17 August 2014

UN CAZ... CU HAZ!?

   
     Ieri m-au dus copiii la cina, de ziua mea. Eram 6 in jurul mesei si destul de veseli, ca Deb se simtea mai bine, Claudia numai ce terminase o cura de antibiotice, si eu dupa o saptamina in care nu m-am putut duce la lucru eram mai vioaie ca oricind. Suficiente binecuvintari pentru care sa multumim Domnului.
     Ca de obicei , tot felul de discutii in jurul mesei. Ce-ai mai facut de cind nu ne-am mai vazut ultima data? Ce-i mai nou in lumea in care traim fiecare dintre noi? Unul dintre ei a zis ceva de Mark Twain, sora mea a scos din poseta o carte de Mark Twain (pe care nu o citisem inca) si ne-a explicat ca dumnealui si-a imprumutat numele - si de unde si l-a imprumutat, si alte amanunte de care nu stiam nici unul dintre noi. Lui Danny, ginerele meu i-a venit ideea ca o sa isi cumpere un monoclu... si o sa-l poarte numai asa, ca sa socheze lumea. Am vorbit despre bankrupcy... si cum Mark Twain a investit in afaceri rapide si a pierdut o groaza de bani. Cineva a zis ca si Robin Williams si-a pierdut o groaza de bani tot asa... si in sfirsit discutia a alunecat la depresie si sinuciderea comediantului... si in cele din urma despre ...inmormintari. Si discutam noi ca la inmormintari toata lumea il vorbeste de bine pe cel mort. Si ce am vrea sa se spuna la inmormintarea noastra... Ca sa vezi cum de la ce ai facut saptamina trecuta poti sa ajungi sa vorbesti de propria inmormintare?!
     Sora mea, care este "Canuta om sucit"..., zice la un moment dat... "Eu am sa las testament ca la inmormintarea mea sa nu vorbeasca nimeni despre mine. De fapt, ca sa fiu sigura ca nu vorbesc, am sa las eu un video... si am sa inregistrez pe pelicula ce cred eu despre fiecare dintre persoanele care cred ca vor fi prezente la inmormintarea mea... Si am sa vorbesc despre unul de exemplu... sa-i zicem Ion... si dupa ce-i spun lui Ion tot ce am de spus... (si promit ca o sa fie interesant )... ceea ce am sa spun... o sa-l faca pe Gheorghe de exemplu sa zimbeasca satisfacut... Si eu am sa ma opresc din discutia cu Ion sa zic... "Si tu, Gheorghe, ce te zgiiesti asa, ca si tu... asa si asa... si-l pun la punct si pe Gheorghe". Si trec la Maria... si apoi o iau pe ...Chiraca de exemplu in primire... si tot asa pina unul cite unul isi iau buchetul de trandafiri sau coronita si ...pleaca. Ca daca nu m-au pretuit in viata, ce rost are sa se sensibilizeze si sa faca caz la inmormintare?!" Am ris cu totii imaginindu-ne cum ar fi... dac-ar fi...
     ..........................
     Gluma este... si hazlie, si tragica. Adevarul este ca toti vom ajunge acolo. Nu!... discutia nu este prematura pentru nici unul dintre noi. Am fost acum citiva ani la o inmormintare, si la sfirsit am fost intrebata daca programul de inmormintare a decurs bine. Intrebarea mea este... mai conteaza? Si daca conteaza , conteaza pentru cine? Daca n-ai cinstit persoana care pleaca pina cind era inca in viata, ce-i mai aduce respectul pe care i-l dai trupului lui neinsufletit? Tot ce se petrece dupa moarte este pentru cei care ramin...pina si inhumarea celui mort. Ca daca nu este ingropat, sufera cei vii, nu dumnealui.
     De ce aminam unele lucruri pina cind este prea tirziu? Mai auzi pe cite unii zicind... "Daca as fi stiut ca moare, as fi facut sau as fi zis... cutare sau cutare lucru?!" Fa-le, omule, cit inca sint oamenii in viata! Spune pina respectivul te poate auzi. Da-i ce ai sa-i dai pina se mai bucura si el de dar, si tu de bucuria de a darui. Zilele noastre sint numerate, si cind se implineste numarul stabilit de Dumnezeu - oricine am fi, orice situatie am avea, cit de sanatosi sau cit de puternici ...ne ducem.
     Si mai e o treaba... ne apucam noi sa judecam. Nu!... nu ziceti ca n-ati facut-o niciodata, ca nu va cred. Toti avem inclinatia asta. Bun lucru este cind avem cite o experienta sa ne ia gura pe dinainte si sa spunem lucruri pe care apoi sa le regretam cind aflam adevarul. Doar  o astefel de situatie ne poate invata ceva si ne pune la punct. De unde stiu? Stan Patitul ma numesc... de-acolo stiu!
     Domnul sa ne intelepteasca sa stim cum sa traim! Ca unele necazuri ni le facem singuri, fara ajutorul nimanui atunci cind ne consideram deasupra celorlalti, cind nu ne gindim la cei din jur si la nevoile lor, cind aminam sa facem ceea ce Dumnezeu ne pune in inima sa facem pentru cei din jur.
     Asta am avut de zis pe ziua de astazi... O saptamina plina de evenimente frumoase va doresc!

No comments: