21 December 2016

OBICEIURI DE CRACIUN - 2

Luna Decembrie ar putea sa fie numita si "luna obiceiurilor"… Poate unele obiceiuri n-ar fi rele daca nu ne-am obisnui cu ele si am uita de ce le-am facut in primul rind. Avem traditii si obiceiuri a caror semnificatie am pierdut-o in timp… Ce rost mai au aceste obiceiuri chiar daca ar fi bune, daca nu stim de ce facem ce facem?

Am sa va spun despre un alt obicei bun pe care il au romanii de Craciun. Facem curatenie de Craciun. Si nu stiu de cind a inceput acest obicei si de ce, dar imi dau cu presupusul.

Craciunul aduce multa lume in casa… si pe vremea cind eram eu copil imi amintesc ca inainte de Craciun fiecare casa facea curatenie MARE. Chiar daca nu mai vin Maria si Iosif sa bata la usa noastra… intentia oamenilor cred ca a fost ca macar vestea nasterii Mintuitorului sa ne gaseasca asteptind, pregatiti… in sarbatoare. Si curatenia este lucrul cel mai important atunci cind vrei sa primenesti o casa - ca doar n-ai sa te apuci sa decorezi, si sa pui flori, si mai stiu eu ce toale festive… cind praful este de un deget pe mobile si casa nematurata…

Imi amintesc de forfota dinaintea Craciunului – cind mama mea scotea covoarele afara si le spala, si spala perdelele si geamurile… Si asta pe vremea cind in Valea Jiului ningea cu funingine de sus si nimic nu se putea pastra curat.

Si cind venea ajunul Craciunului, fiecare gospodina zimbea satisfacuta. Treaba era terminata. “Casa curata… musafiri asteapta”… asa scria pe unele peretare vechi… va mai amintiti de ele?

……………..

In acelasi fel, in mod spiritual, nu poate exista nici bucurie, nici sarbatoare cind casa inimii noastre este murdara. Un gind bun si un obicei folositor… mai ales daca il traducem in limbaj spiritual - sa ne primenim si sa ne reimprospatam inima, ca mesajul Craciunului sa decoreze apoi dinspre inauntru in afara viata noastra… ”Caci un copil ni s-a nascut… un Fiu ni s-a dat… si Domnia va fi pe umerii Lui. “
http://www.peginduri.com/2011/12/obiceiuri-de-craciun-1.html

No comments: