22 August 2014

CE SINT DARURILE SPIRITUALE?

De la inceput vreau sa reamintesc ca tot ce este scris aici este extras dintr-un curs scris de Russell Kelfer; eu doar traduc si "impachetez" ideile pe care le scot din acest curs.

Mi s-a parut important sa mentionez ca autorul a studiat aceste daruri spirituale din patru texte din Biblie: Noul Testament, Romani 12, 1Corinteni 12 - prima parte si a doua parte, si Efeseni 4. Dar listele nu sint la fel; unele par liste de activitati, altele de realizari, si altele de motivari. Si pentru ca nu sint specifice cum sintem obisnuiti sa avem lucrurile prezentate clar de catre Dumnezeu, ni se pare ca ceva nu e la locul lui. Dumnezeu nu este autorul niciunei confuzii… atunci de ce aceste lucruri sint parca menite sa aduca confuzie?

Omul cauta si crede ca adevarul exista in ceea ce ii spune lui o anume experienta, deci se bazeaza pe propriile lui simtaminte, crezind ca ele sint adevarul, si nu cauta sa confrunte cu Biblia ceea ce simte; omului ii place sa se compare cu altii din punct de vedere spiritual si sa se vada mai sus, mai bun, si omul creeaza astfel de situatii in care sa se faleasca cu starea lui superioara, si astfel sa hraneasca unul dintre cele mai periculoase pacate… mindria.

Dumnezeu condamna aceste competitii de natura spirituala… el vrea ca toti sa fim egali, asa cum toate madularele trupului sint la fel de importante si necesare. El vrea o diversitate in darurile ce le avem, dar vrea sa fim condusi de acelasi Spirit; El vrea sa avem misiuni diferite, dar sa avem acelasi Domn; si El vrea sa ne manifestam in mod divers, dar sa se faca lucrarea aceluiasi Dumnezeu in toti oamenii.

Poate ca acuma vom intelege ca Dumnezeu vrea sa faca trei lucrari:

El lucreaza in noi, El lucreaza cu noi si El lucreaza prin noi. Asa ca secretul este ca Dumnezeu este Acela care regizeaza, iar noi trebuie doar sa ne lasam calauziti de El si sa ne practicam fiecare darul ce ni s-a dat.

Amintiti-va ca Dumnezeu v-a creat pe toti intr-un mod minunat… si ca sinteti unici. Poate nu-ti place cum arati, cit esti de inalt, de inteligent sau ce talente ai. Dar tu trebuie sa iubesti darul pe care Dumnezeu ti l-a dat, ca este unic, este puternic si este etern. Si a fost conceput pentru tine inainte sa existi chiar… de un Tata iubitor. Toti sintem diferiti, dar toti sintem un singur trup.

Imaginati-va acuma un grup de diaconi si batrini ai bisericii impreuna, hotarind daca sa construiasca sau nu o noua aripa la cladirea bisericii. Toti vor acelasi lucru… sa implineasca voia Domnului. Dar cei sapte oameni din bordul de conducere au sapte daruri diferite. Asa ca numai in masura in care toti sapte isi pun darurile la lucru pot infaptui voia lui Dumnezeu.

………………………………………………………………

DESCOPERA-TI DARUL

Am participat recent la un studiu biblic despre daruri. La inceput am crezut ca e vorba de daruri…cum ar fi cintatul… dar studiul zicea ca alea sint talente, si nu daruri. Si ca aceste daruri ti se dau cind esti nascut din nou… si ca fiecare am primit un astfel de dar. Studiul este scris de Russell Kelfer.

Am sa sumarizez ceea ce am invatat, pentru ca mie mi se pare de folos, intelegind cum intr-o biserica este loc si nevoie de tot felul de oameni care sa lucreze impreuna, ca un trup.

Uneori avem impresia ca toti trebuie sa fim la fel, cu aceleasi idei, ca sa existe armonie. Ce am invatat din studiul asta mi-a intors pe dos tot ce stiam, si parca face si sens.

Darurile sint urmatoarele:

Darul profetiei (prin asta intelege sa vorbesti din Cuvint… si numai din Cuvint), darul de a face servicii fratilor tai, darul de a cerceta (de a studia) Scripturile, darul de a fi un bun administrator(organizator), darul de a fi milostiv, darul de a incuraja, si darul de a darui… din ceea ce ti-a fost dat si tie.

Fiecare trebuie sa avem cel putin un astfel de dar… Darul ne este dat noua, dar ne este dat pentru a-i servi pe fratii nostri…

Ca sa stim ce dar avem trebuie sa cautam… si sa ne analizam in lumina Cuvintului… este ceva personal… sa stii pentru tine… sa poti sa ii intelegi pe altii… si sa poti lucra in armonie cu ei.

Ca sa intelegeti mai bine, am sa traduc una din povestirile din carte, in care ii veti recunoaste pe cei ce au cele sapte daruri.

Janice s-a imbolnavit asa dintr-o data. Nimeni nu cunostea motivul bolii ei, dar toti stiau ca are nevoie grabnica de ajutor. Ea avea doi copii mici, iar sotul ei era plecat pentru o luna si nu avea pe nimeni din familie care sa-i poata fi de ajutor. Si pe cind se odihnea pe patul spitalului asteptind inca o serie de teste, se ingrijora - ”Oare cum o sa Se ingrijeasca Dumnezeu de multele mele nevoi?”

Cam tot la aceeasi ora, sapte din prietenii ei de la biserica au intrat pe rind pe usa spitalului. Sapte madulare din trupul lui Cristos, biserica din care facea parte, si fiecare minat de acelasi gind… sa o ajute in starea ei jalnica.

Dar fiecare dintre ei avea un dar spiritual diferit.

Prima care a intrat pe usa a fost Paula-Profetul. S-a uitat la dreapta si la stinga si i-a soptit lui Janice: ”Oare ce incearca Dumnezeu sa ne spuna prin asta? Ca un lucru este cert… ne-a facut pe toti atenti.” Bineinteles, asta n-a sunat convenabil, dar daca o cunosteai pe Paula, stiai ca intentia ei era dintre cele mai bune. Felul in care a vorbit insa dadea de inteles ca e posibil ca un pacat a fost savirsit, si asta a dus la boala respectiva… si Janice ar face bine sa isi analizeze viata. Poate o astfel de analiza nu era un lucru rau, dar pe mai tirziu… acum acest gind nu putea aduce prea multa alinare. Insa fondul pe care lucra Paula era bun… si ea incerca sa caute adevarul si sa descopere pacatul.

Urmatoarea a intrat pe usa, Susie… Serviabila. Am putea sa-i spunem si Annie cea Activa…. Ea era ocupata cu toate grupurile din biserica… cu misiunea - era presedinta casei de adapost pentru femei… si preda la scoala duminicala. Si ceea ce i-a spus ea lui Janice a avut un pic mai mult darul sa o incurajese pe aceasta din urma. ”Nu te ingrijora, Janice” a inceput ea, “am sa am eu grija de copii pina esti in spital. Da-mi o lista cu ce trebuie sa fac… si o sa am grija sa-ti tin casa in ordine pina te reintorci”. Puteai sa vezi de pe fata bolnavei ca o greutate uriasa i-a fost luata de pe inima. Si toate astea au fost spuse de Susie cu usurinta si aratind multa dragoste… darul ei fiind acela de a se ocupa de nevoile fizice ale fratilor ei.

Edie Incurajatoarea batu la usa… Ea a luat mina bolnavei in mina ei si a inceput sa o consoleze, dar intr-un fel foarte spiritual. "Toate lucrurile lucreaza impreuna spre binele celor ce se incred in El", i-a spus ea… Dumnezeu are un plan si prin boala asta El vrea sa-ti schimbe viata… chiar daca dureaza mai mult… Dumnezeu Se va milostivi de tine. Si ce mult curaj ne-ai dat tu in alte dati cind ai trecut prin situatii grele! Nici ea n-a putut sa schimbe situatia, dar i-a aratat bolnavei ca exista o perspectiva diferita… si ca Dumnezeu este in control si are un plan…

Nu termina ea bine ca Rhonda, Studioasa, dadu coltul si intra in camera bolnavei… ”Multumesc ca ai venit”, spuse bolnava. Rhonda era o persoana mai retrasa, si de obicei trebuia sa initiezi o discutie cu ea… ea gindea mai mult decit vorbea. Dar Rhonda zise…”Ti-am studiat simptomele… s-ar putea sa stiu cauza crizelor tale. Am o carte pe care vreau sa o citesti”. Si ii intinse cartea… Si Rhonda isi arata in felul ei dragostea fata de bolnava, prin incercarea ei de a afla cauza bolii prin investigatiile facute.

Mary Milostiva statea de o vreme deja proptita de perete si nu se mai putu abtine… Incepu sa plinga incetisor… ”N-am cuvinte sa spun cum m-am intristat cind am auzit ca te-ai imbolnavit”. Janice a inteles-o …Mary era persoana care de cite ori cineva avea o suferinta, Mary suferea cu toti… asa era ea, asa isi arata ea ca are aceeasi simtire cu ei, si astfel parca voia sa duca si ea o parte din durerea lor.

Gretchen Darnica intra si ea in discutie, dar nu spuse mult, ca nu era stilul ei… Ei ii placea sa actioneze din umbra… nevazuta. S-a aplecat si a intrebat-o pe Janice in soapta daca are asigurare medicala. ”Oare o camera privata ar costa mult mai mult? intreba apoi. Si si-a propus sa intre pe la biroul spitalului la plecare, si fara sa lase pe nimeni sa stie ce treaba are ea pe-acolo, plati diferenta ca sa ii ofere lui Janice o camera mai buna. Si ea o iubea pe Janice. Felul in care ea isi manifesta dragostea era de a-si impartasi resursele cu fratii si surorile ei.

Abby Administratoarea fu ultima. Ea era ocupata cu luatul notitelor, facind tot felul de liste si planificind. ”Nu te ingrijora de nimic”, a consolat-o pe Janice… Ce aveai de facut la birou, i-am dat la Brendei sa faca… si Mary o sa iti tina lectia de studiu biblic duminica. Spre deosebire de Susie, care facea servicii ea insasi, Abby delega sarcini, ocupindu-se in viitor de lucrurile care trebuiau facute, si facind asa, ii usura bolnavei gindurile despre cum si cine ii va rezolva problemele cele mai urgente.

In sala aia de spital erau sapte persoane diferite, dar care aveau un gind comun… sa ajute pe cineva in nevoie.

Profetul a vrut sa expuna adevarul

Servitorul a vrut sa aiba grija de nevoile fizice.

Incurajatorul a vrut sa incurajeze intr-un mod spiritual.

Cercetatorul a vrut sa afle cauza bolii.

Milostivul si-a aratat dragostea prin lacrimile impartasite.

Cel care avea darul de a darui s-a ocupat de finantele bolnavei.

Administratorul a delegat oameni care sa se ocupe de problemele mai de durata.

Poate ai reusit sa te identifici cu unul dintre cele sapte daruri. Cauta sa vezi care este inclinatia ta naturala cind este vorba de o nevoie in biserica. Dar aceste sapte persoane trebuie sa lucreze mina in mina, sa se completeze una pe alta, ca sa poata acoperi nevoile intr-o biserica

5 comments:

cella said...

Multa vreme m-am simtit frustrata ca nu integeam care imi sunt darurile, nu le luam in seama pe cele ce le aveam si voiam sa am pe cele ce sunt scoase mai mereu in evidenta ...
Cand insa am inteles ca Dumnezeu mi le-a dat pe ale mele si vrea sa le folosesc m-am linistit, am pace ... sunt fericita sa le folosesc;).
Sunt implinita!

rodica said...

Asa si eu...nu rivnesc la pozitia nimanui, ca asta ar insemna ca-mi pierd timpul cu scopurile altora si nu-mi fac datoria mea.

elena marin-alexe said...

Nu intru in amanunte, ci doar vreau sa-i multumesc Domnului pentru darurile Duhului Sfant.El lucreaza totul in noi si desigur in mod diferit.
O zi plina de dragostea Lui sa ai draga Rodica!

Rodica Botan said...

SI EU SINT MULTUMITA...CU TOT CE MI-A DAT. SINT MAI NEMULTUMITA DE MINE CA NU LUCREZ SUFICIENT CU CE MI-A DATA...DAR ASTA-I ALTA TREABA...

carmen bogdan said...

Oare cine nu si-a pus intrebarea cand a devenit copilul Domnului si a aflat despre daruri: oare eu ce dar am? evident si eu am fost printre curiosi. Si eu m-am gandit initial la cantat si lauda dar evident asta trebuie sa o facem toti si nu e und ar ci o binecuvantare . Apoi m-am gandit ca poate sa ajut fizic, dar timpul si sanatatea nu erau in favoarea mea nici profet nici studios, dar usor, usor prin marturiile altora care mi-au spus ca de cate ori vorbesc cu mine se simt incurajati, si simtind la propriu Romani 8 cu 28, am realizat ca acesta e darul meu, darul incurajarii. De multe ori cei pe care i-am ajutat sa nu credti ca au realizat lucrul acesta si nici nu au realizat vreodata , dar stiu ca Domnul a vrut sa le -arate ca El e bun si la carma tuturor lucrurilor si oricand gata sa ii primeasca in bratele Lui iubitoare. La inceput ai un gust amar si crezi ca nu ai spus tot ce trebuie si crezi ca ai esuat, dar mai apoi iti dai seama ca tu esti doar mesagerul si lucrarea e a Domnului si El va continua ce tot El a inceput prin tine. Eu personal asa am patit samanta aruncata de bunica mea, a rodit dupa ce e nu mai era aici, plecase deja la Domnul. Da e important sa ne rezervam timp daca avem indemnul si chiar daca persoana pe care trebuie sa o incurajam pare inerta, surda, insensibila, noi trebuie sa o ajutam. Desiguri sunt si raspunsuri pozitive pe loc si acestea ne imcurajeaza sa ne folosim darul cu prisosinta oride cate ori este nevoie. Bun articolul si ca de obicei mi-a pus mintea si inima la lucru.