29 October 2014

SA IUBESTI ...IN CIUDA FAPTULUI CA...

http://www.focusonthefamily.com/marriage/strengthening_your_marriage/love_for_the_long_haul/anyway_love.aspx

     Am citit ceva dragut si… cu mult miez in "Focus on the family". Linkul de mai sus are povestea in engleza. Cu toate greselile mele - si sint multe -, totusi ...nu sint si ipocrita. Nu am scris eu articolul, ci doar l-am tradus. Nu as fi putut sa scriu ceva ce nu am trait... Nu este usor sa iubesti "in ciuda faptului ca"... Iar uneori pentru unii ca mine se dovedeste chiar imposibil. Dar... cititi articolul tradus... sa intelegeti despre ce este vorba.

……………………………………………………...

De Valentine Day, Meg i-a pregatit o surpriza sotului ei Peter si impreuna cu bomboanele de ciocolata preferate i-a daruit si niste bilete la un meci de hockey. Mai tirziu, in aceeasi seara, s-a "impachetat" ca un cadou, cu o rochita deosebita, cumparata special pentru aceasta ocazie… doar pentru ochii lui.

Peter i-a cumparat o felicitare. De la Alimentara. A luat-o in drum spre casa cum venea de la munca. Si nu a scris nimic pe ea, decit s-a semnat…"Peter".

Citeva zile mai tirziu, Meg a incercat sa-i explice ca se simte ca si cind ea nu ar prezenta mare importanta pentru el… ca felicitarea nu fusese chiar ce si-ar fi dorit. Dar… Peter din nou a inteles gresit si, dupa citeva luni cind si-au sarbatorit aniversarea, Peter nu i-a mai dat nici macar atit... o felicitare.

-Cum ai putut sa nu-mi iei nimic de aniversarea noastra?... l-a intrebat ea suparata a doua zi? In special dupa conversatia care am avut-o dupa ziua de Valentine?

-Pai, m-am gindit sa-ti iau ceva, dar n-a fost sa fie… a replicat el. Si apoi, am stiut sa nu-ti mai cumpar iara felicitare, ca nu ti-a placut data trecuta cind ti-am cumparat una…

-Nu ca nu-mi plac felicitarile… a zis ea. Dar o felicitare simpla pare asa de …putin. Dar... pina si aia e mai buna decit nimic…

Citeva luni mai tirziu, a venit ziua lui Meg. De data asta, Peter i-a cumparat ceva - un set mic de scule. Cu citeva saptamini inainte, Meg i-a cerut sa imprumute o surubelnita si o banda de masurat. Si Peter s-a gindit ca Meg ar trebui sa aiba setul ei de scule pentru casa, ca sa nu le mai imprumute pe ale lui.

Meg isi aminteste cum a incercat sa-l faca pe sotul ei sa citeasca citeva carti despre "cum sa-ti iubesti sotia". Dar el a citit doar citeva pagini, si-a pierdut interesul si nu le-a mai deschis niciodata apoi…

"Am realizat ca n-o sa-l pot schimba niciodata", spune ea, "dar… il iubesc cu toate ca..."

PENTRU CA…

Ultimele cuvinte ale lui Meg… "il iubesc cu toate ca" reprezinta cea mai profunda expresie teologica despre casatorie pe care am auzit-o vreodata. Dragostea celor mai multi dintre noi se bazeaza pe  "pentru ca"… nu pe "cu toate ca". Te iubesc pentru ca esti bun cu mine. Te iubesc pentru ca te porti frumos, pentru ca ma respecti, pentru ca stii sa fii romantic…

Dar in Luca 6:32-36, Domnul Isus ne spune ca nu trebuie sa iubim "pentru ca". Ar trebui sa iubim "cu toate ca"… in ciuda faptului ca… Daca iubim pe cineva "pentru ca" acea persoana este buna cu noi, raspunde sentimentelor noastre sau se poarta frumos, cu ce sintem mai buni ca altii? In esenta, Domnul Isus iti spune ca n-ai nevoie de Duhul Sfint ca sa iubesti un om care isi aminteste toate aniversarile - nu numai aniversarea casatoriei, dar si aniversarea primei intilniri sau a primului sarut. Orice femeie poate iubi un asa barbat. Sau daca iubesti o sotie care te copleseste cu daruri pentru sportul tau favorit, care se da peste cap sa te faca sa te simti confortabil cind vii acasa de la munca si care este a ta oricind o doresti - pai… n-ai fi diferit de oricare alt barbat. Pentru o asemenea dragoste din partea ta, raspunzind doar atitor lucruri frumoase… asta nu-ti aduce nici un credit special.

Dar daca iti iubesti sotia care te dezamageste citeodata, care este citeodata prea preocupata doar de ea insasi - atunci o iubesti in ciuda faptului ca… Facind asa, tu urmezi modelul Tatalui Ceresc, care ii iubeste si pe cei nemultumiti si rai.

IN CIUDA FAPTULUI CA…

Ai sa iubesti numai "pentru ca"? Sau vrei sa iubesti "in ciuda faptului ca"? Ai sa iubesti un barbat sau o femeie care nu-ti apreciaza sacrificiul? Ai sa iubesti un sot sau o sotie care nu te respecta? Ai sa iubesti un sot sau o sotie care nu se poata cu tine cu aceeasi tandrete cu care te porti tu?

Aproape toate casatoriile necredinciosilor sint bazate pe o dragoste "pentru ca". Credinciosii sint chemati la o dragoste "in ciuda faptului ca". Asta ne face diferiti. Asta Ii aduce glorie lui Dumnezeu. Asta ne va face sa apreciem mai mult dragostea lui Dumnezeu pentru noi, pentru ca Dumnezeu ne iubeste "in ciuda faptului ca!!!". Ne da… si ne da din nou, ca sa ne mai dea o data - si noi luam intruna, fara prea multa recunostinta. El este dornic sa Se intilneasca cu noi, dar noi sintem prea ocupati ca sa avem timp si de El. El este bun cu noi, iar noi, cind ni se intimpla ceva rau, Il acuzam fara remuscari ca ceva n-a mers dupa planul facut de noi. Dar Dumnezeu ne iubeste "in ciuda faptului ca". Sa iubim in ciuda faptului ca… inseamna sa iubim cum iubeste Dumnezeu.

Asta este adevarata dragoste… asa cum a intentionat Dumnezeu sa fie.

4 comments:

AICISIACUMACOLOCURAND said...

UN CANTECEL DESPRE O IUBIRE NECONDITIONATA
Click here to listen: http://www.airjesus.com/thesong.mp3

Unknown said...

fain versetul din proverbe 11 ales de tine. Sa ne incredem in El in continuare.

Rodica Botan said...

Multumesc viurginia si...multumesc si de martisorul trimis...

Rodica Botan said...

Thanks Ioan Alexandru...