05 April 2014

LADA CU SCULE...

“Asta seara, copii… am sa va spun  povestea…”
Va amintiti emisiunea de la radio si vocea aceea placuta cu care se incepea povestea in fiecare seara? Cu muuuuulti, muuuulti ani in urma.
Astazi, in drum spre casa, am auzit intr-o predica o poveste pe care vreau sa v-o prezint cit mai detaliat…nu vreau sa uit nici un amanunt. Am incercat sa o gasesc pe internet, dar n-am reusit, si nici rabdare multa n-am avut – asa ca am sa v-o spun asa cum pot.
Cu citeva zeci de ani in urma, un muncitor de la fabrica de masini a lui Henry Ford, din Detroit, a ajuns sa isi predea inima Domnului Isus. Si ca sa arate intregii lumi ca si-a schimbat viata, a cerut sa fie botezat intr-un riu in Detroit – (parea ca cel care predica spune ca si riul se numeste tot Detroit) …iar apoi, ca orice faptura noua in Christos, omul a inceput sa-si restructureze viata… in detaliu.
Toate au mers fantastic de usor - pina a dat in garaj de o lada cu scule. Linga lada aia a stat mult si s-a tot gindit. A inceput sa se miste in jurul ei… amintindu-si cum  adunase aceste scule de-alungul anilor. Erau scule fantastic de bune, scule pe care le …“imprumutase” de la locul de munca… pe rind - azi o scula, miine o alta scula… Pe vremea aia nu era atita tehnologie, si munca se facea mai mult manual. Sculele pe care le primeau erau de cea mai buna calitate si erau usor de “uitat” prin buzunare… iar in fata lui statea acuma o  lada destul de marisoara - plina pina sus cu sculele furate.
Ce sa faca? Daca se duce sa marturiseasca ce a facut, isi va pierde serviciul in mod sigur… Intr-adevar, o problema complicata. Sa nu spuna? Cum sa traiasca asa?
Pina la urma… isi lua inima in dinti, si cu lada in mina se prezenta a doua zi la lucru. Puse lada cu scule in fata sefului lui si ii marturisi totul. Seful lui ramase incremenit. Ce sa faca? Nu-i venea sa il concedieze pe omul asta care era unul dintre muncitorii cei mai destoinici pe care-i avea… Ridica sapca… se scarpina in cap… si lua lada subsuoara, si se duse la maistru lui, si…ii povesti si lui toata povestea – si apoi il intreba ce sa faca… Maistrul lui… il cunostea si el pe omul cu sculele. Nici el nu voia sa-l dea afara… asa ca lua lada si se duse cu ea la directorul fabricii.
Directorul asculta toata povestea… si, amuzat, ii zise…
Stii ce? Henry e plecat in Europa. Am sa-i scriu o telegrama si am sa-i prezint situatia. Sa vedem ce hotaraste el…
Si intr-adevar a scris telegrama si a sfirsit cu intrebarea… Spune-ne acum ce sa facem?
Si raspunsul veni promt si scurt…

“Botezati de urgenta intreaga fabrica! Stop. Daca e posibil, botezati intreg orasul Detroit!”
            Henry

1 comment:

carmen bogdan said...

o poveste pe cinste