11 August 2014

ATACAT DE UN... FLUTURE

A True Story of Courage and Love by David L. Kuzminski

tradus Rodica Botan

     Ma plimbam pe o carare in padurile din Georgia; inaintea mea era o balta chiar pe carare. M-am gindit sa o ocolesc pe partea pe care parea ca nu este atita noroi... dar pe cind imi puneam in aplicare acest gind, am fost dintr-odata atacat.
     Va spun... n-am provocat pe nimeni ca sa fiu atacat ...si m-a luat prin surprindere ...pe neasteptate...
M-am speriat, desi nu am fost lovit tare... chiar daca am fost lovit de cinci ori. Am facut un pas inapoi si atacantul s-a oprit. In loc sa vina dupa mine, a plutit in aer cu gratie ...gratia aripioarelor de fluture. Daca as fi fost lovit sa ma doara, n-as fi gasit cazul atit de amuzant, dar n-am fost lovit asa de tare si atacul m-a facut sa rid; la urma urmei am fost atacat de ...un fluture.
     M-am oprit din ris si am facut din nou un pas inainte. Atacantul s-a repezit din nou la mine. s-a aruncat in pieptul meu cu intreaga lui faptura... inc-o data si inc-o data, vrind parca sa ma distruga...
Pentru a doua oara, m-am retras si atacul s-a oprit; si apoi iara am incercat sa ma apropii. Din nou s-a dat la mine. Din nou s-a izbit in pieptul meu cu toata puterea lui de insecta... Nici nu mai stiam ce sa fac, asa ca m-am retras a treia oara.
     La urma urmei ocazia mi s-a parut stranie si unica. Ca doar nu in fiecare zi auzi vesti despre un om fiind atacat de un fluture. De data asta m-am retras un pic mai departe sa analizez situatia. Fluturele s-a reintors si el si s-a asezat pe pamint. Abia acum am inteles de ce am fost atacat cu citeva momente mai devreme. Jos pe pamint un alt fluture, soata lui, murea... Ea era chiar pe marginea baltii. Fluturele care ma atacase statea linga fluturele muribund cu aripile deschise si miscindu-le incet ca pentru ai face vint... N-am putut decit sa admir dragostea si curajul fluturelui, si grija pentru soata lui...
     M-a atacat ca sa isi protejeze soata, chiar daca era clar ca ea era pe moarte, iar eu nu eram un adversar pe masura lui, dar a facut-o doar ca sa-i mai dea citeva momente pretioase de viata, in caz ca as fi fost neglijent si as fi calcat pe ea.
     Acuma am stiut de ce si pentru ce a luptat fluturele. Si aveam doar o singura posibilitate ...asa ca am pasit la o distanta buna in jurul baltii, chiar daca a trebuit sa merg pe partea noroioasa. Curajul fluturelui de a ataca pe cineva de o mie de ori mai puternic decit el ca sa-si apere consoarta merita admiratie si intentia lui era pe deplin justificata. El a cistigat pentru el si pentru ea acele momente pretioase si merita sa fie respectat si sa nu fie deranjat.

     Din respect pentru acest fluture, m-am gasit innamolit pe pantofi, si cind am ajuns la masina, a trebuit sa-mi curat noroiul de pe incaltaminte.
     Am invatat insa ceva remarcabil de la acest fluture; si ori de cite ori am in fata mea un obstacol ce mi se pare urias, imi amintesc de curajul acelui fluture... si folosesc curajul fluturelui sa ma inspire si sa-mi aminteasca ca in viata ...merita sa te lupti pentru unele lucruri ...

5 comments:

viorica said...

Ce frumos! Interesanta istorioara ,cit de mult avem noi de invatat ,chiar si de la fluturi .

viorica said...

Ce frumos! Interesanta istorioara ,cit de mult avem noi de invatat ,chiar si de la fluturi .

Rodica Botan said...

Era o poezie parca..."invata de la toate..."

Climatizare said...

Parca prea frumos sa fie adevarat. O poveste foarte frumoasa si interesanta :)

Simona said...

Da, frumos si emotionant:)