20 June 2013

...un duh fara viclenie...


“Ferice de cel cu faradelegea iertata, si de cel cu pacatul acoperit! Ferice de omul, caruia nu-I tine in seama Domnul nelegiuirea, si in duhul caruia nu este viclenie!” Psalm 32 :1-2

    Un verset vechi cu ecouri proaspete…cel putin pentru mine. Fericirea traieste numai pe fundalul pacii. Ca daca n-ai pace in inima , nu te poti bucura de nimic. Poate exista si oameni nepasatori ; dar daca avem putin bun simt, macar pe la virsta maturitatii incepem sa ne amintim si sa facem inventarul tuturor greselilor din viata. Le zic greseli ca parca nu suna asa urit cum suna cuvintul “pacate” sau “nelegiuiri”…nu-i asa? Asta este un subiect de care se vorbeste din ce in ce mai putin prin biserici pentruca supara cumva …ne depresioneaza…si societatea noastra este pornita sa ne ajusteze si sa ne corecteze si sa ne transforme in niste oameni noi, siguri de noi, confidenti, pozitivi, increzatori…Ei cred ca fericirea domneste in astfel de conditii . Ce spun ei si ce spune Biblia este asa…la doua poluri diferite.
     Versetul de sus admite existenta pacatului in mod universal - la toata lumea. Ok…nu toate petele sint de aceeasi culoare si de aceeasi marime si cu acelasi miros…Dar toti sintem murdari si avem nevoie sa fim iertati ca ne-am murdarit si avem nevoie sa fim acoperiti ca sa aratam decenti…Toti sintem nelegiuiti. Atunci ce pretentii putem avea? Cu singura deosebire ca unii incercam scuze si explicatii in dreptul nostru si incriminari la adresa altora ca sa ne scoatem basma curata.  Dar la sfirsitul versetului cred eu ca sta secretul iertarii in ceea ce ma priveste.  Sa nu am viclenie in duhul meu…sa fiu sincera cu mine si cu Domnul meu.
     Viclenia este si ea un fel de inteligenta, dar una care ne poate sluji doar in relatiile cu oamenii. Dumnezeu care ne cunoaste inima nu cumpara decit lacrimi curate . Pe El nu-l putem impresiona cu teorii confectionate si aranjate si condimentate de mintea noastra; nici cu scuze; nici cu argumente. In fata dreptatii Lui nu putem aduce decit adevarul – oricit ar fi el de trist sau de urit. El poate lucra cu orice adevar urit si poate sa il transforme in ceva frumos. El iubeste o inima zdrobita – cu cit mai zdrobita cu atit o iubeste mai mult- dar uraste viclenia.
   La El putem merge doar asa cum sintem, nu cum am vrea sa fim.

No comments: