18 August 2014

DESPRE ADOLESCENTI...

Echipati-va tinerii cu un caracter bun! Adolescentii invata mult mai mult prin propriul exemplu decit prin educare. Sa fii un model de virtuti adevarate pentru copiii tai este foarte important.

by Tiffany Stuart linkul mai jos...
Traducere de Rodica Botan
http://www.focusonthefamily.com/parenting/teens/your_teen_needs_you/equipping_your_teen_with_character.aspx

De ce tinerii de astazi raspund la intrebarea "Ce inseamna caracterul?" cu…"Sa arati bine…?" De cind oare confundam aparenta fizica cu trasaturile de caracter?
Societatea si cultura pop trimit aceste mesaje distrugatoare anticrestine:

-Lumea se invirte in jurul meu… eu sint centrul universului…
-Sexul in afara casatoriei este normal…
-Fetele trebuie sa se imbrace sexy, sa fie atragatoare.

Ce dobindeste o astfel de gindire? Ea da compasul in morala culturii in care traim - si ea va influenta viitorul fiilor si fiicelor noastre. Putem noi sa readucem valorile crestine in viata adolescentilor nostri in asa fel incit sa faca un impact in viata lor de credinta pentru Christos? Da. Pentru ca influenta noastra inca este importanta. "Valorile sint copiate, nu invatate". Urmasii lui Christos au invatat sa fie ca El, incercind sa se comporte ca El, imitindu-L. Christos le-a spus ucenicilor Lui: "Urmati-Ma!". Si ei L-au urmat, dar nu fara sa-I puna intrebari, nu fara indoieli si nu fara ceva rezistenta.

Vedeti similaritatile? Scena nu vi se pare familiara? Actiunile vorbesc mai tare decit cuvintele. Sf. Francis of Assisi a spus: "N-are rost sa ne ducem nicaieri sa predicam, daca umblarea noastra nu este predica noastra". Ani de-a rindul, copiii tai te-au urmat - citeodata opunind rezistenta invataturii ce le-ai dat-o, altadata de buna voie. Ei au determinat ce este important in viata observindu-te pe tine. Daca gindul asta te sperie, nu lasa greselile tale din trecut sa te opreasca sa continui sa le arati dragoste, si intelegere, si rabdare astazi. Continua sa cresti in relatia ta cu Dumnezeu, in asa fel incit copiii tai, adolescenti, vor vedea credinta ta si vor dori sa cunoasca mai mult despre Christos.

Credinta, Nadejdea si Dragostea. Atit de multe trasaturi de caracter sint reflectate in ceea ce se ascunde in spatele acestor trei cuvinte. Daca vrem ca adolescentii nostri sa afiseze aceste trasaturi de caracter, noi trebuie sa le traim in casele noastre. Iata citeva lucruci cu care putem incepe:

-Umilinta:
Ca parinti, hai sa indreptam ce am facut rau, sa ne corectam greselile, spunind "Imi pare rau!". Copiii nostri vor invata mai usor sa ii ierte pe altii cind au experimentat iertarea acasa la ei.

-Recunostinta:
Adolescentii au nevoie sa ne auda spunind "Multumesc!" atunci cind fac o treaba in casa, au grija de fratiorul mai mic sau spala vasele. In special multumiti-le daca va fac confidente. Adolescentii doresc sa-si impartaseasca cu cineva secretele, si uneori intimpina greutati in prieteniile lor, asa ca daca ai fericirea sa fii ales sa-si descarce sufletul, opreste-te din ce faci si asculta-i. Lasa-i sa isi verse frustrarea, sa plinga chiar daca au nevoie de plins! Ofera-le intelegere si rugaciune in loc de a-i critica si a le face morala. Intreaba-i DACA au sau nu nevoie de sfatul tau...

-Autocontrol (Self-control)
Cind dati un sfat… vorbiti-le cum sa se poarte cind sint ispititi, atunci cind se duc la o petrecere de tineret sau la vreo alta adunare sau activitate sportiva. Vorbiti-le de consecintele sexului inainte sau in afara casatoriei. Impartasiti o experienta daca asta poate fi impartasita. Ca sa promovati modestia, cumparati o rochie de bal frumoasa, eleganta, dar decenta. Cind tinarul tau iese pe usa, spune-i…"Sper ca ai sa iei decizii intelepte deseara."

-Impartaseste Scriptura:
Cine merge pe urmele pasilor adolescentului din casa ta? Sansa este ca cineva, sau un grup de persoane, sa stea cu ochii pe fiul sau fiica ta si sa-i observe: un coleg, un coleg din echipa de sport sau cineva cu care lucreaza. Adolescentii au oportunitati foarte mari sa imprastie Lumina Cuvintul Sfint, Scriptura. Cele mai multe oportunitati izvorasc bineinteles din felul cum traiesc viata de credinta, in primul rind. Si Sf. Francis din Assisi spunea: "Predicati Evanghelia tot timpul… si, daca este necesar, folositi si cuvinte." Incurajati-va adolescentii vostri sa traiasca o viata care sa emane credinta, speranta si dragostea lui Christos, ca astfel oricine o sa-i vada va fi atras spre Christos.

-Mila:
Aratati voi mila fata de tinerii vostri cind au nevoie de ea? Eu nu fac asa totdeauna. De exemplu, Justin a avut probleme la scoala ca a ris in clasa, asa ca m-am suparat pe el si n-am mai vorbit cu el. Mesajul ce i l-am transmis a fost: "Daca vrei sa-ti arat dragoste, trebuie sa te schimbi." Un moment urit pentru o mama, stiu. Ma straduiesc insa ca de cite ori o situatie rea se interpune intre mine si fiul meu, sa imi amintesc ca dragostea lui Dumnezeu fata de mine nu a fost conditionata de comportamentul meu. Data viitoare cind copiii tai o sa iti produca nemultumire… schimba atitudinea. Gindeste-te la Domnul Isus cind a gasit pe femeia aceea prinsa in preacurvie. Ofera iertare si o imbratisare in loc de o vorba amara… sa vezi ce se va intimpla. Sint momente cind un astfel de tratament nu este optiunea cea mai buna, insa… Dar sint si momente cind copiii nostri au nevoie disperata de iertarea noastra. Biblia spune ca mila biruieste judecata. (Iacov 2:13).

Oferind iertare, prietena mea Beth a vazut rezultate in felul cum fetele ei adolescente si-au raspuns una alteia. Odata cind Beth isi disciplina fiica, fiul ei mai mare a intrerupt-o si a intrebat-o… "Mama, n-ai putea sa o ierti de data asta?"

-Compasiune:
Daca le aratam compasiune tinerilor nostri, vor invata si ei sa aiba compasiune fata de altii; lucru care se va intimpla la locurile lor de munca, in campusurile studentesti, in relatiile lor si, mai tirziu, in casniciile pe care le vor intemeia. Cind oamenii sufera, au nevoie de un loc linistit, calm si de intelegere - nu de judecata. Invatati-i sa fie ei insisi un loc, o oaza de liniste si calm pentru cineva.

-Slujba:
In lumea egoista in care traiesc copiii nostri, unde atentia se centreaza pe "eu", trebuie sa-i ajutam pe tineri sa vada dincolo de ei. Incepem prin a-i servi pe ei si pe altii care sint in nevoi. Beth a inceput prin a le face paturile celor doi copii ai ei dupa ce plecau la scoala. I-a ajutat cu desenele pentru scoala… sau alte activitati. Dupa ce a trecut pe linga un cersetor, s-a reintors din drum si a cumparat un lunch bun de la McDonald. Fiul ei i l-a intins acestui om sarman, spunindu-i… "Asta este in Numele lui Isus".

Exemplele in care ne comportam ca si Christos sint cele mai puternice exemple care au puterea sa-i influenteze pe copiii nostri sa devina ucenicii lui Christos. Ii echipam pe copiii nostri sa ofere lumii ceva mai bun - ceva cu valori eterne.? "Si acum ramin aceste trei: credinta  nadejdea si dragostea… Dar cea mai mare este Dragostea."(1Corinteni 13:13, NIV).

1 comment:

Andrei Răduţu said...

Foarte bun si plin de invataminte articol:)