25 April 2014

CEL MAI VECHI ORAS DIN LUME... SI UN PAHAR DE APA DIN IZVORUL LUI ELISEI

     De mult am vrut sa scriu despre ceva. Vara trecuta cind am vizitat Israelul, am fost si la Ierihon. Acolo este si izvorul despre care se vorbeste in 2 Imparati capitoul 2 :19-22
     "Oamenii din cetate au zis lui Elisei:"Iata, asezarea cetatii este buna, dupa cum vede domnul meu; dar apele sint rele, si tara este stearpa." El a zis:"Aduceti-mi un blid nou si puneti sare in el, si a zis:"asa vorbeste Domnul:"Vindec apele acestea; nu va mai veni din ele nici moarte, nici stirpiciune." Si apele au fost vindecare pina in ziua aceasta, dupa cuvintul pe care-l rostise Domnul."
     Cind am coborit din taxi in Ierihon, un batrinel cu o paralizie evidenta, dar care vorbea engleza, s-a apropiat de noi si ne-a oferit sa ne fie ghid. Bineinteles ca am acceptat - si omul ne-a povestit ca a facut cindva parte dintr-o echipa de arheologi. Ne-a dus sa vedem zidurile Ierihonului si am adus si eu acasa citeva cioburi de acolo, iar sora mea si-a luat esarfa de la git si i-am facut o poza pe locul unde se presupune ca ar fi fost casa lui Rahab.
     Ierihonul este cel mai vechi oras din lume - 10.000 de ani. Pe locul vechiului Ierihon nu s-a construit nimic, si din poze vedeti doar vechile ziduri- ce a mai ramas din ele. Interesant este faptul ca apa de la izvorul lui Elisei, care a fost tamaduita dupa cuvintul Domnului, asa cum spune prorocul, mai curge inca si alimenteaza tot Israelul cu apa potabila. Am baut apa din acest izvor... In tara asta lipsita de apa, acest izvor curge de mii de ani...
     Se spune ca toate zidurile Ierihonului au cazut inauntru... peste oamenii din cetate. Greu de explicat fenomenul. Dar stiinta si arhelologia aduc mereu, mereu dovezi ca Biblia nu este o carte de basme, ci este adevarata ...si aici, in acest oras vechi, aceste lucruri pot fi ...pipaite.
     S-a construit mult in jurul vechii cetatii, si in departare se vede inverzita valea Iordanului. Dar atit vechiul izvor tamaduit de Elisei, cit si zidurile darimate ale vechii cetati canaanite stau inca si astazi martore vii ca Dumnezeu dirijeaza istoria si Cuvintul Domnului este vesnic.















1 comment:

Marta said...

Mi-a placut sa citesc asta : Dumnezeu controleaza istoria si cuvintul lui e vesnic . O incurajare pt. mine azi . .