28 May 2016

O RELIGIE INTRE... RELIGII...








Aseara am fost la Biserica Big Valley din Modesto sa il ascult pe Ergun Mehmet Caner, unul dintre cei doi autori (celalalt este fratele lui, Emir Fethi Caner) ai cartii "Unveiling Islam". 
El este profesor de apologetica. Omul are sigur si simtul umorului... Mi-a placut in special o intrebare pe care zicea el ca ar trebui sa si-o puna femeile mulsumane care se ofera sa fie martire. Daca pe musulmani ii asteapta 72 virgine... plata pentru martirajul lor... care este oare plata care li se ofera femeilor? Mai zicea el ca daca pentru un barbat asta ar reprezenta raiul... pentru  femeie s-ar putea sa fie destinatia opusa...

Dar printre gindurile care le-am pastrat au fost citeva pe care am sa vi le spun.

Nu toate drumurile duc in cer. Nu toate religiile sint la fel. Dumnezeu nu este Allah.


Ceea ce desparte crestinismul de toate celelalte religii este faptul ca noi avem pe Dumnezeu - ca Tata. Nicio alta religie nu are asa ceva. Musulmanii au un dumnezeu vesnic minios. El are 99 de nume daca nu ma insel (in Koran), dar nici unul nu este dragoste sau... tata. Dumnezeul nostru este Tatal nostru si ne trateaza ca un Tata, chiar si atunci cind ne pedepseste. 

Crestinismul are un Salvator - un Mintuitor. Din nou este ceva diferit de celelalte religii care nu au asa ceva. Imaginati-va un om care se afla intr-un lac, si e gata sa se inece, si nu stie sa inoate. Sa ne imaginam ca acesta este omul care cauta salvarea in religii. Budha, Confucius si altii il vor umple de sfaturi, Mahomed il va pedepsi pentru neascultare... si cu totii vor astepta pe tarm sa vada daca sfaturile lor il vor aduce pe om la mal.

Singura religie care are un Dumnezeu activ, care a facut primul pas spre salvarea omului, este crestinismul. Domnul Isus nu da salvare, ci Se da pe Sine. El este salvarea. Nu ne da pace. El se da pe Sine - El este pacea. Astfel incit, daca Il scoti pe Isus din crestinism, nu mai ramine... nimic.


In celelalte religii, oamenii se straduiesc sa-i placa dumnezeului lor in speranta ca acesta va avea "mercy" - mila de ei. In crestinism avem "grace"- har.

Mila este cind primim ceea ce meritam (pedeapsa). Harul este cind primim ceea ce nu meritam (salvare - mintuire - viata vesnica).

Toate religiile le cer oamenilor sa faca ceva... la musulmani, Allah le cere oamenilor sa moara pentru cauza lui. In crestinism, Dumnezeu Insusi Isi trimite Fiul Sau sa moara pentru omenire.

A mai zis ceva interesant - si anume, ca musulmanii si mormonii au o groaza de lucruri in comun. Atit la Mohamed, cit si la Joseph Smith li s-a aratat un inger - pe cind erau singuri. Adeptii acestor doua religii ii urasc pe evrei.

Niciuna dintre cele doua nu ofera siguranta vietii vesnice. In ambele cazuri femeile sint tratate ca fiinte inferioare, a caror salvare depinde de barbatul lor. Amindoua religiile sint poligame... spunea Ergun Caner ca sint in jur de 45 de puncte comune intre aceste religii. Mai spunea ca musulmanii sint de fapt mormonii timpurilor medievale. A amintit de un eveniment legat de mormoni in 1957, care este echivalentul actului musulmanilor de la 11 septembrie.
..........


26 comments:

A.Dama said...

Draga Rodica,

Incearca aici:
http://mariuscruceru.ro/2010/09/11/coranul-on-line-in-limba-romana-p/

Sanatate si har inmultit!

Drag.

cherie said...
This comment has been removed by the author.
cherie said...
This comment has been removed by the author.
cherie said...

Rodica, sterge prostiile pe care le-am scris. Am descarcat coranul in format pdf, securizat de pe blogul celor care ti s-au adresat tie si acum il citesc cat se poate de comod.
Trebuie sa iti multumesc, caci daca nu te intrebai tu cum e cu coranul mie nu imi trecea prin cap sa mi-l copiez si astfel sa-l citesc cand am timp.

shakuka said...

Salut, iti propun sa citesti cele 99 nume ale lui Allah (Dumnezeu) ca sa vezi singura unde apare cuvantul "Dragoste" sau "Tata".
http://shakuka.blogspot.com/2010/03/atributele-divine.html

Cat despre Coranul in limba romana, poti sa il rasfoiesti rapid la www.islam.ro/coran.pdf sau poti merge la moschee pt a-l cumpara (daca ai moschee in orasul tau).
Interesanta postarea ta cat si cartea despre care vorbesti,insa te asigur ca vezi Islamul numai dintr-un singur unghi :)

Rodica Botan said...

Thanks a.dama.

Rodica Botan said...

shakuka...de aia am vrut sa-l citesc ( coranul) dar din cit am citit eu in englezeste...m-am cutremurat. Allah nu este tare prietenos...nu-i asa? Am experimentat dragostea unora pe pamintul asta si sint foarte precauta acuma...si nici ca tata nu mi l-as dori...din cit cunosc pina acuma...
Mahomed - profetul lui nu era sigur daca va ajunge in Paradis...asta am citit in Coran...ce sa mai zic de restul credinciosilor...
Pe cind Christos moare pentru ca oricine crede in El sa aiba viata vesnica...
Hmmm...care ti se pare mai atragatoare?

shakuka said...

Noi musulmanii nu credem ca este nevoie de jertfa altcuiva pentru mantuirea personala, ci numai faptele noastre vor decide unde vom ajunge dupa moarte :)
nu cred ca se pune problema "atractivitatii" aici; pur si simplu sunt paradigme diferite. Allah, Dumnezeu, Yahve sunt nume pentru un singur dumnezeu, viziunea islamica asupra divinitatii este asemanatoare cu viziunea iudaica asa cum apare in VT.

Rodica Botan said...

Daca omul s-ar fi putut mintui prin fapte, Dumnezeu l-ar fi lasat mai departe in gradina Edenului si ar fi riscat sa il lase sa manince din pomul vietii. Dar nu l-a lasat pe Adam si Eva sa manince din pomul vietii pentruca ar fi ramas in starea in care erau atunci pentru vecie. Si starea lor nu era buna , nu-i asa? Dumnezeu in dreptatea Lui trebuia sa pedepseasca si in dragostea Lui vroia sa nu-l piarda pe om- era creatia Lui si il iubea. Asa ca pregateste o portita de salvare - pe Fiul Sau.
Trinitatea este greu sau imposibil de explicat, pentru noi nu putem sa iesim din limitele intelegerii noastre umane. Cineva odata a explicat ceva interesant si chiar daca explicatia nu este perfecta, ne poate da o idee despre Trinitate.
Tu shakuka poti sa fi mama si fiica si sotie in acelasi timp. Si in fiecare functie pe care o ai te porti diferit…esti trei femei in una singura…
Dumnezeu a trebuit sa fie si dragoste si mila si dreptate…Dragostea si mila merg impreuna dar dreptatea si mila sau dragostea…mai greu- cu exceptia ca Dumnezeu a luat prin Fiul sau vina noastra ca sa poata acomoda dreptatea Lui.

Din cit am citit eu, islamul il crede pe Isus un profet- si nu Fiul Lui Dumnezeu. Este asa, sau nu? Sa cautam in Coran sa vedem. Daca este profet asa cum zice Coranul, inseamna ca ne spune ceea ce Dumnezeu transmite oamenilor. Ei, Isus a spus ca El este Fiul Lui Dumnezeu- nu odata…dar mereu, in fiecare situatie, acest lucru este evident. Acuma, ori este un Prooroc mincinos ( ceea ce Coranul nu spune) ori daca Isus este proroc cum spune Coranul - atunci spune adevarul si Coranul minte… A spune despre Isus ca este prooroc si ca nu este Fiul Lui Dumnezeu este o contrazicere…pentruca prorocia Lui este ca El este Fiul Lui Dumnezeu...

Anonymous said...

Cele trei mai importante si cunoscute religii ale pamantului se pot caracteriza asa:
-iudaismul, e ca o casta unde nu poti patrunde decat cu foarte mari eforturi omenesti..
- islamul, vrea ca cucereasca lumea prin forta, sa fie toti musulmani daca s-ar putea..
-crestinismul, vrea sa "cucereasca" lumea prin dragoste ,aratand ca Dumnezeu e Dragoste si ca El are Har pentru toti oamenii care cred Isus a murit si inviat pt. pacatele tuturor celor ce cred acest lucru si marturisesc pe Isus ca Domn si Mantuitor si ca traiesc viata pamanteana calauziti si invatati de Duhul Sfant...
Dintre aceste religii, doar una iti cere cel mai putin: crestinismul! Iti cere sa crezi in primul rand , ca singur nu te poti mantui, oricate fapte bune ai face; iti cere sa crezi ca tot ce avem si suntem e un Har de la Dumnezeu si ca fiecare zi traita cu El e o binecuvantare!
Fiti binecuvantati de Domnul!
cu drag, vioricaO

shakuka said...

Multumesc pentru explicatii, intr-adevar trinitatea este unul dintre conceptele mai greu de inteles din crestinism care merita aprofundate.

Iisus este vazut in Islam ca un profet, dupa cum ai bine ai spus. Profetii sunt oameni deosebiti care transmit lumii mesajul de la Dumnezeu si uneori sunt inzestrati cu puterea de a face miracole (cu voia lui Dumnezeu). In Islam nu se crede in relatia de "filiatie", nu se poate concepe existenta unui "Fiu" propriu-zis al lui Dumnezeu. Pentru noi Dumnezeu este Absolut, Preainalt, Intangibil, Suprem, care Creeaza insa nu poate "naste"; cred ca suna stupid "a naste" in acest context, insa ideea e ca Dumnezeu in aceasta conceptie nu se poate cobori la nivelul oamenilor, el este Suprem, Absolut dintotdeauna si pt totdeauna. In iudaism se crede la fel...

Eu stiu ca au mai fost profeti care si-au atribuit denumirea de "fiu" al lui Dumnezeu in Vechiul Testament, faptul ca si Iisus ar fi facut acelasi lucru nu este ceva nou. Insa din punct de vedere fizic, este absurd...aceasta este gandirea pe care incearca Islamul sa o corecteze.

Rodica Botan said...

A cauta adevarul este o indeletnicire atit de importanta si nu sint prea multi oameni care se deranjeaza sa faca sens de credinta lor. Unii oameni zic ca au mostenit credinta de la parinti - desi nu vad cum poti mosteni un un verb- ca pina la urma ca sa ai credinta trebuie sa crezi…si treaba asta este atit de personala.
Vezi…Dumnezeu a facut lumea din "nimic"…si musulmanii si evreii si crestinii cred si n-au probleme cu acest concept- Nu pare stupid… Dar Cel care a facut tot ce exista doar folosindu-se de Cuvint…acel Absolut Preainalt, Intangibil Suprem Dumnezeu…este acuma chestionat de unii dintre noi oamenii ( creatura miinilor Lui) daca sau nu poate sa faca ceva si din…altceva. Exista limite la Dumnezeu? La adevaratul Dumnezeu? Sau…stim noi chiar tot despre El? Putem noi oamenii sa cuprindem marea Lui intelepciune? Noi care nu stim cind ne nastem si nici cind murim?
Vezi tu Shakuka…Dumnezeu s-a coborit inainte la nivelul oamenilor…atunci cind i-a creat. Enoh a umblat cu Dumnezeu, Avraam i-a fost prieten . Ca sa fi prieten cu cineva…chiar ca trebuie sa te apropii de persoana aia mai mult decit de oricine. In dreptatea Lui, Dumnezeu s-a coborit la noi sa traiasca ca noi, sa simta ca noi sa-l doara ca pe noi sa fie ispitit ca si noi- ca altfel nu ne-ar fi putut judeca corect…am fi putut sa spunem ca habar nu are cum este sa fi uman…si cit e de greu sa rezisti ispitelor…si am fi fost corecti in aceasta plingere. Dar tocmai pentruca este drept si Atotputernic si omniprezent si omnipotent a putut sa existe in cer ca Tata si sa se coboare la noi ca Fiu - iar cind a plecat inapoi la Tatal sa lase Duhul Lui Sfint sa ne mingaie si sa nu fim singuri…Poate Dumnezeu sa faca asta? Daca este atotputernic …poate. Daca nu e un dumnezeu facut din lemn sau piatra sau paie…
Shakuka…nu pricep ultima fraza pe care ai scris-o. Si inca nu mi-ai explicat cum poate Coranul sa spuna ca Isus este Profet dar in acelasi timp sa spuna ca Profetia Lui este o minciuna si ca El nu este Fiul Lui Dumnezeu. Este sau nu Isus un profet? Ca ori e laie ori balaie…si sa incepem de aici cu corectarile - ca nu vad cum cineva care se contrazice( islamul) poate sa "corecteze" gindirea lumii...

Noe said...

Nici un profet din Vechiul Testament nu s-a numit pe sine Fiul lui Dumneyeu. Doar Adam este numit in spita de neam a Domnului Isus din Luca 3 fiul lui Dumnezeu, deoarece el singur dintre cei enumerati in acea genealogie era creaţia directa a lui Dumnezeu. Ingerii sun numiti fiii lui Dumnezeu (iov 1= deoarece si ei sunt creatii directe a lui Dumnezeu. DAr, Biblia are un limbaj precis. In timp ce Adam este un fiu al lui Dumnezeu, si ingerii sunt niste fii ai lui Dumnezeu, doar Domnul Isus este numit Fiul lui Dumnezeu, Unicul, singurul născut din Dumnezeu, etc. E clar că El este intr-o categorie aparte. Denumirea de Fiul lui Dumnezeu nu are nimic de a face cu naşterea lui din Dumnezeu, ca si când ar fi existat un timp când El nu a existat. Denumirea are de a face cu esenţa lui. El are natură divină! El a dovedit că este Dumnezeu prin faptul că a înviat din morţi. Învierea lui Isus este tât de bine documentată, încât istoricii mari ai antichităţii spun că dacă învierea lui Isus nu este acceptată pe baza documentelor şi a mărturiilor oferite, atunci trebuie să dăm la o parte toată istoria antichităţii.

Noe said...

Am uitat să pun numele la al doilea comentariu.
Ce facem cu greşelile care sunt prezente în Coran? Biblia nu are nici o greşală, dar Coranul are multe greşeli, ceea ce nu se potriveşte cu pretenţia că este o carte inspirată.
De pildă, Coranul confundă pe Maria, mama Domnului Isus cu Maria, sora lui Moise! Apoi plasează turnul Babel în Egipt, etc. Pot să dau multe exemple de acest fel. Dacă Coranul ar fi inspirat, nu ar conţine nici o greşală, aşa cu este cazul Bibliei.

Noe said...

În privinţa mântuirii, Coranul nu oferă o învăţătură coerentă. Se lasă impresia că Allah iartă pe oamenii pe care vrea să îi mântuiască şi apreciază faptele lor bune.
L-am întrebat pe un musulman cum îşi rezolvă problema păcatelor, şi mi-a spus că nădăjduieşte că Allah îl va ierta. Din discuţie reieşea că Allah iartă păcatele care sunt mai mici, dar nu pe cele mari. Deci oamenii care au comis păcate mari nu pot fi iertaţi!
L-am întrebat pe ce bază iartă Allah pe oameni, şi mi-a răspuns că Allah poate face tot ce vrea şi dacă vrea să ierte pe oameni o poate face în mod arbitrar.
Am punctat faptul că islamul crede că Dumnezeu este drept şi sfânt. Am întrebat cum poate un Dumnezeu drept să treacă păcatele cuiva cu vederea, iertând în mod arbitrar? Dacă acest lucru ar fi adevărat, Dumnezeu şi-ar pierde calitatea sfinţeniei şi dreptăţii. Dacă Dumnezeu iartă păcatele El încetează să fie drept, deoarece dreptatea cere pedeapsa pentru păcat.
Creştinismul rezolvă tensiunea dintre dreptatea lui Dumnezeu şi dragostea Lui văzută în iertarea oamenilor prin faptul că Dumnezeu a pedepsit păcatele noastre ale tuturor în Isus Christos, şi astfel şi-a menţinut dreptatea. El poate să manifeste acum şu bunătatea lui iertând pe oaemnii care cred în Domnul Isus, deoarece şi-a dovedit dreptatea la crucea lui Isus. El poate ierta pe păcătoşi, deoarece le-a pedepsit deja păcatele. În jertfa Domnului Isus se îmbină dreptatea lui Dumnezeu şi dragostea lui pentru oamenii păcătoşi. Deoarece Dumnezeu a pedepsit păcatele noastre în Isus, de aceea El poate să ne ierte şi iertând rămâne drept. Credinţa Islamică nu poate reconcilia dreptatea lui Dumnezeu cu dragostea lui care iartă pe păcătoşi!

shakuka said...

Oh.. eu nu vreau sa imi impun punctul de vedere sau sa spun ca adevarul meu este singurul adevar, insa am explicat ca atat in iudaism cat si in islam Dumnezeu nu poate deveni om, Absolutul este doar Absolut si nu poate deveni Relativ. asta este ideea.

Cat despre statutul lui Iisus,noi credem ca el nu ar fi sustinut niciodata ca este fiu al lui Dumnezeu (la modul literal, cum cred crestinii), ci a spus ca e profet, a indemnat oamenii sa adore un singur Dumnezeu, etc. De fapt,si in Evanghelii Iisus le spune in mod special oamenilor ca Dumnezeu e unul singur, si niciodata nu le spune sa il adore pe el (Iisus). Daca nu ma insel, doar in Evanghelia lui Ioan apare notiunea de "Fiu" (si asta se crede ca ar fi fost adaugat ulterior)...

In Coran se spune ca in cartile revelate anterior (Tora, Evanghelii) religia a fost corupta, modificata dupa bunul plac al oamenilor, de aceea pt noi nu se pune problema "a contrazice" ceva (deja corupt). Chiar acum ceva timp am intrebat un rabin despre unele pasaje din VT care prezic venirea lui Iisus, dupa ce tocmai rasfoiam un manual de religie pt copii unde li se dadeau acele citate; ei aproape ca aveau alta versiune de VT iar semnificatiile normal au fost cu totul altele. Deci pt mine cel putin este clar ca cineva a modificat,cineva minte iar dupa ce am descoperit o singura modificare imi pun intrebari, mai sunt si altele??

Cam asta este pe scurt, credem ca Iisus nu a adus cu el o noua religie ci a continuat legea.

Acum o intrebare pentru tine: cum se impaca crestinismul cu celelalte evanghelii descoperite la Marea Moarta, care in continutul lor se potrivesc sau nu prea se potrivesc cu doctrina bisericii? si care este motivul pt care biserica a ales la inceputurile religiei doar 4 din cele aprox 80 de evanghelii de care dispunea, pe celelalte ignorandu-le complet?

Noe said...

În privinţa contradicţiei evidente semnalate de Rodica, şi anume că din moment ce Coranul îl numeşte pe Isus profet şi îl acceptă ca profet, şi Isus a pretins că este Fiul lui Dumnezeu, adică Dumnezeu în trup uman, clericii musulmai încearcă să rezolve această contradicţie, afirmând că textul Bibliei a fost corupt. Oriunde Biblia nu agrează cu Coranul, textul Bibliei a fost corupt - ni se spune de teologii islamici.
Dar, ei nu pot dovedi că textul Bibliei a fost corupt, din moment ce avem 5000 de manuscrise ale Noului Testament, 10000 în latină, şi alte mii în limbile vechi ale Orientului Apropiat. Avem manuscrise ale cărţilor Noului Testament de la 100 după Christos, de la 200 după Christos, de la 300 după Christos, etc. şi toate au acelaşi text. Nici o corupere a textului Biblic nu a avut loc în timp. Textul Manuscrisul Vechiului Testament de la 900 după Christos este identic cu textul cărţilor Bibliei descoperite la Marea Moartă în 1947 care datează din secolul II înainte de Christos.
Da, musulmanii au o mare problemă prin faptul că acceptă afirmaţia Coranului că Vechiul şi Noul Testament sunt scrieri inspirate, dar textul Coranului contrazice îm multe locuri ceea ce scrie în Vechiul şi Noul Testament. O mostră a acestei probleme este faptul că Coranul numeşte pe Isus profet, dar nu îi acceptă cuvintele prin care Isus se declară Fiul lui Dumnezeu şi Dumnezeu în trup uman.

shakuka said...

@Noe
am mai auzit de asta, poti sa imi dai citatele exact?
te asigur ca nu este o greseala, sunt lucruri fortate de cei care critica pt a arata ca apar greseli.

Rodica Botan said...

shakuka...Domnul Isus n-a devenit relativ...El este de fapt singurul om care a invins ...relativul si l-a transformat in absolut. Cum? Traind fara pacat intr-o lume corupta. Si probabil ca nici Coranul nu neaga acest lucru.

Noi credem ca Isus nu a adus o alta lege- ci s-a coboriyt la noi ca s-o implineasca pe aia veche care cerea pedeapsa.Si a implinit-o !
Cum? A luat asupra lui pacatul intregii lumi si l-a platit...a fost pedepsit pentru aceste pacate si astfel procesul s-a inchis la cruce.
Ca musulmanii au parerea lor despre Isus...nu ma mir. Dar daca vrei sint mii de documente- unele chiar laice- Josephus de exemplu este un istoric care nu era crestin dar in scrierile sale adevereste ce scrie in Biblie.

As mai vrea sa stiu daca vrei sa caut citeva traduceri ale Coranului in Romaneste si sa vezi ca traducerile lor sint diferite. Depinde cine le-a tradus, nu? Este Coranul corupt din cauza traducerilor? (Eu cred ca este din cauza ideilor ce le sustine- dar traducerile au fost facute de oameni care s-au straduit sa expuna ideile gindurile si ideile din araba in romana cit se poate de aproape de ideea pe care originalul vroia s-o transmita.
Nu sint experta in cunostinte dar, Bibliua a fost scrisa in doua sau trei limbi antice- aramaica si greaca ...si copiile care s-au gasit la Marea Moarta si in alte locuri sint compatibile.
Ultima intrebare- cum s-au ales numai cele 4 evanghelii...este destul de grea de raspuns. S-a facut un sinedriu sau nu mai stiu eu ce ( din cite stiu eu) si au studiat autenticitatea tuturor scrierilor. Unele din ele n-au fost relevante...dar inca se mai folosesc de teologi pentru studii...pentruca prezinta epoca si obiceiurile timpului...
Si acuma ma duc sa ma culc shakuka, ca miine trebuie sa ma duc la slujba...altfel as sta de vorba cu tine pina as adormi pe birou...
Dumnezeu sa-ti dea multa intelepciune si sa te binecuvinteze...El stie de ce ai nevoie ...

Noe said...

Iata ce am raspuns uneicomentatoare zilele trecute si cred ca arunca lumina asupra discutiei noastre.
Credinta islamica sustine ca evreii nu mai sunt poporul lui Dumnezeu si crestinii sunt idolatri pentru ca se inchina la o treime divina, pe care ei (islamicii) o cred compusa din Dumnezeu, Isus si Maria.
Dar in credinta crestina Dumnezeu este Unul singur, o singura fiinta, insa manifestata in trei persoane (Tatal, Cuvantul si Duhul Sfant). Cuvantul s-a intrupat si a devenit om, numit Isus, sau Mesia, sau Fiul lui Dumnezeu. Islamicii inteleg gresit termenul "Fiul lui Dumnezeu" ca o blasfemie prin care se sugereaza ca Dumnezeu ar fi avut relatii sexuale cu Maria. Cel mai bun lucru pentru islamici ar fi sa citeasca Noul Testament, si ar lua astfel contact direct cu continutul credintei crestine, fara sa mai intretina conceptii gresite despre aceasta credinta. E nevoie sa mergem la izvor.
Coranul sustine ca Isus s-a nascut din fecioara, asa cum scrie in Noul Testament; de asemenea sustine ca Isus nu a avut pacate, ca a facut minunile ce ii sunt atribuite in Noul Testament. Acum daca Isus a fost fara pacat, El a fost divin, deoarece numai Dumnezeu este fara pacat. De asemenea, daca s-a nascut din fecioara si a fost fara pacat si a facut minuni, El este superior lui Mahomed, care nu are niciunul din atuurile acestea. Apoi, Mahomed era terorizat la gandul ca s-ar putea ca Dumnezeu nu il ierte. Stia ca are pacate si ca are nevoie de iertare. Mahomed nu a avut curajul sa spuna ceea ce a spus Isus: "Eu sunt calea, adevarul si viata" In fine, Mahomed este intr-un mormant, pe cand Isus este viu si se va intoarce pe pamant sa aduca mantuirea celor ce il asteapta. Chiar inainte de venirea lui a doua oara, evreii se vor pocai si vor recunoaste in El pe Mesia pe care l-au respins la prima lui venire. Ceea ce este foarte interesant e faptul ca musulmanii ce se intorc la Domnul Isus incep imediat sa iubeasca pe evrei, recunoscand in ei pe poporul folosit de Dumnezeu sa ne dea Biblia si pe Mesia.
Dumnezeu iubeste pe musulmani si pe evrei si pe crestini. El doreste ca toti sa vina la pocainta si sa creada in Fiul Sau Isus Hristos care a murit pentru pacatele noastre. Aceasta este singura cale de salvare.

Noe said...

Isus a sustinut faptul că Dumnezeu este Unul singur. De asemenea, El a sustinut că Dumnezeu este singurul bun. În altă împrejurare Isus a zis oaemnilor:"Voi cari sunteti răi..." El nu s-a inclus pe Sine în categoria oamenilor, care sunt toţi răi, ci s-a pus pe sine alături de Dumnezeu care weste singurul bun. De asemenea Isus a acceptat închinare, El care a zis, Domnului Dumnezeului tău săte închini şi numai lui să îi slujeşti. De asemenea Isus a iertat păcatele oamenilor, ceea ce ne spune din nou că El a pretins că este Dumnezeu şi a fost în fapt Dumnezeu în trup uman.
Pot să demonstrez trei lucruri cu certitudine:
1. Că Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu, deci putem avea încredere în tot ce scrie in ea.
2. Universul nostru a fost creat, deci a avut un început.
3. Că Isus a înviat din morţi, de aceea este Dumnezeu şi tot ce ne-a spus este adevărat şi valabil.

Noe said...

În privinţa existenţei altor evanghelii, aşa cum susţine shakuka, ea are dreptate. Există mai mult de patru scrieri care se numesc evanghelii, dar acest lucru nu le face să fie Evanghelii autentice. Dumnezeu a inspirat patru oameni pentru a ne reda viaţa lui Isus (Matei, Marcu, Luca şi Ioan). Scrierile acestora sunt Evangheliile inspirate de Duhul lui Dumnezeu. Celelalte sunt "spurious writings" adică pretind că sunt scrise de Toma sau de Petru, sau de alte personaje apropiate de Isus, dar în realitate au fost scrise mult mai târziu şi nu de persoanele propuse în titlu. Cele patru Evanghelii inspirate au fost scrise toate inainte de 70 A.D. când templul a fost distrus. Dacă vreţi vă pot spune cum se datează cu acurateţe.
Evangheliile false se deosebesc foarte mult de cele autentice, în conţinut, în stil, în teologie, etc. arătând că sunt neinspirate de Dumnezeu. De exemplu una spune că Isus a făcut pe când era copil păsări din lut şi le-a aruncat în aer dându-le viaţă şi făcându-le să zboare. Ori Evanghelia lui Ioan ne spune că prima minune a făcut-o Isus la nunta din Cana. Apoi o evanghelie falsă spune că Isus, pe când era copil, a fost îmbrâncit de un alt copil şi de aceea l-a lovit pe acela cu orbire. Lucrul acesta nu se potriveşte cu toată cealaltă informaţie pe care o avem despre Domnul Isus, care arată că a făcut întotdeauna bine, inclusiv vrăşmaşilor Săi (vezi cum a vindecat urechea aprodului ce venise să îl aresteze!).
Iată de ce nu avem decât patru Evanghelii, deoarece numai patru au fost inspirate de Dumnezeu.

Noe said...

Citatele pe care le-a cerut shakuka:
1. Mahomed a afirmat că autoritatea Coranului se bazează pe autoritatea Bibliei (Sura II, 107, 115, 130, 139). Deci Coranul este o carte inspirată - susţine Mahomed, pentru că e în concordanţă cu cealaltă carte inspirată, Biblia. Deci revelaţia nouă se verifică prin revelaţia veche. Dacă revelaţia nouă contrazice pe cea veche, atunci ea trebuie respinsă. Şi acum informaţii din Coran care contrazic revelaţia Bibliei:
- Sura XLI 8, 9, 10, 12 citim că Dumnezeu a creat lumea în opt zile (2+4+2), ceea ce contrazice Geneza 1.
- Sura XI 32-45 spune că unul din cei trei fii ai lui Noe a refuzat să intre în corabie şi a pierit în potop, ceea ce contrazice Geneza 7:1, 7.
- Sura XXVII 100-112 spune ca Avraam a intenţionat să jertfească pe Ishmael, dar Bbilia spune ca a fost Isaac cel pe care Dumnezeu a cerut lui Avraam sa îl jertfească.
- Sura II 262 spune ca animalele taiate în două de Avraam au înviat la cuvântul lui Avraam, ceea ce contrazice Genez15:7-1.
- Coranul pretinde că Avraam a locuit la Mecca şi a construit Kaaba (Sura II 119-121), ceea ce nu reiese niciunde din Biblie. Descoperirile arheologice arată că zona nu a fost locuită la 1700 î. C.când trăia Avraam. Nicio dovadă arheologică la Mecca din timpul lui Avraam!
- Sura XIX 22-31 vorbeşte de Maria şi naşterea lui Isus, iar Maria este numită sora lui Aaron (şi a lui Moise)! Aaron şi Moise au avut o soră numită Maria, dar aceştia trei au trăit cu 1500 de ani înainte de Maria, mama Domnului Isus. Sura LXVI 12 o face pe Maria, mama lui Isus, fiica lui Amram, tatăl lui Moise şi Aaron. Sura III 30 arată că acest Amra, tatăl Mariei (mama lui Isus) a apărut după Adam şi Noe şi Avraam, deci este tatăl lui Moise, care a fost profet după Avraam, care a fost profet după Noe, care a fost profet după Adam.
- Anacronisme: Moise este făcut contemporan cu Haman (duşmanul evreilor de la 480 î. C.), care, chipurile, este ministru al lui faraon, şi a construit turnul Babel (Sura XXVIII 38; Sura XL24-39 69). Sura VII 121 vorbeşte despre crucificare în timpul Faraonului contemporan cu Moise,dar crucificarea a fost o metodă de execuţie pe timpul romanilor! Sura XX 87, 96 spune că evreii i-au făcut vioţelul de aur la sugestia Samariteanului! Samaritenii au apărut în istorie la un mileniu după viţelul de aur! Sura XVIII 82-98 vorbeşte despre Alexandru Macedon şi spune că acesta a fost musulman, că a descoperit că soarele apune într-o fântână mlăştinoasă (aşa spunea o legendă contemporană cu Mahomed)!
Concluzia este că Mahomed, în călătoriile sale cu caravana a auzit multe istorii biblice şi de altă natură şi le-a expus duăăî cum le-a înţeles el în Coran, cu greşelile şi anacronismele expuse.
Citatele le-am verificat şi cu traducerea românească a Coranului de Silvestru Octavian Isopescu, Chişinău, 2000.

shakuka said...

Inteleg ce vrea sa spuna Noe si are dreptate. De fapt, Coranul aproba Biblia insa nu cea actuala, ci Biblia in forma ei originala, nealterata de oameni, si adevarul din ea. Se spune ca fiecare profet vine cu o "Carte", adica cu un anume mesaj potrivit epocii, nevoilor si puterii de intelegere a poporului caruia i se adreseaza. Astfel Coranul aproba mesajele profetilor de dinainte si dezaproba modificarile facute de oameni, profetul Mohammad este cel care incheie lantul profetilor iar Coranul cartea care clarifica religia. (viziune islamica)

"Ceea ce desparte crestinismul de toate celelalte religii este faptul ca noi avem pe Dumnezeu - ca Tata. Nici o alta religie nu are asa ceva."
Adevarat. dar de ce spuneti "Tata" si nu "Mama" , de ce "Tata" si nu "Mama-Tata"? De unde stiti ca este vorba despre un tata (principiul masculin, si doar jumatate din intreg) si nu ceva Suprem, Intreg asa cum vede islamul?

Vasile Cahuleanu said...

Nu e de ajuns ca scrii versuri la nivelul unui copil de clasa a doua, iti mai dai cu parerea si despe ce habar nu ai. Ai citit Koranul? Intri ca porstul in targ unde nu te pricepi si faci "analiza". Alin Cristea are dreptate cand zice ca esti praf. Toata pocaimea a devenit specialista in islam.

Rodica Botan said...

Vasilica ...am citit Koranul. Si Cartea iluminatului Budha si a lui Joseph Smith . De-aia imi dau cu parerea. Tu ai citit Biblia?