21 April 2014

TOMA CEL SINCER ...SI LOIAL

     Am ascultat o predica frumoasa despre Toma.(Ioan 20:24-29) Interesant cum mincam asa de multe ori mestecat de altii si traim cu parerile altora despre te miri ce subiect - desi avem Biblia, ca sa ne lamurim daca sau nu ceea ce se spune despre cineva este adevarat. A apucat cineva cu sute de ani in urma, sint sigura, sa-l vorbeasca de rau pe bietul Toma, si uite ca asa a ramas peste veacuri... "Toma necredinciosul". Hai ca nu e cel mai rau lucru sa fii Toma, dar nici mare cinste nu-ti face daca esti ca el... nu-i asa?
    Predica de care vorbesc insa l-a prezentat pe Toma intr-o alta lumina... si pe cind s-a terminat predica, Toma mi-a devenit mai mult decit simpatic (daca poti sa spui asa ceva despre un apostol).
    Dupa moartea Domnului, ucenicii s-au adunat speriati in camera de sus... Toma nu era cu ei. Oare de ce? Una dintre posibilitati este si aceea ca Toma era o persoana care la necaz se izoleaza. Cunoasteti pe cineva care sa se izoleze cind are vreun necaz? Foarte adesea multi dintre noi fac acest lucru. Domnul Isus li se arata celor 10 in camera de sus, si Toma nu este acolo... si pierde prilejul sa-L vada pe Domnul. Asisderea noi cind lipsim de la Casa Domnului pierdem ocazia sa avem partasie cu fratii - acolo se poate petrece ceva minunat, si doar pentru ca cineva ne povesteste cum a fost - sau pentru ca prin inetermediul internetului putem uneori sa urmarim slujba... nu este acelasi lucru - asa ca, indiferent cit de necajiti sau deznadajduiti sintem - solutia cea mai buna este sa ne prezentam la casa Domnului, mai ales ca avem promisiunea ca unde sint doi sau trei adunati in Numele Lui, si El este acolo...
     Dar sa revin la Toma. Intr-o situatie... cind au aflat de moartea lui Lazar, si Domnul Isus a zis (Ioan 11:15-16)... "Si Ma bucur ca n-am fost acolo, pentru voi, ca sa credeti. Dar acum, haidem sa mergem la el.", Toma, zis si Geamanu, raspunde... "Haidem sa mergem si noi sa murim cu El." Toma era un sufletist. Si moartea Domnului Isus l-a afectat profund - a suferit intens si s-a izolat. Cind Toma spune ca vrea sa puna mina si sa pipaie rana facuta de cuie si de sulita... o face pentru ca Toma nu este un superficial. Este loial Domnului Lui... vrea sa fie sigur - vrea sa cerceteze si sa se convinga. Mult mai sanatoasa atitudinea decit a unora dintre noi pe care ne bate vintul si nu stim uneori in ce directie mergem. Dumnezeu spune sa-L cautam... sa cerem, sa batem. Toma exact asta face. Cind Domnul Isus i Se arata si lui Toma, ii respecta acestuia dorinta... trateaza cererea lui cu seriozitate. Domnul Isus ii raspunde EXACT asa cum a cerut Toma. El ne poate raspunde si noua daca Il cautam cu seriozitate.
    Am invatat multe de la Toma. Mi-a placut sa ma uit la el intr-o lumina noua, favorabila. De acum incolo ma voi gindi la el ca la un om exceptional, un tip deschis si sincer - fara ascunzisuri si prefacatorii. Un om care a avut indrazneala sa ceara si sa vada - si a avut harul sa i se raspunda la cerere. Asa ca, aviz amatorilor - acelora care nu sint siguri de existenta lui Dumnezeu. Nu intirziati sa cercetati si sa cereti sa vedeti - ca sa va convingeti. Orice cerere sincera si decenta este luata in considerare de Dumnezeu.

No comments: