pentru faptul ca facem asemenea declaratii si din cind in cind ne amuzam sau dezaprobam comportamentul celor ce par a fi membrii ai clubului...asta nu inseamna ca nu exista si pentru noi aceasta tentatie...oh...nuuu...Dimpotriva...expresia este foarte folosita si incercam sa ne amintim reciproc ca sint lucruri mai valoroase pe lumea asta decit sa acumulam..."stuff " sau sa tinjim dupa ce au altii ...o casa..."mai mare"...o masina mai "luxoasa".

Gindurile astea mi s-au cristalizat mai mult acuma de cind fac eforturi sa imi restring si revolutionez si organizez viata. Am ajuns aproape la un punct stagnant unde lucrurile din casa mea s-au aglomerat intr-o harmalaie imposibil de intretinut. Daca mai continui mult o sa ajung la showul preainteleptei Oprah sau atotstiutorului Dr Phill...(Ma intreb cum oare au trait americanii inainte de a le spune astia doi cum trebuie sa traiasca...? Hmmm...din cite stiu...mai bine decit acum!!!)

Oricum, banuiesc ca nu sint singura care trebuie sa-si recistige dreptul la viata...si odihna care ne-a fost luata de "lucruri". Daca am un set de farfurii cu dunguta argintie, ce credeti dumneavoastra ca o sa fie bai mare daca nu cumpar si pe ala cu dungute aurii? Mai ales ca nu gatesc...Acuma, fiti pe pace...asta nu inseamna ca nu maninc!!! Sint in cautarea unui part time la degustat mincaruri...daca stiti un asemenea job...eu imi ofer serviciile "gratuit".

Daca femeile sint preocupate de haine, lucruri pentru casa...si casa insasi, barbatii au si ei preferintele lor ca sa poata sa fie admisi in clubul asta...si poate pentru ei e masina sau casa sau alte "jucarii"...

In munca asta asa de plicticoasa de a trece prin inventar toate gunoaiele a caror mindru proprietar ma consider, am descoperit prin fundul unor dulapuri, niste albume vechi. Poate ar trebui sa cautati si dumneavoastra dupa albumele alea vechi...Poate o sa descoperiti aceleasi lucruri pe care le-am descoperit si eu.

Si iata ce am gasit. Am gasit niste poze in care eram cu toata familia la lac, cu copii...parinti, bunici, si chiar alte familii din biserica. Timpurile alea nici nu mi le-am mai amintit...daca n-as fi descoperit pozele alea vechi. Intr-una din poze, copii mei si fratii mei, care sint cu 16 ani mai tineri ca mine, se jucau cu doua barci pneumatice...Pe vremea aia...mi-amintesc acuma clar...ma simteam ca si cind as fi fost proprietarul unui yacht...Si ce faceam? Aveam suficienti bani sa cumparam benzina si sa platim intrarea la parc, aduceam coke si sandwich de acasa, si petreceam zile de neuitat...ba ca mint...ca din nebagare de seama...le-am uitat. Am mai gasit si alte poze...in care la fel...radiam de fericire...si m-am uitat la hainelele cu care eram imbracati...majoritatea de la Trifty...Dar eram voiosi nevoie mare, si daca ne-ar fi intrebat cineva...noi toti ne credeam eleganti...toti!!!

...Cineva ne-a furat bucuria...asta e clar! Eu dau vina pe clubul asta..."bigger and better"...

Mai stiu un lucru despre mine...si mi-e din ce in ce mai clar gindul asta. Am tendinta sa-mi amintesc mai mult lucrurile rele decit cele bune...si le port in inima ca pe niste bolovani. Unde au fort amintirile astea frumoase si de ce nu le-am tinut minte...pina cind am descoperit pozele alea vechi? Am dat prioritate altor ginduri si amintiri care in majoritate au fost negative...si de ce sa nu recunosc...mi-amintesc toate sicanele ce mi s-au facut vreodata de...prieteni, rude, frati...le am pe categorii...le vizitez des...ma indreptatesc mereu pentru anumite situatii, desi nu-mi aduce nici o usurare; in timp ce amintirile cele mai frumoase s-au retras din lipsa de spatiu , incet, incet...pina aproape au disparut in cine stie ce cufar prafuit, intr-un colt intunecos al memoriei mele.

Cu ani in urma la o emisiune 'Focus on the Family", cineva avea o idee minunata. Zicea persoana asta ca ea tine toate albumele de familie la un loc vizibil. Ale ei erau pe Coffee table. Si spunea ca le deschide periodic cu familia , cu copii si ca astfel isi amintesc clipele frumoase din viata lor. Mai spunea ea ceva foarte important. Cind avea in familie discutii cu sotul ei si cind ai fi crezut ca nu mai au nimic in comun atit sint de agravati...se asezau jos si luau albumele la rind si isi aminteau motivele pentru care s-au casatorit...si alte momente binecuvintate...si pozele respective le aminteau de sentimentele ce le-au avut cindva...si ele reveneau incet in inimile lor.

Biblia ne spune si ea sa ne amintim...O data pe luna luam cina tocmai ca sa ne amintim de jertfa Domnului Nostru Isus. Dumnezeu stia cred ca sintem uituci...La poporul Israel ii spunea sa-si aduca aminte de unde a fost scos...Si noi am fost scosi de undeva...

Asa ca lucru sigur...am sa pun albumele alea la indemina...poate va conving si pe voi sa faceti la fel. Am nevoie sa imi amintesc de partile frumoase din viata mea...

Inca un lucru...tot la amintiri...Astazi implinesc 53 de ani...Sint 53 de ani in care Domnul Meu m-a pazit...am fost uneori departe de El...decizia a fost a mea, nu a Lui.

Ce-mi doresc?
Sa-mi insusesc Voia Lui...ca inca mai am din firea mea cea veche...care e la fel ca si buruienile alea cu radacini adinci...si le tot rupi, si le tot scoti, si iara isi revin...Imi doresc sa nu-mi mai irosesc zilele , sa rascumpar timpul...imi mai doresc sa fac o diferenta in viata celor din jur...sa am un motiv mai bun de trezit dimineata decit o ceasca de cafea aburinda, sau o noua zi de stress la birou. Imi doresc o inima curata...si o pace deplina, si o credinta puternica...si cum am mai trecut prin Valea Umbrelor Mortii...si stiu cum e pe acolo, daca va trebui sa trec din nou, as vrea ca Tu Doamne sa ma tii de mina sa nu ma mai sperie umbrele...si-atit!!!

7 comments:

Anonymous said...

Happy b.day Mami!!!! We love you!! Danny & Debby

Anonymous said...

Lucrurile mici pe care Le facem si Le spunem au mare importanta in timp ce noi ne urmam calea. Un gest frumos poate sa ia povara umerilor obositi pe drum. O vorba buna poate indulci inima precum o ploaie dé vara peste florile insetate . Cata bucurie tasneste deodata din lucrurile mici si simple , deci simplu dar din suflet LA MULTI ANI!
Cristina

Lia said...

La multi ani! Domnul sa va binecuvinteze cu tot ceea ce El stie ca aveti nevoie!

Anonymous said...

Multumesc Lia. Si pe tine la fel .
Cindva am locuit foarte aproape de voi...la Petrosani. Tatal meu avea albine la Pietroasa...mergeam pe Defileul Jiului ca sa ajungem acolo. Nemaipomenite locuri...
Rodica Botan

Lia said...

Da este frumoasa zona aceasta (se vad muntii de la noi - stam la 11 km de oras). Eu am venit prin casatorie aici, din Bucuresti. Fata de Bucuresti este o oaza de liniste si frumusete.
Va doesc o vara binecuvantata.

Anonymous said...

Imi place blogul tau. Eu am o gradina destul de mare, cu flori si pomi fructiferi. Cind am implinit 50 de asni, am initiat o sarbatoare in care in fiecare an imi adun prietenii in gradina doar sa stam de vorba si sa ascultam muzica . Se numeste..."Garden affair"...si fiecare aduce cite ceva bun...
Anul asta va fii pe 6 Septembrie.
Te invit...
Rodica

Lia said...

Multumesc frumos pentru invitatie. I-as da curs bucuroasa. Dar distanta, partea financiara si inca vreo cateva "obstacole" de familie ma impiedica sa o pot face.
Dar ma voi bucura impreuna cu dumneavoastra si invitatii ce vor veni in Numele Domnului Isus.
Poate veti posta pe blog si poze de la "Garden affair".
Cu drag,
Lia